Avto.info

Opel Insignia

domača predstavitev: Opel Insignia

domača predstavitev

Avtor: Foto: Opel Southeast Europe
domača predstavitev: Opel Insignia domača predstavitev: Opel Insignia domača predstavitev: Opel Insignia domača predstavitev: Opel Insignia

Brdo pri Kranju. Včeraj se je predstavila privlačna in povsem nova Opel Insignia: športna in s povsem novo arhitekturo je brezkompromisno prostorna, navduši z zabavno vožnjo in je obenem vzorno varna, kot se spodobi za pravo admiralsko ladjo Oplove flote.

Insignia druge generacije ne osupne le z izjemnimi zunanjimi linijami in nadvse prijetnim počutjem v notranjosti, obenem je opremljena s široko paleto inteligentnih tehnologij, med katerimi najdemo vse od Oplovih IntelliLux LED® matričnih žarometov in dovršenega štirikolesnega pogona z nadzorom vektorjev navora do ultra-sodobnih sistemov za pomoč vozniku in prefinjenega projekcijskega zaslona. Opel slovi po prvorazredni povezljivosti, ki je seveda na voljo tudi v Insignii, navdušuje pa z integracijo pametnega telefona in novo možnostjo osebnega pomočnika Opel OnStar: OnStarov svetovalec lahko zdaj rezervira tudi hotelske sobe[1] in poišče ustrezen parkirni prostor[2]. Nova Insignia navduši z izjemno okretnostjo in natančnostjo pri vožnji, večjo prostornostjo in vrhunskim razmerjem med ceno in zmogljivostjo, zato predstavlja zanimiv izziv tekmecem iz razreda prestižnih znamk.

Insignia nove generacije je prvi Opel, ki je na voljo z inteligentnim štirikolesnim pogonom z nadzorom vektorjev navora – moč prenaša posameznim kolesom –, osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in kamero z zaznavanjem v območju 360°. Kombinacija nove generacije turbomotorjev, do 200 kilogramov manjše teže (odvisno od različice) in nižjega položaja voznikovega sedeža zagotavlja, da sta novi Insignia Grand Sport in Sports Tourer še bolj dinamični kot kadarkoli prej in omogočata izjemno vozno izkušnjo. S številnimi asistenčnimi sistemi zadnje generacije pa nova Insignia ne varuje samo svojih potnikov: je prvi Opel z aktivnim, iz aluminija izdelanim pokrovom motornega prostora, ki se v primeru trčenja s pešcem v nekaj milisekundah dvigne, da poveča razdaljo do trdih delov motorja in tako zagotovi znatno večjo zaščito.

Novinka ima idealne možnosti, da preseže uspeh Insignie prve generacije, ki je bila ‘Evropski avto leta 2009’, osvojila pa je kar 900.000 kupcev. 4,300 jih je našla tudi v Sloveniji in tako v naših krajih kraljevala na stopničkah segmenta vse do danes, v prvih letih pa se je povzpela tudi na njegov vrh.

Najčistejši izraz čustev: oblikovanje po navdihu Monze Concept
Občudovana Monza Concept je navdihnila notranje in zunanje oblikovanje nove Insignie Grand Sport in Sports Tourer – pred oblikovalci je bila zahtevna naloga z jasnim ciljem, da ustvarijo prestižno, vitko in športno različico konceptnega avtomobila. Rezultati so prepričljivi. Insignia Grand Sport je lažja in obenem že na pogled izjemno gibčna. Skupno je novinka za do 175 kilogramov lažja od predhodnice, Sports Tourer pa celo do 200 kilogramov. Čeprav so medosno razdaljo s povsem novo arhitekturo povečali za 92 milimetrov na 2829 milimetrov, so oblikovalci skladno skrajšali prednji in zadnji previs, kolotek pa razširili za 11 milimetrov. Za 29 milimetrov nižja, usločena strešna linija, izrazita maska z vitkimi žarometi in tehnično napredni zadnji del Insignii dodajo dramatičen poudarek: prepriča s športno in elegantno silhueto. Nova Insignia Grand Sport je prav tako aerodinamična, kot obljublja njen videz: z zglednim količnikom zračnega upora 0,26 je to eden najbolj aerodinamičnih avtomobilov v svojem razredu.

Že nova Insignia Grand Sport je prevzela številne poteze športne študije Monza Concept, a je Insignia Sports Tourer naredila še korak dlje. Novinka očara s še bolj športnim in okretnim videzom. Njeno držo poudarijo tudi daljša medosna razdalja, krajši prednji previs ter povečan prednji in zadnji kolotek. Oplovo ‘rezilo’ se začenja na prednjih vratih in z zamikom proti zadnjemu delu vodi pogled čez bok vozila. Kromirana letev oken, povzeta neposredno po eni najbolj legendarnih oblikovnih potez Monze Concept, se dinamično steka v zadnje LED luči, vizualno zniža samo 1500 milimetrov visok zadnji del Insignie Sports Tourer in poudari športen videz. Srebrni strešni nosilci (standardno pri vseh opremah) poudarijo odlično oblikovanje.

Prijetno praktična: notranjost z zajamčenim dobrim počutjem
Pozornost do najmanjših podrobnosti je opazna tudi v notranjosti nove Insignie. Tako kot zunanjost tudi kokpit jasno odraža Oplovo oblikovalsko filozofijo ‘kiparske umetnosti z nemško natančnostjo’. Voznik sedi niže kot v predhodnici in je zato bolje povezan z vozilom, kar mu zagotavlja intenzivno, dejavno in še bolj športno vozno izkušnjo. Veliko pozornosti je bilo namenjene krmilnim elementom in vmesniku sistema Infotainment. Medtem ko projekcijski zaslon poudari digitalni značaj instrumentov, zaslon na dotik sistema Infotainment z izvedbo brez okvirja izžareva tehnično dovršenost. Upravljanje številnih funkcij poteka prek zaslona na dotik, da je vmesnik kar se da preprost. Srednji del konzole je za hitro in intuitivno uporabo zasnovan s tremi funkcionalnimi območji krmilnih elementov (od vrha navzdol: Infotainment / klimatska naprava / asistenčni sistemi).

Spremenjena razmerja prinašajo veliko prednosti potnikom na zadnjih sedežih, ki imajo zdaj na voljo več prostora. Osupljiv je tudi prtljažnik Insignie Grand Sport s prostornino od 490 do 1450 litrov, medtem ko pri Insignii Sports Tourer meri največ 1665 litrov – tako za več kot 130 litrov presega predhodnico. Za odličen razgled je za doplačilo na voljo tudi panoramsko strešno okno z dimenzijami 1400 x 860 milimetrov, ki se razteza nad glave potnikov na zadnjih sedežih.

Insignia Sports Tourer prinaša zanimivo praktično novost: da bi bilo natovarjanje kar se da preprosto, je možno prtljažnik odpreti z zamahom z nogo, ne da bi se dotaknili vozila. V povezavi s sistemom za vstop in zagon brez ključa zadošča za odpiranje prtljažnih vrat preprost zamah z nogo pod zadnjim odbijačem, naslednji zamah pa jih zapre. Dovršen sistem zazna morebitne ovire in v sili prekine delovanje mehanizma. Nekaj posebnega je tudi izvedba pokrovčka odprtine za dolivanje goriva. Oplovi inženirji so se odločili, da bodo v novi Insignii opustili običajni pokrovček, ki ga mora uporabnik pred dolivanjem odviti. Dolivanje goriva je zdaj preprostejše, hitrejše in predvsem čistejše.

Pogonske tehnologije za večji užitek v vožnji
Nova Insignia navdušuje z dinamično vožnjo, ki je skladna z njenim videzom. Že ob začetku prodaje je na voljo z vrsto učinkovitih turbomotorjev in menjalnikov zadnje generacije. Njihova zasnova omogoča izjemno varčno porabo in manjše stroške za gorivo. Testiranja, opravljena z voznim ciklom WLTP (‘svetovno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila’, ki natančneje odraža dejansko uporabo kot trenutno veljavni ‘novi evropski vozni cikel’ (NEDC)), kažejo, da je poraba goriva zmanjšana za tri do deset odstotkov v primerjavi s predhodnimi različicami.in sicer pri motorjih, ki jih bo predvidoma izbralo največ kupcev nove Insignie (bencinski 1,5-litrski turbo in 1,6-dizelski)

Ponudbo motorjev za novo Opel Insignio Grand Sport začenja na novo zasnovani izjemno učinkoviti bencinski 1,5-litrski turbomotor, ki je glede na moč na voljo v dveh različicah: 103 kW/140 KM in 121 kW/165 KM (poraba modela Grand Sport pri ciklu NEDC: mestna vožnja 7,3 l/100 km, zunaj mesta 4,8-4,7 l/100 km, kombinirano 5,7 l/100 km; emisije CO2 130–129 g/km; poraba modela Sports Tourer pri ciklu: mestna vožnja 7,7-7,5 l/100 km, zunaj mesta 5,3-4,8 l/100 km, kombinirano 6,2-5,8 l/100 km, emisije CO2 141-132 g/km).

Zagotovo je nekaj posebnega tudi najzmogljivejši bencinski motor za novo Insignio. Ta prefinjeni 2,0-litrski turbomotor razvije moč 191 kW/260 KM in največji navor 400 Nm (poraba modela Grand Sport pri ciklu NEDC: mestna vožnja 11,2 l/100 km, zunaj mesta 7,1 l/100 km, kombinirano 8,6 l/100 km; emisije CO2 199 g/km; poraba modela Sports Tourer pri ciklu NEDC: mestna vožnja 11,5 l/100 km, zunaj mesta 7,0 l/100 km, kombinirano 8,7 l/100 km; emisije CO2 199 g/km). Štirivaljni motor dopolnjujeta novi osemstopenjski samodejni menjalnik z nadvse uglajenim prestavljanjem in izjemno dovršen sistem štirikolesnega pogona z nadzorom vektorjev navora – edinstveno funkcijo v segmentu srednje velikih vozil. Tehnološko napredni sistem štirikolesnega pogona uporablja dve elektronsko upravljani večlamelni sklopki, ki nadomestita običajni diferencial zadnje osi in lahko glede na pogoje pri vožnji v delčku sekunde pospešita posamezno kolo.

Ponudbo pogonov za Insignio Grand Sport zaokroža novi šeststopenjski ročni menjalnik za priljubljene 1,6-litrske turbodizelske motorje z močjo 81 kW/110 KM ali 100 kW/136 KM (poraba modela Grand Sport pri ciklu NEDC: mestna vožnja 5,1-4,6 l/100 km, zunaj mesta 3,9–3,6 l/100 km, kombinirano 4,3–4,0 l/100 km; emisije CO2 114–105 g/km). Poleg naštetih bo v Oplovi ponudbi tudi priljubljeni 2,0-litrski dizelski motor, ki bo ob začetku prodaje na voljo tudi z Insignio Sports Tourer, s 125 kW/170 KM (poraba modela Grand Sport pri ciklu NEDC: mestna vožnja 6,9 l/100 km, zunaj mesta 4,3 l/100 km, kombinirano 5,2 l/100 km; emisije CO2 136 g/km; poraba modela Sports Tourer pri ciklu NEDC: mestna vožnja 6,9 l/100 km, zunaj mesta 4,3 l/100 km, kombinirano 5,3 l/100 km; emisije CO2 139 g/km). Kmalu bo za karavansko različico na voljo širša ponudba dizelskih motorjev.

Varnost je na prvem mestu: izjemni asistenčni sistemi
Nova Insignia pa ne očara le z najsodobnejšimi pogonskimi tehnologijami, temveč tudi z ultra-sodobnimi asistenčnimi sistemi in funkcijami za udobje. Noben drug model v tem segmentu ne nudi tako široke palete inteligentnih tehnologij kot nova različica Oplove admiralske ladje. Ena najsvetlejših točk v vseh pomenih besede je že druga generacija Oplovih inovativnih in nagrajenih prilagodljivih IntelliLux LED® matričnih žarometov, ki pri dolgih lučeh svetijo s kar 32 LED segmenti – dvakrat več kot pri Astri. Večje število LED segmentov omogoča še natančnejše prilagajanje različnih vzorcev osvetlitve situacijam v prometu, prehodi med posameznimi vzorci pa so hitrejši in bolj zvezni. Za dodatno izboljšanje vidljivosti pri vožnji skozi ovinke z dolgimi lučmi so Oplovi inženirji Insigniinim IntelliLux LED® matričnim žarometom dodali inovativno aktivno funkcijo za osvetlitev ovinka. Zadnja – a zagotovo ne nepomembna – funkcija je poseben LED reflektor v modulu zasenčenih luči, ki pri vožnji z dolgimi lučmi zagotovi dodaten svetlobni snop z dosegom do 400 metrov.

Dodatni sistemi za pomoč vozniku:
Projekcijski zaslon: informacije o hitrosti, prometnih znakih, nastavljeni hitrosti omejevalnika hitrosti in prilagodljivega regulatorja hitrosti ali napotki navigacijskega sistema se projicirajo na vetrobransko steklo v voznikovem neposrednem zornem kotu.

Sistem kamer z vidnim poljem 360°, ki ga sestavljajo štiri individualne kamere – po ena na vsaki strani vozila. Omogoča nadzor v celotnem krogu iz ptičje perspektive in znatno olajša vsako parkiranje in počasno manevriranje.
Prilagodljivi regulator hitrosti (ACC) s samodejnim zaviranjem v sili z radarskim senzorjem meri razdaljo do vozila pred sabo in ustrezno prilagodi hitrost. Če je treba, sproži samodejno zaviranje v sili.

Pomoč pri ohranjanju voznega pasu s samodejnim popravkom smeri. Če sistem zazna, da vozilo nenamerno zapušča svoj vozni pas, to prikaže na zaslonu in z nežnim pomikom volana pomaga vozilo usmeriti nazaj.

Opozarjanje na prečni promet za vozilom. Sistem uporablja radarske senzorje v zadnjem odbijaču in z njimi zaznava predmete, ki se bližajo z razdalje do 20 metrov pod kotom 90 stopinj iz leve ali desne strani za vozilom.

Prvorazredno: vrhunsko udobje in sistemi za informacije in razvedrilo
Insignia nove generacije postavlja merila tudi na področju udobja. Najboljši primer: vrhunska ergonomska prednja sedeža nove generacija s certifikatom AGR (akcija za zdrav hrbet). Poleg pestre izbire položaja nudita tudi edinstveno kombinacijo električnega nastavljanja bočne opore, funkcij za masažo in prezračevanje ter pomnilnika položaja. Več udobja čaka tudi potnike v drugi vrsti, saj je tako kot za voznikov in sovoznikov sedež na voljo ogrevanje zunanjih zadnjih sedežev. Ogrevanje vetrobranskega stekla poskrbi za dobro vidljivost v mrzlih dneh, ogrevanje volanskega obroča pa prijetno ogreje voznikove roke.

Za odlično razvedrilo in izjemno povezljivost – značilni Oplovi odliki – poskrbijo najnovejši sistemi IntelliLink, združljivi z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto (slednjega Google še ne omogoča v Sloveniji). Ko je pametni telefon povezan s sistemom za informacije in razvedrilo v vozilu, se lahko tudi brezžično polni. Seveda je ‘na krovu’ tudi revolucionarni sistem za povezave in storitve Opel OnStar, ki nudi široko paleto storitev od samodejnega klica pri trčenju do pomoči v primeru kraje vozila. Z novo Insignio prihaja tudi nova storitev osebnega pomočnika, ki uporabnikom omogoča, da svetovalcu sistema OnStar naročijo izbiro hotela in rezervacijo sobe ter ga zaprosijo, če lahko poišče prosto parkirišče.

Nova Insignia je na voljo v dveh karoserijskih izvedbah – Grand Sport (5-vratna kombilimuzina) in Sports Tourer (5-vratna karavanska izvedba), do konca leta pa se jima pridruži še tretja izvedba Country Tourer. Kupci lahko izbirajo med štirimi različicami opreme: INSIGNIA, EDITION, DYNAMIC, INNOVATION. V Slovenijo prihaja z vstopno ceno 22,100 evrov (priporočena maloprodajna cena), kolikor je potrebno odšteti za različico Grand Sport z motorjem 1.5 Turbo Start/Stop 104 kW/140 KM, 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in opremo Insignia. Cene za karavansko različico Sports Tourer z enakim motorjem se pričnejo z 23,200 evri, torej 1,100 evrov več kot Grand Sport.

[1] Prek možnosti booking.com. Potrebna sta e-poštni naslov in kreditna kartica.
[2] Prek možnosti Parkopedia.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.