Avto.info

Volkswagen passat

domača predstavitev: Volkswagen passat

domača predstavitev

Avtor: Foto: Marko Miklavc & Volkswagen
domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat domača predstavitev: Volkswagen passat

V teh dneh se je na slovenskem tržišču pojavila že osma generacija Volkswagnovega passata, najstarejšega in trenutno tudi najbolj uspešnega (leta 2013 so izdelali 1,1 milijona primerkov) serijskega modela iz Wolfsburga, ki je v enainštiridesetih letih obstoja (sedem modelnih generacij) prepričal približno 22 milijonov kupcev.

Tako smo dobili osmo generacijo avtomobila, ki je dokončno utrdil položaj znamke Volkswagen v srednjem razredu, nova generacija modela passat v tem pogledu cilja še nekoliko višje, ker želi sedaj konkurirati tudi avtomobilom iz višjega srednjega razreda. Ob prvi predstavitvi modela passat, ki se je zgodila leta 1973, so bile razmere nekoliko drugačne, ker so imeli vodilni pri znamki Audi takrat popolno kontrolo nad njegovim razvojem, zato je prvi passat zelo tesno v sorodu z audijem 80. Posledično smo takrat dobili passata, ki ni premogel rafiniranosti audija 80, ker mu v Ingolstadtu niso privoščili vgradnje opreme in pogonskih sklopov, ki bi ga lahko povzdignila nad audi 80. Ti časi so že zdavnaj minili, ker se je passat v osmi generaciji v želji po dajanju vtisa premium avtomobila zelo približal 'sveti nemški trojici' (znamke Audi, BMW in Mercedes-Benz).

To so potrdili tudi prvi vtisi, ki sem jih dobil na nedavni slovenski predstavitvi novega passata, kjer sem dobil priložnost za nekajurno aktivno in pasivno druženje z različico 2.0 TDI Bluemotion. Tudi novi passat je nastal na osnovi prečnega modularnega sistema, posledično je bilo mogoče zasnovati karoserijo z drugačnimi proporcionalnimi razmerji, ki so prinesla za 14 mm nižjo višino avtomobila ter za 79 mm podaljšano medosno razdaljo, poleg tega pa tudi občutno krajši prednji in nekoliko krajši zadnji karoserijski previs, nekoliko večja so tudi kolesa. Vse to je ugodno vplivalo tudi na odmerjen prostor v notranjosti potniške kabine, kjer bodo največje povečanje občutili zadnji potniki, sploh v predelu kolen. Čeprav se je passatova širina v osmi generaciji povečala za samo 1 centimeter, deluje avtomobil na račun optično povečane širine (svoj del pri tem prispevajo tudi horizontalne okrasne letve na prednjem delu karoserije, v zadnji odbijač integriran par izpušnih cevi pri močnejših različicah in splošno nižja višina avtomobila) še bolj skladno kot predstavniki aktualne, sedme generacije.

Lahko celo rečemo, da premore veliko več limuzinske elegance, ki je bila prej do sedaj rezervirana samo za kupce passata CC. Kupci novega passata bodo deležni tudi na novo razvitih LED-žarometov (LED LOW žarometi serijski za izvedbe Highline), vse izvedbe modela passat pa bodo premogle zadnje LED-luči z zanimivim grafičnim prikazom delovanja smernikov in zavornih luči. Zelo elegantno je izvedena tudi notranjost potniške kabine, ki premore tudi nov oblikovalski zaščitni znak v obliki vodoravnega pasu z neprekinjenimi prezračevalnimi šobami. Nove so tudi tehnologije, kot je Active Info Display (interaktivni digitalni instrumenti), projekcijski sistem zaslona (Head-up Display) ali pa ambientna osvetlitev. Povsem nove so tudi nekatere ostale funkcije (mestna funkcija zaviranja v sili s prepoznavanjem pešcev, asistenca za manevriranje s prikolico (Trailer Assist), ki smo jo lahko tudi preizkusili na letališču v Lescah ter asistenca za zastoje in Emergency Assist (asistenca za zaustavitev vozila v sili)).

Sam sem se ob izbiri primerne testne različice odločil za črnega passata 2.0 TDI Bluemotion z vgrajenim ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, ki ni premogel digitalnega kombiniranega instrumenta (Active Info Display) in projekcijskega sistema zaslona (Head-up Display), ker je ta oprema na seznamu za doplačilo. Namesto tega se je pred menoj nahajal par klasičnih merilnikov v povezavi s 'tehnološkimi sladkorčki', ki jih je ponujal vgrajeni paket opreme (LED žarometi z dnevnimi lučmi, navigacijski sistem Discover Media, internetna povezava v vozilu Car Net (enoletna povezava) in kamera za vzvratno vožnjo Rear View). Testni passat je premogel tudi vgrajen paket asistenčnih sistemov(sistem za zaznavanje pešcev, asistenca za menjavo voznih pasov Side Assist Plus, asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu Lane Assist in asistenca za avtomatski vklop/izklop dolgih luči Light Assist) medtem ko je asistenca za zastoje na voljo le za vozila z DSG menjalnikom in v kombinaciji z LED žarometi (WLH).

Vgrajeni 2,0-litrski TDI motor s 110 kW (150 KM) pogonske moči je že stari znanec, ker sem ga bolje spoznal že ob testiranju enako gnanega golfa sedme generacije, vendar v povezavi z DSG menjalnikom. V passatu je enako nalogo opravljal 6-stopenjski ročni menjalnik, ki se mu je poznalo, da je še nov in relativno nerabljen, sploh ob pretikanju v 6 prestavo, kjer je lepo izražen varčevalni potencial tega passata. Za doseganje predpisane zakonsko omejene hitrosti na avtocestah (130 km/h) v 6-prestavi ne boste potrebovali več kot 2000 motornih vrtljajev v minuti, čeprav lahko tako motoriziran passat doseže precej večje hitrosti (končna hitrost: 216 km/h). Zelo sem bil zadovoljen tudi s pospeševanjem (0-100 km/h: 8,9 sekunde), prožnostjo in kulturo teka motorja, ker se lahko vgrajeni TDI motor z lahkoto in brez slišnega naprezanja zavrti do števila motornih vrtljajev, ki je bilo nekoč izven dosega turbodizelskih agregatov, čeprav ga ob tem ne morem označiti kot športnega…

Je pa s svojimi 110 kW (150 KM) v območju od 3500 do 4000 vrtljajev v minuti ter 340 Nm motornega navora v območju od 1750 do 3000 vrtljajev v minuti povsem spodoben spremljevalec, tudi po mnenju nekaterih nemških kolegov, ki so ta turbodizelski motor, ki je opremljen tudi s sistemom start/stop, že označili kot najpametnejšo izbiro, vendar v povezavi z DSG menjalnikom. Tako motoriziran passat v limuzinski različici (dolžina: 477 cm, širina: 183 cm, višina: 146 cm, medosna razdalja: 279,1 cm, masa avtomobila: 1541 kg, nosilnost: 664 kg) naj bi ob premagovanju stotih kilometrov v povprečju porabil od 4,5 do 4,7-litra goriva in ob tem ustvaril od 119 do 122 gramov CO2 emisij na vsak prevoženi kilometer. Seveda ta pogonski sklop ni edina možnost, ki jo ponujajo kupcem. Novi passat bo na voljo z desetimi bencinskimi (TSI) in dizelskimi (TDI) turbomotorji z direktnim vbrizgavanjem goriva ter razponom moči od 88 kW (120 KM) do 206 kW (280 KM).

Vsi pogonski sistemi so novost v ponudbi. Poraba motorjev in s tem tudi njihove emisije CO2 pa so se znižale za do 20 odstotkov. Vse izvedbe so opremljene s sistemom start-stop in rekuperacijo. Za nekatere motorje je opcijsko – za najzmogljivejše pa celo serijsko – na voljo menjalnik z dvojno sklopko (DSG). Kasneje bo kupcem na voljo tudi priključni hibrid z močjo 160 kW (218 KM). Prvič bo za to modelsko serijo na voljo izvedba s priključnim hibridnim pogonom (bencinski motor TSI z močjo 115 kW in elektromotor z močjo 85 kW ter baterija z možnostjo zunanjega polnjenja), ki bo nosila oznako passat GTE. S sistemsko močjo 160 kW (218 KM) bo to zaenkrat Volkswagnov najzmogljivejši priključni hibrid. Ta passat bo razdaljo do 50 km lahko prevozil izključno z električnim pogonom, torej brez emisij škodljivih snovi. Pri bencinskih motorjih se ponudba začne z močjo 92 kW (125 KM). Moč ostalih motorjev: 132 kW (180 KM), 162 kW (220 KM) in 206 kW )(280 KM). Motor TSI, ki bo vgrajen v priključni hibrid, pa kot že omenjeno, razvije 115 kW (156 KM). Različici z močjo 220 KM in 280 KM ter passat GTE so serijsko opremljeni z menjalnikom DSG.

Med pogonskimi agregati najbolj izstopa doslej najmočnejši Volkswagnov štirivaljni turbodizelski motor z direktnim vbrizgavanjem (TDI). To je novi 2,0-litrski biturbo motor z močjo 176 kW (240 KM), ki porabi samo 5,3 l/100 km (to ustreza emisiji 139 g/km CO2). S tem motorjem doseže limuzina največjo hitrost 240 km/h, karavan pa 238 km/h. Zaradi maksimalnega navora 500 Nm je 240-konjski passat serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom 4MOTION in z novim 7-stopenjskim menjalnikom DSG. V ponudbo dizelskih motorjev bosta sprva vključena dva agregata 2.0 TDI: prvi z močjo 110 kW (150 KM) in porabo 4,1 l/100 km (kar ustreza emisiji 108 g/km CO2) in najzmogljivejši TDI  z močjo 176 kW (240 KM). Še v letu 2014 se jima bosta pridružila 1.6 TDI z 88 kW (120 KM) in 2.0 TDI s 140 kW (190 KM).

Enako kot že pri predhodniku, bodo za novi passat na voljo trije nivoji opreme: Trendline, Comfortline in Highline. Bogato opremljen je že osnovni Trendline: sistem za nadzor prometa Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili. Od notranje opreme velja omeniti sprednji sredinski naslon za roke s predalom in sprednja sedeža z nastavljivo višino. Funkcionalna oprema vključuje: Keyless-Go (tipko za zagon in izklop motorja), sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, funkcijo večnaletnega zaviranja, prikaz prenizkega tlaka pnevmatik, radio Composition Colour s 5-palčnim zaslonom na dotik, napravo za prostoročno telefoniranje Bluetooth, večfunkcijski prikazovalnik Plus, dnevne luči, asistenco za speljevanje navkreber, funkcijo Auto Hold in klimatsko napravo. Poleg tega imajo vsi modeli vgrajen sistem start-stop in program za rekuperacijo. Še bolj izbrana je oprema izvedbe Comfortline, ki serijsko vključuje klimatsko napravo Climatronic s 3-conskim uravnavanjem temperature in tempomatom z avtomatskim uravnavanjem razdalje (ACC). Najbolj bogato opremljena izvedba  Highline pa poleg klasičnih elementov, kot je oblazinjenje iz alkantare in usnja, serijsko vključuje celo LED LOW žaromete. Novi passat bo slovenskim kupcem na voljo od 23.140 evrov naprej. Več tehničnih podatkov in informacij o prodajnih cenah je na voljo v obeh prilogah.

domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
domača predstavitev: Volkswagen passat
Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.