Avto.info

Prenovljeni Audi Q7

Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo

Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo

Prenovljeni Audi Q7

Avtor: Foto: Audi
Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo Prenovljeni Audi Q7: Prepriča z dizajnom, udobjem in tehnologijo

Audi je svojega prvaka med družinskimi SUV-ji znova izpopolnil s čistim dizajnom in še boljšo tehnologijo. Svež dizajn zunanjosti z novim sprednjim in zadnjim delom poudarja mogočno podobo modela Q7, ki se ponaša s prvo­razredno prilagodljivostjo in razkošno prostornostjo z do sedem sedeži. Prvič v modelu Q7* bodo imeli HD matrični LED-žarometi z laserjem kot dodatnimi dolgimi lučmi tudi digital­ne dnevne luči z izbirnimi svetlobnimi grafikami. Ponudbo zaokrožajo digitalne zadnje OLED-luči s štirimi dizajni po izbiri. Nova platišča, barve, dekorativni elementi in sedeži s kontrastnimi šivi omogočajo še večjo individualizacijo tega vsestranskega SUV-ja z modelsko oznako Q. Cene novega Audija Q7* se gibljejo od 79.300 evrov naprej.

Od študije do modelske uspešnice
Uspešno potovanje Audija Q7 kot študije z imenom Audi Pikes Peak quattro se je začelo leta 2003 na severnoameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu (North American International Auto Show – NAIAS). Q7* je bil zasnovan kot avto za vse vrste cest in zmerno terensko vožnjo. Tudi v prenovljeni podobi ostaja zvest svojim vrlinam – dizajnu, tehnologiji in funkcionalnosti, s katerimi kupce po svetu navdušuje že 18 let. Prvi Audijev SUV se je javnosti predstavil leta 2005 na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu, prav ob 25. obletnici stalnega štirikolesnega pogona quattro s sredinskim diferencialom torsen (porazdelitev navora 60 : 40 – spredaj : zadaj). Novi "superlativ" v segmentu SUV-jev, kakor je Audi ob njegovem začetku poimenoval Q7, je zlitje suverenosti in vsestranskosti. Odtlej Audi Q7* velja za multitalent, ki združuje visoko prestižnost z raznovrstnimi možnost­mi uporabe.

Mogočne dimenzije, kraljevski nastop: z dolžino več kot pet metrov, medosno razdaljo okrog tri metre, prostorom za sedem oseb in prostornino prtljažnika do 2.035 litrov se je prva gene­racija modela Q7 takoj povzpela v sam vrh segmenta SUV-jev. Med letoma 2008 in 2012 je bil na čelu modelske serije Q7 V12 TDI – z močjo 500 KM in navorom 1.000 Nm je v segmentu SUV-jev prednjačil. V12 TDI je bil poleg tega prvi Audi, ki je iz tovarne v Bratislavi zapeljal s serijskimi keramičnimi zavorami. Razpon moči pri ostalih bencinskih motorjih iz ponudbe je segal od 272 do 350 KM, pri modelih z dizelskim motorjem pa do 500 KM. Od začetka proizvodnje leta 2006 do konca proizvodnje prve generacije leta 2015 se je za Q7 prve generacije odločilo več kot 550.000 kupcev.

Mogočna, razkošna, elegantna: zunanjost
Po drugi generaciji s štirikolesnim krmiljenjem, ki je na trg prišla leta 2015, prvi prenovi v letu 2019 in celoviti drugi prenovi v letu 2023 novi Q7* navdušuje z robustno-elegantnim dizajnom. Največji in najprilagodljivejši SUV znamke Audi je utelešenje njenega sodobnega oblikovalskega sloga.

S še bolj prečiščeno obliko, površinami z ravnimi linijami in izjemno veliko prostornino je Q7* sinonim za prilagodljivost v vseh situacijah. Previsi in medosna razdalja poskrbijo za energične in samozavestne proporce, ki jih je mogoče še poudariti z markantnimi barvami zunanjosti in platišči. Audijev razpoznavno pokončni osmerokotni enodelni okvir mreže hladilnika prepriča z zdaj navpičnimi vstavki. Pri osnovni izvedbi zunanjosti so ti kapljaste oblike, pri paketu zunanje opreme S line in pri modelu SQ7 TFSI* pa imajo obliko črke L. Tako je že na prvi pogled očitno, da se vozilo umešča med Audijeve najzmogljivejše modele in da se razlikuje od A-modelov. Poleg tega z novim razmerjem med linijami mreže hladilnika in zdaj višje umeščenimi žarometi nastane povsem nova arhitektura sprednjega dela, ki opazno poudarja impresivno podobo novega Q7* in poskrbi za mogočno prezenco. Samozavestni nastop modela Q7* še poudarjajo nove, izraziteje začrtane odprtine za zajemanje zraka z barvnimi obrobami, ki so jasno umeščene v osnovno arhitekturo vozila.

Audi je sistematično zmanjšal število dekorativnih elementov, da bi bil dizajn vozila še bolj prečiščen. Zunanjost osnovne izvedbe in paket zunanje opreme S line se na prvi pogled med seboj razlikujeta tako, da so deli sprednjega odbijača, stranske zaščitne letve na vratih in difuzor pri osnovnem modelu realizirani v kontrastni barvi, kar poudarja robustni terenski videz. Vsi agregati Audija Q7* imajo izpušni sistem s kakovostnima in privlačno zasnovanima izpušnima cevema. Paket zunanje opreme S line se tudi bolj zgleduje po modelu SQ7 TFSI*: izstopa zaradi jasno poudarjenih stranskih odprtin za zajemanje zraka v sprednjem odbijaču. Enodelni okvir navdušuje s svojstveno izbiro barv. Opcijsko sta na voljo paketa zunanjih elementov v črni in črni plus izvedbi, pri kateri zunanjost zaznamujejo markantni poudarki v predelu Audijevega enodelnega okvirja mreže hladilnika, okrasnih letev ob stranskih steklih ter sprednjega in zadnjega odbijača. Na novo zasnovani HD matrični LED-žarometi z laserjem kot dodatnimi dolgimi lučmi ter digitalne dnevne luči ob zgornjem vodoravnem robu dajejo modelu Q7* še bolj mogočen videz. V kombinaciji z digitalnimi zadnjimi OLED-lučmi, ki so pri Q7* na voljo prvič, pride plemeniti značaj modela še bolj do izraza.

Individualizacija v najlepši obliki: žarometi in zadnje luči
V modelu Q7* cesto serijsko osvetljujejo LED-žarometi z močno svetilnostjo, po želji je mogoče izbrati matrične LED-žaromete. Poleg tega so na voljo še HD matrični LED-žarometi z Audijevimi laserskimi lučmi. V žarometih je po 24 LED-diod in ena visokozmogljiva laserska dioda. Modra ambientna lučka, vgrajena v žarometih, predstavlja preciznost laserske tehnologije in omogoča takojšnjo prepoznavnost tega elementa opreme. Laserske luči se aktivirajo pri hitrosti nad 70 km/h in bistveno povečajo doseg dolgih luči. Novost pri najbolj izpopolnjeni različici žarometov: digitalne grafike dnevnih luči, ki modelu Q7* dajejo značilen, razpoznaven videz, uporabnikom pa omogočajo, da prek vmesnika MMI izbira med štirimi različnimi svetlobnimi grafikami. Nov pa ni samo razširjeni obseg funkcij žarometov, ampak tudi njihova oblikovna zasnova. Višja umestitev dnevnih luči daje modelu Q7 vizualno širino in izrazno moč. Prvič v modelu Q7* so opcijsko v ponudbi tudi v veliki meri digitalizirane zadnje OLED-luči (OLED = organic light emitting diode oz. organska svetleča dioda). Tudi te imajo štiri digitalne svetlobne grafike.

Kakor v Audiju A8, Q8 in Q5 imajo digitalne zadnje OLED-luči tudi tu v kombinaciji z asistenčnimi sistemi funkcijo zaznavanja približevanja: če se drugi udeleženci v prometu mirujočemu Audiju Q7* od zadaj približajo na manj kot dva metra, krmilnik aktivira vse digitalne segmente OLED-luči. Omeniti velja še dinamične smernike in različne animacije za funkcijo Coming Home/Leaving Home, ki so prilagojene posameznim digitalnim svetlobnim grafikam.

Ponudbo opreme dopolnjujejo novi dekorji, barve in platišča
S prenovo modela Q7* je Audi še bolj izpopolnil program opreme. Šivi sedežnih prevlek za osnovni model so zdaj serijski in izvedeni v sivi kontrastni barvi. Poleg tega je na izbiro devet vrst dekorativnih elementov. Novost v programu: srebrn naravni jesenov les za osnovni model, matirani krtačeni aluminij s srebrno vtisnjeno linijo in matirana karbonska izvedba s strukturo kepra za model Q7* s športnim paketom S line in za model SQ7 TFSI*. Za še večjo prilagoditev modela Q7* lastnim željam so v ponudbi tri nove barve lakov. Še posebej elegantno deluje v sakhirsko zlati kovinski, ascari modri kovinski ali čilijevo rdeči kovinski barvi laka. Novosti za kupce pa ne vključujejo le barv: v naboru platišč se predstavlja pet novih dizajnov v velikostih od 20 do 22 palcev*.

Po želji sta od velikosti platišč 21 palcev naprej na voljo črna kovinska barva ter siva svilnato matirana z vstavki v bleščeče črni ali črni kovinski s polirano površino. K modelski prenovi spada tudi ponudba aplikacij: potniki lahko prvič neposredno dostopajo do priljubljenih aplikacij tretjih ponudnikov (kot sta Spotify ali Amazon music). Redne posodo­bitve programske opreme in ponudba, ki se nenehno širi, omogočajo še večjo individualizacijo infotainment sistema. Trgovina z naborom tržno specifičnih aplikacij dopolnjuje modularno infotainment platformo tretje generacije (MIB 3). Na področju asistenčnih sistemov je izpopolnjen predvsem sistem za prikaz slike okolice. Audijev virtualni prikazovalnik v polni HD-ločljivosti med drugim opozarja na menjavo voznega pasu, prikazuje druge udeležence v prometu (tovorna vozila, osebna vozila, motorna kolesa), opozarja na varnostno razdaljo, pomaga vozniku pri vožnji skozi križišča in prikazuje spletne informacije o semaforjih. Poleg trgovine za aplikacije in novega prikaza slike okolice je obogatena tudi serijska oprema prenovljenega modela Q7*: med drugim so serijski 19-palčna aluminijasta platišča za vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem V6, paket elementov s sijajem vključno z aluminijastimi strešnimi letvami, kamera za vzvratno vožnjo s parkirno asistenco in asistenca za dolge luči. K temu spadajo še komfortni sredinski naslon za roke, vmesnik za pametne telefone z integrirano trgovino App Store in predal za telefon Audi phone box.

Kos vsaki podlagi: podvozje z Audijevimi geni
Samo Audi se vozi kakor Audi: to je najbolj jedrnat opis voznih lastnosti avtomobilov znamke Audi, seveda tudi modela Q7*. Vožnja z njim je uravnotežena, zanesljiva, nadzorovana, natančna in nenaporna. Pri tem imajo podvozje, krmiljenje, pogon, zavorni sistemi in sistemi uravnavanja ključno vlogo pri zagotavljanju trajno varnih, suverenih in udobnih voznih lastnosti. Zaradi uravnoteženega podvozja z jeklenimi vzmetmi Q7* že s serijsko opremo omogoča harmonično vožnjo. Poleg tega Q7* navdušuje kot zanesljivo in varno vlečno vozilo, saj njegova priklopna obremenitev znaša do 3,5 tone.

Kot opcijsko opremo je mogoče izbrati elektronsko uravnavano zračno vzmetenje z brez­stopenjsko prilagodljivim blaženjem, bodisi v izvedbi adaptive air suspension ali v izvedbi adaptive air suspension sport (del serijske opreme modela SQ7 TFSI*). Odvisno od želje voznika in vozne situacije prilagaja višino lege karoserije v razponu do 90 milimetrov in omogoča tudi uravnavanje višine podvozja. Pri vožnji po avtocesti se karoserija glede na hitrost avtomatsko spusti za do 30 milimetrov, pri vzmetenju adaptive air suspension sport pa za 15 milimetrov. Na terenu pri nizkih hitrostih funkcija dviga v sistemu Audi Drive Select omogoča izbiro do 60 milimetrov dodatnega odmika od tal. Opcijsko štirikolesno krmiljenje (pri modelu SQ7 TFSI* serijsko) zagotavlja še večjo varnost in udobje. Pri nizki hitrosti se zadnji kolesi zasučeta za do pet stopinj v nasprotno smer glede na sprednji kolesi.

Tako se obračalni krog zmanjša za do enega metra, poleg tega se izboljša vodljivost pri manevriranju. Obenem je vožnja pri višjih hitrostih udobnejša in stabilnejša, saj se zadnji kolesi obračata v isto smer kot sprednji. Po želji je tudi za motorja V6 TFSI* in TDI* na voljo napredni paket za podvozje z elektromehansko aktivnim stabiliziranjem nagibanja in štirikolesnim krmiljenjem. Za boljšo vodljivost modela Q7* v vsakodnevnih situacijah, na primer pri manevriranju na parkiriščih, v parkirnih hišah in domači garaži, skrbi optimizacija krmiljenja. Prav tako koristna je asistenca za daljinsko upravljanje parkiranja Park Assist Plus. Ob podpori kamere ter radarskih in ultrazvočnih senzorjev lahko Audi Q7* preprosto zapeljete tudi na ozka parkirna mesta. Postopek parkiranja pri tem upravljate prek aplikacije myAudi na pametnem telefonu. Pri odparkiranju voznik prek aplikacije myAudi zažene motor in zapelje vozilo s parkirnega mesta, tako da lahko udobno vstopi.

Učinkoviti in zmogljivi: pogoni
Ponudba se začne z agregatom 45 TDI quattro (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 8,4–7,8; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 220–204), 3-litrskim dizelskim motorjem z močjo 170 kW (231 KM) in maksimalnim navorom 500 Nm. Največji navor je na voljo v območju od 1.500 do 3.000 vrtljajev. Audi Q7 45 TDI* (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 8,4–7,8; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 220–204) od 0 do 100 km/h pospeši v 7,1 sekunde. Končna hitrost znaša 226 km/h. Temu agregatu sledi 50 TDI quattro (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 8,4–7,8; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 220–204). Ta močnejši motor ima moč 210 kW (286 KM ) in navor 600 Nm. Veliki SUV z njim od 0 do 100 km/h pospeši v 6,1 sekunde in naprej do najvišje hitrosti 241 km/h. Audi Q7 55 TFSI* (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 11,0–10,1; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 251–229) ima 6-valjni bencinski motor s trilitrsko gibno prostornino in direktnim vbrizgavanjem goriva ter moč 250 kW (340 KM). V širokem območju števila vrtljajev od 1.370 do 4.500 1/min razvije maksimalni navor 500 Nm. S tem bencinskim motorjem s turbopolnilnikom Audi Q7* od 0 do 100 km/h pospeši v samo 5,6 sekunde. Največja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h.

Vsi motorji V6 v Audiju Q7* imajo priklopno obremenitev do 3,5 tone, s katero je mogoče enako suvereno vleči počitniško prikolico in prikolico za konja. Motorji so kombinirani z 8‑stopenjskim menjalnikom tiptronic, stalnim štirikolesnim pogonom quattro in blagim hibridnim pogonom, ki lahko porabo v območju najpogostejšega delovanja zmanjša za do 0,5 litra na 100 kilometrov. Njegovi najpomembnejši komponenti sta litij-ionska baterija in jermenski zagonski alternator (RSG), ki dovaja elektriko 48-voltnemu glavnemu električnemu omrežju SUV-ja. Če voznik v hitrostnem območju med 55 in 160 km/h odvzame plin, lahko Q7* do 40 sekund jadra z izključenim motorjem. Alternator RSG nato hitro in neopazno spet zažene šestvaljni motor. Sistem start-stop se vključi že, ko hitrost pade na 22 km/h.

Suveren v vsaki situaciji: SQ7 z motorjem V8 TFSI
Prenovljeni SQ7 TFSI* ima športnost globoko v genih: prepriča namreč z novooblikovanim usmernikom zraka na spodnjem delu sprednjega odbijača ter ekspresivnim difuzorjem in ovalno dvojno izpušno cevjo zadaj, ki sta značilna za Audijeve S-modele. Enodelni okvir ima navpične vstavke v obliki črke L, a v športni barvi. Stranske odprtine za zajemanje zraka so večje in zapolnjene s satasto mrežo. Audi pri ohišjih zunanjih ogledal, vstavkih v enodelnem okvirju in obrobah stranskih odprtin za zajemanje zraka stavi na športni videz aluminija. Ta izbira barv krasi tudi vstavek v stranskem pragu in vodoravno obrobo, ki se na zadku razteza po celotni širini. Tudi za SQ7 TFSI* sta na voljo paketa zunanjih elementov v črni in črni plus izvedbi.

SQ7 TFSI* (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 12,7–12,0; emisija CO2 v g/km, kombi­nirana: 290–272) po drugi prenovi stavi na preizkušeni motor 4.0 TFSI z močjo 373 kW (507 KM) in navorom 770 Nm, ki je kombiniran s hitro delujočim 8-stopenjskim menjalnikom tiptronic in stalnim štirikolesnim pogonom quattro. Tako motor modela SQ7 TFSI* od 0 do 100 km/h pospeši v le 4,1 sekunde. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. 4,0‑litrski TFSI z zaporedjem vžigov 1-3-7-2-6-5-4-8 razvije markanten, športno mogočen zvok.

Pri nizkih do srednjih obremenitvah in vrtljajih – od 160 do 250 Nm ter od 950 do 2.500 vrtljajev in pri zahtevanem navoru največ 145 Nm – sistem 'cylinder on demand' v višjih prestavah deaktivira valje 2, 3, 5 in 8, tako da izključi vbrizgavanje in vžig ter zapre sesalne in izpušne ventile. Preklop traja le nekaj milisekund, tako da ga praktično ni mogoče zaznati. Pri štirivaljnem načinu delovanja se v aktivnih valjih faze delovanja motorja zamaknejo v smeri večje obremenitve, zaradi česar se poveča toplotni izkoristek, medtem ko deaktivirani valji večinoma delujejo kot plinske vzmeti in brez izgub. Ob pritisku na pedal za plin se takoj spet vključijo. Za športni zvok je v zaključku obeh zunanjih cevi izpušnega sistema preklopna loputa, ki zvok prilagaja glede na obremenitev in število vrtljajev.

Za optimalno doživetje vožnje pa ni potreben le prvorazreden motor, temveč tudi vrhunske komponente podvozja: v opcijskem naprednem paketu za podvozje kupci prejmejo tudi športni diferencial. Ta pri hitri vožnji skozi ovinke porazdeljuje pogonski navor z dvema lamelnima sklopkama. Več navora se prenaša na kolo, ki je v ovinku na zunanji strani in ima boljši oprijem. Zaradi tega nadzora vektorjev navora je vodljivost še lažja in natančnejša. Pri vstopu v ovinek ali pri pospeševanju je veliki športni SUV tako rekoč potisnjen v ovinek in podkrmiljenje se zmanjša na minimum. Druga komponenta v omenjenem paketu je elektromehanski sistem za aktivno stabiliziranje nagibanja (eAWS). Na obeh premah je nameščen kompakten elektromotor, ki je povezan z gonilom. Elektromotor deli stabilizator na dve polovici. Pri vožnji naravnost dopušča, da delujeta pretežno neodvisno druga od druge, zaradi česar je nihanje karoserije na neravnih cestah manjše. Pri bolj športni vožnji pa elektro­motor obe polovici zasuka drugo proti drugi, tako da delujeta kot ena enota. Zdaj se avto v ovinkih veliko manj nagiba, krmiljenje je natančnejše.

Sistemu eAWS pogonsko energijo dovaja superkondenzator, ki deluje pri napetosti 48 voltov. Kompaktni in lahki hranilnik energije, ki lahko v zelo kratkem času sprejme in odda zelo visoke tokove, oba elektromotorja oskrbuje z močjo do največ 1,5 kilovata. Audi SQ7 TFSI* je serijsko opremljen z 20-palčnimi platišči in pnevmatikami velikosti 285/45. Prav tako je mogoče izbirati med 21- in 22-palčnimi platišči, nekaterimi tudi s posebej pre­poznavnim mnogokrakim S-dizajnom. Na sprednji premi so nameščeni zavorni koluti s premerom 400 milimetrov, na zadnji premi pa zavorni koluti s premerom 350 milimetrov. Črne zavorne čeljusti – opcijsko na voljo v rdeči barvi – imajo na sprednji premi Audijev značilni logotip S.

Prilagodljiva in razkošna: prostornost
Audi Q7 in SQ7 TFSI* – bodisi s petimi ali sedmimi sedeži – združujeta visok prestiž s praktičnimi lastnostmi za vsakodnevno življenje. Zaradi dolžine notranjosti ter prostora za glavo in komolce spredaj in zadaj zagotavljata vrhunski občutek zračnosti in prostornosti. Odvisno od položaja zadnjih sedežev ima prtljažni prostor pri petsedežni različici prostornino med 867 in 1.993 litri – slednjo pri zloženih sedežih in z naslonjali, poravnanimi z dnom vozila. Pokrov prtljažnika se serijsko odpira in zapira na elektriko, opcijsko tudi z gibom z nogo. Audi po želji nudi tudi zadnjo sedežno klop plus, pri kateri je mogoče pri vseh treh sedežih, na katerih je vedno dovolj prostora za tri otroške sedeže, posamično nastaviti vzdolžni položaj in naklon naslonjala, ter tretjo sedežno vrsto z dvema električno spustnima sedežema.

Najboljši Q7 vseh časov je mogoče naročiti po ceni od 79.300 EUR
Audi Q7* bo s prenovljenim dizajnom, inovativno tehnologijo luči in obsežnim naborom opreme prišel na trg v prvem četrtletju 2024. Cene za model 45 TDI quattro* se začnejo pri 79.300 evrih, model 50 TDI quattro* stane od 82.300 evrov. Za 55 TFSI quattro* s serijsko opremo bo treba odšteti 89.900 evrov, cene za SQ7 TFSI* pa se začnejo pri 112.000 evrih.

Navedena oprema, podatki in cene se nanašajo na ponudbo za nemški trg. Pridržujemo si pravico do sprememb in napak.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava