Avto.info

Prenovljeni Audi Q4 e-tron

Audi z večjim dosegom, večjo učinkovitostjo in večjo emocionalnostjo

Prenovljeni Audi Q4 e-tron: Audi z večjim dosegom, večjo učinkovitostjo in večjo emocionalnostjo

Prenovljeni Audi Q4 e-tron

Avtor: Foto: Audi
Prenovljeni Audi Q4 e-tron: Audi z večjim dosegom, večjo učinkovitostjo in večjo emocionalnostjo Prenovljeni Audi Q4 e-tron: Audi z večjim dosegom, večjo učinkovitostjo in večjo emocionalnostjo Prenovljeni Audi Q4 e-tron: Audi z večjim dosegom, večjo učinkovitostjo in večjo emocionalnostjo Prenovljeni Audi Q4 e-tron: Audi z večjim dosegom, večjo učinkovitostjo in večjo emocionalnostjo Prenovljeni Audi Q4 e-tron: Audi z večjim dosegom, večjo učinkovitostjo in večjo emocionalnostjo Prenovljeni Audi Q4 e-tron: Audi z večjim dosegom, večjo učinkovitostjo in večjo emocionalnostjo

Ingolstadt (Nemčija), 23. oktober 2023 – Znamka Audi pri svojih popolnoma električnih modelih še naprej beleži trend rasti. K izrazitemu porastu prodaje je v prvi polovici leta 2023 (+ 51,2 odstotka) prispevala predvsem modelska serija Audi Q4 e-tron. Ta je bila z modelskim letom 2024 obširno osvežena in je dobila na novo prilagojeno podvozje, unikaten zvok in povečan nabor serijske opreme. Poleg izpopolnjenega pogonskega koncepta in večje polnilne zmogljivosti sta njena prednost tudi večja učinkovitost in razširjena ponudba asistenčnih sistemov. Odslej je tako opcijsko na voljo tudi prilagodljiva vozna asistenca, ki vozniku pomaga pri menjavi voznega pasu. Osvežene modele je že mogoče naročiti, cena posebne izvedbe Audi Q4 e-tron Business v Sloveniji znaša 49.990 evrov.

Vse izvedbe modela Q4 e-tron imajo veliko baterijo z neto kapaciteto 77 kWh (bruto kapaciteta 82 kWh). Zaradi izpopolnjene kemije celic se je izboljšalo polnjenje z enosmernim tokom (DC) in baterija se v idealnih pogojih napolni od 10 do 80 odstotkov v pribl. 28 minutah. Pri tem največja moč polnjenja z enosmernim tokom pri modelih quattro znaša 175 kW, pri izvedbah s pogonom zadaj pa 135 kW. Funkcija za zaščito baterije avtomatsko omejuje stopnjo napolnjenosti na 80 odstotkov in s tem podaljšuje življenjsko dobo baterije. Načrtovalnik poti za modele e-tron omogoča inteligentno načrtovanje poti in polnjenja, pri čemer daje prednost zmogljivim polnilnim postajam HPC (angl. High Power Charging, HPC). Če voznik vozi po predlagani poti, sistem med vožnjo poskrbi za ustrezno kondicioniranje baterije, še preden novi modeli Audi Q4 e-tron pripeljejo do izbrane in shranjene polnilne postaje. Kadar je kot cilj nastavljen polnilni steber HPC, se aktivira toplotno kondicioniranje baterije, da se ta lahko napolni kar se da hitro. Pri seriji Audi Q4 e-tron se poleg tega prvič izvaja naknadno kondicioniranje. Pri tem toplotni management vozila ohladi baterijo, če njena temperatura po vožnji ali polnjenju prekorači določen temperaturni prag.

Nov pogonski sistem z večjo učinkovitostjo in večjo močjo
Vsi modeli Audi Q4 e-tron imajo tako pri pogonu zadaj kot tudi pri štirikolesnem pogonu quattro na zadnji premi nameščen sinhronski motor s stalnim vzbujanjem (PSM). S prenovo je modelska serija Audi Q4 e-tron dobila popolnoma na novo razvit PSM, ki ga odlikujeta večja učinkovitost in večja moč. Modeli se tako lahko pohvalijo s suverenim razvojem moči in večjim dosegom. Ta pri Audiju Q4 Sportback 45 e-tron* znaša do 562 kilometrov (po kriterijih WLTP).

Audi Q4 45 e-tron (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 19,2–16,2; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0) in Audi Q4 Sportback 45 e-tron (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 18,6–15,6; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0) s pogonom zadaj razvijeta moč 210 kW (286 KM) in od 0 do 100 km/h pospešita v 6,7 sekunde. Audi Q4 45 e-tron quattro (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 19,5–16,7; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0) in Audi Q4 Sportback 45 e-tron quattro (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 18,9–16,2; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0) z močjo 210 kW (286 KM) za pospešek od 0 do 100 km/h potrebujeta 6,6 sekunde. Najzmogljivejši različici Audi Q4 55 e-tron quattro (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 19,5–16,8; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0) in Audi Q4 Sportback 55 e-tron quattro (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 18,9–16,3; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0) razvijeta moč 250 kW (340 KM) in iz mirovanja pospešita do hitrosti 100 km/h v 5,4 sekunde. Najvišja hitrost pri vseh izvedbah meri 180 km/h.*

Posebnost prenovljene modelske serije je izpopolnjen toplotni management, ki zagotavlja večjo učinkovitost novega elektromotorja. Ključnega pomena pri tem je energijsko varčno hlajenje: zaradi geometrije in razporeditve zobnikov menjalnika ter zaradi specifično oblikovanih komponent za dovajanje in porazdelitev olja se temperature v pogonskem sklopu domala ne zvišajo. Naloga hladilnega krogotoka je, da zagotavlja ustrezno temperaturo olja. Pri tem ima pomembno vlogo vodni hladilni plašč na zunanji strani statorja.

Izboljšana odzivnost krmiljenja: podvozje z Audijevo DNK
Nova nastavitev podvozja v skladu z Audijevo DNK zagotavlja izpopolnjeno ravnovesje med izrazitejšim udobjem, užitkom v vožnji in stabilnostjo. Ne glede na to, ali ima vozilo standardno podvozje, športno podvozje ali podvozje z uravnavanjem blaženja, so karakteristike krmiljenja in nastavitve blažilnikov individualno prilagojene. Rezultat so harmonično blaženje, izboljšana odzivnost krmiljenja in natančnejši nadzor nadgradnje. Pri športnem podvozju je karoserija spuščena za 15 milimetrov. Nova nastavitev vzmeti in blažilnikov ter nova nastavitev krmiljenja zagotavljata uravnotežen in suveren občutek pri vožnji ter športne, prav tako za Audi značilne krmilne lastnosti. Modeli Audi Q4 e- tron se na zasuke volana odzivajo bolj neposredno, kar je sinonim za večjo dinamiko in izrazitejšo športnost.

Nova funkcija: asistirana menjava voznega pasu
Od prenove naprej je za modelsko serijo Audi Q4 e-tron prvič opcijsko na voljo asistirana menjava voznega pasu v kombinaciji s prilagodljivo vozno asistenco. Deluje pri hitrosti nad 90 km/h na avtocestah, aktivirati pa jo je mogoče prek vmesnika MMI. Je sestavni del asistenčnega paketa Pro, asistenčnega paketa Plus in paketa Zaščita in varnost Plus. Novi sistem z belimi puščicami na zaslonu kombiniranega instrumenta in v prikazovalnem polju projicirnega sistema z obogateno resničnostjo prikazuje, ali je varno zamenjati vozni pas in na kateri strani. Če voznik
z aktiviranjem smernikov nakaže menjavo voznega pasu, mu sistem aktivno pomaga pri vrtenju volana. Vozilo nato smernike znova izključi. Vendar pa za upravljanje vozila ves čas ostaja odgovoren voznik. Delovanje asistirane menjave voznega pasu omogočajo podatki zadnjega radarja.

Med opcijskimi sistemi je za vzdolžno vodenje specializirana prilagodljiva asistenca za hitrost. Ta s pospeševanjem in zaviranjem uravnava razdaljo do spredaj vozečega vozila. Prilagodljiva vozna asistenca dopolnjuje delovanje prilagodljive asistence za hitrost s prečnim vodenjem: z blagim korigiranjem zasuka volana pomaga ohranjati vozilo na sredini voznega pasu. Za ohranjanje prečnega vodenja se mora voznik le rahlo dotikati kapacitivnega volana, ki je del sistema in omogoča spremljanje voznikove osredotočenosti na vožnjo. Opozorilnik za menjavo voznega pasu nadzoruje promet za vozilom in ob njem ter opozori voznika, če ta želi zamenjati vozni pas v kritični situaciji. Za to prav tako uporablja informacije zadnjih radarskih senzorjev. Ključni asistenčni sistemi so na voljo serijsko, opcijski sistemi pa so združeni v naslednje pakete: asistenčni paket Plus, asistenčni paket Pro ter paket Zaščita in varnost Plus.

Razširjen nabor serijske opreme in posebne izvedbe
MMI navigacija plus, paket Audi connect Navigacija & infotainment ter popolnoma digitalni 10,25-palčni virtualni prikazovalnik Audi virtual cockpit so že del serijske opreme. Pokrov prtljažnika je serijsko opremljen z električnim pogonom in ga je v kombinaciji z opcijskim komfortnim ključem mogoče odpreti s gibom z nogo. Tudi ogrevanje sprednjih sedežev je odslej na voljo že serijsko. Z novo izvedbo edition S line je Audi razširil široko ponudbo možnosti za individualizacijo. Obrobe kolesnih ohišij in spodnje zaključne vratne letve v kontrastni mitološko črni kovinski barvi laka, 21-palčna platišča z matiranim bronastim 5-krakim zvezdastim W-dizajnom, zatemnjeni matrični LED-žarometi, zatemnjene zadnje LED-luči in folija z Audijevimi krogi v bronasti barvi tako v kombinaciji s kremenasto sivo kot tudi v kombinaciji z ledeniško belo kovinsko in mitološko črno kovinsko barvo laka ustvarjajo izrazito športno podobo.

Karakterni zvok za edinstveno akustično identiteto
Modelska serija Audi Q4 e-tron ni edinstvena le zaradi svojega videza in voznih lastnosti, pač pa tudi zaradi svojega zvoka. Po prenovi ima kompaktni SUV-model opcijsko lahko svojstveno akustično identiteto. Njegov karakterni zvok se razlikuje od zvoka ostalih električno gnanih Audijevih modelov, pa tudi od zvoka električnih modelov drugih proizvajalcev, zaradi česar se bodo vozniki modela Q4 e-tron še močneje čustveno navezali na svoj avto. Novi zvok pri vseh izvedbah vozila ni slišen le pri nizkih hitrostih do pribl. 25 km/h, pač pa tudi med hitrejšo vožnjo, s čimer je zagotovljena še večja varnost v cestnem prometu.

Digitalno generiran zvok vožnje se predvaja prek dveh zunanjih zvočnikov v zadnjem delu vozila in dveh notranjih zvočnikov v zadnjih vratih. Na voljo je kot tovarniško dobavljiva dodatna oprema. Inovativna zvočna kulisa se do najvišje hitrosti spreminja glede na obremenitev in hitrost. Edinstveni zvok je zlahka prepoznaven in čustveno izraža progresivni značaj vozila. Karakterni zvok ni odvisen le od infotainment sistema oz. avtomobilskih zvočnikov, pač pa tudi od zunanjega zvoka. Voznik ga prek sistema Audi drive select lahko po želji kadarkoli izključi. Zakonsko predpisano zvočno opozarjanje AVAS (angl. Acoustic Vehicle Alerting System) je integrirano v karakterni zvok in je ves čas aktivno. Zvok infotainment sistema ostane nespremenjen.

Audi bo modelsko serijo Audi Q4 e-tron izdeloval v pionirski tovarni električnih vozil v Bruslju
Audi bo konec leta modelsko serijo Audi Q4 e-tron začel izdelovati tudi v svoji tovarni v Bruslju, s čimer bo razširil trenutni obseg proizvodnje v Zwickauu in se odzval na veliko povpraševanje po modelu. Audi od decembra 2022 v Bruslju izdeluje modela Audi Q8 e-tron* in Audi Q8 Sportback e-tron*. Pred tem je od leta 2018 naprej tu potekala proizvodnja Audija e-tron – prvega popolnoma električnega serijskega modela znamke s štirimi krogi. Tovarna v Bruslju je sicer prvi velikoserijski proizvodni obrat na svetu z ogljično nevtralno proizvodnjo v segmentu prestižnih vozil, kar je bilo potrjeno s strani neodvisnih strokovnjakov.

Dolgoročno bo Audi vse svoje tovarne prilagodil za proizvodnjo električnih modelov. Bruslju in obratu v Böllinger Höfe v Neckarsulmu, kjer izdelujejo Audi e-tron GT, bo sledil Ingolstadt, kjer bo stekla proizvodnja prvega modela z novo platformo za prestižna električna vozila (angl. Premium Platform Electric, PPE). Do konca desetletja bodo vse Audijeve tovarne izdelovale vsaj en popolnoma električni model. Pri tem velja, da vsi Audijevi proizvodni obrati do leta 2025 želijo imeti proizvodnjo z nevtralno bilanco CO2[1], kar je že uspelo tovarnama v Bruslju in Győru.

[1] Audi razume bilančno nevtralnost CO₂ kot stanje, v katerem se emisije CO₂, ki jih povzročajo Audijevi proizvodi
ali dejavnosti ter so še vedno prisotne in/ali so v okviru dobavne verige, proizvodnje in recikliranja Audijevih vozil zaenkrat neizogibne, po izčrpanju drugih možnih ukrepov za zmanjšanje, vsaj količinsko izravnajo s prostovoljnimi kompenzacijskimi projekti, ki se izvajajo po vsem svetu. Tu niso upoštevane emisije CO₂, ki nastanejo v fazi uporabe vozila, tj. od trenutka, ko je vozilo predano stranki.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov