Avto.info

domača predstavitev

Hyundai Kona Electric

domača predstavitev : Hyundai Kona Electric

domača predstavitev

Avtor: Foto: Hyundai
domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric domača predstavitev : Hyundai Kona Electric

Hyundai je z vrsto nadgradenj pomladil enega svojih najuspešnejših modelov, SUV model Kona Electric. Da bi električno Kono še bolj približal kupcem, se je osredotočil na izboljšan dizajn, nove tehnologije in še več praktičnosti.

Vse odkar je leta 2018 zapeljala na evropske ceste, električna Hyundai Kona presega vsa pričakovanja. Svoj uspeh dolguje predvsem dovršenemu električnemu pogonu, ki ji omogoča izjemen doseg ter trendovskim terenskim linijam. Tako je v zgolj dveh letih iz salonov zapeljalo že 120.000 primerkov, od tega 53.000 v Evropi. Obenem so v lanskem avgustu trije serijski modeli postavili prav poseben rekord: na progi Lausitzring v Nemčiji so samo z enim polnjenjem prepeljali kar 1.026 kilometrov. V januarju je sledil še en dosežek, s katerim se je Kona Electric vpisala celo v GUINNESSOVO KNJIGO REKORDOV™, in sicer v kategoriji “Največja nadmorska višina, dosežena z električnim vozilom.” Povzpela se je namreč na vrh kar 5.731 metrov visokega prelaza Sawula v Tibetu.

Poleg teh zares impresivnih dosežkov je Hyundaijev SUV osvojil tudi kopico nagrad. Med drugim ga je portal WardsAuto leta 2019 uvrstil na seznam 10 vozil z najboljšim pogonom, revija Auto Express pa mu je podelila laskavi naziv najboljšega med električnimi vozili po dostopnih cenah. Opazili so ga tudi pri reviji TopGear, kjer so Kono Electric v sklopu prve podelitve nagrad za električna vozila okronali za najboljši mali družinski avto in sicer potem, ko so z njo prepotovali kar 1.600 kilometrov in prečkali kar 9 evropskih držav. V Marcu je Hyundai pričel s proizvodnjo električne Kone v svojem češkem proizvodnem obratu Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC). Nova Kona Electric se ponaša z drzno oblikovno osvežitvijo za še bolj prečiščen slog, slednjemu pa se pridružujejo pomembne nadgradnje na področju varnosti in številne napredne tehnologije.

Prečiščen in trendovski dizajn simbolizira okolju prijazno električno mobilnost
Nova Kona Electric se ponaša s številnimi drznimi oblikovnimi osvežitvami. Te predstavljajo kombinacijo prečiščenih in elegantnih linij ter prepoznavnih poudarkov v duhu B-SUV segmenta, ki izžarevajo izjemno moč električne tehnologije, hkrati pa na cesti ustvarjajo prepoznavno podobo. Pomlajen prednji del z zaprto masko izraža prečiščen oblikovni pristop. Njegov moderen slog dopolnjujejo nove dnevne luči v LED tehnologiji, ki avtomobil optično razširijo in asimetrično nameščena vratca za dostop do električne vtičnice. Slednja predstavljajo Konin edinstven zaščitni znak, hkrati pa jasno naznanjajo, da gre za električno vozilo.

Drzno izklesana prednja žarometa se raztezata vse do stranic vozila, za njuno posodobljeno grafiko pa skrbi tehnologija večsmernega reflektorja (multifaceted reflector oz. MFR). MFR je žaromet z večsegmentno stekleno parabolo, kjer posamezni segmenti zelo natančno usmerjajo žarek v določeni širini (podobno kot v svetilnikih). Žarometa sta obenem povezana z obrobami blatnikov v barvi karoserije, s čimer pričarata dodatno mero elegance. Vertikalno postavljeni šobi za zrak izboljšata aerodinamične lastnosti vozila, saj znatno zmanjšata turbulence v prednjih kolotekih. Osrednja šoba za zrak v spodnjem delu odbijača medtem igra tudi pomembno stilsko vlogo, saj jo krasita horizontalno postavljeni kromirani letvici.

Letvici sta za enoten izgled prisotni tudi na zadnjem odbijaču, slog zadka pa zaokrožata novo oblikovani zadnji luči s horizontalno grafiko. Nova Kona Electric je 25 milimetrov daljša od predhodnice – ravno prav, da svoj dinamičen videz dopolni s še močnejšo optično prezenco. Nova Kona Electric je na voljo v številnih novih barvah karoserije in opcijsko streho v dveh odtenkih.

Pomlajena kabina s progresivno tehnologijo
Nova Kona Electric je prvič v zgodovini modela opremljena z 10,25-palčnim digitalnim zaslonom merilnikov. Od prejšnje posodobitve pa je ohranila 10,25-zaslon infozabavnega sistema. Slednji združuje multimedijske funkcije in storitve, kot so Bluelink, Hyundai Live Services, Apple CarPlay in Android Auto, na ta način pa sodobno tehnologijo prinaša še bližje širšemu krogu kupcev. Kupci, ki se bodo odločili za infozabavni sistem z 8-palčnim zaslonom, bodo lahko storitvi Apple CarPlay in Android Auto uporabljali tudi brezžično. Kupci nove Kone Electric bodo posebej cenili nadgrajeni sistem Bluelink, ki omogoča tako glasovno upravljanje kot tudi upravljanje preko pametnega telefona, vožnjo pa tako spremeni v še prijetnejše doživetje. Preko aplikacije je mogoče spremljati raven napolnjenosti baterije in tudi približen čas polnjenja na različnih javnih ali zasebnih polnilnicah. Uporabniki lahko s pametnim telefonom dostopajo tudi do naprednega sistema za upravljanje z baterijo in določijo urnik polnjenja. Na ta način polnjenje baterije prilagodijo svojemu urniku ter hkrati izkoristijo ugodne cene elektrike.

Po zaslugi tehnologije polnjenja na daljavo je mogoče s polnjenjem nove Kone Electric pričeti ali končati kar s pomočjo ukaza v aplikaciji. Vozniki lahko v zimskih mesecih s pridom uporabijo tudi funkcijo daljinskega upravljanja s klimatsko napravo – preprosto določijo čas, ko se avtomobil med polnjenjem prične ogrevati. Tako se bodo z dvorišča ali parkirišča odpeljali v ogretem vozilu, namesto da bi slednjega ogrevali na poti in tako potrošili več elektrike. Najnovejša različica sistema Bluelink vključuje širok nabor naprednih funkcij povezljivosti, ki poskrbijo za še več praktičnosti. Možnost nastavitve uporabniškega profila zagotavlja personalizacijo vozniškega okolja, konfiguracije različnih voznikov pa je mogoče celo prenašati med različnimi Hyundaijevimi vozili z enakim sistemom. Funkcija “Last Mile Navigation” voznikom pomaga najti cilj tudi potem, ko so že parkirali vozilo in se do končne točke odpravili peš, saj jih vodi s pomočjo tehnologije navidezne realnosti in Google zemljevidov na pametnem telefonu. Funkcija “Connected Routing” uporablja pretekle in aktualne podatke o hitrosti vozila, izmerjeni s pomočjo sistema GPS in vsakih 5 minut osvežuje podatke. Podatke shranjuje v Hyundaijev oblak in jih mesečno posodablja. Na ta način pa zagotavlja natančnejše napovedi glede stanja v prometu in času prihoda ter zanesljivejše načrtovanje alternativnih poti. Iskalnik parkirišč v vsakem trenutku poišče najbližja prosta parkirišča, zagotovi pa tudi navodila za pot do njih in podatke o cenah. Najnovejša posodobitev je Bluelinku za nameček prinesla še možnost prostega vnosa besedila za iskanje naslovov ali krajev.

Prenova je Koni Electric prinesla tudi ambientalno osvetlitev prostora za noge na voznikovi in sovoznikovi strani, ki dodatno poživi atmosfero v kabini. Kupci bodo lahko izbirali med dvema barvnima shemama notranjosti. Enobarvna črna notranjost je na voljo s sedeži v blagu in delnem usnju oziroma izključno usnju. Kot alternativa pa bo na voljo tudi siva notranjost v dveh odtenkih, ki bo ponujala sedeže v kombinaciji tkanine in usnja ali zgolj v usnju.

Vodilni doseg v segmentu
Tako kot njena predhodnica je tudi nova Kona Electric na voljo z dvema različnima pogonskima sklopoma, oba pa zagotavljata vznemirljivo vožnjo brez emisij. Močnejšo različico poganja baterija kapacitete 64 kWh, njen elektromotor pa razvije 150 kW (204 KM) in Kono Electric do 100 km/h požene v 7,9 sekundah. Osnovna različica medtem ponuja baterijo kapacitete 39,2 kWh, njen motor pa razvije 100 kW (136 KM). Ta kombinacija od 0 do 100 km/h na uro pospeši v 9,9 sekundah. Z močnejšim električnim pogonom opremljena Kona pospešuje vse do hitrosti 167 km/h, osnovni pogon pa zagotavlja najvišjo hitrost 155 km/h.

Obe pogonski opciji nudita 395 Nm navora, ki je na voljo takoj. To pomeni obilico vozniške zabave od prve sekunde speljevanja. Vse od vstopa na trg v letu 2018 se Kona Electric ponaša z enim najdaljših dosegov med električnimi vozili v svojem segmentu. Po nadgradnji pnevmatik v sklopu lanskoletne osvežitve v močnejši konfiguraciji (64 kWh) z enim polnjenjem doseže do 484 km (WLTP), z baterijo kapacitete 39,2 kWh pa do 305 km (WLTP). Sistem pretikanja s pomočjo gumbov omogoča preprosto preklapljanje med različnimi voznimi načini, obenem pa osvobodi prostor, ki bi ga pri klasičnem menjalniku zasedali prestavna ročica in drugi mehanski deli ter tako poskrbi za še več zračnosti v kabini.

Pametni sistem za prilagodljivo rekuperacijo zavorne energije novi Koni Electric omogoča samodejno prilagajanje ravni regenerativnega zaviranja, voznik pa moč zaviranja lahko uravnava tudi s pomočjo obvolanskih ročic. Sistem tako vedno, ko je to mogoče, polni baterijo z zavorno energijo. Če voznik pridrži levo obvolansko ročico, lahko celo zaustavi vozilo in to brez uporabe zavor. Polnjenje litij-ionske baterije od kapacitete 10 pa vse do 80 % na polnilni postaji moči 100 kW (enosmerni tok) traja približno 47 minut. Kona Electric je opcijsko na voljo tudi s trifaznim polnilcem moči 10,5 kW, ki omogoča znatno hitrejše polnjenje na polnilnih postajah s trifaznim izmeničnim tokom ali domačih polnilnicah. Vozniki lahko novo Kono Electric napolnijo tudi s pomočjo klasične domače vtičnice, in sicer s kablom ICCB (polnilni kabel s kontrolno enoto).

Še več vodilnih varnostnih tehnologij
Nova Kona Electric se ponaša z izboljšanim naborom naprednih varnostnih in asistenčnih pripomočkov združenih pod znamko Hyundai SmartSense. Ta po zaslugi vodilnih varnostnih in asistenčnih tehnologij zagotavlja še brezskrbnejšo vožnjo, saj ponuja še več pomagal kot predhodni model.

Nadgrajeni sistemi v Paketu SmartSense za novo Kono Electric vključujejo aktivni radarski sistem za nadzor mrtvih kotov (BCA) in aktivni radarski sistem za nadzor prečnega prometa zadaj (RCCA), ki ne zagotavljata zgolj opozoril, temveč po potrebi tudi aktivirata zavore. Sistem BCA samodejno zavira, če voznik s smernikom nakaže menjavo voznega pasu na strani, na kateri se v njegovem mrtvem kotu prav takrat nahaja drugi vozilo. Sistem RCCA na drugi strani preprečuje bočna trčenja z vozili pri vzvratnem vključevanju na cestno površino, pri čemer senzorji zaznavajo promet z obeh strani in po potrebi sprožijo zavore.

Naslednja v vrsti novosti na področju varnosti je opozorilnik na speljevanje vozila spredaj (LVDA), ki voznika obvesti, da je vozilo pred njim po zaustavitvi zopet speljalo. Na voljo sta tudi sistem za varno izstopanje iz vozila (SEW) in sistem za opozarjanje na potnike zadaj (RSA). Sistem SEW potnike v primeru, da izhod iz avtomobila zaradi bližajočih se vozil ni varen, na to opozori. RSA si zapomni, če voznik pred vožnjo odpre zadnja vrata, da ga po prihodu na cilj s sporočilom na instrumentni plošči ter zvočnim signalom opozori na potnike zadaj. Nova Kona Electric je na voljo serijsko tudi s funkcijo eCall, ki samodejno pokliče na pomoč, če zazna sprožitev zračnih blazin ali če voznik sam pritisne gumb eCall.

Več udobja in praktičnosti
Številni praktični dodatki na poti poskrbijo za še več udobja, predvsem na zadnji klopi. Prav tako kot njena predhodnica tudi nova Kona Electric potnike zadaj razvaja z ogrevanjem sedežev, po novem pa jim nudi tudi USB vhod za priročno polnjenje mobilnih naprav. Voznika skrbi osvobaja preprosta električna parkirna zavora, ki se aktivira sama oz. s preprostim pritiskom na gumb.

Edinstvena tovarniška garancija brez omejitve prevoženih kilometrov
Nova električna Kona kupcem zagotavlja najvišjo raven zanesljivosti, potrjeno z najobsežnejšim in najboljšim garancijskim paketom na trgu. 5-letna tovarniška garancija brez omejitve prevoženih kilometrov zajema poleg omenjenega tudi 5 let asistence na cesti in 5 let brezplačnih preventivnih pregledov vozila. Garancija na baterijo pa znaša 8 let oziroma 160.000 prevoženih kilometrov.

Storitev Charge myHyundai
Hyundai je pred kratkim naznanil, da bo lansiral storitev Charge myHyundai. Ta bo voznikom Kone Electric omogočala dostop do več kot 170.000 polnilnih postaj po vsej Evropi, ki bodo zagotavljale enotno plačilno metodo z uporabo kartice ali aplikacije. Vozniki bodo tako zlahka našli najbližjo polnilnico oz. bo slednjo zanje poiskal kar navigacijski sistem. Storitev Charge myHyundai bo najprej na voljo na sedmih evropskih trgih: v Franciji, Italiji, Španiji, Angliji, na Norveškem, Češkem in v Švici, nove države pa se bodo shemi priključile zelo kmalu.

V letošnjem letu v Sloveniji načrtujemo prodajo cca 180 vozil. Od lansiranja, v drugi polovici oktobra 2018, pa do konca marca 2021 je bilo v Sloveniji prodanih 257 vozil.

Download

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.