Avto.info

GEM motors razvil električni pogon za Stilride

Prvi električni skuter, ustvarjen s pomočjo industrijskega origamija

GEM motors razvil električni pogon za Stilride: Prvi električni skuter, ustvarjen s pomočjo industrijskega origamija

GEM motors razvil električni pogon za Stilride

Avtor: Foto: Aleš Rosa in Stilride
GEM motors razvil električni pogon za Stilride: Prvi električni skuter, ustvarjen s pomočjo industrijskega origamija GEM motors razvil električni pogon za Stilride: Prvi električni skuter, ustvarjen s pomočjo industrijskega origamija Jonas Nyvang, izvršni direktor podjetja Stilride

Jonas Nyvang, izvršni direktor podjetja Stilride

GEM motors razvil električni pogon za Stilride: Prvi električni skuter, ustvarjen s pomočjo industrijskega origamija GEM motors razvil električni pogon za Stilride: Prvi električni skuter, ustvarjen s pomočjo industrijskega origamija GEM motors razvil električni pogon za Stilride: Prvi električni skuter, ustvarjen s pomočjo industrijskega origamija GEM motors razvil električni pogon za Stilride: Prvi električni skuter, ustvarjen s pomočjo industrijskega origamija GEM motors razvil električni pogon za Stilride: Prvi električni skuter, ustvarjen s pomočjo industrijskega origamija

Švedsko zagonsko podjetje Stilride je javnosti prvič predstavilo istoimenski električni skuter, ustvarjen s pomočjo inovativne tehnologije Stilfold, ki so jo njegovi snovalci poimenovali industrijski origami. Stilride je za razvoj skuterja sklenil strateško partnerstvo s slovenskim podjetjem GEM motors, ki razvija inovativne električne pogone. Skuter bo v ekskluzivni omejeni seriji na voljo švedskim kupcem spomladi leta 2024, poganjal pa ga bo napredni električni motor v kolesu tip G2.6.

Stilride nastal iz ljubezni do origamija, starodavne japonske umetnosti zlaganja papirja
Stilride 1 je najnovejši izdelek podjetja Stilride, s katerim švedski inovatorji na področju električne mobilnosti na novo pišejo pravila oblikovanja za trajnostna lahka električna vozila. Ustanovitelja podjetja Stilride Tue Beijer in Jonas Nyvang sta svojo ljubezen do origamija pretvorila v posebno tehniko zlaganja jekla in jo poimenovala Stilfold oziroma industrijski origami. Stilfold uporablja robotske roke za zlaganje jekla čez krivulje, da ustvari oblike, ki so bile uporabljene za izdelavo njihovega prvega električnega skuterja. Gre za trajnostni postopek, saj namesto klasičnega varjenja Stilfold zgiba in spaja posamezne liste jekla. Rezultat je futuristični skuter Stilride, ki spominja na gracioznega laboda, ki drsi po gladini jezera. Ponaša se z elegantno zasnovo, ki jo zaokroža oblazinjen sedež, njegov koničast videz pa aludira na pernati rep vodne ptice.

Stilride in GEM motors, dva prejemnika nagrade red dot
»S skuterjem Stilride raziskujemo potencial ploščatega jekla. Je kot katerikoli drug material, vendar ima visoko odpornost proti obrabi, večjo možnost recikliranja in je zelo prilagodljivo, zato ponuja ogromno priložnosti za ustvarjanje,« pojasnjuje Jonas Nyvang, izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Stilride, in dodaja: »Za partnerstvo s podjetjem GEM motors smo se odločili, ker je sposobno razviti pogon, ki ustreza tehničnim zahtevam našega skuterja in mu omogoča maksimalni izkoristek. Dodana vrednost partnerstva pa je seveda dovršeno oblikovno zlitje dveh visokotehnoloških izdelkov – skuterja Stilride in elektromotorja, oba nagrajena s priznanjem red dot.«

Stilride x GEM motors — partnerstvo za edinstveno izkušnjo urbane mobilnosti
Stilride in GEM motors sta se povezala, da bi ustvarila nepozabno izkušnjo urbane mobilnosti. Električni motocikel Stilride poganja GEM elektromotor v kolesu tip G2.6 z vgrajenim krmilnikom nazivne moči 8KW (10,75KM). Skupaj z litijevo baterijo omogoča največjo hitrost 100 km/h in doseg kar 120 km. Pogon se ponaša z izrednim izkoristkom, ki krepko prekaša druge pogonske rešitve na trgu. S posebno integrirano rešitvijo platišča še dodatno znižuje težo pogona v primerjavi s kolesi, ki uporabljajo standardna platišča.

»Ponosni smo, da je podjetje Stilride za razvoj električnega pogona za njihov skuter izbralo naše podjetje, kar nam daje veliko priznanje za naše preteklo razvojno delo. Sam proces razvoja, ki teži k iskanju najboljše rešitve za posamezno vozilo za nas predstavlja edinstveno priložnost za raziskovanje novih »out-of-the-box« rešitev, ki določajo glavne trende novih naprednih pogonov za lahka električna vozila. Glavni izziv pri razvoju električnega pogona za Stilride je predstavljala predvsem popolna integracija motorja, krmilnika in platišča v eno pogonsko enoto, ki se sklada z zahtevami dizajna vozila. S končno rešitvijo smo uspeli zagotoviti izjemno kompaktnost celotnega pogona z izrednim izkoristkom. Končni izdelek bo nedvomno prava poslastica za voznike, ki cenijo tehnično dovršeno izkušnjo urbane mobilnosti z večjo učinkovitostjo in dometom vozila, brez kompromisa glede voznih karakteristik pogona,« poudarja dr. Simon Mandelj, direktor podjetja GEM motors.

Stilride bo prvim kupcem na voljo že v naslednjem letu
Stilride spomladi 2024 načrtuje začetek proizvodnje prve ekskluzivne serije Stilride 1 Limited Founders Edition, ki bo obsegala 150 električnih skuterjev. Cena skuterja bo znašala 15.000 evrov, trenutno pa bo na voljo le kupcem na Švedskem.

Več informacij o Stilridu: https://www.stilride.com/

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov