Avto.info

Electric Bus Champion 2024

Povsem električni Mercedes-Benz eCitaro

Electric Bus Champion 2024: Povsem električni Mercedes-Benz eCitaro

Electric Bus Champion 2024

Avtor: Foto: Mercedes-Benz
Electric Bus Champion 2024: Povsem električni Mercedes-Benz eCitaro Electric Bus Champion 2024: Povsem električni Mercedes-Benz eCitaro Electric Bus Champion 2024: Povsem električni Mercedes-Benz eCitaro Electric Bus Champion 2024: Povsem električni Mercedes-Benz eCitaro

Leinfelden-Echterdingen / Bonn – Lokalno popolnoma električni Mercedes-Benz eCitaro G brez emisij je električni avtobusni prvak leta 2024. Nizkopodni zgibni mestni avtobus s trikrako zvezdo je znova prejel najboljše ocene žirije na letošnjem primerjalnem testu električnih avtobusov, ki ga je organizirala revija Omnibusspiegel bus.

Lansko leto je Mercedes-Benz eCitaro – takrat je sodeloval v različici solo avtobusa – že zmagal pred vsemi tekmeci in osvojil laskavi naslov. Na šesti izvedbi slovitega primerjalnega testa električnih avtobusov, ki je sredi aprila 2024 potekal v Bonnu, je več kot 40 mednarodnih specializiranih novinarjev in predstavnikov potniških prevoznikov štiri dni pozorno pregledovalo najnovejše nizkopodne zgibne avtobuse z baterijo. Poleg testnih voženj na zahtevnem testnem krogu, ki vodi skozi obrobje Bonna, je program preizkuševalcev vključeval tudi potniško vožnjo. Izkušeni serviserji so na servisnem pregledu ocenili tudi prijaznost servisa in popravil vseh sodelujočih vozil. Po obsežnih testnih vožnjah so preizkuševalci podelili točke za udobje potnikov, vodljivost za voznike, kakovost izdelave in končne obdelave ter prijaznost do storitev vsakega avtobusa. Mercedes-Benz eCitaro G je dosegel največ točk.

Impresivna konfiguracija baterije zagotavlja ustrezen doseg
Na letošnjem primerjalnem testu električnih avtobusov je Mercedes-Benz eCitaro G sodeloval v aktualni različici z litij-ionskimi baterijami tretje generacije (NMC3). Testni avtobus je bil opremljen s šestimi visokonapetostnimi baterijskimi paketi s skupno energijsko kapaciteto okoli 588 kWh, s čimer je štirivratnemu zgibnemu avtobusu zagotovljen ustrezen doseg delovanja. Alternativno je na voljo zgibni avtobus eCitaro z najmanj štirimi in največ sedmimi baterijskimi paketi s skupno zmogljivostjo do 686 kWh.

Zelo funkcionalen in udoben kokpit
Razporeditev potniškega prostora v avtobusu eCitaro ustreza znanim modelom Citaro. Tako kot potniki je tudi voznik eCitara na poznanem terenu in se mu ni treba prilagajati večjim spremembam. Kokpit testnega vozila združuje funkcionalnost in udobje. Povsem namenoma se instrumenti, komande in koncept upravljanja le malo razlikujejo od Citara z motorjem z notranjim izgorevanjem – to voznikom olajša hitro preklapljanje med vozili.

Neprimerljiva varnost eCitaro
Za avtobus Mercedes-Benz je varnost vedno na prvem mestu. Kot vsak zgibni avtobus s trikrako zvezdo je bil tudi testni avtobus v primerjalnem testu električnih avtobusov opremljen z dinamičnim krmilnikom vrtljive plošče (ATC), ki zagotavlja optimalne krmilne lastnosti, visoko stabilnost in odlično manevriranje. Druge funkcije opreme na krovu testnega avtobusa so vključevale sistem za zvočno opozarjanje na vozila (AVAS), asistenta za zavijanje Sideguard Assist, ki temelji na radarju, in sistem aktivne pomoči pri zaviranju Preventive Brake Assist.

Novi asistenčni in varnostni sistemi
V času priprav na prihodnjo splošno varnostno uredbo (GSR) v EU in v drugih evropskih državah bodo člani družine Citaro in s tem tudi eCitaro G do julija 2024 postopoma postali še varnejši zahvaljujoč novim asistenčnim in varnostnim sistemom. Med novimi sistemi je tudi asistent za zavijanje Sideguard Assist 2, ki se še natančneje odzove in opozori, če obstaja nevarnost trka s pešci in kolesarji ter zdaj nadzoruje tudi območje na voznikovi strani. Frontguard Assist je popolnoma nov. Zazna in opozori na ovire ali ljudi neposredno pred vozilom. Skupaj s kamero za vzvratno vožnjo, ki je zdaj serijska ali še bolj z opcijskim sistemom 360° kamer v solo vozilu ali 270° sistemom kamer v zgibnem avtobusu, je voznikom zagotovljen celovit informacijski in opozorilni sistem za območje okoli njihovih avtobusov eCitaro. Druga nova funkcija je inteligentni asistent za hitrost in prometne znake Traffic Sign Assist. Nazadnje, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPM) in asistent za pozornost Attention Assist (AtAs) ter vmesnik za uporabo alkotesterjev na delovnem mestu voznika bodo sprejeti kot standardna oprema.

Celovita vsestranska storitev z Omniplusom
Mercedes-Benz eCitaro G ne navdušuje le s svojo varnostjo, visoko stopnjo udobja med vožnjo, enostavnostjo upravljanja in prijaznostjo do servisiranja. Zahvaljujoč Omniplusu, servisni organizaciji Daimler Buses, se lahko kupci zanesejo tudi na močno, vseevropsko servisno mrežo z več kot 80 specializiranimi servisnimi točkami eBus ter hitro in zanesljivo dobavo rezervnih delov. Poleg tega digitalne storitve storitvene znamke Omniplus ponujajo celovito podporo za eCitaro in segajo od analize podatkov o vozilih in funkcij upravljanja voznega parka do upravljanja polnjenja.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov