Avto.info

Prenovljeni Audi Q8

Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči

Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči

Prenovljeni Audi Q8

Avtor: Foto: Audi
Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči Prenovljeni Audi Q8: Ekspresiven dizajn in nova tehnologija luči

Audi je paradni model družine Q posodobil z novim dizajnom in izboljšanimi tehnologijami. Prenovljeni dizajn zunanjosti z novim ščitnikom na sprednjem in zadnjem odbijaču poudarja mogočni značaj SUV-ja. Opcijski paket zunanje opreme S line je namenjen kupcem, ki si želijo še več športnosti. Audi je model Q8* s HD matričnimi LED-žarometi prvič opremil z laserskimi lučmi kot dodatnimi dolgimi lučmi. Poleg tega ima ta žaromet digitalne dnevne luči s svetlobnimi grafikami po izbiri. Razširjeno ponudbo zaokrožajo digitalne zadnje OLED-luči s štirimi dizajni po izbiri. Nova platišča, barve, dekorativni elementi in sedeži s kontrastnimi šivi poudarjajo najvišji položaj tega modela med Q-modeli. Cene novega Audija Q8* se gibljejo od 86.700 evrov naprej.

Prečiščen, prostran, markanten: dizajn zunanjosti
Spremenjeni Q8* je z ekspresivnim dizajnom predstavnik Audijevih elegantnih SUV modelov, hkrati pa tudi sodobnega oblikovalskega sloga. S prečiščeno obliko, velikimi površinami in jasnim volumnom daje Q8* vtis dinamičnosti. Kratki previsi in dolga medosna razdalja poskrbijo za elegantne proporce, ki jih je mogoče še poudariti z markant­nimi barvami zunanjosti in platišči. Audijev razpoznavni, mogočni in pokončni osmerokotni enodelni okvir mreže hladilnika prepriča z zdaj navpičnimi vstavki. Pri osnovni izvedbi zunanjosti so ti kapljaste oblike, pri paketu zunanje opreme S-line in pri modelu SQ8 TFSI* pa imajo obliko črke L. Tako je že na prvi pogled očitno, da se model umešča med Audijeve najzmogljivejše modele in da se razlikuje od A-modelov. Samozavestni nastop modela Q8* še poudarjajo nove, izraziteje začrtane odprtine za zajemanje zraka, ki so jasno umeščene v osnovno arhitekturo vozila.

Audi je sistematično zmanjšal število dekorativnih elementov, da bi bil dizajn vozila še bolj prečiščen. Zunanjost osnovne izvedbe, paket zunanje opreme S line in S-model se na prvi pogled med seboj razlikujejo tako, da so deli sprednjega odbijača, stranske zaščitne letve na vratih in difuzor pri osnovnem modelu realizirani v kontrastni barvi, kar poudarja robustni terenski videz. Nov pri vseh agregatih Audija Q8* je izpušni sistem s kakovostnima in privla­čno zasnovanima izpušnima cevema. Paket zunanje opreme S line se tudi bolj zgleduje po modelu SQ8 TFSI* in izstopa zaradi jasno poudarjenih stranskih odprtin za zajemanje zraka v sprednjem odbijaču. Enodelni okvir navdušuje s svojstveno izbiro barv. Opcijsko sta na voljo paketa zunanjih elemen­tov v črni in črni plus izvedbi, pri kateri zunanjost zaznamujejo markantni poudarki v predelu Audijevega enodelnega okvirja mreže hladilnika, okrasnih letev ob stranskih steklih ter spred­njega in zadnjega odbijača. Maska enodelnega okvirja je poleg tega realizirana v visokosijajni črni barvi.

Inovativni HD matrični LED-žarometi z dodatnimi laserskimi lučmi ter digitalne dnevne luči ob zgornjem vodoravnem robu dajejo modelu Q8* še bolj samozavesten videz. V kombinaciji z digitalnimi zadnjimi OLED-lučmi, ki so pri Q8* na voljo prvič, pride plemeniti značaj modela še bolj do izraza. Na zadku LED-svetlobni pas skupaj z visokosijajno črno obrobo, v katero so integrirani Audijevi krogi, po celi širini avtomobila povezuje digitalne zadnje OLED-luči. Audi Q8* zrcali novo, sodobno celostno grafično podobo: krasijo ga dvodimenzionalni krogi, ki jih je prvič predstavil že Q8 e-tron*. S še večjo preciznostjo naredijo prav poseben vtis. Novi štirje krogi niso več kromirani, ampak kontrastno črno-beli. V sklopu opcijskega paketa belo barvo v krogih nadomesti temno siva, ki pa na pogled spominja na visokosijajno črno. Za umestitev oznake modela, izpeljanke in tehnologije je tudi pri modelu Q8* predviden B‑stebriček.

Nova oblika individualizacije: žarometi in zadnje luči
V modelu Q8* cesto serijsko osvetljujejo LED-žarometi z močno svetilnostjo, po želji je mogoče izbrati matrične LED‑žaromete. Poleg tega so na voljo še HD matrični LED-žarometi z Audijevimi laserskimi lučmi. V žarometih je po 24 LED-diod in ena visokozmogljiva laserska dioda, že na prvi pogled pa jih je mogoče prepoznati po vgrajeni modri ambientni lučki. Laserske luči se aktivirajo pri hitrosti nad 70 km/h in bistveno povečajo doseg dolgih luči. Novost pri najbolj izpopolnjeni različici žarome­tov: digitalne grafike dnevnih luči, ki modelu Q8* dajejo značilen, razpoznaven videz, uporabniku pa omogočajo, da prek vmesnika MMI izbira med štirimi individualnimi svetlobnimi grafikami. Nov pa ni samo razširjeni obseg funkcij žarometov, ampak tudi njihova oblikovna zasnova. Višja umestitev dnevnih luči daje modelu Q8* vizualno širino, poleg tega zaradi nje nastane tekoča oblikovna povezava med žarometi in enodelnim okvirjem. Prvič v modelu Q8* so opcijsko v ponudbi tudi v veliki meri digitalizirane zadnje OLED-luči (OLED = organic light emitting diode oz. organska svetleča dioda). Tudi te imajo v povezavi s sprednjimi žarometi štiri digitalne svetlobne grafike. Kakor v Audiju A8 in Q5 imajo digitalne zadnje OLED-luči tudi tu v kombinaciji z asistenčnimi sistemi funkcijo zaznavanja približevanja: če se drugi udeleženci v prometu mirujočemu Audiju Q8* od zadaj približajo na manj kot dva metra, krmilnik aktivira vse digitalne segmente OLED-luči. Omeniti velja še dinamične smernike in različne animacije za funkcijo Coming Home/Leaving Home.

Dekor, barve, platišča: za vsakogar ravno prava ponudba opreme
S prenovo modela Q8* je Audi še bolj izpopolnil program opreme. Šivi sedežnih prevlek za osnovni model so zdaj serijsko izvedeni v sivi kontrastni barvi. Poleg tega je na izbiro devet vrst dekorativnih elementov. Novost v programu: srebrn naravni jesenov les za osnovni model, matirana karbonska izvedba s strukturo kepra in matirani krtačeni aluminij s srebrno vtisnjeno linijo za model Q8* s športnim paketom S line in za model SQ8 TFSI*. Značaj modela Q8* še dodatno poudarjajo tri nove barve lakov. Audi Sport GmbH ima v ponudbi sakhirsko zlato in ascari modro, tu je še čilijevo rdeča, vse tri opcije so kovinski laki. Novosti za kupce pa ne vključujejo le barv: v naboru platišč se predstavlja pet novih dizajnov v velikostih od 21 do 23 palcev, kar je velika prednost pred konkurenčnimi modeli.

K modelski prenovi spada tudi ponudba aplikacij: potniki lahko prvič neposredno dostopajo do priljubljenih aplikacij tretjih ponudnikov (kot sta Spotify ali Amazon music). Redne posodobitve programske opreme in ponudba, ki se nenehno širi, omogočajo še večjo individualizacijo infotain­ment sistema. Trgovina z naborom tržno specifičnih aplikacij dopolnjuje modularno infotain­ment platformo tretje generacije (MIB 3). Na področju asistenčnih sistemov je izpopolnjen predvsem sistem za prikaz slike okolice. Audijev virtualni prikazovalnik v impresivni polni HD-ločljivosti med drugim opozarja na menjavo voznega pasu, prikazuje druge udeležence v prometu (tovorna vozila, osebna vozila, motorna kolesa), opozarja na varnostno razdaljo, pomaga vozniku pri vožnji skozi križišča in prikazuje spletne informacije o semaforjih. Poleg trgovine za aplikacije in novega prikaza slike okolice je obogatena tudi serijska oprema prenov­ljenega modela Q8*: med drugim so serijski 20-palčna aluminijasta platišča, kamera za vzvratno vožnjo, parkirna asistenca in asistenca za dolge luči ter komfortni ključ.

Kos vsaki situaciji: podvozje z Audijevimi geni
Samo Audi se vozi kakor Audi: to je najbolj jedrnat opis voznih lastnosti avtomobilov znamke Audi, seveda tudi modela Q8*. Vožnja z njim je uravnotežena, zanesljiva, nadzorovana, natančna in nenaporna. Pri tem imajo podvozje, krmiljenje, pogon, zavorni sistemi in sistemi uravnavanja ključno vlogo pri zagotavljanju trajno varnih, dinamičnih in hkrati udobnih voznih lastnosti. Zaradi uravnoteženega podvozja z jeklenimi vzmetmi z uravnavanjem blaženja Q8* že s serijsko opremo omogoča harmonično vožnjo. Kot opcijsko opremo je mogoče izbrati elektronsko uravnavano zračno vzmetenje z brez­stopenjsko prilagodljivim blaženjem, bodisi v izvedbi adaptive air suspension ali v izvedbi adaptive air suspension sport (del serijske opreme modela SQ8 TFSI*). Opcijsko štirikolesno krmiljenje (pri modelu SQ8 TFSI* serijsko) zagotavlja še večjo varnost in udobje. Pri nizki hitrosti se zadnji kolesi zasučeta za do pet stopinj v nasprotno smer glede na sprednji kolesi. Tako se obračalni krog zmanjša za do enega metra, poleg tega se izboljša vodljivost pri manevriranju. Obenem je vožnja pri višjih hitrostih udobnejša in stabilnejša, saj se zadnji kolesi obračata v isto smer kot sprednji. Za boljšo vodljivost modela Q8* v vsakodnevnih situacijah, na primer pri manevriranju na parkiriščih, v parkirnih hišah ali domači garaži, skrbi optimizacija krmiljenja, ki te manevre občutno olajša.

Prava izbira za vse življenjske situacije: pogoni
Ponudba se začne z agregatom 45 TDI quattro (poraba goriva v l/100 km, kombinirana:
8,9–8,0; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 232–210), 3-litrskim dizelskim motorjem z močjo 170 kW (231 KM) in maksimalnim navorom 500 Nm. Največji navor je na voljo v območju od 1.500 do 3.000 vrtljajev. Audi Q8 45 TDI* (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 8,9–8,0; emisija CO2, kombinirana, v g/km: 232–210) od 0 do 100 km/h pospeši v 7,1 sekunde. Najvišja hitrost znaša 226 km/h. Temu agregatu sledi 50 TDI quattro (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 8,9–8,0; emisija CO2, kombinirana, v g/km: 232–210). Ta močnejši motor ima moč 210 kW (286 KM ) in navor 600 Nm. Veliki SUV z njim od 0 do 100 km/h pospeši v 6,1 sekunde in naprej do najvišje hitrosti 241 km/h.

Audi Q8 55 TFSI* (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 11,4–10,2; emisija CO2, kombi­nirana, v g/km: 260–231) ima 6-valjni bencinski motor s trilitrsko gibno prostornino in direktnim vbriz­gavanjem goriva ter moč 250 kW (340 KM). V širokem območju števila vrtljajev od 1.370 do 4.500 1/min razvije maksimalni navor 500 Nm. Bencinski motor s turbopolnilnikom Audi Q8* od 0 do 100 km/h pospeši v 5,6 sekunde. Največja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h.

Vsi motorji V6 v Audiju Q8* so kombinirani z 8-stopenjskim menjalnikom tiptronic, stalnim štiri­kolesnim pogonom quattro in blagim hibridnim pogonom, ki lahko porabo v območju naj­pogostejšega delovanja zmanjša za do 0,5 litra na 100 kilometrov. Njegovi najpomemb­nejši komponenti sta litij-ionska baterija in jermenski zagonski alternator (RSG), ki dovaja elektriko 48-voltnemu glavnemu električnemu omrežju SUV-coupeja. Pri zaviranju alternator RSG omogoča moč rekuperacije do osem kilovatov, ki jih shrani v baterijo. Če voznik v hitrostnem območju med 55 in 160 km/h odvzame plin, lahko Q8* do 40 sekund jadra z izključenim motorjem. Alternator RSG nato hitro in neopazno spet zažene šestvaljni motor. Sistem start-stop se vključi že, ko hitrost pade na 22 km/h.

Neprekosljiva moč: Audi SQ8* z bencinskim motorjem V8 TFSI
Novi SQ8 TFSI* se ponaša s še bolj ekstremno športnostjo – navdušuje z novo oblikovanim usmernikom zraka na spodnjem delu sprednjega odbijača in ekspresivnim difuzorjem zadaj. Enodelni okvir ima navpične vstavke v obliki črke L, a v športni barvi. Stranske odprtine za zajemanje zraka so večje in zapolnjene s satasto mrežo. Audi pri ohišjih zunanjih ogledal, vstavkih v enodelnem okvirju in obrobah stranskih odprtin za zajemanje zraka stavi na športni videz aluminija. Ta športna izbira barv krasi tudi vstavek v stranskem pragu. Tudi za SQ8 TFSI* sta na voljo paketa zunanjih elementov v črni in črni plus izvedbi.

SQ8 TFSI* (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 12,8–12,0; emisija CO2 v g/km, kombini­rana: 291–272) po prenovi stavi na preizkušeni motor 4.0 TFSI z močjo 373 kW (507 KM) in navorom 770 Nm, ki je kombiniran s hitro delujočim 8-stopenjskim menjalnikom tiptronic in stalnim štirikolesnim pogonom quattro. Motor tako model SQ8 TFSI (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 12,8–12,0; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 291–272) od 0 do 100 km/h pospeši v le 4,1 sekunde. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. 4,0-litrski TFSI z zapo­red­jem vžigov 1-3-7-2-6-5-4-8 razvije markanten, športno mogočen zvok. Pri nizkih do srednjih obremenitvah in vrtljajih – od 160 do 250 Nm ter od 950 do 2.500 vrtljajev in pri zahtevanem navoru največ 145 Nm – sistem 'cylinder on demand' v višjih prestavah deaktivira valje 2, 3, 5 in 8, tako da izključi vbrizgavanje in vžig ter zapre sesalne in izpušne ventile. Preklop traja le nekaj milisekund, tako da ga praktično ni mogoče zaznati. Pri štirivaljnem načinu delovanja se v aktivnih valjih faze delovanja motorja zamaknejo v smeri večje obremenitve, zaradi česar se poveča toplotni izkoristek, medtem ko deaktivirani valji večinoma delujejo kot plinske vzmeti in brez izgub. Ob pritisku na pedal za plin se takoj spet vključijo. Za športni zvok je v zaključku vsake izpušne cevi izpušnega sistema preklopna loputa, ki zvok prilagaja glede na obremenitev in število vrtljajev.

Za optimalno doživetje vožnje pa ni potreben le prvorazreden motor, temveč tudi vrhunske komponente podvozja. V opcijskem naprednem paketu za podvozje kupci prejmejo tudi športni diferencial. Ta pri hitri vožnji skozi ovinke porazdeljuje pogonski navor z dvema lamelnima sklopkama. Več navora se prenaša na kolo, ki je v ovinku na zunanji strani in ima boljši oprijem. Zaradi tega nadzora vektorjev navora je vodljivost še lažja in natančnejša. Pri vstopu v ovinek ali pri pospeševanju je veliki športni SUV-coupe tako rekoč potisnjen v ovinek in podkrmiljenje se zmanjša na minimum. Druga komponenta v omenjenem paketu je elektromehanski sistem za aktivno stabiliziranje nagibanja (eAWS). Na obeh premah je nameščen kompakten elektromotor, ki je povezan z gonilom. Elektro­motor deli stabilizator na dve polovici. Pri vožnji naravnost dopušča, da delujeta pretežno neodvisno druga od druge, zaradi česar je nihanje karoserije na neravnih cestah manjše. Pri bolj športni vožnji pa elektromotor obe polovici zasuka drugo proti drugi, tako da delujeta kot ena enota. Zdaj se avto v ovinkih veliko manj nagiba, krmiljenje je natančnejše.

Sistemu eAWS pogonsko energijo dovaja superkondenzator, ki deluje pri napetosti 48 voltov. Kompaktni in lahki hranilnik energije, ki lahko v zelo kratkem času sprejme in odda zelo visoke tokove, oba elektromotorja oskrbuje z močjo do največ 1,5 kilovata. Audi SQ8 TFSI* je serijsko opremljen z 21-palčnimi platišči in pnevmatikami velikosti 285/45. Audi in Audi Sport imata v ponudi tudi druga 21- in 22-palčna platišča. Največja so 23-palčna platišča s pnevmatikami velikosti 285/35. Za večjo raznolikost Audi za model SQ8 TFSI* nudi še eno, novo 23-palčno aluminijasto platišče, ki je posebej usklajeno s športnim videzom vozila. Na sprednji premi so nameščeni zavorni koluti s premerom 400 milimetrov, na zadnji premi pa zavorni koluti s premerom 350 milimetrov. Črne zavorne čeljusti – opcijsko na voljo v rdeči barvi – imajo na sprednji premi Audijev značilni logotip S.

Naročila od septembra, cene od 86.700* evrov naprej
Audi Q8* bo s prenovljenim dizajnom, inovativno tehnologijo luči in obsežnejšim naborom opreme prišel na trg septembra letos. Cene za model 45 TDI quattro* se začnejo pri 86.700 evrih, model 50 TDI quattro* stane 89.700 evrov. Za 55 TFSI quattro* bo treba odšteti 89.900 evrov, cene za SQ8 TFSI* pa se začnejo pri 119.500 evrih.

Navedena oprema, podatki in cene se nanašajo na ponudbo za nemški trg. Pridržujemo si pravico do sprememb in napak.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov