Avto.info

Dacia

Udeležba tovarniške ekipe na reliju Dakar

Dacia: Udeležba tovarniške ekipe na reliju Dakar

Dacia

Avtor: Foto: Dacia
Dacia: Udeležba tovarniške ekipe na reliju Dakar

»Dacia in Dakar tvorita popolno zvezo. Gre za pravi laboratorij za preverjanje Daciine čvrstosti in izkaz naše zavezanosti v prid mobilnosti z majhnim ogljičnim odtisom. Zelo smo navdušeni nad zamislijo udeležbe na reliju Dakar z uporabo tehnologije sintetičnega goriva. Dacia bo z ekipo in dirkačema na najvišji ravni resen tekmec v reliju.« - Denis LE VOT, glavni izvršni direktor znamke Dacia

Dacia bo od leta 2025 s tovarniškim moštvom tekmovala v svetovnem prvenstvu v vzdržljivostnem reliju, vrhunec pa bo udeležba znamke na reliju Dakar. Slednji je izjemna človeška pustolovščina, ki že več kot štiri desetletja vsako leto v edinstvenem tekmovanju združi 500 pustolovcev iz več kot 60 držav. Reli Dakar je popolna ilustracija ravnovesja med razumskim in čustvenim, kar je tudi v genih znamke Dacia.

Vzdržljivostni reli je človeška in športna pustolovščina, ki je povsem v skladu s ključnimi vrednotami znamke Dacia:
- Gre za pustolovščino z dokazovanjem čvrstosti v širnih prostranstvih (Robust & Outdoor) za volanom prototipa s štirikolesnim pogonom, ki je razvit za premagovanje najbolj skrajnih pogojev.
- Gre za pustolovščino z odgovornim odnosom do okolja (Eco-Smart) Dacie, saj bo nastopila z dirkalnikom na sintetično gorivo.
- In gre za pustolovščino, ki se drži bistvenega, a ima svoj čar (Essential but Cool), z ambicioznim ciljem, kjer ni prostora za odvečnosti.

Reli Dakar bo za Dacio preskusni poligon in laboratorij zamisli. Omogočil bo preskušanje in preverjanje novih domiselnih rešitev »à la Dacia« na področju funkcionalnosti na prostem, prav tako pa tudi energijskih možnosti. Pred izzivom sezone 2025 bodo Daciini prototipi že v letu 2024 preskušeni na maroškem reliju, Rallye du Maroc.

DACIA SE NASLANJA NA ČVRSTO IN IZKUŠENO TEHNIČNO OSNOVO
Dacia se bo tega vznemirljivega projekta lotila naslanjajoč se na strokovno znanje Skupine Renault in priznane izkušnje britanskega podjetja Prodrive na področju razvoja prototipov za vzdržljivostne relije. Prodrive je že skoraj 40 let eden glavnih akterjev v svetovnem avtomobilskem športu, ki je avtomobilskim znamkam pomagal osvojiti številna mednarodna prvenstva. Prodrive je v reliju Dakar in vzdržljivostnih relijih udeležen od leta 2020. Zadnjih treh relijev Dakar so se udeležili z dirkalniki, ki so jih zasnovala in upravljala njihova moštva. V letih 2022 in 2023 so osvojili drugo mesto v skupni razvrstitvi s Sébastienom Loebom, ki je zdaj član nove ekipe Dacia.

SÉBASTIEN LOEB IN CRISTINA GUTIERREZ HERRERO BOSTA DIRKAČA TOVARNIŠKEGA MOŠTVA DACIA
Španska voznica relija Cristina Gutierrez Herrero je prva Španka, ki je v razredu avtomobilov leta 2017 dosegla cilj relija Dakar. Pri 31 letih ima za seboj že šest udeležb na reliju Dakar v obdobju od leta 2017 do 2022. Cristina je tudi španska prvakinja v reliju čez drn in strn (med ženskami) od leta 2012. Francoski voznik relija Sébastien Loeb je star 49 let in je osvojil devet naslovov svetovnega prvaka v reliju zapored v obdobju 2004-2012. Loeb ima največ naslovov svetovnega prvaka v avtomobilskem športu in pogosto ocenjen za najboljšega voznika relija vseh časov. Loeb se je udeleževal relija Dakar od leta 2016. Od leta 2021 je na reliju Dakar nastopil za volanom buggyja Bahrain Raid Xtreme Hunter, ki so ga zasnovali in pripravili v podjetju Prodrive. Zgodba Sébastiena Loeba in strokovnjakov Prodrive se bo odslej nadaljevala za volanom Dacie.

Dirkalni prototip Dacia bo deloval na sintetično gorivo. Energija, ki je potrebna za izdelavo te vrste goriva, bo pridobljena z elektriko iz obnovljivih virov. Sintetična goriva imajo skozi celoten proizvodni cikel manjši ogljični odtis kot iz nafte pridobljena goriva. Za znamko Dacia je reli Dakar idealen poligon za preskušanje te tehnologije.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov