Avto.info

Festival hitrosti v Goodwoodu

Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop

Festival hitrosti v Goodwoodu: Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop

Festival hitrosti v Goodwoodu

Avtor: Foto: Ford
Festival hitrosti v Goodwoodu: Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop Festival hitrosti v Goodwoodu: Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop Festival hitrosti v Goodwoodu: Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop Festival hitrosti v Goodwoodu: Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop Festival hitrosti v Goodwoodu: Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop Festival hitrosti v Goodwoodu: Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop Festival hitrosti v Goodwoodu: Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop Festival hitrosti v Goodwoodu: Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop Festival hitrosti v Goodwoodu: Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop

Ford bo na letošnjem Festivalu hitrosti v Goodwoodu z vajeti spustil nekaj najbolj vročih novih cestnih in dirkalnih različic iz svoje kultne črede Mustangov. Novi dirkalnik Mustang GT3, ki so ga prvič predstavili prejšnji mesec pred dirko 24 ur Le Mansa, in novi Mustang Dark Horse1 – primeren za uporabo na cestah in pripravljen za dirkališča ter predhodnik nove družine dirkalnikov, vključno z Mustangom GT3 in GT4 – bosta poskrbela za dinamični prvi nastop pred množico, ki jo bosta na dogodku v okolici Chichestra v Veliki Britaniji od 13. do 16. julija zagotovo navdušila tudi z gromko zvočno spremljavo motorja V8.

Goodwood s svetovno znanim vzponom na hrib je odlično prizorišče za raziskovanje meja in prikaz resničnih zmogljivosti avtomobila, ki je sinonim za svobodo in športno vožnjo. Zato bo Ford 14. julija v Goodwoodu prvič predstavil tudi vznemirljivega novega člana družine Mustang, s katerega ne bodo samo prvič odgrnili tančice, temveč bo pokazal tudi svoj vozni potencial. Vznemirljivo razkritje bo potekalo v ‘boksu prvega ogleda’ (First Glance Paddock) znamenitega dogodka 14. julija ob 13.00 po srednjeevropskem času (opoldne po lokalnem času).

“Mustang je avto, ki z nagovarjanjem čustev presega večino drugih tekmecev, Festival hitrosti v Goodwoodu pa gosti najbolj strastne ljubitelje športnih avtomobilov na svetu, zato je razkritje našega najnovejšega člana Mustangove družine tukaj kot naročeno,” je povedal Darren Palmer, podpredsednik programov električnih vozil družbe Ford Model e. Ford bo v Goodwoodu dinamično predstavil še eno ameriško ikono. Prvič si bo v akciji možno ogledati tudi novega električnega srednje velikega ‘crossoverja’: Explorer2 za kupce v Evropi osupljiv ameriški slog združuje z nemško tehniko. 

Ameriška znamka obenem praznuje 50-letnico Svetovnega prvenstva v reliju FIA, pri čemer se na prizorišče razkritja leta 2021 vrača M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1, dirkalnik, ki je s svojim hibridnim pogonskim sklopom Fordovemu športnemu oddelku pomagal vstopiti v novo obdobje. Ford pa v Goodwoodu leta 2023 ne bo le premikal meja zmogljivosti, temveč bo svojo platformo še naprej uporabljal tudi za izzivanje stereotipov v avtomobilski panogi. Podjetje bo na svojem razstavnem prostoru gostilo povsem žensko skupino navdihujočih osebnosti iz industrije, ki bodo razpravljale o temah, kot je, denimo, kako električna vozila ustvarjajo nove nakupne in lastniške izkušnje ter priložnosti za ženske.

Obiskovalci razstavnega prostora bodo lahko sodelovali tudi v izzivih pridobivanja energije s posebnimi tlemi za zajemanje kinetične energije in v razburljivem kolesarskem tekmovanju, ki ga navdihujeta Fordovi pobudi Share the Road (Souporaba cest) in Park the Car (Parkirajte avto).

Prva akcija ameriških legend
Po tem, ko je prejšnji mesec Mustang uradno vstopil v globalno kategorijo FIA GT3 dirke 24 ur Le Mansa, se bo Ford junija 2024 z novim dirkalnikom Mustang GT3 vrnil na prizorišče ene svojih najbolj odločilnih zmag v avtomobilskem športu. Dirkalnik, ki pritegne poglede z drznim novim videzom, pod katerega je podpisan Troy Lee, eden najboljših oblikovalcev na področju avtomobilskega športa na svetu, poganja 5,4-litrski motor V8 – razvili so ga v oddelku Ford Performance, sestavlja pa ga M-Sport. Med ostale odlike sodijo prilagojeno vzmetenje in menjalnik, aerodinamični paket in karoserija iz ogljikovih vlaken.

Dirkalnik Mustang GT3 temelji na novem Mustangu Dark Horse, ki je zasnovan kot vrhunski izraz zmogljivosti na dirkalni stezi in je temelj za motošportne programe na osnovi Mustanga. Posebej uglašen 5,0-litrski motor V8 v Mustangu Dark Horse ima dvojno ohišje dušilne lopute za večji pretok zraka, dodatni hladilnik olja in lažji hladilnik z izboljšano hladilno zmogljivostjo. Moč prek šeststopenjskega ročnega menjalnika TREMEC in Torsenovega diferenciala z omejenim zdrsom prenaša na širša zadnja kolesa, opremljena z novo generacijo pnevmatik Pirelli P Zero PZ4, ki so bile razvite posebej za ta avto. 

“Srce vsakega Mustanga je vozniška izkušnja, ki zbuja željo po še več,” pravi Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance Motorsports. “To je duh, ki bo še naprej živel v vsakem Mustangu – bencinskem, električnem, cestnem ali dirkalnem. Zato Ford rad prihaja v Goodwood – da deli svojo strast z občinstvom, s katerim si deli tudi mnenje, da morajo biti zmogljivosti, pripravljene za motošport, na voljo vsakomur, ki jih želi izkusiti.”

V začetku leta predstavljeni novi električni Ford Explorer bo strankam na voljo leta 2024 in utira pot novemu valu drznih, kultnih električnih vozil, ki izhajajo iz Fordovih ameriških korenin in so zasnovana za Evropo. Njegova izjemna digitalna izkušnja vključuje popolnoma opremljen informativno-razvedrilni sistem, 15-palčni premični zaslon3 in brezžično integracijo aplikacij,4 notranjost pa je pripravljena na pustolovščine, saj sta uporabnikom med drugim na voljo tudi skriti predal (‘zasebni sef’) in 17-litrska osrednja konzolo, v kateri je dovolj prostora za prenosni računalnik.

Vznemirljivo Fordovo linijo v Goodwoodu bodo do skrajnih meja izkoristili profesionalni vozniki iz sveta avtomobilskih dirk, med katerimi sta tudi voznika relija Ott Tänak in Adrien Fourmaux ter vodja ekipe Malcolm Wilson, vsi iz ekipe M-Sport Ford World Rally Team, ki tekmuje s Pumo Hybrid Rally1, Fordovim prvim elektrificiranim tekmovalnim avtomobilom v globalnem svetu motošporta. Za volanom bosta sedela tudi Harry Tincknell, voznik v Svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA, in Paul Swift, sedemkratni britanski prvak med avtomobilskimi dirkači.

Na srečanju s strankami in mediji bodo sodelovali še Darren Palmer, podpredsednik za programe električnih vozil v oddelku Ford Model e, Doug Field, vodja naprednega razvoja izdelkov in tehnologij v družbi Ford Motor Company, in Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance Motorsports.

Časovni razpored dogodkov si lahko ogledate na spletni strani www.goodwood.com/motorsport/festival-of-speed/programme/.

1 Mustang Dark Horse – homologirani izpusti CO2 279–282 g/km po WLTP, homologirana poraba goriva 12,2–12,4 l/100 km po WLTP. Izpusti CO2 in poraba goriva se lahko razlikujejo glede na različice vozil, ki so na voljo na posameznih trgih. Navedena poraba goriva/energije, emisije CO2 in doseg z električnim pogonom po WLTP so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.
2 Uradno homologiran doseg vožnje bo objavljen pred začetkom prodaje vozila. V skladu s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (WLTP). Objavljeni doseg (predvidena ciljna vrednost v skladu z WLTP) je na voljo s popolnoma napolnjeno baterijo – odvisno od različice oz. opreme in konfiguracije baterije. Dejanski doseg se lahko razlikuje odvisno od različnih dejavnikov (npr. vremenskih razmer, načina vožnje, profila poti, stanja vozila ter starosti in stanja litij-ionske baterije).
3 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav.Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.
4 Zahteva telefon z aktivno naročnino za prenos podatkov in združljivo programsko opremo. SYNC Move med uporabo ne upravlja izdelkov drugih proizvajalcev. Za funkcionalnost svojih izdelkov odgovarjajo izključno njihovi proizvajalci.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava