Avto.info

Zloščeni Titov mercedes

Poleti so v TMS opravili nekaj obnovitvenih in vzdrževalnih del

Zloščeni Titov mercedes: Poleti so v TMS opravili nekaj obnovitvenih in vzdrževalnih del

Zloščeni Titov mercedes

Avtor: Foto: TMS
Drago Štimec

Drago Štimec

Poleti so v TMS opravili nekaj obnovitvenih in vzdrževalnih del, med drugim sanacijo dvorane, v kateri hranijo prestižno zbirko protokolarnih vozil, to je 15 avtomobilov, ki jih je jugoslovanski predsednik Tito dobil v dar od svetovnih voditeljev in različnih institucij. V tem času je bila dvorana zaprta, vendar obiskovalci za ogled niso bili prikrajšani, saj je Titova zbirka na ogled tudi virtualno.

Hkrati so v restavratorsko-konservatorski delavnici vzeli pod drobnogled eno od vozil iz zbirke, mercedes 540 K, ki je na ceste zapeljalo davnega leta 1939. Prestižni model sodi v serijo posebej predelanih oklepnih limuzin, ki so bile narejene po Hitlerjevem naročilu. Povod za naročilo je bil atentat na enega od nemških oficirjev, zaradi česar je Hitler hotel poskrbeti za njihovo varnost. V seriji je bilo osemnajst oklepnih limuzin, danes so ohranjene le tri, eno od teh pa hrani prav TMS. Omenjeno vozilo je uporabljal general Alexander Löhr, ki je poveljeval nemški vojski na Balkanu. Med zaključnimi boji na Koroškem je jugoslovanska vojska vozilo zaplenila, po vojni pa je prešlo v Titovo last.

Po besedah vodje konservatorko-restavratorske delavnice Draga Štimca so na avtomobilu očistili in spolirali barvo karoserije, spolirali kromirane dele in očistili notranjost, predvsem usnjene sedeže, ki so jih mestoma pokrpali in zašili. Na enem od blatnikov so deloma popravili barvo, ki je bila razpokana oziroma je odpadla.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov