Avto.info

POVSEM NOVI LEXUS LM

Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus

POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus

POVSEM NOVI LEXUS LM

Avtor: Foto: Lexus
POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus POVSEM NOVI LEXUS LM: Prvi prestižni potniški enoprostorec znamke Lexus

LM je za znamko Lexus v Evropi povsem nova vrsta vozila. Kratica LM v angleškem jeziku predstavlja besedi Luxury Mover. Gre za vozilo, ki združuje lastnosti udobne admiralske limuzine in prostornost ter enoprostorsko zasnovo kombija. V konkretnem primeru novega enoprostorca LM gre tudi za udejanjanje načel japonskega gostoljubja omotenaši, ki se osredotočajo na udobje, funkcionalne podrobnosti, uporabnost in vsestransko dobro počutje.

Lexus si s predstavitvijo povsem novega tipa vozila na evropskem trgu prizadeva privabiti nove kupce, ki imajo nekoliko drugačen življenjski slog in bolj specifične potrebe po mobilnosti. Z razvojnim pristopom, ki v središče postavlja človeka, so ustvarili vozilo z dvojno osebnostjo, ki je lahko povsem potovalno-bivalni prostor, ki omogoča popolno sprostitev, ali pa prilagodljiva mobilna pisarna za tiste, ki čas potovanja izkoristijo tudi za službena opravila. Na voljo sta dve različici: štirisedežni model, ki ima potniško kabino z dvema velikima sedežema in omogoča precej potovalnega razkošja, in sedemsedežna različica, namenjena udobnemu prevozu potnikov. Ta ima dve vrsti sedežev in dodatni sredinski sedež v tretji vrsti. Notranjost uteleša vizijo znamke Lexus, ki si na vseh ravneh prizadeva ustvariti osebno razkošje. Sedeži so zasnovani za popolno podporo in udobje. V kabini je mogoče natančno nadzorovati temperaturo, kakovost zraka in osvetlitev. Na voljo sta tudi preprosta in intuitivna povezljivost in multimedija, ki med drugim vsebujeta avdiosistem Mark Levinson 3D Surround Sound in 122-centimetrski (48-palčni) zaslon visoke ločljivosti, ki je na voljo pri štirisedežni različici.

V novem enoprostorcu LM je vse povezano z udobjem. S premišljenimi inženirskimi pristopi je bila dosežena tekoča, tiha in umirjena vožnja, ob kateri potniki sploh ne opazijo, da se vozilo premika. Platforma GA-K omogoča nizko težišče. Inženirji pa so razvili tudi poseben način vožnje Rear Comfort, ki temelji na novih sistemih zaviranja, nadzora karoserije in izboljšanem vzmetenju. S posebnimi rešitvami so dosegli tudi skoraj popolno zmanjšanje hrupa in tresljajev, tako da v kabini prevladuje pomirjujoča naravna tišina. Voznik ves čas uživa v udobju, nadzoru in naravnem dialogu z vozilom. Filozofija Lexus Driving Signature pa ni na voljo le vozniku, ampak prvič upošteva tudi kakovost potniške izkušnje.

RAZVOJNA ZGODBA Z NOVIM PRISTOPOM DO RAZKOŠJA
Pri znamki Lexus so, preden so začeli razvoj enoprostorca LM, izvedli raziskavo med proizvajalci zasebnih letal in zelo premožnimi strankami. Ugotovitve so potrdile, da kupci zaznavajo najvišji standard razkošja, ko se fizično in psihično počutijo popolnoma spočite. Ta lastnost je ocenjena celo višje kot dostop do naprednih tehnologij in funkcij. Inženirji znamke Lexus so to znanje uporabili pri zasnovi vozila, v katerem se potniki počutijo popolnoma sproščeno in brezskrbno. Pravzaprav se ta pristop skoraj do podrobnosti ujema z načeli japonskega gostoljubja omotenaši, ki predvidijo potrebe gostov, še preden se te sploh pojavijo. Prav Lexus je to filozofijo uspešno prenesel v avtomobilski svet. Enoprostorec LM pa ponuja tudi poenostavljeno interakcijo s sodobno tehnologijo, ki je še posebno pomembna za ljudi, ki živijo zaposleno življenje. Dober primer je krmiljenje z enim gumbom. Z njim je namreč mogoče uravnavanje klimatske naprave, osvetlitve in sedežev. Lexus z osebnim razkošjem obogati čas, ki ga ljudje preživljajo na poti.

"Želeli smo ustvariti prostor, v katerem se gostje, ki so zelo zaposleni ali živijo aktiven življenjski slog, lahko vrnejo k sebi," je pojasnil glavni inženir Takami Yokoo.

OBLIKOVNA ZASNOVA ZUNANJOSTI: DOSTOJANSTVENA ELEGANCA
Novi LM je po športnih terencih NX, RX in RZ 450e četrti model znamke Lexus, ki je nastal na temeljih oblikovalskega jezika Next Chapter. Zasnova, ki izžareva dostojanstveno eleganco, mu daje edinstveno in samozavestno podobo na cesti. Njegova karoserijsko dimenzijska razmerja pa omogočajo preprosto uporabo in okretnost. Vozilo je dolgo 5130 milimetrov, široko 1890 milimetrov in visoko 1945 milimetrov. Medosna razdalja pa znaša 3000 milimetrov, kar tudi potnikom na zadnjih sedežih zagotavlja precej udobja in prostornosti.

Drzna zasnova sprednjega dela vozila izžareva značilno identiteto znamke Lexus. Poleg tega se vozilo zgleduje po oblikovnem pristopu Resolute Look, ki je bil značilen za vozila znamke Lexus kmalu po letu 2000. Vretenasta oblika zračnika motorja je nekoliko stisnjena, kar ustvarja velik spodnji del zračnika pod ozko odprtino, ki je tik pod sprednjim robom pokrova motorja. Vse skupaj pa se elegantno navezuje z žarometi. Maska je zaključena v barvi karoserije avtomobila, kar ustvarja bolj opazen in enoten videz. LM odlikujejo tekoče linije in estetska zasnova zadnjih sedežev, ki sta usmerjena naprej. Velike steklene površine in nizke linije stranskega profila ustvarjajo prijeten občutek odprtosti. Preprost dostop omogočajo velika drsna stranska vrata. Na zadku se svetlobno telo v obliki črke L po celotni širini razteza čez zadnja vrata in se ovija okoli stebričkov D. Vse to pripomore k ustvarjanju mogočne grafike, ki še dodatno poudarja širino avtomobila. Na voljo so 43,18-centimetrska (17-palčna) ali 48,26-centimetrska (19-palčna) lita platišča. Paleta barv, med katerimi so na voljo tudi tri različice z globokim leskom, pa izraža prestiž in razkošje.

ŽIVLJENJE V POTNIŠKI KABINI: ULTIMATIVNI OMOTENAŠI NA ŠTIRIH KOLESIH
Že vstop v kabino novega enoprostorca LM razkriva bistvo njegovega značaja. Zadnji del potniškega prostora je prijeten, prostoren in oblikovan tako, da je vsako potovanje udobno in brezskrbno. Udobni osebni življenjski prostor in funkcionalna mobilna pisarna sta združena v enem razkošnem vozilu. Umirjenost minimalističnega dizajna skupaj s premišljeno izbranimi barvami in teksturami ustvarja čist in neobremenjen videz. LM je na voljo v različicah s štirimi ali sedmimi sedeži. V modelu s sedmimi sedeži ima srednja vrsta dva velika in udobna sedeža, dodatna tretja vrsta pa je opremljena s preklopnimi sedeži v konfiguraciji 2 + 1. Če je potrebnega več prostora za prtljago, je sedeže zadnje vrste mogoče zložiti.

Štirisedežni model pomeni vrhunec razkošja s samo dvema večnamenskima zadnjima sedežema in številnimi funkcijami, ki omogočajo udobno in prijetno potovanje. Kabina vključuje predelno steno, ki loči sprednji in zadnji del. V predelni steni sta 122-centimetrski (48-palčni) ultra širok zaslon in steklena plošča, ki jo je mogoče zatemniti. Avdiosistem Mark Levinson 3D Surround Sound ima niz 23 zvočnikov. Dodatno udobje v kabini pa ustvarja izpopolnjeni sistem Lexus Climate Concierge, ki s posebnimi toplotnimi senzorji omogoča natančen nadzor in usmerjanje ogrevanja in prezračevanja.

VOZNIKOV KOKPIT, ZASNOVAN NA PODLAGI OBLIKOVALSKEGA KONCEPTA TAZUNA
Tudi kokpit novega enoprostorca LM je zasnovan po načelu omotenaši. Predvsem pa je izdelan z enako pozornostjo do detajlov kot vsi drugi novi modeli znamke Lexus. Razporeditev glavnih upravljalnih elementov, merilnikov in virov informacij sledi konceptu Tazuna, tako da voznik potrebuje le majhen premik roke ali oči in lahko svojo pozornost osredotoči na cesto pred seboj. Tazuna je namreč japonska beseda, ki opisuje intuitivni nadzor, ki ga ima jahač z nežnim upravljanjem vajeti nad svojim konjem. Tovrstna zasnova kokpita soustvarja elemente filozofije Lexus Driving Signature, ki vozniku pomaga pri zagotavljanju občutka stalnega nadzora in povezanosti z vozilom. Da bi se voznik počutil eno z avtomobilom, je volan pomaknjen bližje vozniku in postavljen pod bolj pokončnim kotom, položaj stopalk in naslona za noge pa je bil natančno izračunan. Sedalo na voznikovem sedežu je izdelano iz materialov, ki so posebej izbrani za zagotavljanje vrhunske stabilnosti telesa in porazdelitve pritiska. Oba sprednja sedeža sta električno nastavljiva. Voznikov sedež ponuja osemsmerno nastavitev, sovoznikov pa je nastavljiv v štiri smeri.

Sprednja kabina ustvarja občutek široke odprtosti. Odlikuje jo preprosta zasnova armaturne plošče, ki se neopazno povezuje z zgornjimi oblogami vrat, kar ustvarja dodaten občutek razkošja. 35,56-centimetrski (14-palčni) osrednji multimedijski zaslon, ki je občutljiv za dotik, je opremljen tudi s fizičnimi gumbi za upravljanje klimatske naprave in zvoka, skupaj s prilagodljivo sredinsko konzolo ustreza potrebam profesionalnih voznikov. Na voljo je več možnosti povezovanja: sprednja konzola ima dva priključka USB-C in (pri modelu s sedmimi sedeži) brezžični polnilnik Qi. Ohišje na sredinski konzoli ima dodatne priključke USB-C, priključek HDMi in vtičnico 12 V. Brezžična integracija pametnega telefona je na voljo za Apple CarPlay, povezava Android Auto pa je na voljo z žico. Celotni potniški prostor izžareva rokodelsko mojstrstvo, kakovost in pozornost do detajlov. Voznik lahko izkoristi prednosti naprednih funkcij, ki mu pomagajo pri popolni obveščenosti, vključno z digitalnim vzvratnim ogledalom, ki v realnem času omogoča neoviran pogled nazaj, in 25-centimetrskim (10-palčnim) projekcijskim zaslonom na notranji strani vetrobranskega stekla. Monitor s panoramskim pogledom uporablja kamere okoli vozila za 360-stopinjski pogled na območje neposredno okoli vozila ali pogled iz ptičje perspektive za pomoč pri natančnem manevriranju v ozkih parkirnih prostorih.

PREFINJENO UČINKOVIT ELEKTRIFICIRNI POGONSKI SKLOP
LM 350h poganja Lexusov 2,5-litrski samopolnilni hibridno-električni sistem, ki je nameščen tudi v povsem novih modelih NX 350h in RX 350h. Omogoča prefinjeno tiho in visoko učinkovito delovanje. Največja moč motorja znaša 245 konjskih moči (180 kW) z največjim navorom 239 Nm. Modeli z volanom na levi strani so serijsko opremljeni z elektronskim štirikolesnim pogonom Lexus E-Four. Različice z volanom na desni strani so na voljo s sprednjim ali štirikolesnim pogonom. Sistem E-Four omogoča porazdelitev navora zadnjega pogona, da zagotovi stabilno držo vozila pri obračanju in pripomore k udobju potnikov. Ravnovesje navora sprednjega in zadnjega pogona se samodejno nastavi in ponuja razmerja med 100:0 in 20:80, kar zagotavlja varno upravljanje pri speljevanju ali zavijanju na spolzkih površinah.

Vozni način Rear Comfort
LM je prvi model znamke Lexus, ki ponuja novi način vožnje Rear Comfort. Gre za kombinacijo prilagoditve delovanja vzmetenja in porazdelitve pogonskega navora ter zmanjšanja tresljajev, kar pomaga pri ohranjanju udobnega položaja. Pri pospeševanju in zaviranju se počep vozila zmanjša za 10, potop pa za 45 odstotkov. Enoprostorec LM ponuja tudi načine vožnje Normal, Eco, Sport in Custom, ki jih je možno izbirati z zaslonskimi gumbi na multimedijskem zaslonu ali prek stikal na volanu. Način Eco prilagodi delovanje motorja, menjalnika in klimatske naprave za izboljšanje splošne učinkovitosti vozila. V športnem načinu so motor, menjalnik, krmiljenje in vzmetenje nastavljeni za ostrejši odziv. V načinu Custom pa lahko voznik sam določi želene nastavitve. V vseh načinih je zmogljivost vozila pri zaviranju zasnovana tako, da zmanjša gibanje glave potnikov.

DINAMIČNA ZMOGLJIVOST SOUSTVARJA LEXUS DRIVING SIGNATURE
Kljub temu da sta užitek v vožnji in udobje lastnosti, ki ju je težko uravnotežiti, jim je pri znamki Lexus z modelom LM ta dva dejavnika uspelo spraviti na isti imenovalec. Ključni dejavnik pri udejanjanju tega zahtevnega cilja predstavlja platforma osebnih vozil GA-K, ki je mnogo boljša od platform za dostavna vozila, na katere pri tovrstnih vozilih običajno prisegajo drugi proizvajalci. Ta visokokakovostna platforma zagotavlja visoko togost karoserije, vozilo pa dodatno izkorišča tehnologije pogona, zaviranja in vzmetenja, ki zagotavljajo dobro dinamiko ob ohranjanju udobja v vožnji. Enoprostorec LM bo pogosto uporabljen kot vozilo s šoferjem, a je vseeno zasnovan za pristno vožnjo in odličen občutek, ki je značilen za vozila znamke Lexus. Voznik uživa v naravnem dialogu s svojim avtomobilom, ki je značilen za zasnovo Lexus Driving Signature, ki v vsakem trenutku omogoča unikatno mešanico udobja, nadzora in zaupanja. Zdaj lastnosti, ki jih ponuja zasnova Lexus Driving Signature, poleg voznika prvič občutijo tudi potniki, ki sedijo na zadnjih sedežih.

Srečanje z dinamičnim izzivom
Enoprostorci so po zasnovi običajno visoki in imajo visoko težišče, zaradi česar je kakovost vožnje bolj dovzetna za učinke bočnega vetra, poleg tega pa se bolj občutijo neravnine v površini ceste. Velika vrata in okna prav tako vplivajo na vztrajnost in občutek pri krmiljenju. Za ublažitev teh neugodnih dejavnikov so se inženirji znamke Lexus lotili celovite izboljšave temeljnih elementov enoprostorca LM. Pri tem ima ključno vlogo platforma GA-K, ki ponuja vse prednosti nižjega težišča in večje togosti. Togost nove karoserije je bila povečana z laserskim varjenjem vijakov, strukturnimi lepili, oporniki in ojačitvami na ključnih področjih. Uporaba lepila z visoko zmogljivostjo dušenja za okrepitev togosti spoja je zmanjšala visokofrekvenčne vibracije. To pomembno pripomore k stabilnosti pri upravljanju, udobju med vožnjo ter splošni ravni hrupa in tresljajev.

Skupna teža vozila je bila zmanjšana z uporabo aluminija in tanke jeklene pločevine za zunanje plošče, predvsem za tiste, ki so najbolj oddaljene od težišča avtomobila, kar pomaga zmanjšati nagibanje karoserije. Pri jeklenih panelih so dosegli prihranek 12,3 kg, pri aluminijastih vratih pa 18,5 kg. Vse to pripomore k predvidljivi zmogljivosti z minimaliziranim nihanjem, naklonom in nagibanjem. Lexus je opravil obsežno testiranje CAD/CAE za merjenje kakovosti vožnje, vibracij, omejitev komponent in akustičnih vplivov. Kakovost je bila dodatno izpopolnjena z obsežnim testiranjem na stezi, ki se nahaja na sedežu znamke Lexus v Shimoyami na Japonskem.

AKTIVNA VARNOST IN POMOČ VOZNIKU
LM je opremljen z najnovejšo generacijo varnostnega sistema Lexus Safety System+, ki ponuja izrazito aktivno varnost in številne sisteme za pomoč vozniku, ki so znani že iz modelov NX, RX, LBX in RZ. Ti lahko zaznajo še širši obseg tveganja in zagotavljajo opozorila ter podporo pri krmiljenju, zaviranju in pogonski sili, kadar je to potrebno. S tem pomagajo pri izogibanju trku ali ublažijo njegove posledice. Nastavljeni so tako, da delujejo na način, ki se vozniku zdi naraven in pomirjajoč. Obseg delovanja tudi zmanjša obremenitev vožnje, pomaga zmanjšati utrujenost in ohranja voznikovo budnost.

Najnovejši paket vključuje razširjene funkcije sistema za zaznavanje in preprečevanje trka, vključno s pomočjo pri krmiljenju v sili, prilagodljivim tempomatom in s proaktivnim asistentom za varnejšo vožnjo v počasnejšem mestnem prometu. Voznikov monitor nenehno preverja voznikovo budnost in po potrebi nežno ustavi vozilo ter sproži sistem eCall, prek katerega pokliče pomoč, če se voznik ne odzove na predhodna opozorila. Sprednja in zadnja drsna vrata so opremljena z elektronskim sistemom e-Latch in s sistemom za varno izstopanje iz vozila, ki opozarja na bližajoči se promet od zadaj in preprečuje nenamerno odpiranje, ki bi lahko povzročilo nesrečo. Z uporabo posebne tehnologije posodobitve programske opreme potekajo po zraku in se izvajajo nemoteno, kar lastnikom omogoča, da jim za tovrstno posodabljanje ni treba obiskati servisnega centra. Enoprostorca LM je mogoče opremiti tudi z dodatnim razširjenim varnostnim paketom. Ta med drugim vsebuje sistem za pomoč pri zamenjavi voznega pasu (LCA), ki omogoča samodejno zamenjavo voznega pasu, ko se med vožnjo po avtocesti uporabljajo smerniki. Na voljo je tudi sistem za zaznavanje prečnega prometa spredaj, ki v križišču zaznava promet z obeh strani.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava