Avto.info

Novi Audi Q6 e tron

Občutite prednost v tehniki

Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki

Novi Audi Q6 e tron

Avtor: Foto: Audi
Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki Novi Audi Q6 e tron: Občutite prednost v tehniki

Audi Q6 e‑tron* je prvi serijski model na platformi za prestižna električna vozila (angl. Premium Platform Electric, PPE), kar pomeni naslednji korak pri preobrazbi podjetja v ponudnika prestižne električne mobilnosti. Električni SUV je s svojo produktno substanco sinonim za prednost v tehniki. Model odlikujejo ne le impresivne vozne zmogljivosti in polnilna moč, temveč tudi izboljšana učinkovitost in velik doseg. Audi Q6 e‑tron* uteleša značilno obliko Audijevih SUV-jev s sistematično izpopolnjenim oblikovalskim slogom modelov e‑tron. Nova filozofija oblikovanja v notranjosti in inovativne tehnologije, ki se premierno predstavljajo v novem modelu, odpirajo naslednje poglavje električne mobilnosti znamke Audi in omogočajo vsakodnevno izkušanje prednosti v tehniki. Modelska serija Q6 e‑tron je prva serija električnih avtomobilov, ki jo bodo izdelovali v tovarni v Ingolstadtu. Modela Audi Q6 e‑tron* in SQ6 e‑tron* je mogoče od marca 2024 naročiti po ceni od 74.700 oziroma 93.800 EUR, vozila pa bodo kupcem dobavljena poleti 2024.

Platforma PPE, ki so jo razvili skupaj s Porschejem, in nova arhitektura elektronike E3 1.2 sta pomembna mejnika za širitev globalne ponudbe Audijevih modelov z električnim pogonom ter znanilca obsežne krepitve in pomladitve modelske ponudbe. Z modelom Q6 e‑tron* je Audi podkrepil svojo obljubo, da bo do leta 2027 kupcem ponudil popolnoma električna vozila v vseh ključnih segmentih. "Q6 e‑tron* na novi platformi PPE je naslednji tehnološki preskok v prestižni električni mobilnosti za naše kupce", je ob svetovni premieri v matični tovarni v Ingolstadtu povedal Gernot Döllner, predsednik uprave družbe AUDI AG. "Platforma PPE kaže, kako znotraj koncerna Volkswagen združujemo kompetence in tako omogočamo razširljivost električne mobilnosti.

Zaradi platforme PPE lahko na trg pripeljemo tehnično zahtevne velikoserijske modele različnih segmentov in s tem svojo ponudbo vozil še naprej elektrificiramo," je še dodal predsednik uprave družbe AUDI AG. Prilagodljivost platforme PPE pripomore k temu, da bodo imeli prihodnji modeli kljub enaki tehnični osnovi svojstven značaj in značilne Audijeve gene. Audi Q6 e‑tron* postavlja merila pri električni zmogljivosti, dosegu in polnjenju. Uteleša SUV-jevsko obliko s sistematično izpopolnjenim Audijevim oblikovalskim slogom za modele na električni pogon in odlično prilagojenostjo za vsakodnevno uporabo. Zaradi nove arhitekture elektronike E3 1.2 se modelska serija Q6 e‑tron uvršča v tehnološki vrh Audijeve ponudbe.

Impresiven doseg in zmogljivost polnjenja
Zmogljivi, kompaktni in visokoučinkoviti elektromotorji, na novo razvita litij-ionska baterija iz dvanajstih modulov in 180 prizmatičnih celic s skupno bruto kapaciteto 100 kWh (neto 94,9 kWh) omogočajo doseg do 625 kilometrov. Novi Audi Q6 e‑tron za Audijevo značilno športno zmogljivost skrbi s sistemsko močjo 285 kW (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 19,4–17,0 (WLTP); emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0), medtem ko ima SQ6 e‑tron sistemsko moč vklj. z dodatno funkcijo 380 kW (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 18,4–17,5 (WLTP); emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0). Q6 e‑tron quattro pospeši od 0 do 100 km/h v 5,9 sekunde (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 19,4–17,0 (WLTP); emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0). SQ6 e‑tron vklj. z dodatno funkcijo za to potrebuje le 4,3 sekunde (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 18,4–17,5 (WLTP); emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0). Njuna najvišja hitrost je 210 oziroma 230 km/h. Pozneje bosta sledila še dva modela s pogonom zadaj (odvisno od posameznega trga). Eden bo zasnovan za visoko učinkovitost in doseg, drugi pa bo osnovni model modelske serije Q6 e‑tron.

