Avto.info

POVSEM NOVI LEXUS RX

RAZKOŠJE V PREPROSTOSTI DIZAJNA

POVSEM NOVI LEXUS RX: RAZKOŠJE V PREPROSTOSTI DIZAJNA

POVSEM NOVI LEXUS RX

Avtor: Foto: Lexus
POVSEM NOVI LEXUS RX: RAZKOŠJE V PREPROSTOSTI DIZAJNA POVSEM NOVI LEXUS RX: RAZKOŠJE V PREPROSTOSTI DIZAJNA

Bleščeči detajli in dekorativni elementi niso vedno najboljši način za izražanje razkošja. Pristop “manj je več” je s svojo preprosto zasnovo lahko veliko bolj učinkovit način za sporočanje visoke kakovosti. V tem slogu je zasnovana notranjost povsem novega SUV modela Lexus RX. Izrazito sodoben pristop je opazen takoj. Čiste površine, minimalistični detajli in dekorativni elementi so dozirani s premišljeno mero prefinjenosti.

"Pogumno smo se soočili z izzivom in ustvarili preprost, a premišljen prostor, ki ne temelji na pretirani dekoraciji. Vsem površinam, oblogam, sedežem in naslonom za roke smo zagotovili otipljiv občutek, ki je pri kakovostni notranjosti ključnega pomena. Pozorni smo bili tudi na majhne, a pomembne podrobnosti, kot so na primer občutek odpiranja in zapiranja vrat ter kakovost zvoka, ki vplivajo na številna čutila,” evolucijo ambientalne zasnove razlaga glavna oblikovalka projekta Jota Kusakari, ki poudarja, da so pri snovanju notranjosti tudi tokrat sodelovali rokodelski mojstri takumiji. 

Premišljena preprostost oblikovanja je razvidna iz čiste, neprekinjene oblike armaturne plošče, ki zajema pokrov motorja, nadzorno ploščo in obloge vrat. Po zaslugi novega elektronskega sistema za odpiranje vrat e-latch so notranje kljuke nameščene nižje, kar omogoča izrezovanje zgornjega dela vratnih plošč in ustvarjanje naravnega podaljška armaturne plošče.

Kokpit Tazuna
Koncept kokpita Tazuna s svojo ergonomsko in racionalno namestitvijo krmilnih elementov in virov informacij odlično dopolnjuje tematiko premišljene preprostosti. Ta zasnova vozniku zagotavlja, da se v vsakem trenutku lahko osredotoči na vožnjo.

"Zasnova kokpita Tazuna vozniku omogoča globljo in bolj intuitivno povezavo z avtomobilom in hkrati ponuja enostavno upravljanje," še dodaja Jota Kusakari. Strateško usklajena razporeditev virov informacij, zaslona na sredinski konzoli, merilnikov in projekcijskega zaslona vozniku omogoča upravljanje avtomobila na način, da pogled vseskozi namenja dogajanju na cesti.

Senzorična kakovost
Oblikovalska zasnova krepi tudi učinek senzorične kakovosti, saj vse, kar potniki v avtomobilu vidijo, slišijo in česar se dotaknejo, v njih vzbuja najbolj prijetne občutke. V tem slogu je zasnovan multimedijski sistem, ki poleg za dotik občutljivega intuitivnega zaslona ponuja tudi fizične gumbe za upravljanje. Navdihujoče so tudi obloge sedežev, ambientalna osvetlitev s celotnim barvnim spektrom in pomirjujoči zvok ob zapiranju vrat. 

Sproščujoča in prefinjena zasnova potniške kabine se odraža tudi v načinu neposredne komunikacije z avtomobilom. Novi zvočni pomočnik, ki deluje na klic »Hey Lexus«, se odziva na zahteve in ukaze, ki temeljijo na naravnem pogovornem govoru. Razume tudi kontekst ukaza. Če mu na primer omenite, da ste lačni, vam bo poiskal restavracije v bližini. Če mu sporočite, da vas zebe, bo prilagodil bo klimatsko napravo.

Avtentična športno-terenska praktičnost
Notranjost zagotavlja kombinacijo praktičnosti, udobja in prilagodljivosti, ki je značilna za športne terence. Potniki na zadnjih sedežih imajo več prostora za kolena, zaradi nižje linije vrat pa lahko uživajo tudi v precej širšem vidnem polju. Posebne nastavitve omogočajo lažji dostop v potniško kabino. Velik prtljažni prostor je ustvarjen za družinska potovanja. Navkljub krajšemu zadnjemu previsu prtljažni prostor ponuja enako prostornino kot pri modelu prejšnje generacije. To so dosegli s pametnimi oblikovalskimi prijemi, tanjšimi prtljažnimi vrati, bolj pokončno zasnovo zadnjega vzmetenja in nižjim robom prtljažnika.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov