Avto.info

ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE

OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004

ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004

ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE

Avtor: Foto: Dacia
ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004 ZGODBA O USPEHU ZNAMKE DACIA SE NADALJUJE: OSEM MILIJONOV PRODANIH VOZIL OD LETA 2004

Osem milijonov. Simboličen mejnik, ki odraža izjemen dosežek in vir velikega ponosa. Dacia je v letu 2023 prodala svoj 8-milijonti avtomobil. Iz romunskega nacionalnega proizvajalca avtomobilov pred letom 2004 se je Dacia temeljito preobrazila v pomembno in po celi Evropi poznano znamko, kar je pristna zgodba o uspehu. Kaj so danes aduti, kreposti in posebnosti znamke Dacia? Poglejte nekaj ilustriranih pomembnih in presenetljivih podatkov o poti, ki jo Dacia prehodila v minulih 19 letih.

Dacia je prelomna sila v avtomobilski industriji in edinstvena znamka. Od leta 2004 je uvedla novo pojmovanje potrošnje, ki temelji na pragmatičnem videnju avtomobila, to je vedno znova posodobljeno določanje bistvenega s ponujanjem najboljšega razmerja med uporabno vrednostjo in ceno. In to deluje! Prodajne številke so nenehno rasle in število prepričanih kupcev je doslej že preseglo osem milijonov. Kaj so torej posebnosti znamke Dacia? Odkrijte jih v besedilu in ilustracijah v nadaljevanju.

Ste vedeli, da se Dacia ni od nekdaj imenovala Dacia?
Romunski proizvajalec avtomobilov, ki je kasneje postal Dacia, je bil ustanovljen leta 1968 pod prvotnim imenom UAP, kar je kratica od Uzina de Autoturisme Pitești, oziroma tovarna avtomobilov Pitești. Slednji je mesto ob reki Arges v osrednji Romuniji, kjer so zgradili tovarno avtomobilov in kjer je še zdaj sedež Dacie. Prvi zaščitni znamk je bil povsem podrejen krajevnim in nacionalnim referencam. Gore v ozadju so posvetilo Romuniji in bolj konkretno Karpatom. V sredini kraljuje orel, ki je prevzet iz grba okrožja (Județ) Arges v pokrajini Muntenia, kjer je bil sedež UAP.

Sedanje ime Dacia se je prvikrat pojavilo leta 1980 na črno-belem zaščitnem znaku. Ime izhaja iz latinskega poimenovanja starorimske province na območju sedanje Romunije Dacia, po slovensko Dakija. Skupina Renault je romunskega proizvajalca avtomobilov kupila leta 1999. V letu 2003 je zaščitni znak dobil modro barvo, a ohranil obliko grba. Ta znak je krasil masko novega modela Dacia Logan, ki je bil na trg uveden leta 2004, in je bil prvi zaščitni znak znamke, ki je postal prepoznan tudi izven Romunije in postopoma po vsej Evropi.

Ob predstavitvi modela Sandero leta 2008 je znamka nastopila z novim zaščitnim znakom. Modro ozadje se je umaknilo svetlo sivi barvi, del v sredini znaka, ki je še vedno imel oris grba, pa je bil izrezan. Leta 2021 je bil razvit nov zaščitni znak, poimenovan “Dacia Link”, ki simbolizira vez zaupanja med Dacio in njenimi kupci. Sestavljata ga črki D in C, ki sta v sredini spojeni. Logotip z imenom znamke ima pet minimalistično oblikovanih črk, ki odražajo značaj znamke – čvrstost in bistvo.

PRODAJA V 44 DRŽAVAH
Omeniti velja, da je bil leta 2004 uvedeni Dacia Logan sprva namenjen romunskemu trgu in nekaj kasneje državam vzhodne Evrope. Vendar so glede na doseženi uspeh model kmalu ponudili v več evropskih državah. To je bil začetek zgodbe o uspehu. Odtlej se je prodaja modelov znamke Dacia razširila v 44 držav na območju Sredozemlja. Čeprav je Daciina država rojstva, Romunija, med petimi najpomembnejšimi trgi znamke, je Francija po obsegu prodaje njen največji trg, sledi pa ji Italija. Uspešnost znamke se nadaljuje. Drugo leto zapored je Dacia vodilna znamka po prodaji posameznim kupcem v Evropi. Je tudi na čelu trgov Portugalske in Belgije ter tretja v Franciji. Ti dosežki dokazujejo ustreznost tržne umeščenosti znamke in odražajo kakovost njenih modelov.

ZNAMKA PO OKUSU KUPCEV V MALOPRODAJI
Danes ponudba modelov Dacia stoji na štirih stebrih, vsak z jasno tržno umeščenostjo in privlačno obliko. Z edinstvenim razmerjem med uporabno vrednostjo in ceno je ta ponudba posebno privlačna. Prepoznavnost znamke narašča. Le kdo danes še ne pozna Dacie? Prodaja nenehno raste. Leta 2022 je Dacia dosegla rekorden delež evropskega maloprodajnega trga: 7,6 odstotka (6,2 % v letu 2021). Znamka se danes ponaša s stopnjama privabljanja novih in ohranjanja starih kupcev, ki sta med najboljšimi na trgu. Dacia Sandero je bil lani že šestič zapored najuspešnejši avtomobil v maloprodaji v Evropi (od leta 2017). Duster je bil leta 2022 drugi, hkrati pa je že od leta 2018 tudi najbolje prodajani športni terenec posameznim kupcem.

PRIVLAČNA PONUDBA Z EMBELMATIČNIMI USPEŠNICAMI
Jedro Daciine ponudbe tvorijo: povsem električen mestni avtomobil Dacia Spring (od leta 2020), kompaktna limuzina s prisekanim zadkom Dacia Sandero in njena bolj pustolovska različica Sandero Stepway (od leta 2008), SUV Dacia Duster (od leta 2010) ter družinski avtomobil s sedmimi sedeži Dacia Jogger (od konca leta 2021). Klasična triprostorska limuzina Logan (na trg uvedena leta 2005) je še naprej v ponudbi na trgih vzhodne Evrope. Taka ponudba prodajnih uspešnic je znamki Dacia omogočila, da je v letu 2023 dosegla simboličen mejnik 8 milijonov prodanih vozil. Ta številka, razdeljena po modelih, vključuje 2,78 milijona primerkov modela Sandero, 2,26 milijona Dusterjev, 1,97 milijona Loganov, 630.000 primerkov Dokkerja, 346.000 primerkov modela Lodgy, 93.000 primerkov Springa, 80.000 Joggerjev … Te številke dokazujejo, da so kupci dobro sprejeli filozofijo znamke, kateri le-ta zvesto sledi: podajanje onstran utrjenih poti, ustvarjalna domiselnost ter neprekosljivo razmerje med uporabno vrednostjo in ceno.

TrI TOVARNE ZA PROIZVODNJO VOZIL
Od ene same tovarne v Romuniji pred letom 2012 ima Dacia zdaj na voljo tri tovarne. Prvo tovarno znamke so leta 1968 postavili v mestu Mioveni v Romuniji. Ta ima obrate za izdelavo karoserij in montažo, proizvodnjo podvozja, mehanskih sklopov, livarno in platformo za logistiko. V tej tovarni izdelujejo modele Logan, Sandero, Sandero Stepway in Duster. Tovarna v Casablanci v Maroku je povsem v lasti Skupine Renault od marca 2019. Postavljena je bila leta 1959 in ima obrate za izdelavo karoserij in montažo, v njej pa izdelujejo modele Logan, Sandero in Sandero Stepway. Tovarna Dacia v Tangerju v Maroku je začela obratovati leta 2012. Tovarna ima obrate za izdelavo karoserij in montažo, logistično platformo, izdelavo in sestavo podvozja. Ta najsodobnejša tovarna je ne le ogljično nevtralna, ampak tudi nima industrijskih odplak. V njej izdelujejo modele Logan, Sandero, Sandero Stepway in Lodgy.

VEČKRAT NAGRAJENI Modeli
Če je Logan zaslužen za prepoznavnost Dacie v Evropi, je eden najbolj uspešnih modelov znamke športni terenec Duster. Duster je na trg prišel s ceno mestnega avtomobila, z različico s štirikolesnim pogonom, s terenskimi zmožnostmi na najvišji ravni na trgu in z izjemno uspešnim obliko. S tem je Duster močan steber v ponudbi znamke Dacia. Ta emblematični model je prejel več kot 40 priznanj, med katerimi so: avtomobil leta v Romuniji, najboljši SUV v Veliki Britaniji, najboljši družinski avtomobil v Nemčiji in Belgiji ter še množice drugih. Jogger, družinski avtomobil s sedmimi sedeži je edinstven na trgu. Doslej je prejel že več kot 13 priznanj, med katerimi je nagrada avtomobil leta v Franciji, ki jo je podelil Argus.

NePoZABNI OGLASNI SLOGANI
Dacia ni le preloma za avtomobilski trg s svojo ponudbo bistvenega po zelo sprejemljivi ceni, ampak je tudi oglaševanje avtomobilov postavila na glavo z nenavadnimi in šaljivimi oglasnimi gesli. Nekatera od njih so se posebno močno zapisala v kolektivni spomin.

• Slogan znamke Dacia: »Dacia, škandalozno dosegljiva«.
• Oglas za Duster 1 v Franciji »Ne bomo vendar potrošili tako malo ...«
• Oglasa za Duster »Don’t worry, be Duster« in »Če terenca želite samo zato, da bi povečali svoj ugled v družbi, si to lahko omislite samo drugje.«
• Oglas za Dacia Sandero: »Funkcija kosilnice za doplačilo bi lahko bila dobra zamisel, vendar smo v Dacio Sandero raje vgradili kamero za vzvratno vožnjo. Ta je dejansko uporabna.«
• Oglas za Dacia Lodgy: »Nekateri so za sedež pripravljeni plačati vsako ceno ... a ne vi.«

RAZUMNA DOMISELNOST NA PRVEM MESTU
Dacia verjetno ne bi bila tako uspešna brez svoje domiselnosti. Znamka je vedno znala smiselno združiti enostavnost z domiselnostjo. V vozilih znamke Dacia ni nekoristnih okraskov in ne igračkastih funkcij. Znamka je razumna, preudarna in takšni so tudi njeni kupci! Eden najboljših primerov tega so zaščitne obloge iz obarvane plastike pod obema odbijačema Sandera. Ta dela sta plod domišljenega oblikovanja. Oblika pri vlivanju obarvane plastike ne sme povzročati prog, barvnih neskladij. Vendar se je vredno potruditi, saj imata ti oblogi neprekosljivo vzdržljivost. Zelo sta odporni na vsakdanje udarce in praske, posledice katerih so skoraj nevidne.

Modela Jogger in Duster imata modularna strešna nosilca, ki ju je z le nekaj potezami s ključem možno spremeniti v strešni prtljažnik. Tako je poleg nepričakovanih prevozov večjih predmetov teže do 80 kilogramov možno namestiti tudi strešni kovček ali nosilce za prevoz koles, smuči ipd. Media Control, podpora za povezovanje in upravljanje pametnega telefona, in odstranljivo držalo za pameten telefon na armaturni plošči poleg multimedijskega zaslona z napravo Media Display/Media NAV učinkovito odpravljajo vsakdanje skrbi glede povezljivosti. Ti domiselni in patentirani pripomočki poosebljajo duha znamke Dacia: domiselna, priročna, uporabna, enostavna in gospodarna.

Profil KUPCEV ZNAMKE Dacia
Dacia želi izpolnjevati bistvene potrebe svojih kupcev. Za to jih mora dobro poznati in razumeti. Tu je nekaj podatkov o kupcih znamke:
- 66 odstotkov kupcev je moških;
- 50 odstotkov je starih od 55 do 74 let. Jogger ima najmlajše kupce, od katerih jih je 55 odstotkov mlajših od 54 let;
- več kot 50 odstotkov kupcev v svojem gospodinjstvu nima več otrok. Jogger odstopa od ostalih modelov, saj ima 47 odstotkov njegovih kupcev vsaj enega otroka;
- 40 odstotkov kupcev živi na podeželju, največji delež kupcev s podeželja ima Dacia Spring (50 %);
- v povprečju kupci prevozijo približno 12.000 kilometrov (11.750 km) na leto, del v mestnem in del v podeželskem okolju.

Pričakovanja kupcev in raba avtomobilov se spreminjajo. Dacia je moderna znamka, ki zna prisluhniti svojim kupcem in je zato dojemljiva za njihove skrbi o mobilnosti v prihodnje. Ob soočanju z okoljskimi izzive je Dacia edini proizvajalec avtomobilov, ki ponuja motorje na dve vrsti goriva – bencin in avtoplin za vse svoje osebne avtomobile in cenovno dosegljiv električen avtomobil – Dacia Spring. Po 19 letih svoje prelomne navzočnosti na avtomobilskem trgu znamka Dacia še ni izčrpala svojih zmožnosti za uvajanje revolucionarnih novosti.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava