Avto.info

Citroën Berlingo

domača predstavitev: Citroën Berlingo

domača predstavitev

Avtor: Foto: Citroën
domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo domača predstavitev: Citroën Berlingo

Leta 1996 je Citroën ustanovil avtomobilski segment družinskih enoprostorcev, danes pa nam razkriva svojega prenovljenega Berlinga. Tretja generacija modela nadaljuje s sago nekonvencionalne, enostavne in funkcionalne oblike karoserije, ki je z leti prestala številne inovacije in postala vzornik z vidika "praktičnih rešitev" ter nepogrešljivi partner za vse prostočasne dejavnosti in vseh družin. Novi Berlingo se spreminja skladno z najnovejšimi Citroënovimi modeli. Zaradi svojega dizajna in udobja je postal bolj moderen, hkrati pa je pridobil bolj svež videz in več priročnih funkcij, ki so temu legendarnemu modelu že tako ali tako prinesle obilo uspeha, da je bil prodan v že več kot 1,7 milijonov primerkih. Prisvojil si je tudi vse prepoznavne elemente Citroënovega stila in novo morfološko zgradbo, ki mu zagotavlja trpežen in hkrati gostoljuben videz. Novi Berlingo je poleg tega še okrepil vse svoje prednostne lastnosti z vidika modularnosti in prostorne notranjosti, da lahko vsakodnevno ponudi čim bolj enostavno rabo (3 individualni zadnji sedeži s povsem enostavnim preklopom, raven pod do preklopnega sedeža prednjega sopotnika, 2,70 metrov dolžine za nakladanje,100 litrov dodatne prostornine v prtljažniku). Seveda je vozilo povsem v trendu s svojim časom, saj je pridobilo novo konstrukcijsko osnovo in je opremljeno z 19 tehnologijami za pomoč pri vožnji in s 4 tehnologijami za vzpostavitev povezave, motorji zadnje generacije, kot je na primer novi dizelski motor BlueHDi 1.5 ali pa samodejni menjalnik EAT8, in pa tudi udobno podvozje.

NOV OPUS AVTOMOBILSKE LEGENDE
Znamka Citroën je z oblikovno prenovo Berlinga sprožila evolucijo zares prave legende avtomobilskega segmenta družinskih enoprostorcev, ki ga je pred 22 leti tudi sama ustanovila. Model si je do danes prisvojil tako vzoren položaj, da je v nekaterih državah postal merilo za definiranje njegovega segmenta, skoraj tako kot frižider (po registriranem imenu znamke Frigidaire). Kot glavni akter svojega avtomobilskega segmenta je skozi leta predstavil številne inovacije, s katerimi je odstopal od tekmecev in postal vzornik z vidika vsestranske uporabnosti in priročnosti, na primer z uvedbo treh individualnih zadnjih sedežev, večfunkcijske strehe Modutop® ali dvižnega zadnjega stekla. V tem času je prestal mnoge prenove, v okviru katerih je pridobil več stila, udobja in voznih lastnosti na ravni limuzine za daljša potovanja. Njegov uspeh iz leta v leto narašča do te mere, da je bilo v letu 2017 proizvedenih največ osebnih in gospodarskih izvedenk Berlinga 2. generacije, ki je bila lansirana leta 2008. Po že tako rekordnem letu 2016 je bilo lansko leto namreč proizvedenih več kot 165.000 primerkov. Kot najbolje prodajani Citroënov model leta 2017 v skoraj 17 državah, je Berlingo danes drugi najbolje prodajani Citroënov model tik za vozilom C3. V Evropi je drugi najbolje prodajani družinski enoprostorec, v segmentu lahkih gospodarskih vozil pa vsako leto zaseda mesto med prvimi tremi. Od začetkov prodaje v letu 1995 so skupno proizvedli že več kot 3,3 milijone primerkov.

S tretjo generacijo modela Berlingo, ki je namenjena fizičnim osebam, nam Citroën danes razkriva enega najpomembnejših modelov znamke in v njegovem avtomobilskem segmentu. Ta večno moderen model predstavlja pameten nakup za družine ali starejše, ki v njem najdejo idealnega partnerja za svoje aktivno življenje s številnimi podobami. Tovrstni kupci so privrženi nekoliko drugačnim, simpatičnim in nebahavim avtomobilom ter prvenstveno iščejo dovolj prostora, praktičnosti in enostavne funkcije, pri tem pa pričakujejo več dizajna, udobja in modernosti. Novi Citroën Berlingo se kot zvest predstavnik slogana znamke "Inspired by You" na njihova pričakovanja odziva z dizajnom in udobjem.

ODLOČEN ZNAČAJ: NOVA MORFOLOŠKA ZGRADBA IN STILSKE ZAPOVEDI NOVEGA CITROËNA
Novi Citroën Berlingo je odslej še bolj moderen ter se ponaša z bolj trpežno in impozantno držo pravega pustolovca, pri tem pa ni izgubil svežih in svojstvenih značajskih potez:
- Drugačna morfološka zasnova z naprej pomaknjenim vetrobranskim steklom ter višjim in krajšim prednjim sklopom, zlasti po zaslugi vgradnje konstrukcijske osnove EMP2, ki je omogočila krajši prednji previs.
- Prednji del odraža identiteto znamke Citroën prek dvostopenjskih luči in prednjih meglenk z zaobljenimi robovi in možnostmi za individualizacijo podobe.
- Tekoče linije karoserije poudarjajo dodelane bočne stranice, zaščite Airbump® na spodnjem delu vrat oziroma zadnji del strehe, ki navda obliko karoserije z več dinamičnosti.
- Nenasičena notranjost je v duhu znamke Citroën, saj vsebuje izčiščeno armaturno ploščo in različne kombinacije notranjosti.
- Možnosti za individualizacijo podobe s paketom XTR in barvnimi dodatki.
- Dve izvedenki, M in XL dolžine 4,40 m in 4,75 m, ki bosta na voljo s 5 in 7 sedežnimi mesti.

VEČ INTELIGENTNIH SISTEMOV ZA BOLJ ENOSTAVNO RABO IN VEČ DOBREGA POČUTJA V VOZILU
Novi Citroën Berlingo bo izkoristil vse svoje odlike in ponudil najboljšo kombinacijo sistemov za poenostavitev bivanja:
- Izjemna modularnost s tremi individualnimi zadnjimi sedeži, ki jih je možno enostavno preklopiti z enim samim pritiskom na stikala Magic flat®* v prtljažnem prostoru. V kombinaciji s sedežem prednjega sopotnika, ki ga je prav tako možno preklopiti, pridobimo popolnoma raven pod in izjemno dolžino nakladalnega poda, ki lahko pri izvedenki M doseže 2,70 m, pri izvedenki XL pa 3,05 m.
- Dvoja široka bočna drsna vrata, v katerih se nahajajo električno pomična stekla.
- Za 100 litrov večji prtljažnik, katerega prostornina lahko pri izvedenki M doseže 775 litrov, in do katerega je možno enostavno dostopiti prek dvižnega zadnjega stekla in police za prtljago z dvema položajema.
- Številčnejša in bolj priročna odlagalna mesta, kot na primer večfunkcijska streha Modutop® nove generacije, nudijo več svetlobe oziroma edinstveni predal za drobnarije Top Box po zaslugi tehnologije Airbag In Roof.

Poleg naštetega je novi Citroën Berlingo postal še bolj zmogljiv, saj je pridobil:
- konstrukcijsko osnovo EMP2 za prednji sklop, ki mu je omogočila večjo okretnost (električni servovolan, premer obračalnega kroga), optimalno zmanjšanje mase in dostop do najnovejših sistemov za pomoč pri vožnji, zadnji sklop pa je bil povzet od prejšnje različice, tako da zagotavlja visoko dovoljeno obremenitev in isto širino med blatniškima košema.
- 19 tehnologij za pomoč pri vožnji, kot na primer barvni prosojni zaslon v višini oči, prilagodljivi tempomat, električna parkirna zavora, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji/Top Rear Vision, sistem za izboljšano vlečno moč (Grip Control) s pomočjo pri spustu po strmini (Hill Assist Descent) ali sistem za nadzor stabilnosti vlečne kljuke.
- 4 tehnologije za vzpostavitev povezave, kot sta CITROËN Connect Nav ali brezžično polnjenje pametnega telefona.      
- Podvozje, ki je bilo deležno najboljšega strokovnega znanja znamke Citroën s področja udobja.
- Pester izbor zmogljivih motorjev, kot na primer novi BlueHDi 1.5 ali samodejni menjalnik EAT8 in PureTech 1.2.  

*Individualni preklopni sedeži bodo na voljo od lansiranja dalje, stikala Magic flat® bodo na voljo spomladi 2019.

NOVI CITROËN BERLINGO: NOV OPUS AVTOMOBILSKE LEGENDE
S prenovo modela Berlingo znamka Citroën nadaljuje s sago resnične avtomobilske legende, s katero je leta 1996 ustanovila avtomobilski segment družinskih enoprostorcev.

VZORNIK AVTOMOBILSKEGA SEGMENTA PRESTAL OBLIKOVNO PRENOVO
Novi Citroën Berlingo odpira vrata v nov dan. Tretja generacija modela bo kot naslednica uspešne serije ohranila isto esenco družinskega enoprostorca in se nam predstavlja kot resnični vzornik svojega segmenta. Znamka Citroën si z velikim ponosom na svojo dediščino lasti legitimno mesto v tržnem razredu, katerega akter je že več kot dve desetletji. Citroën je kot prava pionirska znamka izumila koncept družinskih enoprostorcev leta 1996, ko je nastal Citroën Berlingo prve generacije, ki jo je leta 2008 nadomestila druga generacija. Citroën je od nekdaj znal biti inovativen, saj ponuja razne elemente, s katerimi izstopa od drugih, kot na primer trije individualni zadnji sedeži, večfunkcijska streha Modutop® ali dvižno zadnje steklo. V duhu svojih prejšnjih dveh opusov se novi Citroën Berlingo ponaša z edinstveno držo, hkrati pa je storil še korak dlje na področju dizajna, funkcionalnosti in udobja.

Novi Citroën Berlingo odločno namerava ohraniti zvestobo svojih aktualnih kupcev, zato je črpal navdih iz njihovih življenjskih navad in sprememb, ki jih prinaša čas, da bi lahko čim bolje ugodil vsakodnevnim potrebam parov in družin, ki iščejo svobodo. Najnovejša generacija, nastala po navdihu pričakovanj strank, je izvrsten dokaz o novem sloganu znamke "Inspired by You" in reklamnem podpisu "Nismo izumili družine, smo pa izumili avtomobil, ki ji pripada". Berlingo je dokaz, da si Citroën prizadeva življenje v avtomobilu narediti še bolj neovirano. Novi Citroën Berlingo je pridobil na modernosti, udobju in domiselnosti, poleg tega pa ima v rokah vse potrebne argumente, da se lahko odpravi na osvajanje novih kupcev. Med prednostnimi ciljnimi kupci so mladi aktivni pari ali upokojenci, z ali brez otrok, ki živijo na obrobju mesta ali na deželi in so navdušeni nad športnimi aktivnostmi, kot sta na primer kolesarjenje ali pohodništvo in nad prostočasnimi dejavnostmi na prostem, kot sta vrtnarjenje ali sam svoj mojster. Novi Citroën Berlingo je kot vozilo s številnimi podobami nadvse pameten nakup za družine ali starejše, ki v njem vidijo idealnega partnerja za svoje aktivno življenje in ki jim največ pomenijo zlasti njegova prostornina, praktičnost in enostavnost.

NAJPOMEMBNEJŠI AKTER SVOJEGA SEGMENTA IN ZNAMKE
Berlingo tretji, kot ga lahko imenujemo, je najpomembnejši model znamke in segmenta družinskih enoprostorcev in bo sprožil novo Citroënovo ofenzivo na mednarodnih trgih. Berlingo je kot vozilo za prostočasne dejavnosti z nespornim uspehom, ki se prenaša iz generacije v generacijo, še v letu 2017 v skoraj 17 državah slovel kot najbolje prodajani Citroënov model, kar pomeni že več kot 20 let od svojih začetkov. To je torej prava legenda in prodajna uspešnica znamke Citroën, ki vse do danes ostaja naše drugo najbolje prodajano vozilo na celem svetu, tik za modelom C3! V Evropi je drugi najbolje prodajani družinski enoprostorec, v segmentu lahkih gospodarskih vozil pa vsako leto zaseda mesto med prvimi tremi. Skupno je bilo od leta 1996 prodanih več kot 1,7 milijonov primerkov osebnih vozil vseh generacij skupaj in več kot 3,3 milijonov enot OV + GV prodanih širom celega sveta. S svojo najnovejšo ponudbo leta 2018 bo Citroën izkoristil prednosti imena, zgodovine in adutov svojega družinskega enoprostorca in si na evropskem trgu prizadeval doseči še boljše rezultate.

SAGA O USPEHU
Če želite spoznati sago o Berlingu, ki traja že več kot 20 let, si v prilogi preberite dokument o zgodovini vozila Citroën Berlingo od leta 1996 do naših dni in o njegovi bogati dediščini, ki zajema modele 2CV mali furgon, Acadiane in C15.

02 - ODLOČEN ZNAČAJ: NOVA MORFOLOŠKA ZGRADBA IN STILSKE ZAPOVEDI NOVEGA CITROËNA
Novi Berlingo je odločno bolj moderen in povsem usklajen z identitetnimi lastnostmi znamke Citroën, kar ponosno dokazuje z bolj robustno in impozantno držo pravega pustolovca, pri tem pa ni izgubil svežih in svojstvenih značajskih potez.

PRIVLAČNE IN PREPOZNAVNE ZNAČAJSKE LASTNOSTI
Po zgledu najnovejših kreacij znamke Citroën novi Berlingo prinaša prelomne spremembe na področju stilske zasnove in bo v segment družinskih enoprostorcev vnesel veter svežine. Citroën je za svoj novi model izbral korenite spremembe, tako da izstopa po svoji morfološki zgradbi in edinstveni drži, po svojem robustnem dizajnu in po tekočih linijah brez kančka agresivnosti. Novi Citroën Berlingo je plod dela ekipe iz Citroënovega oblikovalskega studia, ki ga vodi Alexandre Malval, ki je zasnoval celotno novo generacijo vozil z izraznim dizajnom, k temu pa je pridal še kanček drznosti, značilne za znamko Citroën. Novi Berlingo je bilo popolnoma prenovljen in je s slogom uspel združiti: osebnost, praktičnost in udobje.

Prednji del novega Citroëna Berlinga izstopa zaradi prepoznavnih stilskih značilnosti, ki jih je bilo možno uvesti zlasti zaradi uporabe konstrukcijske osnove EMP2 in krajših previsov. Novi Berlingo ima višji in krajši pokrov motornega prostora, kar daje občutek nadvlade nad cesto, pa tudi prepoznaven in širši prednji del z dvonivojskimi lučmi, tipičnimi za znamko Citroën in naprej pomaknjeno vetrobransko steklo, ki nudi več prostornosti in boljšo osvetljenost.

Novi Citroën Berlingo se ponaša z visoko linijo trupa in širokimi bočnimi stekli s poševno prirezanimi obrobami, kar dodatno poudari njegov temperament ter okrepi njegov moderen in dinamičen profil, ki ga zaznamujejo skrbno obdelane bočne stranice. Nad silhueto novega Berlinga se raztezajo vzdolžni nosilni drogovi prtljažnika (odvisno od izvedenke), ki namigujejo na prostočasne dejavnosti. Vozilo krasijo zaščitni elementi Airbump®, ki so nameščeni na spodnjem delu vrat, da poudarijo njegovo robustno držo, poleg tega pa igrajo tudi na karto stalno zaščitene karoserije. Dizajn novega Berlinga zaznamuje tudi linija na zadnjem delu strehe, ki navda obliko karoserije z več dinamičnosti.

Gladke zadnje luči novega Berlinga so razporejene vertikalno. Obdajajo prtljažna vrata, ki so opremljena z zatemnjenim dvižnim zadnjim steklom, nameščenim nad logotipom dvojne puščice. Zadnje luči zaokrožajo postavo novega Citroëna Berlinga in poskrbijo za uravnovešenost linij tega modela, ki v višino dosega najmanj 1,81 m (brez strešnih prtljažnih drogov, odvisno od izvedenke).

Po zgledu novega C3, novega kompaktnega SUV-ja C3 Aircross in pa nove petvratne limuzine C4 Cactus, je novi Citroën Berlingo pridobil paleto možnosti za individualizacijo podobe, ki so za znamko Citroën zelo pomembne, stranke pa jih nadvse cenijo. Za zunanje površine ponuja pestro paleto osmih barv karoserije: Sable, Aqua Green, siva Acier, siva Platinium, črna Onyx, Deep Blue, rdeča Ardent in bela Banquise. Za še bolj barvit videz so na voljo barvni dodatki, ki se jih lahko namesti okoli prednjih žarometov z zaobljenimi robovi in v predel zaščitnih elementov Airbump®: barvni paket Color White (odvisno od izvedenke) ali barvni paket Orange (specifičnost paketa XTR). Kot se spodobi za pravega pustolovca, so za izvedenko s podpisom "XTR", značilno za Berlinga, poleg barvnega paketa Orange na voljo tudi 17-palčna aluminijasta platišča SPIN in spodnji ščitniki prednjega in zadnjega odbijača v barvi karoserije ter posebna kombinacija notranjosti Wild Green.

Kot je značilno za Citroën, je bil tudi potniški prostor novega Berlinga deležen enake pozornosti; s popolnoma prenovljeno notranjostjo je z vidika kakovosti končne obdelave izvedel pravi generacijski preskok in potnikom nudi še več brezskrbnosti. Novi Citroën Berlingo kar vabi na potovanje in izstopa s svojo letalsko in izčiščeno armaturno ploščo ter z visokim položajem za vožnjo. Armaturna plošča z dovršeno oblikovno zasnovo in horizontalno razporejenimi linijami je postala še bolj ergonomska, zlasti zaradi neposrednega dostopa do stikal klimatske naprave in nudi številna odlagalna mesta.

Oblikovalci, ki so črpali navdih iz panoge pohištva in potovalnih kovčkov, so notranjost novega Berlinga zasnovali funkcionalno in razkošno. Odločili so se uporabiti mehke in tople materiale, ob katerih se bodo potniki dobro počutili. Rezultat tega so nova oblazinjenja in raznolike barvne kombinacije, ki se ujemajo z raznimi notranjimi ambienti:
- "Serijska" kombinacija notranjosti je umirjena in vsebuje barvite dodatke v sivi/Laurier (jezersko zelena).
- Kombinacijo notranjosti "Metropolitan Grey", ki je na voljo v tkanini Slash Grey, krasi okrasni trak zeleno grafitne barve Summertime. Turkizna barva, ki se ujema z armaturno ploščo v sivi barvi Chiné poskrbi za dobro počutje in moderen videz.
- Kombinacija notranjosti "Wild Green", ki je kot sinonim za pobeg v neznano na voljo s paketom XTR, izstopa zaradi tkanine Line Green in ima na naslonjalih barvni trak Orange, ki tvori kontrast z motivom črt Vert Kaki po zgledu notranje strani kavbojk. Trak Lama (svetlo sive barve) na strani armaturne plošče z okrasnimi šivi Orange po zgledu vozila C4 Cactus spominja na pripadnost družini Citroën in ustvarja intenziven kontrast z dekoracijo na armaturni plošči Resada Green.

DVE KAROSERIJSKI RAZLIČICI: IZVEDENKI M IN XL
Prvič v svoji zgodovini bo družinski enoprostorec, novi Citroën Berlingo, svojim kupcem ponudil dve različni karoserijski izvedenki, hkrati pa bo ohranil svojo robustno in razkošno morfološko zgradbo, ki je sposobna prepričati najširšo javnost. Moderen in zabaven novi Berlingo je na voljo v dveh velikostih z uravnoteženimi gabaritnimi merami in linijami. Izvedenka standardne velikosti M ohranja kompaktno zasnovo in okretnost, ter v dolžino meri 2 centimetra več kot prejšnja generacija oziroma 4, 40 metre z medosno razdaljo 2,78 m. Na voljo pa bo tudi nova podaljšana izvedenka velikosti XL, ki je pridobila 35 cm oziroma v dolžino meri 4, 75 m z medosno razdaljo 2,97 m. Novi Citroën Berlingo, ki je bolj vsestranski kot kdajkoli poprej in nudi možnost prevoza petih ali sedmih oseb (ne glede na velikost izvedenke, M ali XL), nudi najnovejši odgovor na potrebe družin in skupin prijateljev in jim nudi možnost izbire med prostorno notranjostjo ali prostornino prtljažnika, odvisno od njihovih dejavnosti.

NOVI CITROËN BERLINGO: VEČ INTELIGENTNIH SISTEMOV ZA BOLJ ENOSTAVNO RABO IN VEČ DOBREGA POČUTJA V VOZILU
Novi Citroën Berlingo stavi na adute, s katerimi je v preteklosti zaslovel, poleg tega pa je storil še korak dlje, da bi v svojem segmentu ponudil najbolj enostavno kombinacijo za bivanje. Novi Citroën Berlingo je del programa Citroën Advanced Comfort®. Takoj po odpiranju vrat namiguje na prostorno notranjost in modularnost ter stavi na osvetljenost in razkošna odlagalna mesta.

IZJEMNA MODULARNOST
Med glavne razloge za nakup družinskega enoprostorca sodita prostornost in modularnost, zato smo v zasnovo novega Citroëna Berlinga vnesli veliko domiselnosti, da smo lahko upoštevali temeljna pravila njegovega segmenta in da je bilo možno njegovim kupcem zagotoviti še več gostoljubja in dobrega počutja. Novi Citroën Berlingo je rezultat strokovno podkovanega znanja znamke Citroën in s svojo vsestransko uporabnostjo zavzema mesto vzornika v segmentu družinskih enoprostorcev, saj se lahko prilagodi vsem potrebam in najrazličnejšim rabam posameznikov z aktivnim življenjskim slogom.

Novi Citroën Berlingo, ki je praktičen navznoter in navzven nudi potnikom prvovrstne možnosti za dostop po zaslugi dvoje širokih in nadvse uporabnih bočnih drsnih vrat, v katerih so odslej nameščena električno pomična stekla. Novi Berlingo nudi tudi široka prtljažna vrata, ki se odpirajo v prostoren prtljažnik. Prostornina za nakladanje izvedenke M znaša 775 litrov (oziroma 100 litrov več kot pri trenutni generaciji pri razporeditvi s petimi sedeži) in 1050 litrov pri izvedenki XL (pri razporeditvi s petimi sedeži). Do prtljažnika je možno enostavno dostopiti skozi zatemnjeno dvižno zadnje steklo, kateremu se pridružuje še inovativna polica za prtljago, ki je zaradi dveh možnih položajev in možnosti preklopa zelo koristna pri nakladanju ali razkladanju prtljage. Omogoča optimalno nakladanje predmetov v prtljažnik, kadar za vozilom ni dovolj prostora za odpiranje prtljažnih vrat.

Kakovost bivanja in modularnost novega Citroëna Berlinga sta na ravni najboljših v njegovi kategoriji, kar se pri vsakodnevni uporabi odraža zlasti v:
- treh individualnih zadnjih sedežev enake velikosti (v 2. vrsti), ki ponujajo izjemno veliko prostora v predelu kolen potnikov na zadnjih sedežih (156 mm). Zahvaljujoč funkciji za preklop je možno pridobiti povsem raven pod, in to povsem enostavno z ročico za preklop na vsakem posameznem zadnjem sedežu, do katere je možno dostopiti iz prtljažnega prostora z enim samim pritiskom na stikala Magic flat®*;
- V kombinaciji s sedežem prednjega sopotnika, ki ga je tudi možno preklopiti, pridobimo popolnoma raven pod in je dolžino nakladalnega poda, ki lahko pri izvedenki M doseže 2,70 m, pri izvedenki XL pa 3,05 m, kar je idealno za prevoz dolgih predmetov.
- Dva odstranljiva sedeža v 3. vrsti. Pri izvedenki M nista vzdolžno nastavljiva, pri izvedenki XL pa sta nameščena na vodilih in imata 130 mm amplitude nastavitve, tako da lahko stranka izbira med prostorom za svoje sopotnike ali prostornino v prtljažniku.

*Individualni preklopni sedeži bodo na voljo od lansiranja dalje, stikala Magic flat® bodo na voljo spomladi 2019.

DO 186 LITROV ODLAGALNIH MEST
Od prvih potez s svinčnikom in sprejetja tehničnih odločitev dalje so bila ergonomska odlagalna mesta in uporabni prostori osrednja skrb snovalcev, saj so si prizadevali potnikom novega Citroëna Berlinga ponuditi pravo svobodo gibanja in dobro počutje v notranjosti. Novi Citroën Berlingo ima skupno 186 litrov odlagalnih mest, med katerimi so ena bolj, druga pa manj prostorna in domiselna, vsa pa so zasnovana za vsakodnevne življenjske potrebe, s čimer bodo prepričala kupce.

Prenovljena večfunkcijska streha vozila Berlingo, ki sodi med legendarne dele opreme enoprostorskih vozil za prosti čas, je povzela najboljše lastnosti prejšnjih generacij zraven pa ponuja še več prostornosti. Modutop® nove generacije ponuja kar 92 litrov prostornine za odlaganje zahvaljujoč priročno razporejenih odlagalnih mest, kamor prištevamo: odlagalno mesto pod stropom, da katerega lahko dostopimo z zadnjih sedežev (2. vrsta) ali iz prtljažnega prostora (dvižno zadnje steklo) s prostornino 60 l in 10 kg, prosojni lok s pregradami, ki se razteza po celotni dolžini in omogoča pregled nad predmeti, ki jih vsebuje, ter nudi dostop do sicer neizkoriščenega prostora in odlagalnih mest pod stropom nad sedeži v 1. vrsti. Enostavne in moderne linije strehe Modutop® ter njena končna obdelava so še en dokaz o bogatejšem nivoju opreme novega Berlinga.

Novi Berlingo ima tudi dva predala za drobnarije: spodnji predal za drobnarije (s pokrovom ali brez, odvisno od izvedenke) za odlaganje 0,75-litrske plastenke in zgornji predal za drobnarije oziroma Top Box, ki ga je omogočila vgradnja sovoznikove varnostne blazine v oblogo stropa "Airbag in Roof", s čimer se je na zgornjem delu armaturne plošče, na strani prednjega sopotnika, sprostilo veliko odlagalno mesto s pokrovom. Lahko je hlajeno (odvisno od izvedenke), vsebuje priključek USB in avdio vtičnico Jack ter je povsem primerno za shranjevanje 15-palčnega prenosnega računalnika.

Novi Berlingo je bil zasnovan z namenom, da bi lahko vanj na vsakodnevni bazi odložili predmete najrazličnejših velikosti oziroma osebne stvari, kot so kovanci, pisala, robčke ali dokumentacijo vozila. Ponuja več površin za odlaganje (med drugimi tudi površino za brezžično polnjenje pametnega telefona), odprto odlagalno mesto pred zaslonom avtoradia, odlagalno mesto s pokrovom nad instrumentno ploščo in predal pod voznikovim sedežev, nosilec za kozarce pa tudi predale v vratih, razdeljena na dva dela, od katerih je večji primeren za shranjevanje 1,5-litrske plastenke. Otroci pa bodo navdušeni nad letalskima mizicama, ki se nahajata na hrbtišču voznikovega in sovoznikovega sedeža.

KOPANJE V SVETLOBI
Novi Citroën Berlingo se ponaša z dobro osvetljenim potniškim prostorom, kar mu omogočajo velika stekla v skupni površini 6,4 m2, ki jo tvorijo veliko vetrobransko steklo, bočna stekla, ki so na drsnih vratih odslej pomična in zadnja vogalna okna. V kombinaciji s streho Modutop® (odvisno od izvedenke) panoramska steklena streha velikih dimenzij poskrbi, da se potniki kopajo v svetlobi. Po potrebi je možno zastekljeno streho zastreti z električnim senčnikom. Za še več dobrega počutja v notranjosti in obilo voznega udobja ponoči je novi Citroën Berlingo odslej opremljen z bralnimi lučkami na zadnjih sedežih in premierno uvaja ambientalno osvetlitev, ki krasi prosojni del odlagalnega loka.

DINAMIČNA TIPSKA ZASNOVA, ZNAČILNA ZA CITROËN
Novi Citroën Berlingo, ki ga proizvajajo v tovarni skupine PSA v španskem mestu Vigo, je pridobil novo konstrukcijsko osnovo za večjo okretnost, prostornost in priročnost, hkrati pa ponuja vzorno tipsko zasnovo, značilno za Citroën.

Novi Citroën Berlingo se prilagaja najrazličnejšim vrstam uporabe, saj ima učinkovito arhitekturno zgradbo, ki nudi še več funkcionalnosti. Njegova modularna konstrukcijska osnova prednjega dela je izšla iz platforme EMP2, zadnji del poda pa je povzet iz aktualnega modela Berlingo. Konstrukcijska osnova prednjega sklopa mu omogoča večjo okretnost (električni servovolan, premer obračalnega kroga), optimalno zmanjšanje mase in dostop do najnovejših sistemov za pomoč pri vožnji, zadnji sklop pa je nadgradnja platforme aktualne različice, tako da zagotavlja visoko dovoljeno obremenitev in isto širino med blatniškima košema. Odločitev za to kombinacijo gre v prid funkcionalnosti in strankinemu zadovoljstvu.

Novi Citroën Berlingo ostaja zvest genom znamke in programu Citroën Advanced Comfort®, hkrati pa je bil deležen vsega znanja Citroënovih strokovnjakov. Čisto vsako potovanje z njim se prelevi v trenutke skupnih užitkov s potniki, saj ublaži prav vse neravnine s cestišča in to ne glede na dane razmere. Optimalno udobje v vožnji, ki ga novi Berlingo nudi svojemu vozniku in svojim potnikom, se hkrati odraža v udobnemu položaju za vožnjo, nad katerim bodo navdušeni tudi največji, udobnih in širokih sedežih, udobnem vzmetenju in udobni izolaciji z akustično obdelavo na najvišji ravni.

TEHNOLOŠKO NAPREDEN DRUŽINSKI ENOPROSTOREC Z 19 SISTEMI ZA POMOČ PRI VOŽNJI
Najnovejši Citroënov družinski enoprostorec s samozavestno držo združuje skupek modernih in vsakodnevno uporabnih tehnologij. Novi Citroën Berlingo združuje najboljšo opremo z 19 sistemi za pomoč pri vožnji in izvajanju manevrov. Zagotavlja visoko stopnjo varnosti, saj nam pomaga premagati zgolj trenutek nepozornosti za volanom oziroma opozarja na nevarnost za nastanek prometnih nesreč.

Barvni prosojni zaslon za prikaz podatkov: po zaslugi tega sistema ima voznik vse informacije, potrebne za vožnjo, v svojem vidnem polju. Informacije (hitrost, referenčna vrednost tempomata in omejevalnika hitrosti), ki se v barvah projicirajo na prosojni zaslon so stalno dostopne brez odmika pogleda s cestišča.
Aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu: sistem s pomočjo kamere za prepoznavanje prekinjene oziroma neprekinjene črte zaznava nenamerno vožnjo čez vzdolžno talno označbo, ki med seboj ločuje vozne pasove. Čim sistem ugotovi nevarnost nenamerne vožnje čez razdelilno talno črto, se volan postopoma obrača v drugo smer, da bi vozilo ohranil na trenutnem voznem pasu. Med trajanjem popravka utripa kontrolna lučka. Če voznik želi ohraniti smer gibanja vozila, lahko popravek prepreči tako, da čvrsto zadrži volan (na primer med izogibanjem oviri). Popravek se prekine, čim voznik vklopi smerne kazalce. Hitrost mora znašati med 65 in 180 km/h.

Opozorilnik na voznikovo nepozornost: opozori voznika, če mu pade pozornost. Sistem ocenjuje stanje voznikove pozornosti prek ugotavljanja odstopanj v smeri vožnje glede na talne označbe s pomočjo večfunkcijske kamere, ki je nameščena na vrhu vetrobranskega stekla. Funkcija je še posebej prilagojena hitrim cestam in hitrosti višji od 65 km/h.

Coffee Break Alert (opozorilnik za premor med vožnjo): opozori voznika, da je čas za premor po dveh urah neprekinjene vožnje s hitrostjo nad 65 m/h.
Odčitavanje prometnih znakov in priporočilo o omejitvi hitrosti: sistem samodejno zaznava in odčita podatke z nekaterih prometnih znakov, kot so znaki za omejitev hitrosti in za konec omejitve hitrosti z večfunkcijsko video kamero, ki je nameščena na zgornjem delu vetrobranskega stekla. Nato se na 3,5-palčnem barvnem zaslonu instrumentne plošče in na prosojnem zaslonu sistema za prikaz podatkov v višini oči prikažeta piktogram, ki je bil razbran s prometnega znaka in najvišja dovoljena omejitev hitrosti, ki jo je zaznala kamera. Informacija se posodobi, takoj ko zapeljete mimo prometnega znaka, sistem pa upošteva tudi informacije o omejitvi hitrosti z zemljevidov navigacijskega sistema.

Prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop (pri EAT8): sistem deluje v povezavi z večfunkcijsko kamero, ki je nameščena na zgornjem delu vetrobranskega stekla, in zagotavlja naslednji dve funkciji:  samodejno vzdrževanje hitrosti vozila pri vrednosti, ki jo je nastavil voznik in samodejno prilagajanje razdalje do vozila pred vami. Sistem zazna vozilo, ki vozi pred njim v isto smer. Hitrost vozila samodejno prilagaja pred seboj vozečemu vozilu, pri čemer se poslužuje motorne zavore in zavornega sistema (v tem primeru se prižgejo zavorne luči), da ohranja stalno razdaljo vse do popolne zaustavitve vozila.

- Če vozilo pred njim vozi počasneje, sistem upočasni (do hitrosti 30 km/h pri ročnem menjalniku) ali pa celo popolnoma zaustavi vozilo (pri samodejnem menjalniku EAT8).
- Če vozilo pred njim pospešuje ali spremeni vozni pas, tempomat postopoma pospeši, da ponovno vzpostavi programirano hitrost.
- Če voznik vklopi smerokaz, da bi prehitel počasnejše vozilo, mu bo sistem dovolil začasno se približati vozilu, ki vozi pred njim, in mu s tem pomagal prehiteti, pri čemer pa programirana hitrost ne sme biti presežena.

Sistem za nadzor mrtvega kota: s kontrolno lučko v zunanjih ogledalih opozarja voznika na prisotnost vozila v mrtvih kotih.

Active Safety Brake: sistem za samodejno zaviranje v sili z zvočnim in vizualnim opozorilnikom zaradi zmanjšanja nevarnosti za trčenje s prednje strani z zaviranjem namesto voznika, če se ne odzove dovolj hitro. Večfunkcijska kamera na zgornjem delu vetrobranskega stekla zaznava ovire, kot na primer vozilo, ki vozi v isto smer ali stoji pred vozilom. Če vozilo vozi s hitrostjo med 5 km/h in 85 km/h, sistem samodejno sproži zaviranje, čim zazna nevarnost trčenja ob drugo premikajoče se vozilo. Hitrost vozila ne sme preseči 80 km/h, ko je zaznano zaustavljeno vozilo in 60 km/h, kadar gre za pešca.

Post Collision Safety Brake: sistem sproži zaviranje ob prometni nesreči in zmanjša nevarnost za verižno trčenje.

Samodejni preklop dolgih luči: vozniku zagotavlja bolj varno nočno vožnjo s samodejnim preklapljanjem iz dolgih na zasenčene luči (in obratno), odvisno od pogojev osvetlitve v okolici in od prometa.

Žarometi za osvetlitev ovinka: sitem deluje glede na kot zasuka volana in do hitrosti 40 km/h. Poleg glavnega svetlobnega snopa žarometa se vklopi še prednja desna ali leva meglenka, ki desno ali levo stran vozila osvetli pod kotom 75°.

Prostoročni dostop in zagon: za zaklepanje, odklepanje in zagon vozila brez izstavitve ključa iz žepa. Vozilo prepozna voznika, takoj ko svojo roko približa kljuki na prednjih ali prtljažnih vratih.

Sistem za speljevanje v klanec: sistem prepreči neželeno premikanje vozila na vzpetini, kadar je zavorni pedal popuščen, in s tem poenostavi speljevanje na klancu. Funkcija deluje na vzpetinah nad 3 % in zadrži vozilo na mestu za približno dve sekundi.

Pomoč pri bočnem parkiranju: med izvajanjem manevrov sistem opozarja na bližino ovir v predelu bočnih stranic po zaslugi shranjenih podatkov, ki jih razberejo zaznavala na prednjem in zadnjem odbijaču v povezavi s smerjo vozila.

Kamera za pomoč pri vzvratni vožnji Top Rear Vision: sistem omogoča prikaz bližnje okolice vozila na zaslonu na dotik vozila s pomočjo panoramske kamere 180°. Dopolnjuje ga pomoč pri parkiranju, ki z vizualnim sporočilom in zvočnim signalom obvesti uporabnika na ovire v bližini vozila. Zaslon je razdeljen na dva dela: na levi je prikazana slika neposredne okolice vozila; na desni je prikazan slika vozila od zgoraj. Na vašo zahtevo se lahko prikažejo razne slike okolice vozila: standardni pogled, pogled pod kotom 180° in zoom (ta slika se samodejno prikaže ob približevanju oviri).

Nadzor stabilnosti vlečne kljuke: novi Citroën Berlingo, ki je opremljen z vlečno kljuko (tovarniška opcija), ima vgrajen stabilizator prikolice. Ta dodatna funkcija sistema ESP® zaznava nihanja prikolice, deluje na zavore, da stabilizirajo prikolico in po potrebi zmanjša moč motorja, da vozilo upočasni. Zazna prikolico, takoj ko njen električni konektor priključimo na vozilo, ki vleče prikolico.
Električna parkirna zavora: se samodejno zategne ob zaustavitvi motorja in samodejno sprosti ob pospeševanju (privzeto vklopljeno) ali ročno s potegom upravljalne ročice.

Grip Control s funkcijo Hill Assist Descent: prilagodi vlečno moč prednjih koles glede na vrsto podlage in s tem zagotovi pogonsko moč v vseh razmerah. Z ustreznim vrtljivim gumbom, ki se nahaja na sredinski konzoli moramo le izbrati enega od petih načinov delovanja (standardni, sneg, blato, pesek, ESP OFF). V kombinaciji s sistemom Grip Control pa pomoč pri spustu po strmini (Hill Assist Descent) pomaga vozilu zadržati nižjo hitrost, tudi na zelo strmem klancu. S to tehnologijo vozilo zadrži ustrezno smer vožnje, hkrati pa omeji nevarnost spodrsavanja ali zanašanja vozila med spustom po klancu tako v prestavi za vožnjo naprej kot tudi v vzvratni prestavi.

Park Assist: za bolj brezskrbno, enostavno in varno izvajanje manevrov med parkiranjem. To je aktivni sistem za pomoč pri vzdolžnem ali pravokotnem parkiranju. Na voznikovo zahtevo samodejno poišče parkirno mesto in upravlja krmilni mehanizem, s čimer poskrbi za varno parkiranje.

ŠTIRI TEHNOLOGIJE ZA VZPOSTAVITEV POVEZAVE
V težnji po zagotovitvi udobja in dobrega počutja novi Citroën Berlingo ponuja štiri tehnologije za povezljivost ter informacije in zabavo, ki zagotavljajo neprekinjeno povezavo med strankinim digitalnim svetom in njenim vozilom, da je lahko ves čas povezana z drugimi. Funkcija Mirror Screen deluje s protokoli Android Auto, Apple CarPlay™ in MirrorLink®: omogoča varno pregledovanje aplikacij s pametnega telefona* na 8-palčnemu zaslonu na dotik vozila.

CITROËN Connect Nav: povezljiva 3D navigacija zadnje generacije ponuja številne prednosti. Deluje v povezavi s 8-palčnim zaslonom visoke ločljivosti in s kapacitivno tehnologijo, ki ga lahko upravljamo s konicami prstov in je opremljen s funkcijo glasovnega prepoznavanja za upravljanje funkcij navigacije, telefona in medijskih naprav brez odmika pogleda s cestišča. Sistem deluje v povezavi s povezljivimi storitvami, kot je TomTom Traffic, ki posreduje prometne informacije v realnem času, lokacijo in cene bencinskih servisov in parkirišč, informacije o vremenski napovedi in poišče lokalne interesne točke. Nevarni odseki za doplačilo.

CITROËN Connect Box s paketom SOS in asistenco: storitev za klic v sili in klic avtomobilske asistence z geolokalizacijo. V primeru prometne nesreče ali v katerikoli drugi situaciji, kadar se izkaže potreba po hitri intervenciji, storitev obvesti pristojne intervencijske službe, in sicer samodejno ali če potnik vozila pritisne na gumb «SOS». Brezplačna storitev je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu. Ker želimo svojim strankam nuditi vse bolj udobno in brezskrbno vožnjo, lahko s klicnim centrom za pomoč stopijo v stik tudi z dolgim pritiskom na gumb "dvojne puščice".

Brezžično polnjenje pametnega telefona s posebnim območjem za odlaganje. Inovativen sistem omogoča indukcijsko polnjenje številnih pametnih telefonov ali naprav, ki so združljive s standardom Qi, po zaslugi obloge za polnjenje, ki je vdelana v za to predviden odlagani prostor na sredinski konzoli. Poleg tega ni več potrebe po fizično motečih in na pogled neestetskih kablih. Brezžični prenos električne energije temelji na načelu magnetne indukcije.

ŠIROK IZBOR ZMOGLJIVIH MOTORJEV
Novi Citroën Berlingo brezkompromisno združuje dizajn, udobje in praktičnost ter se ponaša z dinamično lego na cesti in resničnimi užitki v vožnji, ki jih lahko zagotavlja zahvaljujoč združitvi lahke in učinkovite nove konstrukcijske zasnove in učinkovitih motorjev zadnje generacije z vidika porabe goriva in emisij CO2.

Novi Berlingo je lahko opremljen z bencinskim ali dizelskim pogonskim sklopom, prilagojenim najrazličnejšim vrstam rabe v mestnem in izven mestnem okolju oziroma z izborom motorjev, ki nudijo prvovrstne zmogljivosti, hkrati pa so okolju prijazni. Novi Citroën Berlingo je v kombinaciji z nekaterimi tipi motorjev na voljo tudi z 8-stopenjskim menjalnikom EAT8, ki ponuja obilo voznega udobja na vseh razdaljah.

Izbor bencinskih motorjev PureTech: PureTech 110 S&S BVM6 in PureTech 130 S&S EAT8*
Izbor dizelskih motorjev BlueHDi: BlueHDi 75 BVM5, BlueHDi 100 BVM5, BlueHDi 100 S&S BVM5, BlueHDi 130 S&S BVM6 ali EAT8

* PureTech 130 S&S EAT8 bo na voljo v drugi polovici leta 2019

Novi Berlingo bo premierno na svetu predstavljen čez nekaj tednov na avtomobilskem salonu v Ženevi, njegovo trženje pa bo steklo v drugi polovici leta 2018 (odvisno od države).

TEHNIČNI PODATKI
Dolžina: 4,40 m (izvedenka M) / 4,75 m (izvedenka XL)
Širina: 1,85 m
Višina: 1,81 m (najmanjša brez strešnih prtljažnih drogov/ 1,84 m najmanjša s strešnimi prtljažnimi drogovi - odvisno od izvedenke)
Prostornina prtljažnika: 775 l (izvedenka M) / 1050 l (izvedenka XL)

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.