Avto.info

24 ur Le Mansa – letos vse drugačno

11 posledic prestavljenega termina

24 ur Le Mansa – letos vse drugačno: 11 posledic prestavljenega termina

24 ur Le Mansa – letos vse drugačno

Avtor: Foto: Porsche
24 ur Le Mansa – letos vse drugačno: 11 posledic prestavljenega termina 24 ur Le Mansa – letos vse drugačno: 11 posledic prestavljenega termina 24 ur Le Mansa – letos vse drugačno: 11 posledic prestavljenega termina 24 ur Le Mansa – letos vse drugačno: 11 posledic prestavljenega termina 24 ur Le Mansa – letos vse drugačno: 11 posledic prestavljenega termina

Stuttgart (Nemčija). Le redko so ljubitelji avtomobilističnih vzdržljivostnih preizkušenj tako dolgo z vznemirjenjem čakali na 24 ur Le Mansa kot letos. Klasično tekmovanje, ki se odvija v Franciji, je bilo letos zaradi pandemije koronavirusa s tradicionalnega termina sredi junija prestavljeno na 19./20. september. Tako pozno v letu se je ta dogodek v svoji skoraj stoletni zgodovini doslej odvijal samo enkrat: leta 1968 so dirko 24 ur Le Mansa zaradi nenehnih nemirov v Parizu izvedli 28./29. septembra. Prestavitev tekmovanja bo tudi za ekipo Porsche GT Team imela daljnosežne posledice. Ne le, da se je spremenila časovnica, temveč nekaterih priljubljenih dogodkov za navijače sploh ne bo, denimo tehnične kontrole v središču mesta in parade voznikov en dan pred startom.

Dolga noč
Sredi junija, ko se bliža poletni solsticij (20.06.), so na severni polobli dnevi najdaljši. V prvotnem terminu, predvidenem za 88. ponovitev vzdržljivostne dirke, tj. 13./14. junija, bi avtomobili v nočnem času vozili samo 8 ur in 2 minuti. V novem septembrskem terminu pa sonce v soboto zvečer zaide že ob 20.01 uri. V nedeljo zjutraj se bodo prvi sončni žarki pokazali ob 7.44 uri – tema bo torej trajala skoraj štiri ure več kot tik pred začetkom koledarskega poletja. Med tekmovanjem po stezi Circuit des 24 Heures bo dnevna svetloba ekipe spremljala le dobrih 12 ur.

Visoka hitrost
Dolga noč pomeni, da bosta tako asfalt kot ozračje hladnejša dlje časa. Posledica tega bo, da bosta motorja obeh 515-konjskih dirkalnikov Porsche 911 RSR lahko dlje časa delovala v optimalnem območju. Hladnejši zrak vsebuje več kisika in s tem omogoča boljše in učinkovitejše zgorevanje goriva v šestih zgorevalnih prostorih. Velja namreč naslednje zlato pravilo: če se temperatura okolice zniža za pet stopinj Celzija, se moč motorja poveča za en odstotek. V dolgi noči na 24 urah Le Mansa 2020 bo torej v povprečju mogoče doseči višje hitrosti. "Če bodo vremenski pogoji dobri, bomo priča bistveno hitrejši dirki kot v mesecu juniju," pravi Pascal Zurlinden, skupni projektni vodja za tovarniški avtomotošport pri Porscheju. Ker bo sonce v soboto zvečer zašlo prej, v nedeljo pa se bo zdanilo pozneje, bo gibanje temperature drugačno. Povprečna temperatura na 24-urni preizkušnji znaša sredi junija (podatki za preteklih 30 let) 16,8 stopinje Celzija, septembra pa je točno eno stopinjo Cel¬zi¬ja nižja. Tako kot večja vsebnost kisika v zraku bo tudi ta dejavnik vplival na zmogljivost avtomobilov.

Mehke pnevmatike
Hladnejše temperature ponoči imajo tudi to dodatno prednost, da bo Michelinove pnevmatike iz mehke mešanice gume mogoče uporabljati dlje časa. Takšna pnevmatika ne zagotavlja samo boljšega oprijema, temveč ob dobrih pogojih na progi tudi večjo konstantnost. "Žal v razredu GTE Pro ne smemo voziti trojnih ali celo štirikratnih etap," pojasni Zurlinden. Avtomobili razreda GTE morajo dobiti nove pnevmatike po največ dveh rednih postankih. "Zaradi spremenjenih pravil, ki več ne dovoljujejo dolivanja goriva hkrati z menjavo pnevmatik, nas vsaka menjava pnevmatik stane dodatnega časa. Zagotovo bomo videli več dvojnih etap. Zato moramo poskrbeti, da bodo postanki v boksu čim krajši," doda izkušeni inženir.

Pričakovani dež
Vremenske statistike za preteklih 30 let kažejo, da se najvišje in najnižje temperature podnevi in ponoči med junijem in septembrom komaj kaj razlikujejo. Po drugi strani pa podatki jasno kažejo, da septembra dežuje redkeje, vendar so padavine močnejše kot tri mesece prej. "Morali bomo pač sprejeti pogoje, kakršni že bodo," pravi Pascal Zurlinden. A skozi več desetletij klasične vzdržljivostne preizkušnje se je uveljavilo naslednje pravilo: "It always rains at Le Mans". Vprašanje je le, v kateri fazi tekmo¬van¬ja. "Možnost dežja igra pomembno vlogo v taktiki vseh ekip. Še posebej, če avto v suhih pogojih ni 100-odstotno konkurenčen. V dežju se karte premešajo na novo. In to prinese nove priložnosti," pojasni Zurlinden.

Nizko sonce
Ob prehodu iz dneva v noč se morajo vozniki na dirki 24 ur Le Mansa običajno soočati s težavnimi pogoji vidljivosti. Ob sončnem zahodu v soboto zvečer jih svetloba slepi predvsem na odsekih Indianapolis in Arnage, ob sončnem vzhodu v nedeljo zjutraj pa se enako zgodi na znamenitem delu Tertre Rouge. "Naši izkušeni tovarniški vozniki te faze zelo dobro poznajo. Ker je sonce tik pred začetkom jeseni nižje na obzorju kot poleti, morajo naši fantje večkrat zatisniti oči. Ampak to bo že šlo. Saj so vendar vrhunski profesionalci," z nasmeškom doda Francoz.

Zgodnejša ura starta
Za razliko od prejšnjih let se bo 24-urna dirka v Le Mansu letos začela že ob 14.30 uri po lokalnem času. Razlog za to je zadnja etapa kolesarskega tekmovanja Tour de France: velika krožna dirka po Franciji se konča 20. septembra pozno popoldne s ciljem v Parizu. V izogib prekrivanju s tem dogodkom se bo 88. ponovitev vzdržljivostne dirke za prvenstvo FIA World Endurance Championship (WEC) glede na sobotni zgodnejši start v nedeljo zaključila že ob 14.30 uri. "Ta prilagoditev se navzven morda zdi nepomembna, vendar bo zelo vplivala na našo ekipo: s pripravami za start moramo biti v soboto gotovi še prej. To pomeni manj odmora in več stresa," razloži skupni projektni vodja za tovarniški avtomotošport pri Porscheju. Med koncem ogrevanja in začetkom dirke bodo za končne priprave na voljo samo štiri ure.

Brez navijačev
Tekmovanje 24 ur Le Mansa med ljubitelji avtomobilističnih dirk kotira zelo visoko. Leto za letom ga na samem prizorišču spremlja okrog 250.000 ljudi. Glavno mesto francoskega departmaja Sarthe s 150.000 prebivalci enkrat na leto poka po šivih. A letos ne bo tako: organizator ACO ob prizorišču ne dovoli gledalcev. "Navijači nas vedno maksimalno motivirajo," pove Pascal Zurlinden. Še zlasti ob sobotnem startu in nedeljskem cilju so velike tribune nasproti boksov običajno polne do zadnjega kotička. "Kadar s komandne ploščadi pogledam na tribune za gledalce, v soboto in nedeljo vidim tako rekoč iste obraze. Ti goreči navijači mi vedno dajo nov zagon, ko mi po 24 urah že pojemajo zaloge energije. Letos bo to drugače. A za gledalce pred domačimi zasloni bo dirka kljub vsem omejitvam zagotovo spet veličasten dogodek."

Brez predhodnega testiranja
Enodnevno testiranje dva tedna pred dirko je tradicionalno del prireditve 24 ur Le Mansa. To je edina priložnost, da se lahko proizvajalci in dobavitelji pnevmatik ter ekipe in vozniki pred največjo klasično preizkušnjo leta pripravijo na specifične posebnosti 13,626 kilometra dolge proge. Steza Circuit des 24 Heures je na eni strani sestavljena iz odsekov stalnega dirkališča Circuit Bugatti, po drugi strani pa iz javnih cest. Takšna kombinacija je na avtomobilističnih dirkah skoraj brez primere. Tokrat izven tekmovalnega tedna ne bo drugih možnosti za testiranje. "To, da predhodno testiranje odpade, pomeni velik izziv," pravi Pascal Zurlinden. "Z našim aktualnim dirkalnikom 911 RSR bomo prvič tam, tako da bomo imeli še nekaj odprtih vprašanj glede nastavitev. Te bi raje opravili v okviru testiranja, da bi se lahko po temeljiti analizi čim najbolje pripravili za uradni začetek dirke. Tudi strategijo za pnevmatike bi raje najprej preigrali na testnih vožnjah. Zdaj nam za ta opravila ostanejo le še treningi tik pred dirko."

Strnjen urnik
Urnik dirke 24 ur Le Mansa letos odstopa od uveljavljene časovnice. Treningi, ki so v preteklih letih vedno potekali skupaj s kvalifikacijami v sredo in četrtek, bodo letos na sporedu v četrtek (deset ur prostega treninga in kvalifikacije) in petek (prosti trening in hiperbola). "Dolgi treningi nam bodo omogočili temeljite nastavitve in pripravo strategije za pnevmatike," tako Pascal Zurlinden. "Lahko bomo opravili veliko nalog, vendar je v primerjavi s siceršnjih predhodnim testiranjem slabost v tem, da na urniku ni predvidenih dovolj dolgih premorov za res temeljite analize." Petek pred začetkom dirke je bil doslej vedno zadnja priložnost za voznike in člane ekip, da se pred naj¬pomembnejšim tekmovanjem v letu še enkrat malo spočijejo. Na tako imenovani "nori petek" so sicer vedno v ospredju navijači.

Brez parade voznikov
Čez dan po kampih in povezovalnih cestah običajno vedno krožijo divje sfrizirani avtomobili, ob katerih se zbirajo navdušeni ljubitelji. Vsako rohnenje motorjev pospremi huronski aplavz. "Le Manski petek", tj. petek pred dirko, se praviloma zaključi s slavno parado voznikov v središču mesta. A letos ne bo tako: spektakla z vozniki v starodobnikih med Place des Jacobins in Place de la République tokrat ne bo. "Za navijače je to velika škoda, vendar zaradi nujnih ukrepov za zajezitev korona¬virusa ne gre drugače. Navdušenim ljubiteljem Le Mansa bomo poskusili ponuditi vznemirljiv in nič manj spektakularen program prek naših kanalov na družabnih omrežjih," pove Zurlinden o načrtih Porsche Motorsporta.

Cvetni prah v zraku
Solzne oči, izcedek iz nosu in zdravila na dosegu roke – junija je to v vozniškem taboru Le Mansa nekaj povsem običajnega: mnogi vozniki, člani ekip in navijači trpijo za alergij¬a¬mi na cvetni prah. Obremenitev s pelodi trav je poleti v večinoma poljedelski pokrajini Sarthe, ki velja za francosko žitnico, ogromna. "Tudi sam spadam med alergike," pravi Zurlinden. "Pri tem so glavna težava antihistaminiki, brez katerih junija ne gre. Ta zdravila povzročajo utrujenost. In prav tega si na 24 urni dirki seveda ne želimo. Zato zagotovo nisem edini, ki se veseli, da bomo septembra Le Mans enkrat lahko doživeli skoraj brez alergij."

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov