Avto.info

Projekt evolvAD

Nadgradnja uspešnih Nissanovih raziskovalnih projektov na področju avtonomne vožnje

Projekt evolvAD: Nadgradnja uspešnih Nissanovih raziskovalnih projektov na področju avtonomne vožnje

Projekt evolvAD

Avtor: Foto: Nissan

Uradno se je začel evolvAD, najnovejši britanski raziskovalni projekt na področju avtonomne vožnje, ki ga podpira Nissan in financira vlada Združenega kraljestva. S ciljem povečanja zmožnosti za avtonomno vožnjo v Združenem kraljestvu in tehnično podpore za pripravljenost dobavne verige za množično usvojitev, bo projekt evolvAD povezana in avtonomna vozila (CAV) preskušal v različnih urbanih stanovanjskih naseljih in na kompleksnih podeželskih cestah. Te vrste cest predstavljajo svoj edinstven nabor izzivov za tehnologijo AD. Na primer, v stanovanjskih območjih vozniki pogosto vozijo po ozkih cestah, enopasovnih cestah s parkiranimi vozili na obeh straneh in z majhno hitrostjo. Na podeželskih cestah so lahko podobni pogoji, vendar je hitrost večja, ceste pa so ovinkaste in nimajo talnih cestnih oznak.

Raziskovalni projekt, ki ga izvaja konzorcij petih industrijskih partnerjev, vključno z Nissanom kot tehničnim vodjo, skupaj financirajo vlada in partnerji konzorcija. Vladni sklad za inteligentno mobilnost v višini 100 milijonov funtov upravlja Center za povezana in avtonomna vozila (CCAV - Centre for Connected and Autonomous Vehicles), sredstva pa zagotavlja britanska agencija za inovacije Innovate UK. V prihodnjih 21 mesecih bo v projektu evolvAD združeno strokovno znanje petih partnerjev (Nissan, Connected Places Catapult, Humanising Autonomy, SBD Automotive in TRL), ki bo služilo tehnični podpori za pripravo dobavne verige Združenega kraljestva na prihodnjo množično uvedbo tehnologij AD v Združenem kraljestvu. To vključuje več središčnih področij, zasnovanih za izboljšanje zmožnosti za avtonomno vožnjo v Združenem kraljestvu, vključno z Nissanovim delom za preizkušanje napredne tehnologije AD v urbanih stanovanjskih območjih v sodelovanju s podjetjem TRL.

Z uporabo infrastrukture, kot so nadzorne kamere (CCTV) v stanovanjskih območjih, bodo lahko povezana in avtonomna vozila (CAV) projekt evolvAD prejemala informacije, s katerimi bodo izboljšala situacijsko zavedanje, s tem pa ustvarila testno študijo o tem, kako se lahko tehnologije povezane med vozilom in infrastrukturo (V2I – Vehicle to Infrastructure) uporabijo za izboljšanje učinkovitosti povezanih avtonomnih vozil. Projekt bo namenjen tudi razvoju novih tehnologij V2I za nadaljnjo podporo uvajanju vozil za avtonomno vožnjo. Poleg tega bo Nissan tehnologijo preizkusil na kompleksnih podeželskih cestah in raziskal, kakšne prometne priložnosti lahko avtonomna mobilnost zagotovi glavnim cestam in manjšim cestam, kakršne večinoma najdemo v podeželskih in medkrajevnih skupnostih.

Projekt, ki se je začel julija 2023, je že v fazi razvoja, pri čemer so za testna vozila uporabljeni primerki 100-odstotno električnega modela Nissan LEAF. Ti bodo preizkušeni v simulacijah in na zasebnih preskusnih stezah, preden bodo povezani avtonomni avtomobili projekta evolvAD v prihodnjih mesecih preskušana na običajnih cestah. Skozi projekt evolvAD bo Nissan še izboljšal svojo tehnologijo za avtonomno vožnjo in njene zmožnosti s preizkušanjem in preiskavami v drugih voznih okoljih, pri čemer bo gradil na uspehu prejšnjih raziskovalnih projektov konzorcija AD, HumanDrive in ServCity. Tehnologija avtonomne vožnje je ključni steber dolgoročne vizije Nissan Ambition 2030, po kateri si bo podjetje prizadevalo ustvariti čistejši, varnejši in bolj vključujoč svet.

David Moss, podpredsednik za raziskave in razvoj v regiji Nissan AMIEO (Africa, Middle East, India, Europe, and Oceania), je dejal: »Zelo smo ponosni, da smo del projekta evolvAD v Združenem kraljestvu, v katerem sodelujemo z nekaj odličnimi partnerji pri nadaljnjem temeljitem preizkušanju naše tehnologije.«

»Z vizijo Nissan Ambition 2030 želimo omogočiti mobilnost za vse, tehnologije avtonomne vožnje pa so ključnega pomena za ta prizadevanja, saj prinašajo ogromne koristi v smislu varnosti vozil, vpliva na okolje in dosegljivosti. Veseli nas, da ob praznovanju 35. obletnice našega tehničnega centra NTCE v Združenem kraljestvu začenjamo s tem novim projektom, ki bo pomagal zagotoviti, da bomo še naprej zagotavljali tehnologijo prihodnosti, ki resnično koristi našim strankam.«

Robert Bateman, vodja projekta evolvAD in vodja Nissanove ekipe za raziskave in napredni inženiring v Nissan Technical Centre Europe (NTCE), je dejal: “V naših prejšnjih raziskovalnih projektih se je naša AD ekipa s partnerji ukvarjala z avtocestami in kompleksnimi mestnimi okolji. Zdaj se pomikamo na naš naslednji izziv – ulice v pozidanih stanovanjskih naseljih in podeželske ceste.«

»Da bi avtonomno vožnjo pripeljali na trg, moramo tehnologijo temeljito preizkusiti na kar se da raznovrstnih cestah, zato so projekti, kot je evolvAD, tako pomembni. Ne nazadnje želimo vožnjo narediti čistejšo, varnejšo in bolj vključujočo za vsakogar in veselimo se sodelovanja z našimi partnerji v konzorciju, da bi to tudi dosegli.«

Nusrat Gani, minister za industrijo in gospodarsko varnost, je dejal: »Samovozeča vozila lahko spremenijo naš način premikanja, naredijo poti varnejše, čistejše in bolj dosegljive, hkrati pa z ustvarjanjem delovnih mest za visokokvalificirane ljudi prispevajo k rasti gospodarstva.«

»Ta raziskovalni projekt bo pomagal razviti to tehnologijo in pokazati, da je Združeno kraljestvo vodilno pri razvoju avtomatizirane tehnologije, ki ni le inovativna, ampak ima v središču tudi varnost, kar je ključnega pomena.«

Ta objava prihaja ravno, ko NTCE, Nissanov evropski sedež za raziskave in razvoj s sedežem v Cranfieldu v Bedfordshiru, praznuje 35 let inženirske odličnosti v Združenem kraljestvu. NTCE, ki je bil ustanovljen leta 1988, se je iz bivalnega zabojnika v Sunderlandu, kjer je zagotavljal tehnično podporo Nissanovemu proizvodnemu obratu, razvil v enega od globalnih razvojnih centrov podjetja. S pisarnami v Veliki Britaniji, Španiji, Belgiji in Nemčiji prisotnost Nissanovih služb za raziskave in razvoj zagotavlja, da naši izdelki in tehnologije ustrezajo potrebam evropskih kupcev in tudi širše. Ob rasti od majhne ekipe na približno 1.000 zaposlenih je NTCE do danes v Evropi poskrbel za 33 modelov, med katerimi so tudi Nissan Qashqai, Juke in Leaf.

Partnerji konzorcija so:
- Nissan: vodilni partner in vodja razvoja povezanih in avtonomnih vozil (CAV), ki bodo preskušana med izvajanjem projekta.
- Connected Places Catapult: uporaba naprednih tehnik strojnega učenja za ustvarjanje zemljevidov visoke ločljivosti na podlagi zračnih posnetkov.
- Humanising Autonomy: dobavitelj iz Združenega kraljestva z naprednim zaznavanjem ranljivih udeležencev v cestnem prometu (pešci, kolesarji in motoristi) ter zmožnostjo ocenjevanja vedenja.
- SBD Automotive: vgrajena kibernetska varnost in primer napredne varnosti.
- TRL: nadaljnje razvijanje postopkov preverjanja sistemov v vozilih z uporabo infrastrukture na preskusni napravi Smart Mobility Living Lab (SMLL).

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava