Avto.info

Vrhunska umetnost

Audi RS 3 performance edition

Vrhunska umetnost: Audi RS 3 performance edition

Vrhunska umetnost

Avtor: Foto: Audi
Vrhunska umetnost: Audi RS 3 performance edition Vrhunska umetnost: Audi RS 3 performance edition Vrhunska umetnost: Audi RS 3 performance edition Vrhunska umetnost: Audi RS 3 performance edition Vrhunska umetnost: Audi RS 3 performance edition Vrhunska umetnost: Audi RS 3 performance edition Vrhunska umetnost: Audi RS 3 performance edition Vrhunska umetnost: Audi RS 3 performance edition Vrhunska umetnost: Audi RS 3 performance edition

Hiter in pravi ulični umetnik: RS 3 performance edition* (poraba goriva v l/100 km**, kombinirana: – (NEVC); 9,5–8,9 (WLTP); emisija CO2 v g/km**, kombinirana: – (NEVC); 216–201 (WLTP)), najbolj športni kompaktni model iz hiše Audi Sport. Posebna serija, razvita za najvišjo zmogljivost, se ponaša z močjo 299 kW (407 KM) in končno hitrostjo 300 km/h. Poleg tega pa razen že znanih vrhunskih tehnologij, kot so razdelilnik navora RS in keramične zavore, vključuje školjkasta sedeža tipa RS za izboljšano stransko oporo ter številne ekskluzivne oblikovalske elemente. S tretjo generacijo Audija RS 3 Sportback* in drugo generacijo Audija RS 3 limuzina* je visoka zmogljivost v segmentu kompaktnih vozil dosegla nov nivo. Audi Sport GmbH sedaj predstavlja RS 3 performance edition* – posebni model, omejen na 300 primerkov, ki tako s tehničnega vidika kot vizualno predstavlja sam vrh te serije. Na voljo je kot Sportback in kot limuzina ter v popolnosti zagotavlja užitke v vožnji in čustvenost.

5-valjni turbomotor s povečano močjo
RS 3 performance edition* (poraba goriva v l/100 km**, kombinirana: – (NEVC); 9,5–8,9 (WLTP); emisija CO2 v g/km**, kombinirana: – (NEVC); 216–201 (WLTP)) je močnejši in hitrejši kot katerikoli serijski RS 3 doslej. Kot prvo vozilo v svojem segmentu doseže najvišjo hitrost 300 km/h, kar pomeni 10 km/h več kot serijska različica z dinamičnim paketom RS plus. Poleg tega nagrajeni 5-valjni turbomotor s svojim značilnim zvokom sedaj razvije moč 299 kW (407 KM), ki je na voljo 100 vrtljajev kasneje in posledično v višjem območju – med 5.700 in 7.000 vrtljaji na minuto. Tudi območje navora ima širši razpon: največji navor v višini 500 Nm je sedaj na voljo še 100 vrtljajev dlje – med 2.250 in 5.700 vrtljaji na minuto. To doseže zaradi višjega polnilnega tlaka: večji turbopolnilnik na izpušne pline proizvede tlak 1,6 bara (relativno), kar ustreza povečanju za 0,1 bara. Prenos moči opravlja 7‑stopenjski menjalnik z dvojno sklopko S tronic. Kratki prestavni časi brez prekinitve vlečne sile, športna prestavna razmerja in funkcija Launch Control poskrbijo za vrhunske vozne zmogljivosti. Od 0 do 100 km/h model RS 3 performance edition* (poraba goriva v l/100 km**, kombinirana: – (NEVC); 9,5–8,9 (WLTP); emisija CO2 v g/km**, kombinirana: – (NEVC); 216– 201 (WLTP)) pospeši v 3,8 sekunde.

Moč še dodatno poudarja edinstveni in čustveni zvok 5-valjnika z značilnim zaporedjem vžigov 1-2-4-5-3. Serijski športni izpušni sistem RS z modificiranim srednjim glušnikom in bleščeče črnimi ovalnimi obrobami izpušnih cevi oddaja prodorno športen zvok. Popolnoma prilagodljivo krmiljenje loput v izpušnem sistemu modela RS 3 performance edition*, ki zagotavlja bogato karakteristiko zvoka, je bilo pri tem nekoliko prilagojeno: v profilih sistema Audi drive select dynamic, RS Performance in RS Torque Rear so lopute za izpušne pline ob mirovanju širše odprte, zaradi česar je zvok še bolj izrazit (Audi Sport Slovenija).

Vrhunske tehnologije podvozja serijsko
Negativni previs, ojačana prečna vodila, RS specifičen cevast stabilizator z višjo vzmetno konstanto – vsi ti ukrepi že pri serijskem RS 3* skrbijo za visoko vozno dinamiko in stabilnost. V Audiju RS 3 performance edition* je serijsko vključeno tudi športno podvozje RS s prilagodljivim uravnavanjem blaženja, ki vsak blažilnik posebej stalno prilagaja stanju na cesti, vozni situaciji in izbranemu programu sistema Audi drive select. Blaženje v fazah stiska in raztega je v primerjavi s predhodno generacijo RS 3 povečano, kar pomeni, da blažilnik močneje absorbira sile, ki se prenašajo s podvozja. S tem je vodljivost bolj natančna. Elektromagnetno krmiljeni ventili, ki uravnavajo pretok hidravlične tekočine, potrebne moči blaženja v 10 milisekundah natančno prilagodijo glede na zahteve vozne situacije. S tem namenom senzorji merijo navpični pospešek karoserije in relativno gibanje posameznih koles v razmerju do njega. Te informacije se istočasno obdelujejo v krmilniku blažilnikov in v modularnem regulatorju za vozno dinamiko, zato da vsako posamezno kolo zmogljivost vozila optimalno prenaša na cesto. Sem sodijo stabiliziranje karoserije pri hitri vožnji skozi ovinke ter zaviranje in pospeševanje, na primer s funkcijo Launch Control.

Audi RS 3 performance edition* z razdelilnikom navora RS uporablja tehnologijo, ki po eni strani zvišuje stabilnost – na primer na mokri podlagi –, po drugi strani pa izboljšuje odzivnost in skrbi za manj podkrmiljenja pri dinamičnem načinu vožnje. To se zgodi tako, da dve elektronsko krmiljeni lamelni sklopki pogonski navor aktivno in popolnoma variabilno porazdeljujeta med zadnjima kolesoma. Na zadnjo premo se maksimalno prenaša 50 odstotkov pogonske moči, v načinu RS Torque Rear pa se pogonska moč začasno v celoti prenaša na kolo na zunanji strani ovinka. To omogoča driftanje na zaprtih progah. Razdelilnik navora tako v kombinaciji s programom RS Performance pogonski navor načrtno porazdeljuje med zadnjima kolesoma, da se na dirkalni stezi zagotovijo skorajda nevtralne vozne lastnosti z malo podkrmiljenja in prekrmiljenja. Zato je pri izvozu iz ovinka mogoče pospeševati prej in doseči hitrejše čase krogov.

Audi RS 3 performance edition* (poraba goriva v l/100 km**, kombinirana: – (NEVC); 9,5–8,9 (WLTP); emisija CO2 v g/km**, kombinirana: – (NEVC); 216–201 (WLTP)) je serijsko opremljen s Pirellijevimi pnevmatikami 'semi slick' P Zero Trofeo R – na sprednji premi v dimenziji 265/30, zadaj pa 245/35. Zmogljive pnevmatike zaradi svoje specifične gumene zmesi in asimetričnega profila v suhih pogojih omogočajo izjemno visok oprijem ter s tem povečujejo stabilnost in stransko oporo. V skladu z lastnostmi pnevmatik 'semi slick', so montirane na aluminijasta platišča z motošportnim dizajnom. 19‑palčna platišča v temno sivi matirani barvi, ki so na voljo ekskluzivno za posebni model, imajo deset izrazitih križnih krakov in nosijo oznako RS. Pod njimi učinkovito zaviranje zagotavljajo serijske 6-batne keramične zavore. Zavorni koluti na sprednji premi merijo 380 krat 38 milimetrov. Visokozmogljivi zavorni sistem s posebej prilagojeno karakteristiko ojačevalnika zavorne moči je 10 kilogramov lažji in tudi bolj obstojen proti vročini kot jeklene zavore. Zmanjšanje nevzmetenih mas omogoča prednosti pri zelo dinamični uporabi. Na zadnji premi so uporabljene zavorne čeljusti z enodelnimi jeklenimi zavornimi koluti v velikosti 310 krat 22 milimetrov. V skladu s specifično notranjostjo so zavorne čeljusti lakirane v modri barvi.

Ko ekskluzivnost in dinamika postaneta vidni
Posebni model svoj vrhunski položaj v ponudbi RS 3 odraža s številnimi novimi oblikovnimi elementi in sklopi opreme: poleg koles v motošportnem dizajnu in športnega izpušnega sistema RS s črnimi obrobami izpušnih cevi so v črni barvi izvedeni tudi Audijevi krogi in znaka RS 3 na sprednjem in zadnjem delu vozila. To se odlično ujema s specifičnimi barvami lakov za model RS 3 performance edition*, med katere sodijo nogaro modra biserna, puščično siva in daytonsko siva ter sebring črna s kristalnim učinkom in ledeniško bela kovinska barva.

Dovršenost vsake podrobnosti je razvidna tudi pri lučeh. Serijski matrični LED-žarometi z zatemnjenimi zaslonkami in zadnje LED-luči imajo dinamične smernike ter pri odklepanju in zaklepanju uprizorijo svetlobno animacijo, specifično za modele RS. Digitalne dnevne luči, ki jih tvori 15 LED‑segmentov, ob odpiranju Audija RS 3 performance edition* na sovoznikovi strani prikazujejo karirasto zastavo, na voznikovi strani pa napis '3‑0‑0', ki simbolizira omejeno število primerkov in najvišjo hitrost 300 km/h. Ob zapiranju se v točkovnem polju pod glavnim žarometom namesto napisa '3‑0‑0' prikaže napis 'R‑S‑3'. Med vožnjo je za dnevne luči na obeh straneh prikazana ciljna zastava. Poleg tega so kot prepoznavna lastnost v sprednjih vratih integrirane vstopne LED-lučke, ki na tla poleg vozila projicirajo napis '#RS performance'.

Ekskluzivnost posebnega modela pa pride do izraza tudi v notranjosti vozila. Prvič so v modelu RS 3* serijsko vključeni školjkasti sedeži, ki poskrbijo za odlično stransko oporo med dinamično vožnjo skozi ovinke. Njihovi sredinski deli imajo tako kot zunanja zadnja sedeža satast vzorec z modrimi kontrastnimi šivi. Tukaj je kot material uporabljena mikrotkanina Dinamica, na stranicah sedežev pa je uporabljena v kombinaciji z bisernim napa usnjem. Pod vzglavnikom črni lijakast vstavek nosi velik napis RS. Skupaj z zadnjo stranjo naslonjala sedeža v izvedbi iz matiranega kroma poudarja športnost posebnega modela. V modri barvi so izvedeni celotni pasovi ter kontrastni šivi na sredinskem naslonu za roke, vratnih naslonih za roke in na volanu. Enako velja tudi za predpražnike in talno oblogo prtljažnika iz črnega velurja, ki pa poleg tega nosijo še napis RS. Za boljšo orientacijo pri športni vožnji je volan iz alkantare z ravnim spodnjim delom opremljen z oznako na sredini zgoraj, ki je prav tako v modri barvi.

Slika ozadja na 10,1‑palčnem zaslonu na dotik v posebnem modelu ima ekskluziven videz karbona in prikazuje značilno zaporedje vžigov motorja 2.5 TFSI – '1-2-4-5-3'. Prikaz 'RS monitor' vključuje informacije o temperaturi hladilne tekočine, motornem olju in olju menjalnika ter g-silah in tlaku v pnevmatikah. Audi virtual cockpit plus poleg tega prikazuje podatke, pomembne za zmogljivost pri vožnji, kot so časi krogov, g-sile ter pospešek v sekundah pri pospeševanju od 0 do 100 km/h, 0 do 200 km/h, četrt milje in osmino milje. Audi RS 3 performance edition* je omejen na 300 primerkov – to ponazarja tudi dekorativni karbonski element na sovoznikovi strani z emblemom '1 of 300'. Model je mogoče naročiti po ceni od 75.000 evrov naprej za izvedbo Sportback in od 77.000 evrov naprej za limuzino. Posebna serija bo kupcem dobavljena od začetka leta 2023 naprej.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov