Avto.info

Ford vertrek concept

Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec

Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec

Ford vertrek concept

Avtor: Foto: Ford
Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec Ford vertrek concept: Nižji, športnejši in elegantnejši kompaktni športni terenec

• Konceptni Vertrek je Fordova vizija športnega terenca, ki bo nagovarjal ljubitelje avtov po vsem svetu; nakazuje Fordove smernice pri razvoju novega globalnega kompaktnega terenca.
• Za predstavljeno konceptno vozilo so značilni eleganten dizajn, izjemen prostor za prtljago in 1,6-litrski motor EcoBoost s tehnologijo Ford Auto-Start-Stop, ki lahko zagotovi najnižjo porabo v tem razredu. To so ključne zahteve kupcev po vsem svetu.
• Konceptni Ford Vertrek je izdelan na Fordovi globalni platformi vozil v C segmentu, ki bo do leta 2012 osnova za več dva milijona vozil.

Na Ženevskem avtomobilskem salonu 2011 bo v Evropi prvič na ogled tudi Fordova vizija nižjega, še bolj športnega in elegantnega kompaktnega športnega terenca. Konceptni Ford Vertrek je bil prvič prikazan januarja na Severnoameriškem mednarodnem avtosalonu in nakazuje smer, ki jo glede glavnih oblikovnih smernic in učinkovite porabe goriva ubira naslednja generacija globalnih kompaktnih športnih terencev.

Koncept Vertrek temelji na globalni Fordovi platformi C segmenta, v katero sodijo tudi povsem nove različice Ford Focusa in najnovejša enoprostorca C-MAX in Grand C-MAX. Odraža Fordovo vizijo vrhunskega oblikovanja in najboljše izdelave, ki bo v prihodnosti pritegnila in navdušila uporabnike športnih terenskih vozil po vsem svetu.

“Konceptni Vertrek je brezkompromisna rešitev, ki bo razveselila uporabnike športnih terencev po vsem svetu,” je povedal Frank Davis, podpredsednik razvoja izdelkov v Fordu Evropa. “Nov nižji izgled, ki nudi veliko prostora za potnike in prtljago, z nižjo porabo, pa so zahteve kupcev po vsem svetu.”

Konceptni Ford Vertrek združuje najboljše oblikovne poteze Fordovega kinetičnega dizajna in vozne lastnosti z izjemno prostornim prtljažnikom, možnostjo vleke prikolice in terenskimi zmogljivostmi, kar obljublja izpolnitev potreb kupcev naslednje generacije kompaktnih športnih terenskih 'križancev' na različnih koncih sveta.

Nižji profil konceptnega modela Ford Vertrek je bil aerodinamično obrušen, da tudi tako pripomore k izpolnjevanju cilja najvarčnejšega vozila v razredu in nizkih izpustov CO2 ter dopolni napredne rešitve programskih sklopov, ki si jih je zamislil Ford. Fordovi predhodni podatki kažejo, da bi bilo proizvodno vozilo na osnovi konceptnega Vertreka za vsaj 5 odstotkov aerodinamično učinkovitejše od trenutno primerljivih Fordovih evropskih in ameriških modelov Escape in Kuga.

Globalna rešitev za globalne potrebe
Fordova globalna platforma za segment C omogoča učinkovito ustvarjanje vozil, ki ustrezajo okusu uporabnikov po vsem svetu.

“Zahteve uporabnikov po vsem svetu postajajo podobne in v žarišče postavljajo kompaktnega terenca, ki bo elegantno oblikovan in zabaven za vožnjo, obenem pa bo poskrbel za vse potrebe, navdušil z obilico zanimivih tehnologij in bo varčen pri porabi goriva,” je dodal Davis. “Konceptni Ford Vertrek nam bo omogočil, da neposredno spremljamo odzive teh strank, saj načrtujemo izdelavo serijskega modela, ki bo uresničil vse te lastnosti.”

Vsaj 10 novih modelov bo izdelanih na novi globalni platformi vozil C segmenta, ki nadomešča tri platforme, uporabljene v regionalnih proizvodnjah. Do leta 2012 bo na novi platformi izdelano več kot 2 milijona vozil, kar za družbo Ford pomeni največji obseg prodaje doslej in priložnost, da kupcem po vsem svetu ponudi široko paleto novih tehnologij in funkcij, ki so sicer del opreme vozil dražjega razreda.

Prodaja manjših športnih terencev (križancev) v Evropi hitro narašča – za več kot 200 odstotkov od leta 2000. Ford Kuga je od uvedbe leta 2008 vztrajno uvrščen na tretje mesto v svojem razredu, v katerem so tudi vozila vseh glavnih proizvajalcev. Skoraj 70 odstotkov kupcev Kuge izbere višjo stopnjo opreme. Globalni segment kompaktnih SUV-jev narašča od leta 2009, največ vozil pa je bilo prodanih na Kitajskem in v ZDA. Pričakovana rast kitajskega trga do leta 2011 znaša 60 odstotkov v primerjavi z letom 2009.

“Ta segment se edinstveno razlikuje glede na geografski položaj,” je povedal Gunnar Herrmann, direktor linije vozil v globalnem C segmentu. “V ZDA jih štejejo med majhne avtomobile, v Evropi in na drugih trgih pa jih uvrščajo med srednje velike avtomobile. Ne glede na razvrstitev pa je ta segment izjemno pomemben in uspeli bodo samo proizvajalci, ki bodo prevzeli vodilno vlogo pri oblikovanju, na uporabnika osredotočenih tehnologijah, zmogljivosti in varčni porabi goriva.”

Naslednja raven kinetičnega dizajna
Športni in nižji konceptni Vertrek gradi na Fordovi globalni filozofiji kinetičnega dizajna. Ta samosvoj oblikovni jezik se nenehno razvija in pomaga ustvarjati avtomobile, ki celo v mirovanju dajejo vtis gibanja, obenem pa sporočajo navdušujočo izkušnjo, ki jo zagotavljajo Fordova vozila. Začetna točka je ustvarjanje napete športne drže vozila, ki kakor tekač na startu komaj čaka, da se požene naprej. Drugi ključni elementi vključujejo dinamične poteze in napete površine, ki odražajo mišičasto in športno zasnovo vozila.

Konceptni Vertrek gradi na teh oblikovnih temeljih, ki poudarjajo cestni značaj in terensko zmogljivost.

“Navdih za Fordov konceptni model Vertrek so bila pričakovanja in želje uporabnikov kompaktnih športnih terencev,” je povedal Martin Smith, izvršni direktor oblikovanja pri Fordu Evropa. “Elegantno obliko, vrhunsko izdelavo in izjemno zmogljivost združuje v sveži viziji, za katero verjamemo, da bo odmevala po vsem svetu.”

Med ključnimi značilnostmi zunanjega oblikovanja konceptnega Ford Vertreka so:
• Spodnja trapezoidna maska: Ključna oblikovna poteza kinetičnega dizajna je zdaj razdeljena v tri dele, tako kot pri novem Ford Focusu in Vertreka takoj predstavi kot najnovejše Fordovo vozilo.
• Ožji žarometi in zadnje luči: Poudarijo sodobno tehnologijo, vrhunsko izdelavo in pozornost do detajlov na celotnem vozilu.
• Pokrov motornega prostora: Mišičaste površine sporočajo, da so uporabljeni napredni pogonski sklopi.
• Hitrejša strešna linija: Videz nižje strehe obljublja izboljšano aerodinamičnost in manjšo porabo goriva.
• Dviganje bočne linije pod okni: Poudarja dinamično držo.
• Blatniki: Ustvarjajo čvrsto, športno držo.
• Platišča: Smelo športnost združujejo s privlačnim videzom platišč iz lahke zlitine.
• Panoramska streha: Dramatični zadnji spojler jo grafično povezuje z zadnjim oknom.

“Sprejem Fieste in povsem novega Focusa dokazuje, da kupce navdušuje naša nova strategija globalnega dizajna, zato je absolutno smiselno, da kinetični dizajn ponudimo tudi z naslednjo generacijo našega kompaktnega športnega terenca,” je dodal Smith.

Športna, dovršena in prostorna notranjost
Notranjost konceptnega Vertreka je lahkotna in prostorna ter prevzema izrazitost oblikovanja zunanjosti. Žariščna točka v notranjosti je armaturna plošča, ki je povsem edinstvena in s svojimi potezami izraža oblikovni jezik Fordovega kinetičnega dizajna. Profil v obliki krila objema kokpit in se navidezno prehaja na stekla do kamere za prikaz območja za vozilom. Sredinska konzola kot most poteka skozi vozilo.

Dovršena izdelava je vidna povsod v notranjosti: armaturna plošča je oblazinjena s temnim sivim usnjem, ki ga kontrastno dopolnjujejo zglajeni platinasti odtenki sredinske konzole. Fluorescentne podrobnosti poskrbijo za presenetljiv poudarek. Izvedba štirih individualnih sedežev izraža športnost in sprostitev. Tanki sedeži so oblazinjeni z naravno obarvanim velurjem in kot pravi Smith, “imajo robustno kakovost bavarskih irhastih hlač.” Celotni notranjosti dajejo poseben poudarek neonsko rdeče-oranžne podrobnosti, ki s svojim modernističnim slogom predstavljajo zanimivo kontrastno kombinacijo tradicionalnega in sodobne tehnologije. Ozki sedeži imajo izrazito središčno oporo za hrbtenico.

Običajno talno oblogo je v konceptnem Vertreku nadomestila obloga iz ročno pletenega usnja. Funkcionalni elementi volana, vrat, merilnikov in armaturne plošče imajo polirano vrhunsko obdelavo, ki kaže izjemno raven izdelave, sicer značilno le za vrhunske drage izdelke.

Novi konceptni model je Martin Smith povzel z besedami: “Konceptni Ford Vertrek na globalno prizorišče kompaktnih športnih terencev prinaša novo navdušenje in predstavlja našo vizijo spreminjanja povsod po svetu čedalje bolj priljubljenega segmenta s kinetičnim dizajnom. Ime Vertrek izraža vsestranskost in zmogljivost ter simbolizira revolucionarno osebnost na tem trgu.”

Tehnološko napredne rešitve bencinskih in dizelskih pogonskih sklopov
Konceptni Ford Vertrek kaže, da je možno vizijo varčnega kompaktnega SUV-ja naslednje generacije uresničiti z uporabo obsežne palete Fordovih motorjev EcoBoost in naprednih turbodizelskih motorjev z direktnim vbrizgavanjem s skupnim vodom (TDCi) ter uvedbo Fordove tehnologije Auto-Start-Stop.

Motorji EcoBoost predstavljajo temelj Fordove strategije zagotavljanja tehnološko naprednih močnih pogonskih sklopov z manjšo delovno prostornino, ki nudijo brezkompromisno zmogljivost in varčnost. V primerjavi z večjimi, manj učinkovitimi pogonskimi sklopi, imajo motorji Ford EcoBoost do 20 odstotkov manjšo porabo goriva in za do 15 odstotkov manjše izpuste CO2.

Poleg polnjenja s tubopolnilnikom in direktnega vbrizgavanja so Fordovi inženirji zmogljivost tehnologije EcoBoost izboljšali z dodanim variabilnim krmiljenjem ventilov in natančnim nadzorom vseh vidikov motorja. Ford je za tehnologijo EcoBoost vložil vsaj 125 patentov.
Konceptni Ford Vertrek je opremljen z izjemno učinkovitim 1,6-litrskim štirivaljnim motorjem Ford EcoBoost, ki razvije moč večjega motorja, obenem pa ima manjšo porabo in manjše izpuste CO2. Do leta 2013 bo 80 odstotkov vseh Fordovih modelov po svetu in kar 90 odstotkov Fordov v Severni Ameriki na voljo s pogonom EcoBoost.

Napredni dizelski motorji
Ford svojim evropskim kupcem nudi široko paleto učinkovitih in zmogljivih motorjev Duratorq TDCi, med katerimi jih je kar nekaj, ki bi lahko poganjali proizvodni model, ki bo temeljil na konceptu Vertrek. Napredna dizelska tehnologija je še posebej pomembna v Evropi – tako je bilo na primer kar 96 odstotkov vozil Kuga prodanih z dizelskim motorjem. Cenjeni 2,0-litrski motor Ford Duratorq TDCi je bil pred kratkim posodobljen in je zdaj še bolj učinkovit, saj kljub povečani moči navdušuje z varčno porabo goriva in prefinjenostjo.

Učinkovitejši sistem zgorevanja omogoča večjo končno moč, znatno izboljšane vozne lastnosti s povečano odzivnostjo in boljšo vlečno silo pri majhnem številu vrtljajev. Omogoča tudi manjšo porabo goriva in znižanje izpustov CO2. Odvisno od uporabe so v primerjavi s prejšnjo različico 2,0-litrskega motorja Duratorq TDCi izpusti CO2 manjši za do 7 odstotkov. Z motorjem je usklajen tudi šeststopenjski menjalnik.

Samodejni izklop motorja pomeni prihranek goriva
Naslednji ključni dejavnik za povečanje učinkovite porabe goriva je Fordov sistem Auto-Start-Stop. Ta sistem samodejno izklopi motor, ko vozilo miruje – na primer pred semaforjem – in ga hitro spet zažene, ko želi voznik speljati. Sistem Auto-Start-Stop lahko v razmerah s kombiniranim voznim ciklusom zmanjša porabo goriva in izpuste CO2 za do 5 odstotkov. Pri mestnih vožnjah in v gostem prometu s pogostim ustavljanjem se lahko prihranek poveča tudi na 10 odstotkov.

Sodobni novi Fordov sistem Auto-Start-Stop je bil skrbno zasnovan za uporabnikovo udobje in zagotavlja dosledno delovanje zagona in izklopa, ki je gladko, tiho in brez prekinitev ter ne zahteva spremembe voznikovega ravnanja. Ko se motor izklopi, elektronska krmilna enota takoj pripravi sisteme motorja za ponovni zagon. Vgrajeni sistem tipal nato zazna ukrep, ki nakazuje, da želi voznik speljati – na primer pritisk na stopalko sklopke.

Takoj ko se voznik pripravi, da bo speljal, se motor tiho in skoraj v hipu zažene; sistem za zagon motorja rabi samo približno 0,3 sekunde. Postopek je skorajda neopazen in se izvede, preden voznik prestavi. Zaradi večjega števila zagonov motorja je motor zaganjalnika nadgrajen z zelo zmogljivim elektromotorjem in močnejšim mehanizmom za zaskok pastorka s tišjim delovanjem.

Še posebej pomembno zmanjšanje porabe pri avtocestnih vožnjah
Fordovi globalni podatki kažejo, da uporabniki kompaktnih SUV-jev v čedalje večji meri uporabljajo svoje vozilo za izlete ob koncih tedna, zato je obvezno zmanjšanje porabe goriva pri vožnji po avtocestah. Tu se izkaže pomen aerodinamičnega oblikovanja konceptnega Vertreka in uporaba manjšega motorja z notranjim zgorevanjem namesto hibridnega ali električnega pogona, ki je bolj prilagojen mestni uporabi.

“Uporabniki zahtevajo povečano varčnost, še posebej pri avtocestnih vožnjah, saj so pogosto aktivni ob koncih tedna, ko se odpravijo na pot in iščejo nove pustolovščine,” je povedal Frank Davis. “Hočejo privlačno vozilo z odličnimi voznimi lastnostmi in majhno porabo.”

Pametno regenerativno polnjenje
Da akumulator vozila obvlada pogoste cikluse polnjenja in praznjenja, ki so povezani z izklopom in zagonom motorja, je potrebna napredna tehnologija. Dodatna tehnologija zagotavlja, da je akumulator vedno napolnjen na najučinkovitejši način. Sistem za pametno regenerativno polnjenje poveča izhod alternatorja, ko vozilo zavira ali upočasnjuje. Tako pretvori kinetično energijo vozila v električno energijo brez uporabe dodatnega goriva.

Ta “brezplačni” električni tok polni akumulator, ki pozneje omogoča uporabo električnih sistemov. To je lahko pri izklopljenem motorju v fazi mirovanja vozila ali pri delovanju generatorja v manj učinkovitem načinu. Akumulator ima napredni sistem upravljanja, ki stalno nadzira njegovo stanje in izmenjuje informacije s Fordovim sistemom Auto-Start-Stop, da lahko funkcija za regenerativno polnjenje na optimalen način polni akumulator. Sistem Auto-Start-Stop je seznanjen z napolnjenostjo akumulatorja in če ta ne zadošča, pusti motor delovati.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.