800-voltna tehnologija in serijska maksimalna polnilna moč 270 kW Audiju Q6 e‑tron* omogočata kratke postanke za polnjenje. Na hitri polnilnici (high power charging, HPC) je mogoče v le desetih minutah doseg podaljšati za do 255 kilometrov. V približno 21 minutah se napolnjenost baterije poveča z 10 na 80 odstotkov. Ena od ključnih komponent te prepričljive zmogljivosti polnjenja je inteligentni, visokozmogljivi prediktivni toplotni management. Vozilo je opremljeno s funkcijo Plug & Charge, ki mu omogoča, da se na združljivih polnilnih stebričkih ob priklopu polnilnega kabla samodejno avtorizira in nato zažene postopek polnjenja. Tudi obračunavanje poteka popolnoma avtomatsko. Če polnilni stebriček deluje s 400-voltno tehno­logijo, je pri Audiju Q6 e‑tron* prvič mogoče tako imenovano vzporedno deljeno polnjenje. To pomeni, da se 800-voltna baterija avtomatsko razdeli v dve bateriji z enako napetostjo, ki ju je nato mogoče vzporedno polniti z močjo do 135 kW. Baterijska sklopa se najprej uskladita glede na napolnjenost, nato pa se polnita skupaj. Na hišnih polnilnih postajah je mogoče vozilo polniti z izmeničnim tokom (AC) z močjo do 11 kW. Pomemben gradnik za povečanje učinkovitosti in s tem dosega Audija Q6 e‑tron* je izpopolnjena rekuperacija. Z njo lahko poteka okrog 95 odstotkov vsakodnevnih postopkov zaviranja. Audi Q6 e‑tron* pri tem rekuperira z močjo do 220 kW.

Značilni dizajn Audijevih SUV-jev: zunanjost
Audi Q6 e‑tron* je avtomobil premiumskega srednjega razreda. Z dolžino 4.771 milimetrov, širino 1.939 milimetrov in višino 1.648 milimetrov zagotavlja maksimalno prostornost, udobje in prilagojenost za vsakodnevno uporabo. Ob medosni razdalji 2.899 mm je tudi v drugi sedežni vrsti na voljo obilo prostora za noge. Audi Q6 e‑tron* ima zaradi platforme PPE popolne proporce. Razmerje med dolgo medosno razdaljo in zelo kratkima previsoma je osnova za uveljavljene suverene, dinamične zunanje dimenzije Audijevih Q-modelov. Q6 e‑tron* poleg tega uteleša izpopolnjeni oblikovalski slog, značilen za modele e‑tron. Njegov markantni SUV-jevski videz skrbi za mogočen prvi vtis. Mehke obline se vsepovsod prepletajo z linijami in robovi karoserije ter že v mirovanju ustvarjajo dinamično igro senc. Navpični sprednji del s popolnoma zaprtim, tridimenzionalno izoblikovanim enodelnim okvirjem in stranske odprtine za zajemanje zraka obdaja maska v selenitno srebrni ali visoko­sijajni črni barvi. Visoko nameščene digitalne dnevne luči dajejo Audiju Q6 e‑tron* zelo markantno in svojstveno podobo.

Stekleni del se nizko in čvrsto razteza nad atletskim trupom karoserije. Proti zadku je nekoliko vbočen, izrazito poševna D‑stebrička pa elegantno prehajata v mišičasti ramenski del karoserije. Zaradi tega nagiba D‑stebričkov je vozilo videti še bolj dinamično, potniška kabina se zdi daljša, bolj razpotegnjena. Markantna linija, ki poteka od zadnjih luči do zadnjih vrat, poudarja zgornji del tako imenovanih quattro linij – tistih obrisov karoserije, na katerih slonita izrazito poševna D‑stebrička. Te linije so eden ključnih elementov Audijevih oblikovalskih genov. Audi to osrednje oblikovalsko načelo imenuje "omogočiti vidnost tehnologije". Dinamično vbočeni zadek ustvarja mešanico športne elegance in možate moči. Ta čista arhitektura zadka z veliko površino daje z neprekinjenim pasom luči Audiju Q6 e‑tron* jasnost in suverenost, značilni za Audi.

Svetovna novost na področju tehnologije luči
Audi z modelom Q6 e‑tron* začenja novo poglavje ne le na področju električne mobilnosti, temveč na še enem pomembnem področju, ki je v Audijevi genih: pri tehnologiji luči. Električni SUV s svetovno premiero aktivne digitalne svetlobne grafike postavlja temelje za novo obdobje, ki ga bosta zaznamovala edinstven dizajn in estetika, kakršna lahko najdete le pri Audiju. Tak svetlobni pečat je mogoč zaradi programskega modula na enem od domenskih računalnikov Audija Q6 e‑tron*. Pri drugi generaciji digitalnih zadnjih OLED-luči šest OLED-panelov s skupno 360 segmenti s pomočjo posebej razvitega algoritma vsakih deset milisekund ustvari novo sliko. Zaradi popolne simbioze med konceptom osvetlitve in novo tehnologijo so luči novega Audija Q6 e‑tron* tako živahne in inteligentne kot še nikoli doslej. Aktivna digitalna svetlobna grafika tudi nakazuje pot v prihodnost Audijeve tehnologije luči.

Na sprednjem delu vozila se aktivna digitalna svetlobna grafika ustvarja skozi interakcijo algoritma z dvanajstimi segmenti, ki se prižigajo in ugašajo. Na zadku se v ta namen uporabljajo vsi digitalni OLED-segmenti. Posamezni svetlobni segmenti medsebojno delujejo tako, da se intenzivnost svetlobe celotne slike svetlobne grafike ne spreminja. Audi Q6 e‑tron* z drugo generacijo digitalnih zadnjih OLED-luči povzdiguje zasnovo luči, nabor funkcij in s tem varnost v cestnem prometu na novo raven. Digitalne zadnje OLED-luči lahko prvič načrtno komunicirajo z neposredno okolico (Car-to-X). Audi je tudi varnostne funkcije razvil do nove ravni. Funkcijo zaznavanja približevanja, ki jo poznamo že iz drugih Audijevih modelov, v novem modelu Q6 e‑tron* dopolnjuje komunikacijska luč, ki druge udeležence v prometu opozarja na mesta nezgod in okvar. Poleg standardne grafike v zadnjih OLED-lučeh komuni­kacijska luč v kritičnih voznih ali prometnih situacijah prikaže tudi posebno statično grafiko z integriranimi opozorilnimi simboli. Tehnologija, ki je prvič uporabljena v Audiju Q6 e‑tron*, postavlja nova merila tudi pri perso­nalizaciji: s‏‏ skupno do osmimi (odvisno od opreme) digitalnimi svetlobnimi grafikami v novo zasnovanih dnevnih lučeh matričnih LED-žarometov in digitalnih zadnjih OLED-lučeh 2.0 lahko zdaj vozniki svoj Q6 e‑tron* individualno prilagodijo na povsem nov način.

Nova filozofija oblikovanja vstopa z Audijem Q6 e‑tron* v serijsko proizvodnjo
Notranjost Audija Q6 e‑tron* je dosledno kot še nikoli prej naravnana na potrebe uporabnikov. Tridimenzionalna in s kontrasti bogata zasnova notranjosti tako namenoma postavlja elemente v ospredje ali v ozadje ter s tem ustvarja prostorsko arhitekturo, ki je oblikovno in ergonomsko prilagojena potnikom. Audijev panoramski MMI-zaslon in sovoznikov MMI-zaslon predstavljata vizualno pregledno zasnovan digitalni oder. Notranjost prepriča z domačnim ambientom. Tako imenovani softwrap se razteza od vrat po celotni armaturni plošči do sredinske konzole ter daje občutek varne umeščenosti v prostor. Barve in kakovostni materiali, ki so deloma izdelani iz reciklatov, so uporabljeni tudi pri sedežih. Materiali so bili izbrani glede na funkcionalnost, hkrati pa prispevajo k jasni oblikovni razmejitvi različnih območij notranjosti vozila. Območja, v katerih je poudarjeno udobje, imajo velike površine in so iz mehkih materialov. V nasprotju s tem pa je v precizno začrtanih območjih upravljanja, ki so zasnovana v visokosijajni črni barvi, poudarjena preglednost pri interakciji z vozilom.

Nova platforma PPE, ki je bila razvita posebej za električno mobilnost, omogoča občutek razkošne prostornosti in odlično prilagojenost za vsakodnevno uporabo. V notranjosti je veliko prostora za shranjevanje in odlaganje. Značilna za električni avtomobil z dolgo medosno razdaljo (2.899 mm) in brez sredinskega tunela je višja raven udobja v zadnjem delu kabine. Prostornina prtljažnika znaša 526 litrov. Ob podrti zadnji sedežni klopi se prtljažni prostor poveča na do 1.529 litrov. Zadnje sedeže je mogoče poklopiti ločeno (40 : 20 : 40). Dodatnih 64 litrov je na voljo v prtljažniku pod sprednjim pokrovom – tam lahko priročno shranjujete zlasti manjše potovalke. Audi Q6 e‑tron* tako nudi dovolj prostora za pet potnikov in prtljago. Z veliko funkcionalnostjo tako zanesljivo izpolnjuje zahteve kupcev glede Audijevih SUV-jev.

E3 1.2 – zmogljiva in pionirska arhitektura elektronike
Na novo razvita arhitektura elektronike E3 1.2 strankam omogoča najbolj neposredno izkušnjo digitalizacije v vozilu doslej. Oznaka E3 pomeni "End-to-End-Electronics-Architecture". Splošni cilj pri razvoju je bil ta: ustvariti enoten okvir elektronske arhitekture, ki bo prilagojen za prihodnost. Funkcijsko naravnana arhitektura temelji na novi strukturi domenskih računalnikov s petimi visokozmogljivimi računalniki (High-Performance Computing Platform, HCP), ki krmilijo vse funkcije vozila – od infotainmenta prek voznih funkcij do delno avtomatizirane vožnje na poznejših razvojnih stopnjah. Elektronska arhitektura, ki je glede na procesno moč najzmoglji­vejša doslej, je v celoti prilagojena zahtevam uporabnikov. Pri razvoju je bilo največ poudarka namenjenega visokozmogljivi in varni povezljivosti domenskih računalnikov, krmilnikov, senzorjev in izvajalnikov. E3 1.2 se poleg tega odlikuje po visokozmogljivi in brezhibni zaledni povezavi za aplikacije Car-to-X z množicami podatkov in računsko zahtevne offboard funkcije. V Audiju Q6 e‑tron* se predstavlja prvič, zasnovana je za uporabo v vseh modelih in je osnova za prihodnje inovacije.

Digitalni oder: nov koncept prikazovanja in upravljanja
Modelska serija Audi Q6 e‑tron je na podlagi nove arhitekture elektronike opremljena s popolnoma povezljivim digitalnim interjerjem. Notranjosti vozila daje pečat digitalni oder (Digital Stage) z Audijevim panoramskim MMI-zaslonom in sovoznikovim MMI-zaslonom. Jasno razmejena zaslona sta natančno integrirana v oblikovno zasnovo ter notranjosti dajeta občutek prostornosti in zračnosti. Tanki, prostostoječi panoramski MMI-zaslon je realiziran v ukrivljeni izvedbi in OLED-tehnologiji, sestavljata pa ga 11,9-palčni Audijev virtualni prikazovalnik in 14,5‑palčni MMI-zaslon na dotik. Celotna upravljalna površina je zasnovana v obliki krivulje, ukrivljeni zaslon je obrnjen proti vozniku. Poleg tega ukrivljeni zaslon po obliki spominja na Audijevo značilno enodelno sprednjo masko.

V ambientni osvetlitvi je ponoči videti, kakor da bi ukrivljeni zaslon lebdel. Audi je digitalni oder sistematično in individualno dopolnil z 10,9-palčnim MMI-zaslonom za sovoznika. Ta zaslon je opremljen z načinom za zasebnost, ki preprečuje odvračanje voznikove pozornosti med vožnjo. Tako lahko sovoznik gleda filme in videovsebine ter pomaga pri navigaciji ali na primer iskanju polnilne postaje. Z opcijskim projicirnim sistemom z obogateno resničnostjo (AR-HUD), ki je prav tako eden od osrednjih elementov digitalnega odra, je Audi dosegel velik napredek v tehnologiji prikazovanja. Sistem na vetrobransko steklo projicira veliko, nagnjeno slikovno ravnino ter na njej prikazuje pomembne informacije, kot so hitrost, prometni znaki, asistenčni in navigacijski simboli. Slikovna ravnina je nagnjena naprej, kar še okrepi učinek obogatene resničnosti. Voznikov pogled se po njej pomika sem in tja. Zaradi tega postopka in velike virtualne oddaljenosti slike je videti, kakor da bi prikazani elementi lebdeli na razdalji do 200 metrov. Virtualne vsebine se tako brezhibno integrirajo v resničnost. Voznik si lahko prikaze hitro ogleda, ne da bi ga motili ali mu odvračali pozornost. Iz voznikovega zornega kota vidno polje za vsebine obogatene resničnosti ustreza diagonali dolžine okrog 88 palcev.

Z glasovno asistenco Audi Assistant, ki se samostojno uči, je mogoče krmiliti številne funkcije vozila. Digitalna asistenca, ki uporablja tudi umetno inteligenco, je integrirana globoko v vozilo ter je prvič prikazana kot avatar na osrednjem MMI-zaslonu na dotik in v projicirnem sistemu za obogateno resničnost. Prepozna več kot 800 govornih ukazov. Poleg tega jo je mogoče odpreti prek različnih kontaktnih točk in na primer tudi prek aplikacije myAudi. Asistenca se uči iz sprotnega uporabniškega vedenja in tako pomaga vozniku. To pomoč lahko razdelimo v tri kategorije: proaktivni predlogi (sistem na podlagi kontekstualnih informacij proaktivno in odvisno od situacije vozniku predlaga, katere funkcije naj uporabi), pametne rutine (sistem prepozna zaporedje upravljalnih operacij, ki se avtomatizirano ponavljajo, na primer uporabo klimatiziranja sedežev od določene zunanje temperature naprej) ter inteligentni seznami (na primer seznami klicev).

Infotainment integrira digitalni svet kupcev
V novem infotainment sistemu je prvič uporabljen operacijski sistem Android Automotive OS. Vsebine se posodabljajo brezžično. Najnovejše storitve Audi connect in izpopolnjeni, serijski načrtovalnik poti za e-tron so tako vedno aktualni. Aplikacije kot na prime YouTube so na voljo prek trgovine za aplikacije drugih ponudnikov, ki je integrirana neposredno v vmesnik MMI in ne zahteva uporabe pametnega telefona. Trgovina strankam omogoča dostop do številnih aplikacij. Za začetek bodo med drugim na voljo aplikacije iz naslednjih kategorij: glasba, video, igre, navigacija, parkiranje in polnjenje, produk­tivnost, vreme in novice. Trgovina se stalno širi, ponudba aplikacij pa je odvisna od trga. Srce avdiosistema Bang & Olufsen Premium Sound je visokoučinkovit ojačevalnik. Ta z močjo 830 vatov krmili 20 zvočnikov. Štirje so vgrajeni v vzglavnika sprednjih sedežev in tako prvič v Audiju omogočajo tako imenovane zvočne cone. Dinamična interakcijska luč nudi številne komunikacijske funkcije ter s tem olajšuje interakcijo vozila s potniki. V velikem loku obdaja notranjost in armaturno ploščo.

Novo krmiljenje in porazdelitev navora omogočata natančno prilagojeno vozno dinamiko
Sistemi in komponente podvozja so večinoma zasnovani na novo. Značilna za Audi sta vrhunska in dobro obvladljiva pospeševanje in zaviranje v vseh voznih situacijah. Pri podvozju velja natančno definirana filozofija nastavitev. Vsi sistemi, ki sodelujejo pri uravnavanju podvozja, so natančno medsebojno usklajeni. Voznodinamičnim lastnostim Audija Q6 e‑tron*daje pomemben pečat deloma na novo skonstruirana sprednja prema. Prvič pri kakem Audijevem modelu sta smerni vodili v smeri vožnje nameščeni pred nosilnima vodiloma. To se obrestuje predvsem pri dimenzijah prostora za vgradnjo visokonapetostne baterije. Na novo razvite komponente prispevajo k izboljšanju kinematičnih lastnosti. Krmilni mehanizem je zdaj trdno privit s pomožnim okvirjem. Izpopolnjena osna kinematika skrbi za občutno večjo vozno dinamiko. Nova sprednja prema pripomore tudi k boljšim krmilnim lastnostim. Vozilo je zato bistveno agilnejše. Zaradi pogona s poudarkom na zadnjih kolesih pri nasploh zelo prilagodljivem porazdeljevanju navora so voznodinamične lastnosti Audija Q6 e‑tron* še boljše. Različna velikost elektromotor­jev na zadnji in sprednji premi omogoča, da je tudi pri polni obremenitvi večji del navora na zadnji premi. Zaradi tega, pa tudi za še boljši oprijem in večjo vozno dinamiko sta pri Audiju Q6 e‑tron* zadnji pnevmatiki širši kot sprednji.

Vedno v pripravljenosti: asistenčni sistemi
Kar zadeva asistenčne sisteme, ponuja novi Audi Q6 e‑tron* širok nabor funkcij, ki olajšujejo vsakodnevno vožnjo in prispevajo k večji varnosti v cestnem prometu za vse udeležence. Novost v modelu Q6 e‑tron* je prilagodljiva asistenca za vožnjo plus. Ta pomaga ne le pri pospeševanju, ohranjanju hitrosti, ohranjanju razdalje in vodenju po voznem pasu, temveč tudi uporablja visokoločljivostne kartografske podatke in množice podatkov iz drugih vozil, ki se preračunavajo v oblaku, za še boljše vozne lastnosti Audija Q6 e‑tron*. K udobnemu vodenju SUV-ja pripomore­jo radarski senzorji, sprednja kamera in ultrazvočni senzorji. Na podlagi zbranih informacij vozilo generira virtualno pot vožnje ter ji v celotnem hitrostnem območju in v zastojih kar najbolj zanesljivo in udobno sledi. Ob prihodu na trg bodo vozila serijsko opremljena s parkirnim sistemom zadaj, tempomatom, opozorilom za zapuščanje voznega pasu, asistenco za učinkovitost, aktivno asistenco spredaj ter opozarjanjem na nezbranost in utrujenost voznika. V različnih opremskih paketih bodo kupcem opcijsko na voljo še drugi asistenčni sistemi in en varnostni paket.

Reciklirani materiali
Pri proizvodnji Audija Q6 e-tron* se uporabljajo materiali, pridobljeni s postopkom recikliranja, ki zmanjšujejo porabo virov ter zagotavljajo zaprt ter s tem učinkovit in trajnosten snovni krog. Poleg tkanin iz recikliranega poliestra so pri Audiju Q6 e‑tron* tudi plastične komponente, značilne za električne modele, na primer sprednji prtljažnik in nekateri pokrovi v sprednjem delu vozila, izdelane iz recikliranega materiala. Enako velja za prostor za odvod vode in dovodno cev klimatske naprave. Za proizvodnjo jekla, ki je potrebno za vse izvedbe zunanjega dela strehe, Audi uporablja jeklene odpadke, ki jih med drugim pridobi tudi iz izrabljenih avtomobilov. Njihov delež v proizvodnji jekla znaša povprečno do 15 odstotkov (masnobilančno izhodišče na osnovi trenutno načrto­vanih proizvodnih številk). Ta komponenta je dober primer za to, kako želi Audi v prihodnje v svojih produktih uporabljati še več popotrošniških sekundarnih materialov.

Trajnostna in prilagodljiva: proizvodnja Audija Q6 e-tron*
Modelska družina Q6 e‑tron, prva popolnoma električna modelska serija iz tovarne v Ingol­stadtu, je odraz Audijeve zavezanosti k trajnostnemu delovanju. Od proizvodnje do proizvoda. Za izdelavo popolnoma električnih modelov podjetje ne gradi novih proizvodnih obratov, ampak postopoma preureja vse obstoječe. Audi se je že kmalu odločil za opustitev motorjev z notranjim zgorevanjem, poleg tega pa je intenzivno spodbujal usposabljanje zaposlenih in je svojo delovno silo kvalificiral za prihodnost, na primer v novem obratu za montažo baterij v Ingolstadtu. Znamka tako povečuje globino proizvodnje in skrbi, da so ključne kompetence na voljo v domači tovarni. Hkrati ustvarja tudi nove zaposlitvene možnosti. Za trajnostno in hkrati učinkovito proizvodnje modelske serije Q6 e‑tron Audi dosledno uporablja obstoječe strukture in obrate. Znamka je modelsko serijo nemoteno integrirala v obstoječe montažne linije, na primer karosernico za proizvodnjo platforme PPE. Na površini 148.000 kvadratnih metrov tovarne v Ingolstadtu tako nastajajo karoserije za modele s platformo PPE. 328 zaposlenih na izmeno in 1.150 robotov ob 87-odstotni stopnji avtomatizacije izdeluje dele karoserije za modelsko serijo Q6 e-tron.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava