Avto.info

Citroën SM espace by Heuliez

Revolucionar brez sledilcev

Citroën SM espace by Heuliez : Revolucionar brez sledilcev

Citroën SM espace by Heuliez

Avtor: Foto: Aviva in Heuliez
Citroën SM espace by Heuliez : Revolucionar brez sledilcev Citroën SM espace by Heuliez : Revolucionar brez sledilcev Citroën SM espace by Heuliez : Revolucionar brez sledilcev Citroën SM espace by Heuliez : Revolucionar brez sledilcev Citroën SM espace by Heuliez : Revolucionar brez sledilcev

Na letošnji prestižni pariški prireditvi (Salon Privé Concours d’Elégance by Aviva), kjer bodo proti koncu letošnjega avgusta ponovno izbirali najlepše starodobnike in najlepša eksotična vozila, se bo publiki predstavil tudi pozabljeni francoski revolucionar, ki je nastal v samo dveh primerkih.

Leta 1970 predstavljeni citroën SM (Série Maserati) predstavlja sad kratkotrajnega zavezništva med znamkama Citroën in Maserati, ki so ga s prevzemom znamke Citroën v decembru leta 1974 kmalu zatem pokopali tedanji vodilni možje znamke Peugeot, ker so že v naslednjem letu po približno 13.000 izdelanih primerkih dokončno ustavili proizvodnjo modela SM. V petletnem obdobju proizvodnje modela SM smo dobili tudi nekaj posebnih različic tega avtomobila in peščico prototipov, ki jim ni nikoli uspelo priti v serijsko proizvodnjo.

Eden takšnih nesrečnežev je tudi prototipni citroën SM espace, ki je nastal v samo dveh primerkih v delavnici priznanega francoskega karoserista (Adolphe Heuliez), kjer so oba prototipna primerka opremili s patentirano lamelno-roletno tehnologijo odpiranja strehe po vzoru že znane 'T-bar', odnosno 'T-top' corvette, ki se je svetu predstavila že leta 1968. Za nastanek takšne strehe je zaslužen Američan Gordon Buehrig, ki je takšno zasnovo odpiranja strehe patentiral že leta 1951. Francozi so se zadeve lotili nekoliko drugače kot Američani, ker je lamelno-roletna streha pri citroenu SM espace občutno daljša, poleg tega ni odstranljiva na enak način kot pri corvetti in ostalih 'T-top' različicah nekaterih avtomobilov, kjer mora uporabnik fizično odstraniti obe polovici strehe in jih shraniti v prtljažniku (podobno velja tudi za targa streho, ki jo niso izumili pri znamki Porsche, temveč pri britanski znamki Triumph, kjer so predstavili model TR4 (1961-1965) s tako imenovano 'Surrey-Top' streho …).

Eno izmed posebnosti citroëna SM espace pa najdemo na zadku, ker so Francozi nanj nataknili lamelni pokrov zadnjega stekla, podobno kot pri lamborghiniju miura, drugačni so tudi kolesni pokrovi. Ti dve oblikovalski lastnosti so Francozi uporabili samo pri prvem izdelanem prototipu iz leta 1971. Leta 1972 smo dobili še en citroën SM espace, vendar brez omenjenih detajlov. Žal francoski pogled na polkabriolete ni našel sledilcev, ker se za serijsko implementacijo takšne zasnove odpiranja strehe ni odločil noben izmed tedanjih proizvajalcev avtomobilov, zato je vse skupaj kmalu utonilo v pozabo …

Citroën SM espace by Heuliez : Revolucionar brez sledilcev
Citroën SM espace by Heuliez : Revolucionar brez sledilcev
Citroën SM espace by Heuliez : Revolucionar brez sledilcev
Citroën SM espace by Heuliez : Revolucionar brez sledilcev
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov