Avto.info

DACIA SPRING

SPRING PRAZNUJE SVOJO DRUGO POMLAD

DACIA SPRING : SPRING PRAZNUJE SVOJO DRUGO POMLAD

DACIA SPRING

Avtor: Foto: Dacia

Spomladi 2021 razkrit Dacia Spring je pritegnil že več kot 108.000 kupcev. Odtlej je bil Spring iz meseca v mesec bolj uspešen, dosežek pa je še bolj pomenljiv, ker je večina prodanih zasebnim kupcem (tri četrtine). V letu 2022 je bilo prodanih 48.900 Springov, kar je bilo za 75 odstotkov več kot leto prej. Spring je lani postal tretji najbolje prodajani električni avtomobil zasebnim kupcem v Evropi.

NOVA TOVORNA RAZLIČICA SPRINGA
Poklicni uporabniki, kot so obrtniki in dostavljavci, potrebujejo neomejen dostop do mestnih jeder, obenem pa si tudi oni želijo čistejše rešitve mobilnosti. Najsi gre za dostavo do vrat brez izpustov ali za drug prevoz blaga, je Daciin odgovor na te potrebe Spring, enostaven in cenovno dosegljiv. Spring Cargo ima brez sedežne klopi zadaj tovorni prostor z največjo prostornino 1.000 litrov, njegova uporabna nosilnost pa znaša več kot 350 kilogramov, ob tem pa ohranja enak doseg kot potniška različica: 230 km v kombiniranem ciklu WLTP oziroma do 305 km mestnem ciklu WLTP. Gospodarska različica Springa je izdelana v tovarni (homologacija N1) s predelno mrežo med prednjim in zadnjim delom in obročki za pritrditev tovora.

»Dacia Spring je v manj kot dveh letih postal eden najbolje prodajanih električnih avtomobilov v Evropi. Spring ELECTRIC 65 s paketom opreme Extreme , ki je bil predstavljen na začetku letošnjega leta na razstavi v Bruslju, je obogatil ponudbo tega modela z močnejšim elektromotorjem. Uvedba gospodarske različice Spring Cargo bo poklicnim uporabnikom omogočila povsem električno mobilnost, enostavno in pripravno.« - Xavier Martinet, direktor trženja, prodaje in operacij znamke Dacia

KREPOSTNI KROG PRI TEŽI
Spring je z elektromotorjema ELECTRIC 45 in ELECTRIC 65 edini povsem električno gnani avtomobil iz dvajseterice najuspešnejših v Evropi, ki je lažji od tone. Lahek akumulator (188 kg) za kompakten avtomobil rabi za izdelavo manj virov. Elektromotor za pogon rabi manj energije kot v težjem električnem avtomobilu. Gre za drzno in strukturno pomembno odločitev pri snovanju, s katero je Dacia ustvarila Springa.

POVSEM NOV NAMENSKI ELEKTROMOTOR
Dacia hkrati s predstavitvijo novega paketa opreme Extreme za Spring uvaja tudi povsem nov elektromotor ELECTRIC 65 (48 kW / 65 KM). Ta je na voljo le v različici Spring Extreme in je kombiniran z novim edinstvenim prenosom moči, ki povečuje na pogonski kolesi prenesen navor, ob tem pa zagotavlja naglejše speljevanje in boljše pospeške v širokem območju. Spring Extreme ima zahvaljujoč novemu elektromotorju ELECTRIC 65 doseg 220 km v kombiniranem ciklu WLTP oziroma 310 km v mestnem ciklu WLTP.

RABI KUPCEV PRILAGOJENO ELEKTRIČNO VOZILO
Podatki, zbrani iz povezanih vozil Spring, ki že vozijo po cestah, kažejo, da je njih raba skladna s kompaktno in lahko zasnovo avtomobila.
- Povprečna dnevno prevožena razdalja Springa zanaša 31 km, 68 odstotkov uporabnikov pa prevozi povprečno celo manj kot 30 km na dan. Povsem napolnjen akumulator sicer zadostuje za vožnje celega tedna, vendar uporabniki svoje avtomobile polnijo bolj pogosto.
- Vozniki v povprečju opravijo 5,4 vožnje na dan. Na začetku so Spring kupovali predvsem kot drugi avtomobil v gospodinjstvu, a se je izkazalo, da je v 90 odstotkih gospodinjstev z več avtomobili, ki so kupila tudi Spring, le-ta postal glavno prevozno sredstvo med delavniki.
- Uporabniki Springa so vozili s povprečno hitrostjo 26 km/h, kar potrjuje njegovo prilagojenost vsakdanjim vožnjam kupcev.

Da je Spring pravi pospeševalec električne mobilnosti, kaže dejstvo, da je za 93 odstotkov zasebnih kupcev to prvi električni avtomobil.

5 ZVEZDIC GREEN NCAP 5 IN »BEST CAR GREEN NCAP 2022«
Organizacija Green NCAP je avgusta 2022 Dacio Spring ocenila z najvišjo oceno pet zvezdic. V tem ocenjevanju je Green NCAP izmeril vpliv avtomobila in njegove uporabe na kakovost zraka, na podnebno segrevanje in njegovo energijsko učinkovitost. V vsakem od teh segmentov je Spring briljiral, tako z energijsko učinkovitostjo kot z majhnim vplivom na okolje. Green NCAP je 2. februarja 2023 objavil prejemnika priznanja Best Car Green NCAP 2022 in to je bil Spring, najlažji električni avtomobil v Evropi, ki je presegel »težkokategornike« na trgu. Ta ocena 5 zvezdic ni le simbolična, ampak je nagrada za Daciino prizadevanje, da kar največjemu krogu ljudi ponudi avtomobile, ki nimajo le najboljšega razmerja med uporabno vrednostjo in ceno na trgu, ampak so tudi kar se da spoštljiva do okolja.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov