Avto.info

Koncern Stellantis

Znamka FIAT prevzema pobudo

Aktualni začetek prodaje fiatov v Alžiriji

Aktualni začetek prodaje fiatov v Alžiriji

Avtor: Foto: FIAT

Če živite v Evropi imate najbrž občutek, da je znamka FIAT v današnjih časih že povsem marginalna avtomobilska znamka, ki se samo še 'šlepa' na tržnih uspehih aktualnega francoskega sorodstva, vendar se motite, ker morate ob tem upoštevati dejstvo, ki pravi, da je znamka FIAT za razliko od znamk kot sta Peugeot in Citroën dejansko globalna avtomobilska znamka.

FIAT je znamka avtomobilov, ki se lahko pohvali z ogromnim številom prodanih licenc za izdelavo njihovih avtomobilov, ker so Italijani v preteklosti zelo dobro izvažali svoje znanje in tehnološki 'know-how', o temu priča tudi število podeljenih licenc (Avstrija (Austro-Fiat/ÖAF, Steyr-Fiat), Španija (SEAT), ZDA (FIAT USA), Velika Britanija (Crayford, Acton), Poljska (Polski Fiat / FSO / FSM), Čehoslovaška (Walter), Jugoslavija (Crvena Zastava), Sovjetska zveza (Lada), Indija (Premier Automobiles Ltd.), Turčija (Tofas), Francija (SIMCA), Nemčija (NSU-Fiat / Neckar Automobilwerke), Mehika (DINA (Diesel Nacional, S.A.)), Argentina (Fiat Concord) in Brazilija (Fiat Concord, nato je sledil še prevzem znamke FNM (Alfa Romeo)).

Lani je Italijanom uspel nov veliki poslovni podvig, ker so po številu globalno prodanih avtomobilov prvič prehiteli dosedanjega 'vlečnega konja' koncerna Stellantis v obliki ameriške znamke Jeep. To je ugotovitev podjetja JATO Dynamics, ki je ob tem pogledalo lanske prodajne rezultate (1,17 milijona prodanih vozil, 20 % celotnega prihodka koncerna Stellantis …) znamke FIAT na 94. tržiščih tega sveta. Posledično so se v Torinu lani zavihteli na 18. mesto lestvice avtomobilskih znamk z najboljšimi lanskimi prodajnimi rezultati (v omenjene številke ni zajeta prodaja znamke Abarth …) in ob tem prehiteli globalno prodajo znamke Mazda (1,12 milijona prodanih avtomobilov, pred znamko FIAT pa najdemo medijsko opevano znamko Tesla (1,3 milijona lani prodanih avtomobilov).

Po pričakovanju se je lani za nakup izdelka znamke FIAT odločilo največ Italijanov in Brazilcev, ker so v teh dveh državah lani poskrbeli za 56 odstotkov vseh globalnih prihodkov znamke FIAT (58 % vseh lani izdelanih volkswagnov je končalo na Kitajskem in v Nemčiji, 57 odstotkov vseh lani prodanih fordov je prišlo do kupcev v ZDA in na Kitajskem …). Nad fiati so še naprej najbolj navdušeni Brazilci (430.000 prodanih vozil v letu 2022) in narodno zavedni Italijani (221.000 prodanih vozil), občutno manjša pa je bila lanska prodaja novih fiatov v Nemčiji (87.000 prodanih vozil) in ostalih državah Evrope (Francija (46.000), Velika Britanija (25.000), Španija (31.000), Poljska (13.000) in Portugalska (8.000)), razen Turčije (146.000 prodanih vozil). Dodatnih 63.000 vozil so Italijani dostavili kupcem iz preostalih evropskih držav.

Približno 65.000 lani prodanih fiatov je romalo v Azijo in Avstralijo, 56.000 so jih prodali v Argentini, približno 19.000 so jih prodali v ostalih južnoameriških državah, dodatnih 16.000 pa še v vse preostale države (kjer imajo Italijani zastopnike …) tega sveta. Lani najbolje globalno prodajani fiat nosi modelno oznako 500. Za ta dejansko okoljevarstveno naravnan globalni mestni avtomobil s pridihom italijanske 'La Dolce Vita' filozofije se je lani po celem svetu odločilo približno 180.000 kupcev. Na drugem mestu je dejansko kompaktni model panda (skoraj 140.000 prodanih primerkov, 84 % jih je ostalo v Italiji), tretji je fiat tipo (približno 125.000 prodanih primerkov). Na četrtem mestu je Fiatov kompaktni poltovornjak, ki ga v Evropi sploh ne poznamo, ker je model strada (nekoč so to modelno oznako v Veliki Britaniji nosili predstavniki modela ritmo …) lani premamil približno 120.000 kupcev. Dokaj solidno se prodaja tudi lahko gospodarski ducato. Zanj se je lani odločilo približno 60.000 kupcev takšnih namensko uporabnih vozil.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov