Avto.info

David Obendorfer

Oblikovalec s posluhom za preteklost in prihodnost

FIAT 127 Abarth

FIAT 127 Abarth

Avtor: Foto: David Obendorfer
David Obendorfer: Oblikovalec s posluhom za preteklost in prihodnost FIAT 127

FIAT 127

David Obendorfer: Oblikovalec s posluhom za preteklost in prihodnost FIAT 600

FIAT 600

David Obendorfer: Oblikovalec s posluhom za preteklost in prihodnost David Obendorfer: Oblikovalec s posluhom za preteklost in prihodnost

Pred kratkim se je v medijih pojavila novica o novi, posebni različici citroëna jumper, ki lastniku po oblikovni predelavi prednjega dela vozila ponuja podobo legendarnega Citroënovega 'pujsa' (dostavni model tip H). Za nastanek tega 'retro' dostavnika je zaslužen madžarski oblikovalec David Obendorfer, ki je zadnjih osem let zaposlen v oblikovalskem studiu Officina Italiana Design, v prostem času pa ustvarja zanimive 'retro' študije avtomobilov.

V današnjih časih obstaja kar nekaj serijskih modelov različnih proizvajalcev avtomobilov, ki so oblikovani kot novodobne kopije slavnih štirikolesnih predhodnikov. V Evropi v tem pogledu prednjačijo predvsem tri avtomobilske znamke (Fiatova družina modela 500 in novi fiat 124 spider, modelna paleta znamke MINI in Volkswagnov novi 'hrošč'), svoj piskrček pri nastajanju sodobnega 'retro gibanja' so v teh časih pristavile tudi tri severnoameriške avtomobilske znamke (Chevrolet, Dodge in Ford), ki so ob tem oživile tri slavne ameriške 'mišičnjake' (camaro, challenger in mustang). V večini evropskih 'retro' primerkov gre za avtomobile, ki z ljudskimi predhodniki poleg oblike nimajo več veliko skupnega, ker so njihove moderne interpretacije namenjene drugačnim kupcem, predvsem tistim, ki cenijo stil in individualnost, ker je to pač pojem, ki je tesno povezan s prestižem (pravi premium izdelek ni parkiran na vsakem mestnem vogalu …). V primeru novega fiata 124 spider in prej omenjenih novodobnih ameriških 'mišičnjakov' se poslanstvo teh avtomobilov ni prav nič spremenilo, ker so že njihovi predhodniki odražali in utelešali vse (športnost, eleganco in prestiž) kar cenimo tudi pri njihovih sodobnih kopijah.

Ob tem je Obendorfer predstavil tudi njegov pogled na splošno razširjeno uporabo pojma 'retro avtomobil', ki po njegovem mnenju ni povsem na mestu. Za razmislek je ob tem predstavil primer nemške avtomobilske ikone v obliki cenjenega porscheja 911. Po njegovem ni bistvene razlike med tem, kako razmišljajo oblikovalci aktualnega porscheja 911 in oblikovalci novodobnih retro avtomobilov, razlika se pojavi v pogledu kontiunitete oblikovanja, ker je porsche 911 z nami že od leta 1963, zato se je njegova oblika razvijala počasi, vendar konstantno, pri ostalih pa lahko govorimo o 'kvantnem preskoku', ki je na koncu prinesel podobne oblikovne rezultate. Zakaj je sploh smiselno razvijati takšne 'retro' modele? Avtomobilska industrija ima ob tem svojo računico, ker takšni avtomobili hitreje dosežejo kultni status, so priljubljeni pri kupcih in se posledično lahko dlje obdržijo v proizvodnji brez večjih oblikovnih posodobitev, poleg tega pa tudi bolje ohranjajo vrednost kot serijski modeli 'brez osebnosti' na isti tehnološki platformi.

Med najbolj prepoznavnimi virtualnimi avtomobili oblikovalca Davida Obendorferja je moderna interpretacija legendarne 'katrce' (renault R4), ki jo je Madžar predstavil pred približno sedmimi leti. Največ pozornosti pa je do sedaj namenil nekdanjim modelom znamke FIAT. Tako je Obendorfer že pred časom ustvaril novega prvotnega fiata 127 (1971-1977) v običajni in Abarth različici, novo interpretacijo fiata 600 ter kupe in spider različici aktualnega fiata 500. S predstavitvijo nove interpretacije fiata 127 se je Obendorfer poklonil spominu na kreatorja (italijanski oblikovalec Giacomo 'Pio' Manzù (1939-1969)) enega izmed najbolj naprednih ljudskih avtomobilov na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Legendarni in tržno zelo uspešni fiat 127 (rojen kot 2-vratna 'fastback' limuzina, kasneje se prelevi v 3-vratno kombilimuzino) je ob rojstvu leta 1971 postavil povsem nove oblikovne smernice in predstavil tehnične rešitve, ki so zaznamovale številne kasnejše podobne modele drugih avtomobilskih znamk. Njegov novi fiat 127 je občutno večji od originala in tudi bolj eleganten, čeprav ob tem ohranja prepoznavnost prvotnega oblikovanja.

Z ustvaritvijo novega fiata 600 se je Obendorfer poklonil še enemu italijanskemu tehničnemu geniju (Dante Giacosa). Njegov novi fiat 600 predstavlja evolucijsko izpeljanko aktualnega fiata 500, ki že obstaja v podobnih 5-vratnih različicah, kot enoprostorski 500L in 'crossover' 500X. Obendorferjev predlog novega fiata 600 je imun na današnje modne smernice, ker je oblikovan kot fiktivni 5-vratni kombilimuzinski fiat 500, vendar s pridihom modela 600, ki je viden predvsem na sprednjem delu avtomobila. Ustvaril pa je tudi dva povsem hipotetična športna modela (fiat 500 spider / fiat 500 coupé), ki po velikosti močno odstopata od aktualnega fiata 500, čeprav ob tem ostajata prepoznavna in elegantna.

Več informacij o njegovih kreacijah pa lahko izveste ob obisku njegove spletne strani.

FIAT 500 Coupé

FIAT 500 Coupé

David Obendorfer: Oblikovalec s posluhom za preteklost in prihodnost
FIAT 500 Spider

FIAT 500 Spider

Citroën HY

Citroën HY

David Obendorfer: Oblikovalec s posluhom za preteklost in prihodnost
Renault R4

Renault R4

Porsche 911

Porsche 911

David Obendorfer: Oblikovalec s posluhom za preteklost in prihodnost
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov