Avto.info

NOVA FORD PUMA

KUL, UMIRJENA IN POVEZANA

NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA

NOVA FORD PUMA

Avtor: Foto: Ford
NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA NOVA FORD PUMA: KUL, UMIRJENA IN POVEZANA

Köln, 8. februarja 2024 – Ford je včeraj predstavil novo Pumo – elegantno in tehnološko napredno generacijo najbolje prodajanega avtomobila v Veliki Britaniji, ki osvaja srca voznikov po vsej Evropi. Nova Puma je kompaktni ‘crossover’, ki navduši s preprosto vožnjo v mestu, saj ponuja dovolj prostora za pet ljudi z vso prtljago ter prinaša povsem novo notranjost, velike digitalne zaslone, najsodobnejšo povezljivost in napredne vozne tehnologije za prijetnejša in še bolj sproščujoča potovanja. V notranjosti je nov kokpit v slogu športnega avta, ki obdaja potnike, zasloni so nameščeni visoko in obrnjeni proti vozniku, fizičnih gumbov pa je čim manj, kar zagotavlja umirjeno okolje. Uporabniki lahko s povezljivostjo 5G1 prevzamejo nadzor nad svojim dnevom in se tako izognejo nepričakovanim prometnim zastojem na poti v šolo ali pa prosijo Alexo Built-in,2 naj na nakupovalni seznam doda kavo. (na voljo na izbranih trgih)

Dovršene tehnologije poskrbijo, da je vožnja z uporabo tempomata bolj naravna, saj ta upočasni vožnjo pred križišči in ovinki, prav tako pa voznikom pomagajo ponoči bolje videti potek ovinkov in na sredinskem zaslonu zagotavljajo pogled iz ptičje perspektive, da je parkiranje na prometnih ulicah zares preprosto. Svobodo pri iskanju pustolovščin zunaj mesta zagotavljajo odzivni in varčni blagi hibridni pogonski sklopi z največjo močjo do 114 kW (155 KM) – ali celo 125 kW (170 KM) pri športnem novem modelu Puma ST Powershift 3,4 (na voljo na izbranih trgih). Prav tako je Ford danes napovedal, da bo še letos predstavil popolnoma električno Pumo Gen‑E – prvo Pumo, ki bo omogočala vožnjo brez izpušnih plinov.5

“Uporabniki Pume so nam povedali, da radi vozijo najlepši kompaktni ‘crossover’ in da vedno znova najdejo nove načine, da z MegaBoxom še bolje izkoristijo prtljažni prostor, kot bi ga lahko v drugih avtomobilih te velikosti. Povedali so nam tudi, da bi notranjost z resničnim učinkom navdušenja in napredno povezljivostjo za nadzor nad njihovim dnevom Pumo dvignila na še višjo raven,” je povedal Jon Williams, generalni direktor družbe Ford Blue v Evropi. “In prav to smo zagotovili: z vrhunskim oblikovanjem, poglobljeno digitalno izkušnjo in enako brezhibno integrirano povezljivostjo sistema SYNC 4 kot pri večjih modelih, na primer naši novi Ford Kugi – v obogateni in poenostavljeni ponudbi različic, ki novi generaciji kupcev omogoča, da lažje kot kdaj koli prej izberejo pravo Pumo za svoje dogodivščine.”

Tehnologija, ki poenostavlja življenje
Dva velika zaslona vozniku posredujeta najnovejše informacije in mu omogočata nadzor nad dogajanjem. Natančno 32,5 cm (12,8'') digitalno instrumentno ploščo je mogoče prilagoditi tako, da prikazuje informacije, ki jih kot najkoristnejše izbere posamezni voznik, medtem ko 30,5 cm (12'') sredinski zaslon na dotik visoke ločljivosti omogoča preprost pregled in upravljanje zemljevidov, informativno-razvedrilnega sistema ter funkcij, kot sta klimatska naprava in ogrevanje sedežev. Sistem za povezljivost, informacije in razvedrilo SYNC 4 v novi Pumi6 ima dvakrat večjo računsko moč kot njegov predhodnik in se prilagaja tako, da vozniki najlažje dostopajo do funkcij, ki jih najpogosteje uporabljajo. Glasovno upravljanje razume vsakdanji jezik, pametne telefone pa je mogoče preprosto povezati z brezžičnima vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto7 – ter jih polniti z brezžičnim polnjenjem.8,9

Tudi brez povezanega pametnega telefona lahko vozniki vprašajo Alexo Built-in2 “Kaj imam danes na koledarju?”, “Je kaj posebnega na moji poti domov?” ali “Predvajaj moj seznam pesmi za vožnjo” – bodisi prek zvočne letve ali zvočnega sistema B&O z 10 zvočniki, ki je na voljo za doplačilo (na voljo na izbranih trgih).8 Še višjo raven sloga in udobja prinašata novi vzdolžno pomični naslon za roke in športni volan z dvema krakoma in ravnim spodnjim delom, kot ga poznamo iz dirkalnikov. Nova Puma olajša vožnjo. Inteligentni prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop & Go in usmerjanjem v sredino voznega pasu9,10,11 uglajeno pospešuje in zavira, da je občutek bolj naraven, s pomočjo sistema pomoči za predvidljivo uravnavanje hitrosti (Predictive Speed Assist)9,10 pa lahko pred ovinki in krožišči ter pri vključevanju na avtocesto ali zapuščanju le-te prilagodi potovalno hitrost. V mestu lahko 360-stopinjski sistem prostorske kamere9,10,12 prikaže pogled iz ptičje perspektive in pomaga preprečiti praske pri parkiranju.

Novi žarometi prinašajo več kot le sveže oblikovanje in izrazit svetlobni podpis. Za doplačilo so na voljo dinamični matrični žarometi LED, ki s pomočjo dinamičnega usmerjanja osvetlitve ovinkov s predvidevanjem (Predictive Dynamic Bending Light)9,10 spremljajo cesto pred vami in vam tako omogočijo, da bolje vidite potek ovinkov. Nova Puma navdušuje s praktičnostjo velikega avtomobila. 80-litrski MegaBox v dnu prtljažnika je dovolj velik, da pogoltne vsebino manjšega nakupovalnega vozička v veleblagovnici. V prtljažniku lahko pokonci stojita dva kompleta palic za golf in tudi ob petih osebah ‘na krovu’ je na voljo več kot 450 litrov prostora za prtljago, nakupovalne vrečke ali pasji boks.13 Kupci lahko izbirajo med različicami Titanium, ST-Line in ST-Line X, ki vse prinašajo zdaj že kultni Pumin zunanji slog po navdihu kupeja in edinstveno oblikovanje sprednjega odbijača, maske in platišč iz lahke zlitine. Za občudovanje in pozornost prav tako poskrbita ena od šestih barv – vključno s sivo Cactus Grey, ki je prvič na voljo s Pumo – in osvetlitev tal ob vozilu s projekcijo logotipa Puma.8

Nove Pume poganja Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost Hybrid, ki uporablja 48-voltni blagi hibridni električni pogon za varčevanje z gorivom ali povečanje zmogljivosti do 114 kW (155 KM).3,4 Za bolj športno vožnjo je Ford Performance razvil novo Pumo ST Powershift s posebnim športnim podvozjem, oblikovanjem in specifikacijami ter največjo močjo do 115 kW (170 KM),3,4 ki jo razvije s serijskim sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom s hitrim prestavljanjem, ki je na voljo tudi za druge različice Pume. (na voljo na izbranih trgih)

V Evropi zasnovano in razvito Pumo izdelujejo v najsodobnejši Fordovi tovarni Otosan v Craiovi v Romuniji.

1 Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti mobilnega omrežja in združljivega paketa za prenos podatkov. Omrežje 5G ni na voljo povsod. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali celo onemogočanja delovanja povezanih storitev in funkcij. Dostopna točka Wi-Fi ni vključena v povezane storitve. Za dostopno točko Wi-Fi je treba skleniti posebno naročnino.
2 Za uporabo funkcije Alexa Built-in morajo vozniki z aplikacijo FordPass na pametnem telefonu ali prek nastavitev vozila aktivirati FordPass v svojem vozilu. Dostop do Alexe zahteva račun pri Amazonu, sistem SYNC 4 ali SYNC 4A, FordPass in brezplačne povezane storitve, aktivirane prek aplikacije FordPass (za podrobnosti glejte določila in pogoje FordPass). Morda bodo potrebni dodatni izdelki in nastavitve. Amazon, Alexa ter vsi povezani logotipi in oznake so blagovne znamke družbe Amazon.com, Inc. ali njenih podružnic.
3 Moč, navor, nosilnost, vlečna zmogljivost in poraba goriva po WLTP so neodvisne lastnosti in jih ni mogoče doseči hkrati.
4 Puma z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid Powershift s 125 KM: izpusti CO2 127–143 g/km, poraba goriva 5,6–6,3 l/100 km po WLTP. Puma z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid z močjo 125 KM in ročnim menjalnikom: izpusti CO2 119–135 g/km, poraba goriva 5,3–6,0 l/100 km po WLTP. Puma z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid Powershift s 155 KM: izpusti CO2 125–142 g/km, poraba goriva 5,5–6,3 l/100 km po WLTP. Puma ST Powershift: izpusti CO2 135–146 g/km, poraba goriva 6,0–6,5 l/100 km po WLTP. Razpon izpustov CO2 in porabe goriva se lahko razlikuje glede na različice vozila, ki so na voljo na posameznih trgih. Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom po WLTP so določeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.
5 Uradno homologirani doseg bo objavljen pred začetkom prodaje. V skladu s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (WLTP). Navedeni doseg (vrednosti ciljnega dosega po WLTP) je možno doseči s popolnoma napolnjeno baterijo – odvisno od različice oz. opreme in konfiguracije baterije. Dejanski doseg se lahko razlikuje odvisno od različnih dejavnikov (npr. vremenskih razmer, načina vožnje, profila poti, stanja vozila, starosti in stanja litij-ionske baterije).
6 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav. Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.
7 Zahteva telefon z aktivno naročnino za prenos podatkov in združljivo programsko opremo. SYNC 4 med uporabo ne upravlja izdelkov drugih proizvajalcev. Za funkcionalnost svojih izdelkov odgovarjajo izključno njihovi proizvajalci.
8 Razpoložljivo brezžično polnjenje Qi morda ni združljivo z vsemi mobilnimi telefoni.
9 Funkcija za doplačilo.
10 Funkcije za pomoč vozniku dopolnjujejo in ne nadomeščajo voznikove pozornosti, presoje in potrebe po upravljanju vozila.
11 Če je zaustavitev daljša od treh sekund, mora voznik za nadaljnje delovanje sistema posredovati s pritiskom na gumb “RES” ali stopalko za pospeševanje.
12 Kamere delujejo le pri hitrostih do 10 km/h.
13 Zmogljivost za prevoz prtljage in natovarjanje je omejena z maso in porazdelitvijo mase.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov