Avto.info

Salon: Internautica 2002

V objemu morja

Avtor:

Včeraj je svoja vrata že sedmo leto zapovrstjo odprl naš edini navtični sejem Internautica. Razstavni prostor, katerega vsako leto obišče okoli 30.000 obiskovalcev, bo do vključno nedelje 12. 5. gostil več kot 150 razstavljalcev s skupaj 130 plovili.Vodilni slovenski proizvajalec plovil, Elan Marine, ki je s svojimi predstavniki prisoten že v osemnajstih državah, tudi v letošnjem letu nadaljuje z mednarodnim prodorom. Po uspešnih sejemskih nastopih in predstavitvah na vseh pomembnih evropskih sejmih se bo v vsem sijaju predstavil tudi obiskovalcem Internautice. Na največjem salonu navtike, Boot 2002 v Düsseldorfu, je Elan prvič predstavil svojo najnovejšo pridobitev - jadrnico Elan 31, ki je zaradi svojega dizajna in plovnih lastnosti že v kratkem postala pravi hit. Slovensko premiero je enaintridesetica doživela prav na Internautici, kjer so poleg nje razstavljene še jadrnice Elan 333, Elan 40 in Elan 45. Pod vsemi modeli jadrnic, ki jih trenutno izdelujejo v begunjskem Elanu, je podpisan svetovno priznani navtični arhitekt Rob Humphreys.

Kar nekaj novih razstavljavcev se v letošnjem letu pojavlja predvsem med proizvajalci in uvozniki športnih motornih čolnov in motornih jaht. Stari "znanci" Internautice, kot so Cranchi, Sealine in Ferreti Group, predstavljajo najnovejše modele plovil, ki so trenutno v proizvodnji. Italijanski Cranchi, ki ga že več kot deset let za dežele na vzhodni strani Jadrana zastopa ljubljansko podjetje B.B.Y., Best Boats Yachting, razstavlja nove modele motornih jaht Mediteranee 50, Atlantique 48, Endurance 39 in Zaffiro 34 ter prvič v morju letošnjo novost, športni Endurance 33, ki je pravkar zapustil proizvodne dvorane tega največjega evropskega proizvajalca motornih plovil v razredu med šestimi in šestnajstimi metri. Prestižni Cranchijev Endurance 33, 11,5-metrski športni vodni bolid, ki ima resnično vse, kar si od opreme kupec lahko zaželi, lahko dosega z novimi turbodizelskimi motornimi agregati KAD 300, proizvaja jih Volvo Penta, hitrosti okrog šestdesetih navtičnih milj na uro.

V okviru podjetja Best Boats Yachting deluje tudi oddelek, ki zastopa legendarne italijanske proizvajalce tradicionalnih bark iz Sorrenta, Gozzo Sorrentino. Ladjedelnica Cantiere Navale Fratelli Aprea nadaljuje družinsko tradicijo izpred skoraj dvesto let in danes na tradicionalnih osnovah izdeluje visokokakovostne motorne čolne s povsem sodobnimi lastnostmi in opremo. Vrhunske plovne lastnosti so seveda ostale in nesporno odlikujejo vse barke, ki prihajajo iz rok legendarnih mojstrov iz Sorrenta. Na Internautici smo prvič videli Gozzo Sorrentino Sorrento 36 FLLI Aprea in Gozzo Sorrentino Sorrento 750 FLLI Aprea, predstavili pa so se tudi bratje Aprea, ki danes vodijo to uspešno neodvisno družinsko ladjedelnico. Gozzo Sorrentino Sorrento 36 je svoje vrhunske plovne lastnosti dokazal kar s tem, da je v okrilje portoroške Internautice priplul iz Sorrenta po morju.

Sealine, ki ga v naših krajih že dolgo predstavlja portoroško podjetje S.Y.S., se je letos predstavil s tremi plovili, S42, T46 in S48, ki je skoraj 15 metrov dolga motorna jahta tega znanega britanskega proizvajalca kakovostnih plovil. Novinec med razstavljavci je letos italijanska skupina Zeta Group, ki namerava predstaviti dve zanimivi motorni plovili in jadrnico.

Letošnji zmagovalec med največjimi plovili Internautice je podjetje Zabeo Mare Yachting, ki obljublja predstavitev več kot 20-metrske italijanske prestižne jahte Maiora in plovil Raffaelli Compas Rose 48 Fly, Raffaelli Shamal 40 Open, Airon Marine 325, Faeton 930 Moraga Top, Faeton 730 Sport in Monterey 298 Cuddy. Vsa razstavljena plovila bodo, po besedah razstavljavca, na voljo tudi za poskusno plovbo.

Motorne jahte skupine Ferretti Group letos predstavlja podjetje Mennyacht Europe AG. Ogledati si je mogoče dva sanjska Pershinga, motorni jahti, ki brezkompromisno združujeta prestižni športni videz in udobje, in Fly Bridge Ferretti 480. Motorne čolne in jahte proizvajalca Innovazioni e Progetti zastopa pri nas podjetje Bond International. Pripravili so predstavitev treh plovil odprtega tipa, Mira 34, Mira 37 in Mira 40, ki so navtičnim navdušencem že poznana iz preteklih let. Model Alena 47 s trdo streho pa je najnovejše presenečenje svetovno znanega oblikovalca, Michella Carnevalla. Omenjeno plovilo odlikujejo izjemne plovne lastnosti, oblikovna dovršenost in visok bivalni standard.

Švedske jadrnice Malö so dobro znane med ljubitelji jadranja, zlasti med tistimi, ki poleg odličnih plovnih lastnosti pričakujejo od jadrnice tudi dovršeno izdelavo, čvrsto gradnjo in bogato serijsko opremo iz kakovostnih materialov ter uživajo v sožitju tradicionalnega in modernega. Jadrnice Malö izdelujejo na otoku Orust na Švedskem, v ladjedelnici s skoraj stoletno tradicijo. Ponudbo predstavljajo štirje modeli 36, 39, 41 in 45, dolžine od 11,35 do 14,20 m. Vse jadrnice so bogato opremljene že v serijski izvedbi (paluba obložena s tikom, zaščita kokpita in podobno), opremiti pa jih je mogoče tudi po posebnih željah.

Podjetje Adri Balti obiskovalcem predstavlja najmanjšo jadrnico iz omenjene ponudbe, model Malö 36, o kateri navajamo nekaj osnovnih podatkov: dolžina 11,35 m, širina 3,48 m, motor 40 KM (29,4 kW).

Podjetje BTS-Company d.o.o., zastopnik kakovostnih plovil Beneteau, je pripravilo predstavitev naslednjih plovil: Ocenais Clipper 311, Oceanis Clipper 331, First 36.7, Oceanis Clipper 393, Oceanis Clipper 411, First 47.7, Flyer 701, Antares 6.20

Blagovno znamko Quicksilver zastopa Euroinženiring. Quicksilver je proizvajalec čolnov dolžine od 4,2 do 9 metrov in posebej znan po izdelavi plovil vrste "fisherman", v njihovi ponudbi pa lahko najdemo tudi gliserje. Na Internautici sta predstavljena dva modela, model 450 cabin, to je fisherman s kabino in V-ležiščem v premcu, ter 425 commander, dobro opremljen odprti športni čoln, ki ga posebej odlikuje sodobno oblikovanje.

V okviru letošnjega salona navtike sta predstavljena tudi gumijasta čolna Gemini, dolžine 4,7 metra, ter 5,5 metra, posebno pozornost pa si je nedvomno zagotovil dirkalni katamaran Zapcat. Predstavljeni bodo tudi motorji znamke Mariner, in sicer s 5 KM, 50 KM, 60 KM in 115 KM, ter zložljivi čoln Porta-bote.

Podjetje Grafocarton se letos prvič predstavlja kot ekskluzivni zastopnik češkega proizvajalca Avar Yacht za Slovenijo in Hrvaško. Izdelujejo jadrnice dolžine od 17 do 35 čevljev in motorni čoln Millenium 485. Preizkusiti in ogledati si je mogoče jadrnico A-29, dolžine 8,87 m in širine 2,96 m.

Razstavnega programa, ki ga za letošnjo Internautico pripravlja podjetje Krčmar, bodo veseli predvsem tisti, ki na plovbo radi vzamejo kolo ali motorno kolo, pa čeprav zložljivo. Predstavljajo zložljivi skuter na električni pogon Charly nemškega proizvajalca MZ, zložljivo kolo iz nerjavečega jekla italijanskega proizvajalca Di Blasi in lahke prenosne pretvornike enosmerne napetosti 10-15 V v izmenično napetost 220 V, moči od 50 do 500 W, kanadskega proizvajalca Stadtpower.

Podjetje Mecum, predstavnik proizvajalca motornih plovil Gobbi, je tradicionalen razstavljavec na portoroški Internautici. Letos je potrdil napovedi o predstavitvi največjega plovila iz njegove bogate ponudbe. Gre za model Gobbi 425SC, ki ga odlikujejo dovršena oblika, eleganca, prostornost in uporabnost, preizkusiti pa bo mogoče tudi modela 375 SC in 315 SC.

Podjetje Novomar iz Izole, ki se že vrsto let uspešno ukvarja s proizvodnjo gumijastih čolnov, se na Internautici 2002 predstavlja s pestro paleto gumijastih čolnov s poliestrskim dnom. Predstavljeni so modeli NM 215, NM 250, NM 320, NM 330, NM 370, NM 430, NM 450, NM 500, NM 530, NM 630 in NM 730. Letošnja novost je gumenjak z oznako HD 610.

Podjetje Seamax iz Ljubljane predstavlja motorno jahto Space 40, ki se izdeluje in opremlja po želji vsakega kupca posebej. Na voljo so v izvedbi Sport, Comfort in Exclusive. Športna različica lahko razvije hitrost do 80 navtičnih milj na uro.

Na letošnji Internautici so prvič doslej na ogled plovila Calafuria konstruktorja Vincenca Catarsija, ki jih proizvaja Italijanska ladjedelnica Catarsi Marine SRL iz Cecine in jih v Sloveniji zastopa podjetje Tramontana iz Komende. Calafurie so profesionalne polizpodrivne barke, izdelane tudi za neprijazne razmere na morju. V Italiji so ta plovila ocenjena kot peta med osmimi najpomembnejšimi in kot najboljša za ribolov.

Tudi letos je podjetje T.T.Y. predstavilo nove programe proizvajalcev Bavaria Yachts in Grand Soleil. In kaj pravijo o svojih blagovnih znamkah... Bavaria Yachts - jadrnice, ki za svoj denar ponujajo največ. Izbrati je mogoče med različnimi modeli dolžine od 32 do 50 čevljev. Slovensko oblikovanje in nemško izdelavo dopolnjuje vrhunska oprema … Volvo, Selden, Harken, Raymarine, Elvström Sails.

Grand Soleil so prestižne, tekmovalne in potovalne jadrnice. Ponudbo predstavlja šest različnih modelov jadrnic med 34 in 56 čevlji ter jadrnica Grand Soleil Maxi-one, izdelana po posebnem naročilu. Podjetje Yucca zastopa blagovne znamke plovil Bayliner, Sea Ray, Maxum, Sessa Marine, ACM in Azimut. Zastopajo tudi proizvajalca zunanjih motorjev Mercury/Mercruiser. Na Internautici bodo v okviru kopenskih razstavnih prostorov razstavili plovila Maxum 2100 SC, Sea Ray 185 Bowrider ter Sessa Marine Key Largo 17, ogledati si bo mogoče vrsto zunajkrmnih motorjev Mercury, pripomočke za satelitsko navigacijo znamke Navionics ter navtična oblačila in obutev Marinepool. V morju si bo mogoče ogledati prestižni Azimut 42 ter slovensko premiero plovila Sessa Marine 40.

Prav tako letos svoj program razstavlja tudi Celjsko podjetje Ski&Sea s ponudbo vodnih skuterjev znamke Seadoo. Najnovejši med njimi je model Bombardier GTX 4-tec, ki omogoča krmiljenje plovila tudi brez dodajanja plina, ki sicer omogoča pretok vode skozi potisno šobo.

Poleg testiranja plovil in poskusnih voženj za potencialne kupce, je v okviru salona testne vožnje pripravil tudi Audi s svojimi vozili.

Žiga Colja
(povzeto po reviji VAL)

Torek, 7.maj OTVORITVENI DAN
11.00 /Press Center - Novinarska konferenca -predstavitev novosti INTERNAUTICE 2002 za novinarje in predstavnike medijev
12.00 -19.00 - Uradne ure za obiskovalce salona navtike
15.00 /Osrednji prireditveni prostor - Slavnostna otvoritev INTERNAUTICE 2002
- Neptunov krst
- Uradni vodeni ogled razstavnega prostora
15.30 /Hala C - Otvoritev razstave likovnih del “Morje v mojih očeh ”
16.00 /Piranski zaliv - Promocijsko jadranje s slovenskimi regatniki
16.00 /Hala B - Otvoritev razstave fotografij “S čolnom po Dalmaciji ”
Sreda, 8.maj
10.00 -19.00 - Uradne ure za obiskovalce salona navtike
10.00 -19.00 /Razstavni prostor AUDI - Preizkusne vožnje z vozili AUDI po Portorožu
Četrtek, 9.maj
10.00 -19.00 - Uradne ure za obiskovalce salona navtike
10.00 -19.00 /Razstavni prostor AUDI - Preizkusne vožnje z vozili AUDI po Portorožu
10.00 /Marina Portorož /Jahtni klub - Posvet na temo navtični turizem
Petek,10.maj
10.00 -20.00 - Uradne ure za obiskovalce salona navtike
10.00 -19.00 /Piran - Prihod starih plovil na srečanje OLDTIMER 2002
10.00 -20.00 /Razstavni prostor AUDI - Preizkusne vožnje z vozili AUDI po Portorožu
11.00 /Marina Portorož /Jahtni klub - Predstavitev poljske navtične proizvodnje
15.00 /Marina Portorož /Jahtni klub   DAN JADRANJA
- Predstavitev BARCOLANE 2003
- Predstavitev evropskega pr venstva IMS EVROPSKO
  PRVENSTVO 2003 CRES
- Predstavitev novega jadralskega projekta 4OCEAN -posadka mini
- Predstavitev projekta ESIMIT EVROPA
- Predstavitev novega projekta jadrnice SLOVENIJA 1
16.00 /Srednja pomorska šola - Predavanje o točnosti elektronskih kart s primerjavo podatkov na papirnatih kartah in navtičnih publikacijah
18.00 /Osrednji prireditveni prostor - Podelitev priznanj Jadralne zveze Slovenije za športne dosežke v letu 2001
21.00 /Restavracija Marina Portorož - Večer razstavljavcev INTERNAUTICA 2002
Sobota, 11.maj
10.00 -20.00 - Uradne ure za obiskovalce salona navtike
10.00 /Marina Portorož /Jahtni klub - Predstavitev novih kriterijev Funkcije za okoljsko vzgojo -FEE za marine
10.00 /Piran - Pozdrav udeležencem srečanja OLDTIMER 2002
10.00 -20.00 /Razstavni prostor AUDI - Preizkusne vožnje z vozili AUDI po Portorožu
11.00 /Osrednji prireditveni prostor - Zgodovinsko potapljanje,ki ga izvaja Društvo za ohranjanje pomorske dediščine
12.00 /Osrednji prireditveni prostor   DAN EKOLOGIJE
- Svečani dvig modre zastave
12.00 /Akvatorij pred marino - Začetek državnega pr venstva Slovenije JET SKI 2002
13.00 /Srednja pomorska šola - Predavanje o točnosti elektronskih kart s primerjavo podatkov na papirnatih kartah in navtičnih publikacijah
18.00 /Osrednji prireditveni prostor - Slavnostna razglasitev rezultatov državnega pr venstva Slovenije JET SKI 2002
Nedelja,12.maj
10.00 -19.00 - Uradne ure za obiskovalce salona navtike
10.00 -19.00 /Razstavni prostor AUDI - Preizkusne vožnje z vozili AUDI po Portorožu
11.00 -12.00 /Piran - Paradni nastop vseh udeležencev srečanja OLDTIMER 2002 pred Piranom
Send to Kindle
|

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.