Avto.info

Audi RS Q e-tron za 2024

Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi

Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi

Audi RS Q e-tron za 2024

Avtor: Foto: Audi
Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi Audi RS Q e-tron za 2024: Inovativni prototip z veliko novimi podrobnostmi

Neuburg na Donavi (Nemčija), november 2023 – Audi je ponovno izboljšal RS Q e-tron: prototip za rally z naprednim električnim pogonom z visokonapetostno baterijo in pretvornikom energije je bil pred tretjim nastopom na rallyju Dakar deležen novosti na številnih področjih. Za Audijevo vozniško ekipo, ki jo sestavljajo Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger in Carlos Sainz/Lucas Cruz, to pomeni, da bodo januarja 2024 lahko s pridom koristili številne izboljšave podrobnosti. Z novimi rešitvami je RS Q e-tron bolj varen, bolj zanesljiv, bolj udoben, nekoliko lažji in skrajša se čas servisiranja za ekipo.

Januarja 2024 se bo Audi s svojim nizkoemisijskim vozilom že tretjič spopadel z najzahtevnejšim puščavskim rallyjem na svetu. "Kaj je RS Q e-tron načeloma sposoben, so naši vozniki in sovozniki od leta 2022 naprej pokazali s šestimi etapnimi zmagami in 22 drugimi dnevnimi uvrstitvami na stopničke rallyja Dakar," je povedal Rolf Michl, vodja Audijevega avtomotošporta. "Sedaj gre za to, da svoje zmožnosti pokažemo karseda stalno, da se bomo lahko borili za najboljše uvrstitve." Audi Sport je analiziral dosedanje nastope, identificiral kritične točke in postavil jasne prioritete za nadaljnji razvoj. Dr. Leonardo Pascali, novi tehnični vodja projekta, se je skupaj s svojo razvojno ekipo od zgodnje pomladi naprej osredotočal na pet tematskih področij.

Varnost: še dodatno izboljšanje že visoke stopnje
Zaradi nezgod Stéphana Peterhansela in Carlosa Sainza na rallyju Dakar je Audi še dodatno izboljšal varnost. "Naš cilj je bil, da zmanjšamo maksimalno navpično pospeševanje pri pristankih po velikih skokih," je povedal dr. Leonardo Pascali. S predelavami vzmeti, blažilnikov in omejevalnika prislona v podvozju so inženirji bolje časovno razporedili en del obremenitve. S tem so omogočili optimalno obvladovanje platforme, ki je tako zelo pomembna za celotno zmogljivost avtomobila. Drugi del doprinese novo oblazinjenje sedežev. Pomaga, da se obremenitve za voznika in sovoznika razporedijo na daljše časovno obdobje in se s tem znižajo konične obremenitve. Razvojni inženirji so se načrtno ukvarjali s togostjo materialov in geometrijami oblazinjenja ter so pri tem upoštevali tudi vpliv temperature kabine na trdnost pen. Prav tako so odgovorni upoštevali varnost potnikov po trdem frontalnem pristanku, kot se je zgodil pri drugi nezgodi Carlosa Sainza na rallyju Dakar 2023, ko je trčil na nos vozila. Deformacijski elementi iz CFRP na sprednjem delu strukture šasije so sedaj daljši, a kljub temu na terenu ne vplivajo negativno na zelo pomembne prevozne kote. Sedaj bolje kot doslej absorbirajo energijo, ki nastane pri tovrstnih nezgodah.

Zanesljivost: premišljene podrobnosti za veliko celoto
Audi RS Q e-tron je tudi pri najtežjih pogojih zelo zanesljiv dirkalnik: pri prvem nastopu na rallyju Dakar leta 2022 so vsi trije avtomobili pripeljali v cilj. Leta 2023 dva od treh avtomobilov nista prišla do cilja, vendar za to niso bili krivi tehnični vzroki, ampak nezgode. Predvsem ker je kompleksna pogonska tehnologija načeloma dozorela, se glede zanesljivosti Audi Sport lahko osredotoča na podrobnosti. Doslej so se med obode platišč, zavorne kolute in premnike zatikali kamni. V nekaterih primerih so povzročili precejšnje poškodbe in so več kot enkrat zahtevali zamudno menjavo koles. Novi pritrdilni elementi za nosilec kolesa zato omogočajo več prostora, da kamne lažje odnese ven. Hkrati Audi Sport odslej uporablja robustnejša platišča. Poleg tega je nova generacija pnevmatik enotnega dobavitelja BF Goodrich zaradi stabilnejših stranic sedaj še manj občutljiva.

Udobje: boljša zaščita za večjo osredotočenost
Audi stavi na posebej izkušene, uigrane in vzdržljive pare voznika in sovoznika. Da bi bilo njihovo naporno delo lažje, so inženirji optimizirali akustično zaščito in zatesnitev vozniške kabine. Prilagojen sprednji pokrov sedaj bolje odbija nanose blata in vode, zato vetrobransko steklo ostane bolj čisto.

Zmogljivost: zamisli na številnih področjih
Od podvozja do programske opreme, od karoserije do električnega pogona: da bi Audi RS Q e‑tron v okviru zahtev pravilnika naredili še bolj zmogljiv, so inženirji upoštevali različne vidike. Prilagoditve blažilnikov in vzmeti so ekipi pomagale, da je uspela še bolje uskladiti komponente. Kljub rastoči masi novih, robustnejših pnevmatik so se želeli še bolj približali najnižji masi 2.100 kilogramov, zato so maso znižali različnim komponentam. Tega so bile deležne tako karoserijske obloge zadaj kot manjše zavorne čeljusti, pa tudi opora za sovoznikovo nogo. V pravilniku se je poleg tega pri razmerju med maso in zmogljivostjo nekoliko spremenilo ravnovesje med Audijevim modelom T1U in nasprotniki v kategoriji T1: največja zmogljivost električnih motorjev, ki je ob začetku sezone 2023 znašala 263 kW (vključno s količnikom učinkovitosti), se je po spremembi pravilnika med rallyjem Dakar spremenila v 271 kW. Do januarja 2024 se bo vrednost povečala na 286 kW. Poleg tega predpisi sedaj za konkurenčne modele T1 določajo za 10 kilogramov višjo maso, ki sedaj znaša 2.010 kilogramov.

Časi servisiranja: krajše delo, boljši rezultat
Ekipa razvojnih inženirjev družbe Audi Sport je v iskanju izboljšav raziskala tudi dnevno potrebna servisna dela na rally nastopih. Veliko praktičnih zamisli na detajlnih področjih sedaj poenostavlja številne delovne korake. Tako na primer spremenjene vijačne zveze, izboljšani nosilci za orodje, optimizirane priprave za točenje obratovalnih tekočin, nove rešitve za zapirala karoserijskih delov ter vijačni spoji namesto lepljenih poskrbijo za preprostejše in hitrejše servisiranje.

"Naša ekipa inženirjev je s številnimi kreativnimi rešitvami ponovno izboljšala RS Q e-tron," je povedal vodja Audijevega avtomotošporta Rolf Michl. "Voznik in sovoznik, pa tudi vsi mehaniki in inženirji so na boljšem zaradi domiselnih zamisli. Tako se počutimo optimalno pripravljeni na rally Dakar." Audi je od sredine leta postopno uvajal spremembe, začel s preizkušanjem na testiranjih in s tem zagotovil pravočasno odobritev vseh novosti za rally Dakar 2024.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava