Avto.info

Ford ranger wildtrak

Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti

Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti

Ford ranger wildtrak

Avtor: Foto: Ford
Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti Ford ranger wildtrak: Tehnološko napredni model se predstavlja javnosti

Povsem novi tehnološko napredni Ford Ranger Wildtrak se prvič predstavlja svetovni javnosti:
• Povsem novi pickup Ford Ranger Wildtrak se z izjemnim sodobnim oblikovanjem uvršča v sam vrh med vozili za aktiven življenjski slog.
• Zmogljiv novi dizelski motor Duratorq TDCi zagotavlja izrazito in prefinjeno zmogljivost ter izjemno varčnost.
• Wildtrak sodi med najzmogljivejša vozila v svojem razredu, saj lahko vleče kar 3350 kg težko prikolico, z nosilnostjo 1112 kg pa dokazuje, da je trpežnost še vedno ena najpomembnejših lastnosti v dediščini Ford Rangerjev.
• Z novimi zračnimi zavesami za zaščito glave in sprednjimi stranskimi zračnimi blazinami za zaščito prsnega koša, ki so del serijske opreme vseh izvedb kabine v Evropi, bo Ranger prevzel vodilno mesto glede varnosti.
• Ranger Wildtrak je eden tehnološko najbolj izpopolnjenih kompaktnih pickupov z mnogimi pametnimi tehnologijami, kot sta system za glasovno upravljanje Bluetooth® za prostoročno telefoniranje in sistem kamere za pomoč pri vzvratni vožnji.
• Ranger je popolno vozilo za terenske pustolovščine, saj se s prosto višino230 mm in zmožnostjo brodenja po void do globine 800 mm uvršča v sam vrh svojega razreda.

Povsem novi Ford Ranger Wildtrak se na Ženevskem avtomobilskem salonu 2011 prvič predstavlja svetovni javnosti. To je športen kompakten pickup z osupljivo zmogljivostjo in varnostjo, izjemno nizko porabo goriva in navdušujočo uporabnostjo. Poglede pritegne z mogočno držo, razvaja pa tudi z najsodobnejšimi tehnologijami in funkcijami za udobje v vozilu.

Novi Ranger je opremljen s celovito paleto ‘pametnih’ funkcij za še bolj preprosto, varno in zabavno vožnjo, ki postavljajo nova merila v tem razredu. Novost je tudi kamera za pomoč pri parkiranju in vzvratni vožnji s projekcijo slike na vzvratnem ogledalu, ki občutno izboljša preglednost in olajša celo pripenjanje prikolice.

Za vrhunsko varnost v svojem razredu je novi Ranger opremljen z izbranimi tehnologijami, kot je elektronski stabilnostni program ESP, ki pomaga ohranjati dober oprijem koles s cestiščem v vseh pogojih. Ranger navdušuje tudi s tehnologijami, kot sta satelitska navigacija in glasovno upravljanje s sistemom Bluetooth®, ki jih sicer najdemo v dražjih in razkošnejših avtomobilih.

Ranger že dolgo slovi po svoji zmogljivosti in povsem novi Fordov model nadgrajuje ta sloves, saj se izbrane različice za evropski trg s sposobnostjo vleke do 3350 kg težkega priklopnika uvrščajo v vrh svojega razreda. Rangerjeve izvedenke z 2,2-litrskim dizelskim Duratorq TDCi motorjem odlikuje tudi nosilnost do 1333 kg.

Novi Ranger je izdelan povsem na novo – oblikovalci in inženirji so nespremenjeno pustili le ime – in je prvo gospodarsko vozilo, izdelano v sklopu strategije globalnega programa izdelkov One Ford (En Ford), ki združuje znanje in izkušnje Fordovih inženirjev z vseh koncev sveta.

Ranger je bil zasnovan in razvit v Avstraliji, na voljo pa bo celotna družina kompaktnih poltovornjakov s tremi izvedenkami kabine, pogonskim sklopom 4x2 ali 4x4, dvema višinama podvozja in do petimi stopnjami opreme za vsak žep in vsak trg. Za več kot 180 trgov po vsem svetu ga bodo izdelovali na Tajskem, v Južni Afriki in Argentini.

“Od uvedbe znamke Ranger v Evropi leta 1997 je Ford Ranger glavni igralec v evropskem segmentu ‘pickupov’, ” je povedal Jesus Alonso, direktor za trženje, prodajo in servis gospodarskih vozil pri Fordu Evropa. “Povsem novi model nudi visoko raven tehnologij, osupljivo učinkovitost in izjemno varnost. Odprli smo novo poglavje v Rangerjevi zgodbi o uspehu.”

Robustno oblikovanje za 21. stoletje
Povsem novi Ranger je preoblikovan, eleganten in mišičast, navdušuje s svojim zmogljivim videzom in prepričljivostjo, doma pa je tako na gradbišču kot pred prestižno restavracijo. Za sprednji del je značilen kratek previs, na maski motorja pa so v skladu z oblikovnimi potezami Fordovih gospodarskih vozil tri letvice. Nagib vetrobranskega stekla daje vozilu športno in dinamično silhueto ter ustvarja sodoben, aerodinamičen videz.

Linija pod stranskimi okni je skupaj z vodili na tovornem prostoru nekoliko dvignjena – tako dobi Ranger prepričljivo držo na cesti, poglobljen keson pa še poveča njegovo uporabnost. Večja žarometa, večji vzvratni ogledali in vtisnjene obrobe blatnikov dajejo vsem različicam enoten videz in prispevajo k agresivnejši in športnejši drži.

Različica Wildtrak z edinstveno barvno prelomnico sprednjega dela dodatno nadgradi Rangerjev športen videz. Oblikovalci so zastrli masko pred motorjem in poskrbeli za kontrast s poudarjeno spodnjo režo za zajem zraka. Enaki barvni poudarki so uporabljeni na vzvratnih ogledalih, kljukah in stranskih zračnih režah, kar daje vozilu športen videz.

“Wildtrakov agresiven videz in smela nova grafična podoba idealno nagovarjata vse, ki cenijo športno in dodatno poudarjeno celostno podobo vozila. Vozilo bo še bolj navdušilo, ko bo na njem naložen najnovejši štirikolesnik ali vodni skuter za pustolovski konec tedna,” je povedal Craig Metros, vodja oblikovanja povsem novega Rangerja.

Visok položaj Wildtraka z 18-palčnimi platišči iz lahke zlitine dopolnijo strešni nosilci in športen lok. Z ekskluzivnimi Wildtrakovimi oznakami in grafičnimi elementi povsem zasenči ostala vozila v segmentu za aktiven življenjski slog.

Raven udobja in funkcij kot v limuzini
Wildtrakova skrbno zasnovana notranjost povzema športen zunanji videz. Posebna hidrografska obdelava na sredinski konzoli ob zvočnem sistemu spominja na čvrste a lahke materiale, kot so ogljikova vlakna.

Oblazinjenje sedežev – kombinacija usnja in tkanega blaga po vzoru športnih oblačil s prezračevanimi deli – zagotavlja odlično bočno oporo in zanesljivo držo tudi na grobem terenu. Kontrastni šivi in diskreten barvni trak na naslonjalu in vzglavniku v prepoznavni Wildtrakovi oranžni barvi poudarjajo vrhunski počutje v notranjosti.

Rangerjeva kabina je podaljšana, da navduši z največ prostornosti in udobja v razredu. Tako lahko na sedežih v drugi vrsti udobno sedijo trije potniki. Na voljo je veliko prostora za kolena, povečan pa je tudi prostor za stopala med B-stebričkom in sedežem. To pomeni, da vstopanje v novega Rangerja in izstopanje iz njega za potnike na zadnjih sedežih ni bilo še nikoli tako preprosto.

S 23 odložišči v kabini Ranger glede praktičnosti presega vse tekmece. V globokem predalu v sredinski konzoli je dovolj prostora za šest pločevink pijače, ki bo ostala prijetno hladna, predal pred sovoznikom pa je dovolj velik, da lahko vanj shranite 16’’ prenosni računalnik. V konzoli je tudi veliko prostora za mobilne telefone in druge manjše predmete.

Ranger Wildtrak si je vodilno mesto na področju inovacij zagotovil z zmožnostjo predvajanja glasbe prek povezave Bluetooth® ter možnostjo priklopa naprav USB in predvajalnikov iPod®. S pomočjo našega glasu lahko upravljate radio, CD-predvajalnik, iPod®, USB-naprave, klimatsko napravo in telefon, programska oprema pa ‘razume’ angleški, španski, francoski, nemški, italijanski, portugalski in turški jezik. Na voljo je tudi satelitska navigacija s 5’’ barvnim zaslonom.

Več moči, več navora in večja varčnost
Evropski kupci bodo lahko izbirali med dvema najsodobnejšima dizelskima motorjema Ford Duratorq TDCi z vbrizgavanjem prek skupnega voda in novimi varčnimi šeststopenjskimi menjalniki, ki zagotavljajo še več moči in navora.

Novi 2,2-litrski štirivaljni dizel razvije največji navor 375 Nm in moč 110 kW (150 KM), izjemno odzivni in učinkoviti novi 3,2-litrski petvaljni dizel pa navdušuje s kar 470 Nm navora in močjo 147 kW (200 KM). Oba nova pogonska sklopa s svojo prefinjenostjo zagotavljata izjemno varčno porabo goriva, ki jo doseže le redko kateri tekmec v tem razredu. Z 80-litrsko posodo za gorivo bo Ranger verjetno imel tudi največji doseg med vozili v svojem razredu.

Menjalniki in končna prestavna razmerja so skrbno prilagojeni za zagotavljanje izjemnega pospeševanja, majhne porabe in kar se da tihe vožnje.

Z obsežnim usklajevanjem novi šeststopenjski samodejni menjalnik prestavlja gladko in hitro, voznik in sopotniki pa prestavljanja skorajda ne opazijo, kar je še dodaten prispevek k limuzinski prefinjenosti novega Rangerja. Če voznik izbere način ‘Normal’, je delovanje osredotočeno na udobje in varčnost. Kratek pomik ročice zadošča, da menjalnik za športnejšo vožnjo prestavi v način ‘Performance’ s prestavljanjem pri višjem številu vrtljajev, voznik pa lahko s pomikom ročice naprej (nižja prestava) ali nazaj (višja prestava) prestavlja tudi ročno (sekvenčno).

Novi Ranger je opremljen tudi s pametnimi Fordovimi tehnologijami, kot sta prilagodljiv samodejni način za prilagajanje prestavljanja glede na slog vožnje in logika nadzorovanega spuščanja, ki pri vožnji po strmini navzdol in pri pritisnjeni zavorni stopalki samodejno prestavi v nižjo prestavo. Ta funkcija prepreči, da bi menjalnik prestavil v višjo prestavo.

Šeststopenjski ročni menjalnik je prava izbira za vse, ki dajejo prednost ročnemu prestavljanju, saj s kratko prestavno ročico kot v limuzini poskrbi za natančno prestavljanje, ki je popolnoma usklajeno z izdatnim navorom novih dizelskih motorjev. Indikator prestavljanja med merilniki pomaga vozniku, da vedno izbere prestavo, ki omogoča optimalno porabo goriva.

Inženirji so si zelo prizadevali, da bi bil Ranger varčnejši kot kadarkoli doslej. Z uporabo enake vrhunske tehnologije za simulacije kot pri ekipah v tekmovanju formule ena so strokovnjaki za aerodinamiko izvedli več kot tisoč aerodinamičnih simulacij celotnega vozila, da bi porabo goriva zmanjšali tudi z izpopolnjeno obliko vozila. Ranger prvič uporablja pametno regenerativno polnjenje, ki nadzira alternator in ga med pospeševanjem izključi, med upočasnjevanjem pa ga spet vključi. Tako se zmanjša poraba goriva, saj alternator akumulatorja ne polni ves čas kot pri običajnem načinu pri ostalih vozilih.

Napredna varnost
Čeprav bodo testiranja Euro NCAP izvedena kasneje, bo Ranger po Fordovih napovedih prevzel vodilno mesto glede varnosti v svojem razredu.

Kot vsa sodobna Fordova vozila je tudi Ranger izdelan za zagotavljanje celovite zaščite in varnosti. Osnovo predstavlja izjemna varnostna struktura karoserije, ki je za varovanje potnikov v primeru trčenja pretežno izdelana iz ojačenega jekla, povsem novi okvir pa prevzame večino energije trka. Inženirji so uporabili dovršeno računalniško modeliranje in z njim izvedli več kot 9000 simulacij trčenj, preden je bilo prvo prototipno vozilo izpostavljeno dejanskemu preizkusnemu trčenju.

Pri vseh izvedbah kabine za Evropo so serijsko vgrajene stranske zračne zavese, ki se razvijejo iz stropne obloge in v primeru bočnega trčenja zavarujejo glave potnikov. Zračna zavesa je zasnovana za varovanje potnikov v obeh vrstah, saj prekrije zgornji del strukture in stekla od A-stebrička do C- stebrička. Novi zračni blazini za sprednja sedeža se razvijeta iz stranske opore sedeža, da pred silami bočnega trčenja zaščitita prsni koš in pri tem sodelujeta s čelnima zračnima blazinama za voznika in sovoznika. Pri vseh modelih je standardno vgrajena tudi zračna blazina za koleno.

Med ostalimi tehnologijami za pasivno varnost so tritočkovni varnostni pasovi za vse sedeže, ki jih na sprednjih sedežih dopolnjujeta zategovalnik in omejevalnik obremenitve, Fordov opozorilnik za uporabo varnostnega pasu pa voznika in sovoznika opozori, da se z njim pripneta.

Ranger vozniku z uporabo tehnologij za aktivno varnost pomaga preprečiti nezgode. Ključni sestavni del je sistem ESP, ki ga dopolnjuje cela paleta funkcij za še bolj varno vožnjo. Sistem za stabilizacijo priklopnika pravočasno zazna primere zanašanja in z zaviranjem zmanjša učinek nihanja. Prilagodljivi nadzor obremenitve nudi dodatno zagotovitev stabilnosti za voznike, ki morajo voziti težko natovorjeno vozilo. Pri vožnji navzdol nadzor spuščanja po strmini s pomočjo zaviranja zagotavlja vožnjo z nastavljeno hitrostjo. Če voznik ustavi vozilo na strmini, mu pomoč pri speljevanju v klanec omogoča, da samozavestno spelje brez zadrževanja z ročno zavoro ali pomika vozila nazaj.

Vrsta tehnologij za zaviranje sodeluje in zagotavlja najkrajšo razdaljo pri zaviranju v vseh pogojih: Ranger je opremljen z zavornim sistemom ABS, s pomočjo pri zaviranju v sili in z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile, ki pri spreminjanju natovorjenosti poveča zavorno silo, s katero sistem deluje na zadnji kolesi, in tako ohrani optimalno stabilnost. Med zaviranjem v sili pričneta zavorni luči utripati in tako na morebitno nevarnost opozorijo tudi druge udeležence v prometu.

Novi Ranger ni opremljen le s sštevilnimi tehnologijami za varnost, izdelan je tudi za zaščito pešcev v primeru trčenja. Tehnologije, ki so nastale kot rezultat Fordovega globalnega raziskovalnega projekta za zasnovo do pešcev prijaznih vozil, so zdaj prvič uporabljene v ‘pickupu’. Vključujejo posebno strukturo pod pokrovom motornega prostora, ki zmanjša tveganje za poškodbo glave, in zasnovo sprednjega odbijača, ki s posebnimi materiali za vpijanje energije omili trčenje. Novi Ranger je opremljen tudi s parkirnimi senzorji ter kamero za pomoč pri vzvratni vožnji.

Vaš zvesti sopotnik pri vseh pustolovščinah
S povsem novim okvirjem podvozja, sprednjim in zadnjim vzmetenjem in sistemom krmiljenja novi Ranger zagotavlja limuzinsko udobje, manj napora pri krmiljenju, natančnejše vodenje in večjo stabilnost na cestišču. Zaradi majhnega obračalnega kroga je manevriranje kljub povečani medosni razdalji preprosto celo v ozkih mestnih ulicah.

Za vse, ki iščejo zanesljivo vozilo za terenske pustolovščine, je Wildtrak popolna izbira, saj ima tog okvir in prosto višino do 230 mm, vsi sestavni deli pogonskega sklopa pa so za zaščito pred poškodbami strateško nameščeni nad vodilom okvirja. Wildtrak gre lahko globlje od vseh drugih kompaktnih ‘pickupov’, saj lahko prebrede vodo do globine 800 mm – tega ne zmore nobeno drugo vozilo v tem segmentu.

Izvedenke s samodejnim in z ročnim menjalnikom so opremljene s preverjenim razdelilnim gonilom z elektronskim nadzorom. Ki s stikalom, nameščenim na konzoli,vozniku omogoča preklapljanje med pogonom 4x2 in 4x4 kadarkoli med vožnjo. Če je potreben dodaten navor ali zaviranje pri spuščanju, je možno vključiti tudi prenos z reduktorjem. Da bo Ranger ustrezal najrazličnejšim zahtevam, ga bo možno naročiti z velikim razponom končnih prestavnih razmerij.

Rangerjev sistem ESP vključuje terensko logiko, ki prepozna, da ‘pickup’ vozi po grobih podlagah, in s prilagoditvijo sistema zagotovi optimalno ravnovesje med stabilnostjo in pravočasnostjo posegov. Pri izvedenkah 4x4 je možno sistem ESP delno izključiti in tako preprečiti nadzor prekrmiljenja in podkrmiljenja ter zmanjšanje navora motorja ob ohranjenem nadzoru zdrsa z zaviranjem. Ta nastavitev je najprimernejša pri vožnji skozi globok pesek ali ekstremno blato, saj omogoča ohranjanje gonilne sile vozila in maksimalno izkoriščanje razpoložljivega oprijema. ESP je možno preklopiti v drugo nastavitev za dodatno izboljšanje posegov sistema ESP z zaviranjem, ki pomaga pri speljevanju na snegu in ledu.

Na resnično zahtevnih terenih Ranger s štirikolesnim pogonom in vključenim reduktorjem vozniku omogoča večji nadzor s stopalko za plin, ki manj občutljiva. Tako prepreči nenamerno pospeševanje zaradi sunka voznikovega stopala med vožnjo po razgibanem terenu.

“Povsem novi Ranger je izjemno zmogljivo in dovršeno vozilo na cestah in na terenu,” je povedal Jesus Alonso. “Združuje najboljše iz obeh svetov – izjemno varnost, varčno porabo goriva, sodobno oblikovanje, notranje udobje, vrhunske tehnologije in največjo zmogljivost pri vleki in nosilnosti v tem razredu – v vozilu, ki se odlično poda športnemu in aktivnemu življenjskemu slogu.”

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.