Avto.info

Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva

Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil

Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva: Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil

Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva

Avtor: Foto: Peugeot
Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva: Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva: Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva: Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva: Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva: Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva: Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva: Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva: Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva: Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil

PEUGEOT je začel z drugim delom zgodbe svojega najbolje prodajanega modela, ki so ga od lansiranja do danes proizvedli že v več kot 760.000 primerkih. Novi PEUGEOT 308 je predstavnik najnovejše sage, katere glavni motiv je nenehno stremenje k odličnosti.

Povsem novi PEUGEOT 308 je s svojim skupkom najnovejših tehnologij, ki so združene v novi izvedbi s še bolj izraznimi slogovnimi potezami, eden glavnih mejnikov pri prodoru znamke PEUGEOT na trg vozil višjega cenovnega razreda. Napredna ponudba funkcij za vzpostavitev povezave, ki so odločno usmerjene v prihodnost, je odslej še bogatejša po zaslugi sistema Mirror Screen. Vgrajeni telematski sistem je namreč pridobil zaslon s kapacitivno tehnologijo in povezljivo 3D navigacijo.

Novi PEUGEOT 308 je opremljen z vsemi sistemi za pomoč pri vožnji, ki so bili pred kratkim predstavljeni z novima športnima terenskima voziloma, PEUGEOTOM 3008 in PEUGEOTOM 5008. S temi novimi sistemi se več kot očitno umešča med najkonkurenčnejše modele na trgu. Za novega PEUGEOTA 308 je odslej na voljo ponudba pogonskih sklopov, kakršnih doslej v njegovem segmentu še ni bilo. Novi 8-stopenjski samodejni menjalnik, ki se vgrajuje skupaj z dizelskim motorjem BlueHDi 180 S&S, in pa inovativen dizelski motor BlueHDi 130 S&S, ki poveličujeta vozne lastnosti novega PEUGEOTA 308. S svojimi učinkovitimi novimi motorji PEUGEOT predčasno izpolnjuje zahteve emisijskega standarda Euro 6.c z novimi protionesnaževalnimi sistemi za bencinske in tudi dizelske motorje.

Izrazito dinamična oblika karoserije
Za novega PEUGEOTA 308 je značilen izčiščen in eleganten stil, ki je skupen vsem šestim nivojem opreme: Access, Active, Allure, GT Line, GT in GTi. Njegove gabaritne mere ponujajo uravnovešena razmerja tako pri limuzinski različici kot tudi pri izvedenki SW. Po zaslugi kratkih previsov je novi PEUGEOT 308 izjemno priročen za krmiljenje. Čiste linije, ki se optimalno prilegajo mehanskim sklopom, izražajo robusten in dinamičen videz.

Na prednjem delu se pokrov motornega prostora s horizontalnimi linijami razprostira nad vertikalno umeščeno okrasno masko. Vse izvedenke iz izbora imajo na sredini maske simbol leva, ime znamke pa je vklesano v njeno zgornjo okrasno letev. Pri vseh nivojih opreme so v prednja žarometa vgrajene diode LED, ki zarišejo rezek pogled novega PEUGEOTA 308. Novi halogenski žarometi z modulom elipsaste oblike so na voljo pri prvih treh nivojih opreme. Bogatejše opremljene izvedenke GT Line, GT in GTi pa imajo osvetlitev s tehnologijo Full LED.

Za novega PEUGEOTA 308 je odbijač na voljo v dveh izjemno dinamičnih različicah, ki poudarita njegov značaj: ena različica za izvedenke Access, Active in Allure, druga pa za izvedenke GT Line, GT in GTi. Hlajenje motorja zagotavljajo tri velike odprtine na spodnjem delu. V stranskih režah sta nameščeni prednji meglenki.

Za novega PEUGEOTA 308 z nivojem opreme Allure so na voljo tri nove vrste aluminijastih platišč:
- serijsko: 16-palčna platišča "ZYRCON". To platišče dosega izjemen količnik zračnega upora (Cx). S tem pomembno prispeva k učinkovitosti in posledično k nižji porabi goriva.
- za doplačilo: nova dvobarvna 16-palčna platišča "JADE" z diamantno obdelavo,
za doplačilo pa so še vedno na voljo 18-palčna dvobarvna platišča "SAPHIR BLACK" z diamantno obdelavo.

Da je bilo možno v novega PEUGEOTA 308 vgraditi nove motorje Euro 6.c, je bilo treba spremeniti obliko lopute nalivne odprtine za gorivo: namesto prejšnje okrogle oblike, je loputa sedaj pravokotna, kar je omogočilo vgradnjo odprtine za dolivanje tekočine AdBlue®. Zadnje luči v obliki treh levjih krempljev so odslej stalno osvetljene. Petvratna kombilimuzina ima temnejšo masko luči, kar poudari dinamičnost vozila.

Za novega PEUGEOTA 308 bo od lansiranja dalje na voljo deset barv karoserije, med temi tudi ena nova: bež Pyrite, ki bo nadomestila sivo Aluminium. Legendarna izvedenka GTi bo na voljo v novi ekskluzivni podobi "Coupe Franche" s kontrastnim prehodom med modro barvo Magnetic in črno Perla Nera.

Razkošno in izčiščeno vozniško mesto po zgledu pilotske kabine
Kljub velikemu uspehu je bila izčiščena notranjost novega PEUGEOTA 308 ponovno spremenjena, seveda pa je ohranila vse svoje prednosti:
- ekskluzivno voznikovo mesto po zaslugi PEUGEOTA i-Cockpit®. Kompakten volan in instrumentna plošča v višini oči zagotavljata še nikoli doživete občutke v vožnji.
- nova prestavna ročica samodejnega menjalnika Shift and Park by wire pri modelu EAT8,
- nov zaslon na dotik s kapacitivno tehnologijo, prek katerega med drugim upravljamo klimatsko napravo in povezljivi navigacijski sistem 3D TomTom® Traffic,
- brezkompromisna kakovost materialov in končna obdelava,
- nove vrste oblazinjenja pri dveh nivojih opreme:
Active: tkanina Meco Mistral s sedeži klasične oblike,
Allure: material TEP/tkanina Oxford s sedeži dinamične oblike (na voljo s kombinacijo notranjosti Mistral ali Guérande).

Povezljivost in telematski sistem
Od nivoja opreme Active dalje je novi PEUGEOT 308 opremljen z zaslonom na dotik najnovejše generacije. Zahvaljujoč kapacitivni tehnologiji je zelo odziven in enostaven za uporabo po zgledu večine pametnih telefonov. Nahaja se v idealnem položaju v predelu sredinskih zračnikov in je usmerjen proti vozniku, s čimer mu omogoča enostavno odčitavanje informacij in hiter dostop do ponujenih funkcij.

Navigacija 3D z glasovnim prepoznavanjem novega PEUGEOTA 308, ki ima vzpostavljeno povezavo s sistemom TomTom® Traffic, optimalno poenostavi vaše poti glede na prometne razmere, poleg tega pa vam v realnem času posreduje informacije o vremenu, bencinskih servisih ali razpoložljivih parkirnih mestih. Zahvaljujoč skupnosti TomTom® se lahko uporabniku na zaslonu prikazujejo tudi območja, na katerih se občasno pojavijo tvegane ali nevarne situacije. Storitev je na voljo kot plačljiva opcija.

Novi PEUGEOT 308 je pridobil funkcijo Mirror Screen, s katero lahko uporabnik podvoji vsebino z zaslona svojega pametnega telefona na zaslonu na dotik vozila in tako bolj učinkovito izkoristi združljive aplikacije! V času, ko je pametni telefon dejansko postal naša podaljšana roka, nam funkcija Mirror Screen bolj kot kadarkoli prej omogoča neprekinjeno uporabo v vozilu. Poskrbljeno je tudi za varnost, tako da lahko telefon pospravite v predal sredinskega naslona za roke, ne da bi bili pri tem prikrajšani za svoje priljubljene aplikacije. Vse funkcije lahko upravljate z glasovnimi ukazi po enem samem pritisku na gumb, ki se nahaja na skrajnem delu ročice za vklop smerokazov. Funkcija za prepoznavanje govora z uporabo aplikacije pametnega telefona (S-Voice Android in Siri d’Apple) vam omogoča opravljanje telefonskih klicev, pisanje besedilnih sporočil ali narekovanje naslova za navigacijski sistem. Ta ponudba "triple play" je združljiva s protokoli Mirrorlink®, Android Auto® in Apple CarplayTM.

Sistemi za pomoč pri vožnji najnovejše generacije
Novi PEUGEOT 308 je opremljen s sistemi za pomoč pri vožnji zadnje generacije, ki so bili pred kratkim predstavljeni z novima športnima terenskima voziloma, PEUGEOTOM 3008 in PEUGEOTOM 5008.

Active Safety Brake in Distance Alert
Funkcija Distance Alert (opozorilnik na tveganje trka) opozarja voznika o bližajoči nevarnosti trčenja z vozilom, ki vozi pred njim ali s pešcem, ki se nahaja v njegovem območju zaznavanja.

Če voznik po opozorilu ne pritisne dovolj hitro na zavorni pedal, sistem za samodejno zaviranje v sili (Active Safety Brake) nemudoma posreduje. Zaradi drastičnega znižanja hitrosti vozila se lahko izognemo ali pa občutno omejimo nevarnost trčenja. Sistem zaznava zaustavljena registrirana vozila ali vozila, ki vozijo v isto smer, pa tudi pešce na voznem pasu. Ne zaznava pa koles, motorjev, živali in predmetov na cestišču.

Pogoji za delovanje sistema za samodejno zaviranje v sili novega PEUGEOTA 308 so:
- ko je zaznano neko drugo premikajoče vozilo: hitrost med 5 km/h in 140 km/h,
- ko je zaznano zaustavljeno vozilo: hitrost manj kot 80 km/h,
- ko je zaznan pešec: hitrost nižja od 60 km/h.

Aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu
Opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu je sistem, ki s pomočjo kamere za prepoznavanje prekinjene oziroma neprekinjene črte zaznava nenamerno vožnjo čez vzdolžno talno označbo, ki med seboj ločuje vozne pasove. Če vozniku pade pozornost in se vozilo giblje s hitrostjo nad 80 km/h, sistem sproži zvočni signal in vizualno opozorilo.

Pri hitrosti med 65 in 180 km/h aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu ob tem sproži še popravek smeri vožnje: čim sistem odkrije nevarnost nenamerne prekoračitve talne črte, se volan postopoma obrne v pravo smer, da bi vozilo ohranil na trenutnem voznem pasu. Kadar pa želi voznik obdržati prvotno smer vožnje, mora le čvrsto zadržati volan. Sistem se samodejno izklopi, kadar voznik zapelje na drug vozni pas z vklopljenimi smerokazi. Voznik lahko sistem izklopi s pritiskom na potisni gumb, ki se nahaja levo od volana. Potisni gumb je treba zadržati pritisnjen nekoliko dlje. Ko je sistem izklopljen, na potisnem gumbu zasveti oranžna dioda LED.

Opozorilnik na voznikovo nepozornost
Novi PEUGEOT 308 je serijsko opremljen z opozorilnikom o trajanju vožnje: po dveh urah neprekinjene vožnje s hitrostjo nad 65 km/h, vas zvočni in vizualni signal opozorita, da si morate vzeti odmor. Sistem dopolnjuje še funkcija za opozarjanje na voznikovo nepozornost. Vozilo analizira svojo smer vožnjo s pomočjo kamere na zgornjem delu vetrobranskega stekla. Sistem ocenjuje stanje voznikove pozornosti prek ugotavljanja odstopanj v smeri vožnje glede na talne označbe. Na osnovi tega se lahko sprožijo zvočna in vizualna opozorila različnih stopenj (na primer: "Bodite previdni!" ali "Vzemite si odmor.").

Samodejni preklop dolgih luči
Kamera, ki je nameščena na zgornjem delu vetrobranskega stekla analizira vire svetlobe ter glede na svetlost in vozne razmere samodejno preklaplja med dolgimi in zasenčenimi lučmi. Na ta način poskrbi za optimizacijo časa vožnje z dolgimi lučmi brez zaslepitve potnikov v drugih vozilih.

Prepoznavanje prometnih znakov za omejitev hitrosti in priporočeno hitrost
Kamera v zgornjem delu vetrobranskega stekla omogoča zaznavo in prepoznavanje prometnih znakov za omejitev in preklic omejitve hitrosti ter njihov prikaz na instrumentni plošči. Sistem upošteva tudi podatke o omejitvah hitrosti, ki so shranjeni v zemljevidih navigacijskega sistema. Posebnih omejitev hitrosti, kot so na primer omejitve za tovorna vozila, sistem ne prikazuje. Sistem dopolnjuje še možnost uporabe priporočene omejitve hitrosti: voznik se lahko odloči, da želi prilagajati nastavljeno hitrost vozila omejitvi, ki jo odčita kamera. Zadostuje pritisk na gumb "MEM" tempomata/omejevalnika hitrosti.

Prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop (s samodejnim menjalnikom) ali s funkcijo 30 km/h (z ročnim menjalnikom)
Vozilo je opremljeno z radarskim merilnikom, ki je vgrajen v sredini prednjega odbijača in ima doseg 150 metrov. Prilagodljivi tempomat zagotavlja dve funkciji:
- samodejno ohranjanje hitrosti vozila pri vrednosti, ki jo je programiral voznik
- samodejno prilagajanje razdalje do vozila pred vami.

Na izbiro so tri stopnje:
- Sistem zazna vozilo, ki vozi pred njim v isto smer. Hitrost vozila samodejno prilagaja pred seboj vozečemu vozilu, pri čemer se poslužuje motorne zavore in zavornega sistema (v tem primeru se prižgejo zavorne luči):
- če vozilo pred njim vozi počasneje, sistem upočasni ali pa celo popolnoma zaustavi vaše vozilo po zaslugi regulacije hitrosti s funkcijo Stop,
- če vozilo pred njim pospešuje ali spremeni vozni pas, tempomat postopoma pospeši, da ponovno vzpostavi programirano hitrost,
- če voznik vklopi smerokaz, da bi prehitel počasnejše vozilo, mu bo sistem dovolil začasno se približati vozilu, ki vozi pred njim, in mu s tem pomagal prehiteti, pri čemer pa programirana hitrost ne sme biti presežena.

Pri tempomatu s funkcijo Stop sistem zadrži vozilo na mestu po zaviranju, ki je povzročilo popolno zaustavitev vozila. Tempomat se nato začasno izklopi. Pri tempomatu s funkcijo 30 km/h se regulator začasno izklopi po zaviranju, ki je povzročilo upočasnitev pod 30 km/h, zato mora voznik prevzeti nadzor nad volanom, pritisniti pedal sklopke in zavirati vse do zaustavitve vozila. Funkcija je na voljo do 180 km/h.

Aktivni sistem nadzora mrtvega kota
Med vožnjo s hitrostjo od 12 km/h do 140 km/h sistem opozori voznika na prisotnost drugega vozila v mrtvem kotu vozila, čim to drugo vozilo predstavlja potencialno nevarnost. Opozarjanje poteka z opozorilno lučko, ki zasveti v vzvratnem ogledalu na ustrezni strani, ko sistem zazna vozilo (avtomobil, tovornjak, kolo). Sistem deluje skupaj z opozorilnikom na nenamerno menjavo voznega pasu: poleg opozorilne lučke, ki sveti v vzvratnem ogledalu na ustrezni strani, voznik začuti popravek smeri vožnje, če prevozi talno črto z vključenim smernim kazalcem. Namen popravka je pomagati vozniku, da se izogne trčenju.

Visiopark 1
Vozilo ima vgrajeno videokamero 180° na prtljažnih vratih. Sistem omogoča prikaz bližnje okolice vozila na zaslonu na dotik vozila. Informacijo o pogledu iznad vozila dopolnjujejo zaznavala sistema za pomoč pri parkiranju. Sistem sproti in v realnem času izdeluje sliko vozila iz ptičje perspektive, ki omogoča 360-stopinjski prikaz. Ta prikaz vozniku pomaga pravilno poravnati vozilo med parkiranjem in mu omogoča, da si ogleda vse okoliške ovire.

Park Assist
Po zaslugi bočnih ultrazvočnih zaznaval sistem nudi aktivno pomoč pri parkiranju:
- skladno z merami vozila poišče primerno parkirno mesto z uporabo zaznaval v prednjem in zadnjem odbijaču;
- krmiljenje volana za potrebe parkiranja na prosto parkirno mesto.

Pri ročnem menjalniku voznik upravlja pospeševanje, zaviranje, prestavljanje in sklopko. Pri menjalniku EAT8 pa voznik upravlja izključno zaviranje. Med uvozom na parkirno mesto in izvozom iz njega sistem vozniku posreduje vizualne in zvočne informacije za zagotovitev varnosti manevra. Voznik lahko kadarkoli prevzame nadzor nad krmiljenjem vozila, tako da prime volan. Sistem Park Assist nudi pomoč pri vzdolžnem (parkiranje in zapuščanje parkirnega mesta) in pravokotnem parkiranju.

Prava poplava pogonskih sklopov
Poleg že tako pestrega izbora izvedenk so za novega PEUGEOTA 308 na voljo tudi novi bencinski in dizelskih motorji, ki so vse bolj učinkoviti. Vozniki so tako deležni priznanih voznih lastnosti in imajo zagotovljeno zmerno porabo goriva pri uporabi!

Pure Efficiency, prostovoljno predčasno izpolnjevanje zahtev prihodnjega emisijskega standarda Euro 6
Prihodnji emisijski standard Euro 6.c, ki bo stopil v veljavo septembra 2017, določa, da emisije dušikovih oksidov (NOx) motorjev v realnih pogojih vožnje ne bodo smele biti 2,1-krat večje od tistih, ki so bile izmerjene med testiranji na preizkusni napravi. Že danes pa si skupina PSA prizadeva, da bi njeni najnovejši inovativni motorji dosegali koeficient 1,5, ki bo sicer stopil v veljavo šele leta 2020. Kar tri leta vnaprej je novi dizelski motor opremljen z novim sistemom za obdelavo dušikovih oksidov (NOx) s katalizatorjem za selektivno katalitično redukcijo (SCR) 2. generacije in filtrom trdnih delcev (FAP), ki sta nameščena čim bliže motorju. Poleg tristranskega katalizatorja imajo turbo bencinski motorji z neposrednim vbrizgavanjem vgrajen še filter trdnih delcev (FAP) za obdelavo nezgorelih ogljikovodikov (CH), ogljikovega dioksida (CO2), dušikovih oksidov (NOx) in tudi trdnih delcev.

Novi PureTech 130 S&S BVM6: dvojna pridobitev, na področju zmogljivosti in porabe goriva
Novi PEUGEOT 308 je opremljen z novo generacijo bencinskega motorja PureTech 130 S&S z neposrednim vbrizgavanjem. Najnovejša različica motorja je postala še bolj zmogljiva, se pravi tudi bolj dinamična, varčna pri porabi goriva in torej bolj učinkovita. Ta motor se je temeljito spremenil, tako da omogoča še bolj učinkovito zmanjšanje emisij škodljivih izpušnih plinov, in to ne glede na pogoje uporabe.

Emisije so obdelane na samem viru in v izpušni liniji po zaslugi:
- vgradnje filtra trdnih delcev z namenom zmanjšanja izpustov trdnih delcev (z učinkovito in več kot 75 % filtracijo),
- še bolj učinkovitega sistema za zmanjšanje onesnaževanja v vseh življenjskih situacijah po zaslugi večje termične odpornosti materialov, optimiziranega krmiljenja temperature izpušnega sistema in uporabe novih tehnologij v katalizatorju,
- optimiziranega zgorevanja zahvaljujoč izjemno natančni zmesi zraka/goriva z uporabo proporcionalnega zaznavala lambda nove generacije.

Poleg izboljšane zmogljivosti in krajšega odzivnega časa ima motor za 4 % nižjo porabo kot PureTech 130 S&S Euro 6.b zahvaljujoč optimalnim izkoristkom: cikel z visokim deležem povratnega kroženja izpušnih plinov, vbrizgavanje z vrednostjo 250 bar, nižje trenje, nova zasnova turbokompresorjev.

Skupaj z novim motorjem PureTech 130 S&S se v novega PEUGEOTA 308 vgrajuje novi 6-stopenjski ročni menjalnik. Celotna njegova zasnova je potekala v digitalnem okolju! S tem je bilo možno skrajšati roke za razvojno zasnovo in opraviti maksimalno število simulacij strankine rabe. Poleg dejstva, da se ponaša z nižjo maso in boljšim izkoristkom, ima BVM6 prav tako kompaktno zasnovo kot enakovreden 5-stopenjski ročni menjalnik. Zaradi prizadevanj na področju optimizacije učinkovitosti vseh posameznih sestavnih delov je prestavljanje postalo veliko bolj gladko in natančno. Nov pogonski sklop bo za novega PEUGEOTA 308 na voljo proti koncu leta 2017.

Novi dizelski motor BlueHDi 130 S&S: kompakten, zmogljiv, učinkovit
Novi PEUGEOT 308 je prvo vozilo skupine PSA, ki je opremljeno z novim motorjem BlueHDi 130 S&S. Po zgledu novega 6-stopenjskega ročnega menjalnika je bil tudi ta inovativen štirivaljni motor zasnovan izključno računalniško. Za nov pogonski sklop je skupina PSA predložila skoraj 200 novih patentov.

Z zmogljivostmi, ki so značilne za motorje višjega razreda (motorji 2.0), je novi BlueHDi 130 S&S pridobil deset konjskih moči več, kot jih ima motor BlueHDi 120 S&S, katerega bo nadomestil. Visoko raven zmogljivosti zagotavlja nova glava motorja s 16 ventili, s katero motor zagotavlja občutke v vožnji, ki so zelo podobni občutkom bencinskih motorjev. Ni le bolj zmogljiv, temveč tudi bolj varčen. Njegova poraba goriva je za 4 do 6 % nižja kot pri motorju BlueHDi 120 S&S po zaslugi manjše prostornine, novega visoko učinkovitega izmenjevalnika in inovativnega sistema za zgorevanje s patentirano geometrijo (geometrija bata PEUGEOTA 908, ki je zmagal na dirki 24 ur Le Mansa).

Sistem za zmanjšanje onesnaževanja, ki je bil prvič predstavljen z novim motorjem BlueHDi 130 S&S, je prestal nadgradnjo, tako da tri leta prej ustreza prihodnji mejni vrednosti emisij dušikovih oksidov (NOx) oziroma faktorju 1,5 , ki bo stopil v veljavo leta 2020. Emisije so obdelane na samem viru in v izpušni liniji po zaslugi. Z optimalno umestitvijo in inovativno arhitekturno zgradbo je obdelava dušikovih oksidov (NOx) veliko bolj učinkovita, poraba goriva pa optimizirana. Sistem za zmanjšanje onesnaževanja ima kompaktno zasnovo, tako da v enem sklopu združuje katalizator, selektivno katalitično redukcijo (SCR) in tehnologijo SCR s filtrom trdnih delcev (FAP). Nameščen je čim bliže motorju zaradi hitrejše sprožitve naknadne obdelave izpušnih plinov. Z ukinitvijo aditiva za filter trdnih delcev (FAP) je bilo možno znižati stroške uporabe. Vzdrževanje je za stranko zelo poenostavljeno, saj je poleg nalivne odprtine za gorivo nameščena še odprtina za dolivanje tekočine AdBlue®.

Samodejni menjalnik EAT8 z upravljanjem Shift and Park by wire: inovativnost avtomobilskega segmenta
Za novega PEUGEOTA 308 GT je dizelski motor BlueHDi 180 S&S odslej ekskluzivno na voljo skupaj s samodejnim menjalnikom EAT8 zadnje generacije, ki je bil zasnovan v sodelovanju s specializiranim japonskim podjetjem Aisin. Nov samodejni menjalnik omogoča do 7 % nižjo porabo goriva kot menjalnik EAT6 in to po zaslugi:
- možnosti preklopa v 8 prestav,
- izboljšanega izkoristka z razširitvijo delovanja sistema Stop & Start do 20 km/h,
- nižje mase in večje kompaktnosti (do 2 kg v primerjavi z menjalnikom EAT6 z istim obsegom).

Vendar pa nov samodejni menjalnik ponuja veliko več kot zgolj 8 prestav. Uporaba je nedvomno izjemno udobna po zaslugi živahnega prestavljanja na ravni premium vozil, ki ga omogočajo optimalne izmenjave navora med motorjem in menjalnikom ter prestavljanje v 8 prestav, s čimer se omeji poskoke vrtljajev motorja pri vsakem prestavljanju. Prožen pretvornik navora vsakodnevno zagotavlja zares vrhunsko udobje v vožnji med speljevanjem in ob izvajanju manevrov med parkiranjem.

Nov način upravljanja samodejnega menjalnika Shift and Park by wire je nadvse enostaven za uporabo ter povsem intuitiven po zaslugi ergonomskega električnega stikala. V serijski opremi sta na voljo obvolanski prestavni ročici za ročno spreminjanje prestav, pri čemer pa je na voljo tudi samodejna funkcija. Iz varnostnih razlogov se funkcija Park vklopi samodejno ob zaustavitvi delovanja motorja. Upravljanje smeri vožnje odslej poteka samodejno med uporabo sistemov za pomoč pri vožnji Park Assist ali prilagodljivega tempomat s funkcijo Stop, in to brez kakršnegakoli voznikovega posredovanja.

308 GTi by PEUGEOT SPORT: tekmovalnost na vrhunski ravni
Novi PEUGEOT 308 GTi nam zagotavlja ultimativne užitke v vožnji, pri tem pa se nam ni treba odreči njegovi učinkovitosti in udobju, ki ga ponuja potnikom. Izvedenka GTi, ki je prevzela vse stilske spremembe novega PEUGEOTA 308, izžareva športen in ekskluziven videz, pri čemer pa ni čisto nikoli bahava: za enajst milimetrov znižano podvozje ter povsem prenovljen prednji in zadnji del. Tudi potniški prostor je izjemno športen, saj je pridobil specifičen volan in sedeže v obliki školjke.

Opremljen je z najsodobnejšim motorjem THP S&S z 270 konjskimi močmi in zagotavlja nadvse racionalno rabo, saj njegove emisije dosegajo komaj 139 g/km, poraba goriva pa ni višja od 6,0 l/100 km. Po zaslugi rekordnega razmerja med težo in zmogljivostjo v tem avtomobilskem segmentu, ki znaša zgolj 4,46 kg/konjsko moč, novi PEUGEOT 308 GTi potrebuje le 6,0 sekund za pospešitev od 0 do 100 km/h in 25,3 sekund, da z mesta prevozi 1000 metrov.

Novi PEUGEOT 308 GTi je opremljen z diferencialom z delno zaporo Torsen® in 19-palčnimi platišči Carbone19 s pnevmatikami Michelin Pilot Super Sport. Za zaviranje skrbijo 380 mm prednje kolutne zavore z zavornimi sedli rdeče barve in s podpisom PEUGEOT SPORT, ter 268 mm zadnje kolutne zavore. Ekskluzivno za novega PEUGEOTA 308 GTi 270 je na voljo nova različica karoserije Coupe Franche s kontrastnim prehodom med modro barvo Magnetic in črno Perla Nera.

Novega PEUGEOTA 308 in novega PEUGEOTA 308 SW proizvajajo v tovarni Sochaux, v Franciji.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.