Avto.info

»Varno ima vedno prav«

Nova Gorica in Celje bogatejša za nov, 3D prehod za pešce

»Varno ima vedno prav«: Nova Gorica in Celje bogatejša za nov, 3D prehod za pešce

»Varno ima vedno prav«

Avtor: Foto: Ana Rojc
»Varno ima vedno prav«: Nova Gorica in Celje bogatejša za nov, 3D prehod za pešce

26. 5. 2023 - Zavarovalnica Generali je skupaj s partnerskimi občinami in Zavodom Varna pot v Novi Gorici ter Celju predala v uporabo dva nova 3D prehoda za pešce, ki bosta skrbela za večjo varnost najranljivejših v prometu. Mestni občini sta se pridružili projektu, ki voznike opozarja na počasnejšo vožnjo za zagotavljanje večje varnosti pešcev, posebej otrok in starejših, kolesarjev ter voznikov skirojev. Umeščanje 3D-zeber je del akcije »Varno ima vedno prav«, za manj žrtev med najranljivejšimi udeleženci v prometu. Partnerji v projektu – zavarovalnica Generali, Zavod Varna pot in izbrane občine po Sloveniji – bodo do sredine junija v uporabo predali še 3 nove tridimenzionalne prehode za pešce v Krškem, Trebnjem in na Bledu.

3D-zebre, ki so nastale na pobudo zavarovalnice Generali in v sodelovanju s partnerji, so zarisane že v občinah Velenje, Ptuj, Ljubljana, Črnomelj, Kobarid, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Piran. V Celju je 3D-zebra na Jurčičevi ulici 1, v bližini vrtca Anice Černejeve, v Novi Gorici pa na križišču Trubarjeve in Kidričeve ulice, v bližini OŠ Frana Erjavca. Voznike opozarjata na dodatno zmanjšanje hitrosti, ki je na teh območjih že omejena, saj se prehoda nahajata na območju umirjenega prometa. Župana obeh mestnih občin, Samo Turel iz Nove Gorice in Matija Kovač iz Celja, sta pozdravila iniciativo, ki dopolnjuje številne ukrepe, ki so jih že uvedli z namenom dodatnega umirjanja prometa v mestnem središču.

»Varnost otrok je brez dvoma eno izmed osnovnih poslanstev staršev in celotne družbe. Jeseni 2022 je  Evropski Svet za varnost prometa − ETSC podal tudi desetletno poročilo na področju varnosti otrok na evropskih cestah. V tem obdobju so ceste zahtevale 6000 otroških življenj, starih do 14 let. Polovica umrlih otrok je bila potnikov v vozilu, tretjina je bila pešcev, 11 % je bilo kolesarjev. Med približno 40 priporočili nacionalnim vladam in Evropski uniji, je ETSC pozval k ukrepom za varne kolesarske poti in pešpoti do šol in med drugim izpostavil, da bi morale biti omejitve hitrosti na cestah v okolici vrtcev in šol 30 km/h. Poročila, priporočila in nasveti različnih organizacij tako lahko ostanejo nema črka na papirju ali pa spodbudijo različne deležnike, da naredijo korak več za večjo varnost otrok in šibkejših v prometu,« je povedal Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in izrazil svoje veselje, da lahko v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi že tretje leto zapored soustvarjajo varne prehode za pešce in spodbujajo različne deležnike k večji ozaveščenosti o pomenu varnosti v cestnem prometu.  

Zavarovalnica Generali se je odzvala številnim projektom Zavoda Varna pot, da skupaj ukrepajo in naredijo spremembo. Član uprave Generali zavarovalnice Mitja Feri je ob predaji 3D-zebre v Novi Gorici povedal: »Vsaka žrtev, ki jo zahteva promet, je nedopustna in jo s skupnimi močmi in prizadevanji vseh lahko preprečimo. Lokalno okolje igra tu najpomembnejšo vlogo, zato nas res veseli, da vselej najdemo proaktivne sogovornike, ki želijo skupaj z nami opozarjati na problematiko prometne varnosti in tudi ukrepati z dolgoročnimi, trajnostnimi rešitvami, s katerimi želimo graditi vseživljenjska partnerstva tudi na področju preventive v prometu.« 

Dogodka ob predstavitvi novih 3D-zeber sta bila zaradi sodelovanja glasbenika in raperja Trkaja še toliko bolj navdušujoča. Osnovnošolci in vrtčevski otroci so skupaj z njim zapeli tudi himno projekta za večjo varnost najranljivejših v prometu »Varno ima vedno prav«. Ta nagovarja vse udeležence v prometu na najpogostejše napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa zelo pomembno sporočilo: "Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat" – ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

GENERALI zavarovalnica d. d. je v Sloveniji prisotna od leta 1997. Je vodilna mednarodna zavarovalnica v Sloveniji in del Skupine Generali, enega največjih svetovnih ponudnikov zavarovanj in upravljanja premoženja. Ustanovljena je bila leta 1831, prisotna je v 50 državah sveta, s skupnim prihodkom od premij, ki je leta 2022 znašal 81,5 milijard evrov. Z 82.000 zaposlenimi po vsem svetu in 69 milijoni strank ima Skupina vodilni položaj v Evropi in čedalje pomembnejšo pozicijo v Aziji in Latinski Ameriki. Z inovativnimi in prilagojenimi rešitvami, najboljšo uporabniško izkušnjo in digitaliziranimi globalnimi distribucijskimi zmogljivostmi je Generali v osrčju svoje strategije zavezan h grajenju vseživljenjskega partnerstva s strankami. Z namenom ustvarjanja pravičnejše in odpornejše družbe ter vrednosti za vse deležnike, je trajnostni razvoj vključen v vse strateške odločitve.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava