Avto.info

MAN TGX D38

Posodobitev paradnega konja

MAN TGX D38: Posodobitev paradnega konja

MAN TGX D38

Avtor: Foto: MAN
MAN TGX D38: Posodobitev paradnega konja MAN TGX D38: Posodobitev paradnega konja MAN TGX D38: Posodobitev paradnega konja MAN TGX D38: Posodobitev paradnega konja MAN TGX D38: Posodobitev paradnega konja MAN TGX D38: Posodobitev paradnega konja MAN TGX D38: Posodobitev paradnega konja

Pri novih modelih v letu 2016 ponuja MAN svojim strankam vsestransko izboljšano opremo modela TGX D38. Kot vodilni model je že vnaprej določen za suvereno in učinkovito vožnjo pri nizkih obratih. MAN je pri svojem paradnem konju dosledno postavil v ospredje skupne stroške lastništva (TCO): Pogonski sklop modela TGX D38 se nenehno razvija in je tako od poletja 2015 opremljen z menjalnikom nove generacije MAN TipMatic TX z razširjenimi funkcijami za več udobja. EfficientCruise uporablja pri novi generaciji modelov še več funkcij, ki pomagajo pri varčevanju z gorivom.

EfficientCruise in EfficientRoll
Od predstavitve GPS tempomata EfficientCruise na tržišču, sistem navdušuje kupce in strokovne medije s svojo vozniku prilagojeno usmerjenostjo, podrobnim prikazom poti in približno 6-odstotnim prihrankom pri porabi goriva. MAN je prodal že okrog 9000 vozil s sistemom EfficientCruise. MAN je pri sistemu EfficientCruise še dodatno izboljšal prilagoditev hitrosti s pomočjo predvidevanja. Pri modelih generacije 2016 sistem krmili tudi funkcijo za kotaljenje EfficientRoll in tako združuje prednosti obeh sistemov.

Novi EfficientCruise vklopi kotaljenje v povezavi s funkcijo EfficientRoll takrat, ko slednje resnično zmanjša porabo goriva. Zato uporablja sistem shranjene 3-D karte poti. Novi EfficientCruise poleg tega aktivno in s pomočjo predvidevanja posega v izbiro prestave menjalnika in pred vzponom pravočasno prestavi v ustrezno nižjo prestavo, da lahko premaga vzpon brez prekinitve vlečne moči. Pri kratkih vzponih vozilo, če je le mogoče, prepreči pretikanje v nižjo prestavo. Zaradi dodatnega varčevanja z gorivom prestavi menjalnik že ob koncu vzpona v višjo prestavo.

Osnova sistema je pregled poti, ki uporablja podatke s 3-D kart, shranjenih v računalniku vozila in določanje položaja s pomočjo satelitskega signala. Z njegovo pomočjo lahko tovornjak samodejno vozite s pomočjo predvidevanja, kar pomeni, da bo pred vzponom vozilo vzelo zalet, pred koncem vzpona pa pustilo, da se samo »odkotali« čez vrh vzpona. Z uporabo sistema EfficientCruise pri daljinskih prevozih in dostavnem prometu, se lahko poraba goriva tovornjaka zmanjša tudi za šest odstotkov, pri čemer ostane čas vožnje nespremenjen. Ta pomočnik pomaga vozniku pri vožnji v daljinskem prometu tako, da prevzame zahtevno nalogo – pravilno predvidevati, kdaj je potrebno odvzeti ali dodati plin.

V praksi uspešno preizkušeno upravljanje pomočnika se v generaciji 2016 ni spremenilo: V okviru hitrosti, ki jo nastavi voznik ter ene od štirih stopenj odstopanja, izračuna EfficientCruise primerno hitrost za vožnjo po klancu navzgor in navzdol s čim manjšo porabo goriva, ter jo prilagodi trenutni hitrosti vožnje. Območje odstopanja od nastavljene hitrosti lahko voznik kadarkoli prilagodi voznim okoliščinam. Štiri v praksi preizkušene stopnje olajšajo vozniku izbiro primerne nastavitve. Pri vklopu je privzeta vrednost vedno 3. stopnja, ki ustreza odstopanju +/- 7 km/h. 4. stopnja omogoča pri redkem prometu več manevrskega prostora navzgor in navzdol, stopnji 1 in 2 pa sta uporabni pri gostejšem prometu.

Izboljšani pogonski sklop z novimi funkcijami za povečanje udobja
Vrhunski MAN-ov model združuje brezkompromisno dinamiko vožnje in učinkovitost pri porabi goriva. Dvostopenjski turbinski polnilnik motorja omogoča polni navor že pri 930 vrtljajih na minuto. Največji navori 2.500 Nm (520 PS), 2.700 Nm (560 PS) in 3.000 Nm (640 PS za težke prevoze) so na razpolago v vseh prestavah. TGX D38 je s tem že v naprej določen za suvereno, učinkovito vožnjo v daljinskem prometu z nizkimi vrtljaji. Stranke lahko izberejo dolgi prenos osi, ki prihrani gorivo, pri tem pa se jim ni treba odpovedati odločnemu pospeševanju in elastičnosti motorja.  Zato je MAN dosledno razvijal pogonski sklop modela TGX D38 in mu dodal novo generacijo menjalnika MAN TipMatic TX s funkcijami za izboljšanje udobja.

Izvedba menjalnika TipMatic TX z direktno prestavo je prilagojena navoru 2500 do 2700 Nm, ki ga razvije motor D38. S tem ima MAN v svoji prodajni paleti izvedbe, ki imajo ugodno nizko porabo in izpolnjujejo vse zahteve glede moči v daljinskem prometu ter imajo dovolj vlečne moči za vozila s skupno težo do 70 ton. MAN TipMatic TX ima posebej veliko območje prestavnega razmerja med 12 prestavami (16,69 – 1). »Najdaljša« prestava z dolgim prestavnim razmerjem skupaj z osnim prenosom, načrtovanim za daljinski prevoz, omogoča varčno vožnjo pri zelo nizkih vrtljajih. Hkrati omogoča »najkrajša« prestava počasno vožnjo in udobno ranžiranje kljub visokemu prenosu zadnje osi. Taka izvedba zmanjšuje obrabo sklopke.

Kupci vrhunskega modela lahko izbirajo med celo vrsto funkcij pogonskega sklopa, ki povečajo udobje. Prispevajo k temu, da je TGX D38 ob veliki moči še posebej učinkovit:
- Tipalo za merjenje nagiba in Active Damping (aktivno dušenje): S pomočjo nameščenega tipala za merjenje nagiba, upošteva TGX D38 pri izbiri prestave tudi konfiguracijo cestišča. Še zlasti pri speljevanju poišče pogonski sklop vedno pravo prestavo – na strmini, pri praznem ali polno obremenjenem vozilu. Veliko prestavno območje menjalnika in na novo razvita regulacija sklopke prispevajo k odličnim lastnostim pri speljevanju in ranžiranju. Nova funkcija „Active Driveline Damping“ (aktivno dušenje pogonskega sklopa) omogoča »mehko« speljevanje tudi v najtežjih pogojih. Deluje tako, da proticiklično pulzirani regulator sklopke duši nihanje pogonskega sklopa.
- Ranžirni način in prosto zibanje: MAN je pri novi generaciji izboljšal ranžirni način vožnje: Skupno delovanje regulacije položaja stopalke za plin in krmiljenja sklopke je nastavljeno še bolj občutljivo, kar pomeni, da lahko na primer voznik na nakladalni ploščadi ali pri natovarjanju izmenljivih zabojnikov na podstavkih še natančneje upravlja svoje vozilo.
- MAN TGX D38 ponuja dodatno funkcijo prostega zibanja. Na zasneženi cesti ali gradbišču se lahko vozilo, ki obtiči, lažje izvleče. Če je funkcija vključena, se sklopka zelo hitro razklene, ko voznik popusti stopalko za plin. Ob ponovnem pritisku na stopalko plina se sklopka sklene. Tako lahko voznik z občutkom osvobodi vozilo, ki je obtičalo. Izbira primerne prestave poteka v tem primeru samodejno, da se zmanjša navor na pogonskih kolesih in prepreči vrtenje koles v prazno.
- Hitro prestavljanje: Zaradi posebne prilagoditve med regulacijo motorja, sklopke in menjalnika prestavlja MAN TipMatic TX še hitreje med najvišjimi tremi prestavami – 10. 11. in 12. Tako lahko menjalnik, na primer pri vzponu, hitreje pretakne v nižjo prestavo, in s tem skrajša čas prekinitve vlečne sile. Ohrani se več zagona, vozilo porabi manj goriva.
- EfficientRoll: funkcija menjalnika EfficientRoll je namenjena rahlo spuščajočim se odsekom avtocest ali magistralnih cest. Tudi na skoraj ravnih odsekih se lahko s kotaljenjem prihrani gorivo, če vozilo samodejno prestavi v nevtralno prestavo in se kotali, namesto da bi motor s svojim zavornim delovanjem zmanjševal hitrost vozila. Nova generacija sistema EfficientCruise samodejno in s pomočjo predvidevanja vklopi EfficientRoll takrat, ko lahko s tem prihrani gorivo.
Idle Speed Driving (vožnja z vrtljaji prostega teka): funkcija Idle Speed Driving (vožnja z vrtljaji prostega teka) uporablja velik navor motorja s prostornino 15,2 l že pri nizkih vrtljajih in omogoča, da je počasno kotaljenje udobnejše in porabi manj goriva. Funkcija je še posebej uporabna pri vožnjah z veliko postanki ali pri vožnji proti krožišču. V takih primerih se vozilo pelje v prostem teku in s sklenjeno sklopko, dokler ne začne voznik zavirati.

Nova generacija varnostnih sistemov z združenimi tipali
MAN TGX D38 je serijsko opremljen s sistemom za zaviranje v sili. Slednje velja za vse tipe vozil – tista, ki so prvič registrirana po novembru 2015, pa morajo biti obvezno opremljena s to funkcijo, kar torej velja za večji del MAN-ovih tovornjakov. Sistem za zaviranje v sili EBA, ki ga od julija 2015 uporablja MAN, že danes z lahkoto izpolnjuje strožje zakonske zahteve 2. stopnje, ki bodo veljale od novembra 2018 za novo registrirana vozila. S tem dobijo stranke sistem, ki bo ohranjal vrednost in je že pripravljen na prihodnost. Nova generacija MAN-ovega sistema za zaviranje v sili (Emergency Brake Assist EBA) uporablja informacije iz radarskih tipal na prednjem delu vozila in kamere za vetrobranskim steklom. Z združevanjem podatkov več tipal, lahko sistem zanesljivo interpretira zapletene prometne scenarije. Sistem lahko hitreje in bolj zanesljivo zazna vozila, ki vozijo pred tovornjakom in nepremične ovire. S tem pridobi sistem čas, da po potrebi prej sproži zaviranje v sili. Vozilo lahko tako v nujnem primeru bolj zmanjša hitrost in se ustavi nekaj dragocenih metrov prej.

EBA se s časovno zamaknjenimi ukrepi odzove na prepoznan objekt, pri katerem je potrebno zaviranje v sili in neodzivnost voznika (menjava voznega pasa ali zaviranje): Najprej opozorilo vozniku v obliki predirljivega opozorilnega tona in prikaza na zaslonu. V tem trenutku so zavorni vodi že napolnjeni, da se skrajša odzivni čas. Hkrati se zaradi pravočasnega opozorila zadaj vozečih vozil vklopijo zavorne luči. Sistem za zaviranje v sili že v opozorilni fazi zmanjša navor motorja. To je naslednje opazno opozorilo za morebiti manj pozornega voznika. Če se voznik še vedno ne odzove, se poleg opozorila samodejno vklopijo zavore (opozorilno zaviranje). Če je nevarnost trčenja še vedno verjetna in voznik ne reagira, potem sproži sistem EBA zaviranje v sili, kar v idealnih okoliščinah prepreči nalet s polno hitrostjo 80 km/h.

Skupno delovanje kamere in radarja v veliki meri zmanjša nevarnost neupravičenih opozoril, saj se lahko obe tehnologiji uporabita za razpoznavanje objektov. S tem je MAN dosegel svoj cilj – čim manj nadlegovati voznika z opozorilnimi signali.

Signal za zaviranje v sili ESS
Signal za zaviranje v sili ESS (Emergency Stopping Signal) pri zaviranju v sili vklopi poleg zavornih luči še vse štiri smerne kazalce s povišano frekvenco utripanja (utripanje pri zaviranju v sili) in tako opozori promet za vozilom na nevarne okoliščine. Poizkusi so pokazali, da pravočasno opozarjanje pomaga pri preprečevanju naletov.

Novi sistem za vzdrževanje smeri vožnje – Lane Guard System LGS in ACC
Novi sistem za vzdrževanje smeri vožnje – Lane Guard System (LGS) je opremljen s kamero najnovejše ­tehnologije, ki omogoča bolj natančno zaznavanje voznega pasa in zelo malo neupravičenih opozoril. Pri hitrosti, večji od 60 km/h, nadzoruje LGS položaj vozila glede na vozni pas in opozori voznika pri nenamerni vožnji čez oznake vozišča. Dodatne funkcije izboljšajo voznikovo udobje. Novi sistem samodejno zazna spreminjanje oznak vozišča: zanesljivo opozorilo se sproži le v primeru, ko lahko sistem zazna desno in levo oznako vozišča in ima vozni pas minimalno širino. Novi LGS prav tako upošteva, da veliko voznikov gospodarskih vozil iz varnostnih razlogov raje vozi bolj na zunanji strani voznega pasa – v državah, kjer poteka promet po desni, torej bolj proti desnemu robu – in kasneje sproži opozorilo na tej strani vozila. Sistem se samodejno prilagodi državam z levim ali desnim prometom. Voznik lahko torej nemoteno uživa v prilagodljivem opozorilnem sistemu.

Tempomat za vzdrževanje razdalje – Adaptive Cruise Control (ACC) na avtocestah in magistralnih cestah z ločnima pasovoma samodejno uravnava hitrost in vzdržuje primerno varnostno razdaljo. ACC je inteligentna razširitev tempomata, ki upravlja tudi zavorni sistem vozila. Vozniku še zlasti pomaga na dolgih avtocestnih odsekih. Samodejno vzdrževanje primerne varnostne razdalje znatno prispeva k večji varnosti prometa. Novi ACC deluje s pomočjo dveh neodvisnih sistemov – radarja in kamere. Radar zazna spredaj vozeče vozilo in izračuna njegovo hitrost, razdaljo in položaj glede na lastno vozilo. Kamera na vetrobranskem steklu, ki je opremljena s sistemom za neodvisno zaznavanje objektov, spremlja oznake na cestišču. Kamera in radar si nenehno izmenjujeta podatke in jih primerjata. Tako lahko sistem tudi pri zahtevnih prometnih okoliščinah zanesljivo in natančno prepozna spredaj vozeče vozilo. MAN-ov sistem s kamero in radarjem deluje tudi na lokalnih cestah znatno bolj zanesljivo od sistemov, ki uporabljajo le radar.

Dnevne luči LED in avtomatika za luči v dežju
Modela TGS in TGX sta od začetka leta 2016 opremljena z novimi prednjimi lučmi bolj vpadljive oblike, z dnevnimi lučmi LED v glavnih žarometih. Med vožnjo je vedno vklopljen vodoravni svetlobni trak. Parkirne in dnevne luči LED so v istem svetlobnem telesu, razlikuje se le njihova svetilnost, Dnevne luči LED poskrbijo za boljšo vidnost ob nižji porabi energije.

Pri vseh modelih je od začetka leta 2016 kot dodatna oprema na razpolago tudi avtomatski sistem za luči. Če izbere voznik na stikalu za luči položaj „Auto“, se samodejno vklopijo ali izklopijo zasenčene luči glede na svetlobo v okolici. Tako se bodo na primer zasenčene luči s pomočjo svetlobnega tipala samodejno vklopile, ko se začne mračiti ali podnevi pri vožnji v tunelu. Tudi ko dežuje (takrat, ko so neprekinjeno vklopljeni brisalci), se vklopijo zasenčene luči. Na ta način je vozilo bolj vidno drugim udeležencem v prometu, Hkrati se krmilijo tudi luči na robovih vozila in stranske luči.

Avtomatika luči je lahko po želji kombinirana s sistemom za samodejni vklopom brisalcev v dežju. Slednji prevzame vklop in izklop brisalcev vetrobranskega stekla in regulira interval brisanja do trajnega brisanja. Občutljivost tipala za dež lahko nastavlja voznik z ergonomskim in intuitivnim vrtljivim stikalom na obvolanski ročici. Interval lahko nastavlja v štirih stopnjah. Velika površina dežnega tipala, ki se nahaja na spodnjem robu vetrobranskega stekla, zagotavlja zelo zanesljivo zaznavanje količine dežja.

Pozitivni učinek na TCO (skupne stroške lastništva)
Nove funkcije, ki prihajajo z modeli generacije 2016, pozitivno učinkujejo na skupne stroške lastništva (TCO). Posamični učinki varčevanja se pri novem MAN EfficientCruise v kombinaciji s sistemi EfficientRoll, funkcijami menjalnika TipMatic TX seštevajo in jih bo lastnik opazil pri vzdrževanju vozila.  S tem je tudi model TGX D38 primeren kot vozilo za vozne parke, ki postavljajo visoke zahteve glede zmogljivosti svojega transporta.

MAN je v pozni jeseni leta 2015 opravil primerjalne vožnje novega modela MAN TGX D38, opremljenega z učinkovitimi funkcijami, namenjeni generaciji 2016, pri katerih so sodelovali zaposleni in zunanji vozniki. Vozili so po topografsko srednje zahtevni progi po vzhodni in severni Bavarski. Primerjalni partner novega paradnega konja MAN-ove flote vozil za daljinski promet, modela TGX 18.560 4x2 BLS, je bil prejšnji vrhunski model iz obdobja Euro 5: TGX 18.680 4x2 BLS z motorjem V8 in za 120 KM večjo močjo. Zmanjšanje porabe za približno 15 odstotkov odločno govori v prid najsodobnejšim sistemom za varčevanje z gorivom. Razveseljivo je tudi  dejstvo, da je MAN TGX D38 prevozil progo s skoraj povsem enako povprečno hitrostjo (razlika 1 do 2 km/h). Poleg tega je voznik veliko na koncu vožnje veliko bolj sproščen, saj MAN EfficientCruise prepozna topografijo proge. Voznik v TGX V8 brez pomožnih sistemov te možnosti nima, saj vidi le do naslednjega vzpona in torej ne more pritiska na stopalko plina tako dobro prilagoditi razgibanosti proge.

Izboljšan videz: Stilski paketi MAN za TGX
MAN z začetkom leta 2016 uvaja za serijo TGX v izvedbi Euro 6 tri stilske pakete, ki izboljšajo videz vozila in povečajo zanimanje tistih voznikov, ki želijo bolj individualen videz svojega delovnega stroja. Za montažo poskrbijo v tovarni, kasnejša namestitev ni potrebna. Stranka prejme od MAN-a vse na enem mestu, tudi zahtevane vpise v dokumente vozila. 

Stilski paketi Exterieur obsega stopnice, komplet strešnih žarometov, izdelanih iz nerjavnega jekla, strešno hupo na stisnjeni zrak, senčnik in podaljšana vrata. Dodatno lahko ta paket vsebuje prednji in stranski ščitnik iz nerjavečega jekla ter pokrove platišč iz nerjavečega jekla na prvi osi. Manj vpadljiv je stilski paket Basic, ki obsega podaljšanje vrat, senčnik, sireno na stisnjen zrak in kovinski vložek pri nosilcu armature. Stilski paket Plus oplemeniti zunanjost in notranjost MAN-ovega modela TGX. K plemeniti atmosferi v notranjosti pripomorejo usnjene obloge, usnjene sedežne prevleke, večopravilni volan in kovinske obrobe. K opremi zunanjosti spadajo podaljški vrat, senčniki in sirena na stisnjen zrak.

Kot je značilno za pakete, ponujajo slednji strankam cenovne prednosti v primerjavi z naročanjem posameznih delov.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.