Avto.info

CITROËN: ZGODOVINA UDOBJA

Citroën je že dolgo pionir in inovator na področju udobja

CITROËN: ZGODOVINA UDOBJA: Citroën je že dolgo pionir in inovator na področju udobja

CITROËN: ZGODOVINA UDOBJA

Avtor: Foto: Citroën

Citroën je že dolgo pionir in inovator na področju udobja. Le redki avtomobilski proizvajalci se lahko dokažejo s tako dosledno zgodovino inovacij za zagotavljanje udobja, ki je pomemben zaščitni znak Citroënovih vozil vse od prvih, ki so se podali na ceste leta 1919.

Zgodovinsko gledano je pojem "udobja" privedel do razvoja sedežev, ki so mehkejši in nudijo več opore, ter do sistemov vzmetenja, ki blažijo neravnine in udarce ter potnike zaščitijo pred najslabšimi cestnimi površinami. V 21. stoletju pa udobje zajema veliko širši nabor značilnosti. Moderen pristop k udobju nas je pripeljal do izuma novih materialov in naprednih tehnologij, s pomočjo katerih smo ustvarili nove izkušnje za voznike in potnike.

Za zagotovitev nadaljnjega razvoja "Citroënovega udobja" tudi v 21. stoletju, je znamka združila svoje strokovno podkovano znanje s področja udobja v okviru novega razvojnega programa, poznanega pod imenom Citroën Advanced Comfort®.

V okviru tega programa si prizadeva opredeliti nove razsežnosti udobja v vozilih, pri tem pa sledi štirim ciljem za izboljšanje udobja v najnovejših vozilih:
- Udobje v vožnji - ublažitev zunanjih motenj za mehkejšo vožnjo ter miren in tih potniški prostor.
- Bivalno udobje - enostavnejše bivanje v vozilu z uporabnimi odlagalnimi površinami, domiselno zasnovo in obilo prostora.
- Uporabno udobje - zagotoviti udobnejšo vožnjo s pomočjo intuitivnih tehnologij, sistemov za pomoč pri vožnji in povezljivostjo.
- Mentalno udobje - zagotovitev duševnega miru voznika in potnikov s preglednimi informacijskimi zasloni ter sproščeno notranjostjo za še več užitkov pri vožnji.

Citroën se je vedno osredotočal na vzmetenje in sedeže, kot na ključne elemente za izboljšanje udobja v vožnji. Veliko zgodnjih inovacij s področja udobja je možno neposredno povezati z modernim pristopom programa Citroën Advanced Comfort®. Znamka Citroën je skozi celotno svojo zgodovino utirala pot številnim inovacijam s področja udobja. Če se ozremo nazaj, je povsem jasno, da je veliko slednjih doprineslo k Citroënovemu modernemu konceptu udobja.

Ergonomija, vožnja in krmiljenje, uporabnost in večnamenskost ter celo atmosfera v potniškem prostoru danes sodijo med ključne elemente pri zagotavljanju enakega udobja v vozilu tako za voznika kot tudi za potnike. Citroën že skoraj celo stoletje dosledno postavlja nova merila na teh področjih, da bi izboljšal udobje in povečal voznikove užitke. Med Citroënove inovacije prištevamo slavno hidro-pnevmatsko vzmetenje, ergonomsko zasnovana stikala v potniškem prostoru, napredno razporeditev sedežev, nizek aerodinamičen upor (s tem tudi manj hrupa), revolucionarno arhitekturno zasnovo novih vozil ter nove materiale v notranjosti, vse to za izboljšanje udobja.

Vsaka točka programa Citroën Advanced Comfort® temelji na zgodovinskih inovacijah, ki so doprinesle k slovesu znamke Citroën s področja udobja v zadnjih 98 letih.

Citroën si je nenehno prizadeval uvesti nove inovacije, ki bi potniški prostor njegovih vozil izolirale od zunanjega sveta. Voznik, ki se počuti udobno, je varen voznik; enako pomembno je tudi udobje potnikov. Od samih začetkov je Citroën določal standarde avtomobilske panoge s področja udobja v vožnji ter razvijal nove tehnologije in uvedel novo opremo, s katero bi potniški prostor njegovih vozil postal maksimalno udoben, sproščen in eleganten.

Na začetku serijske proizvodnje avtomobilov je vozilom primanjkovalo udobja. S prihodom Citroëna Type A, prvega avtomobila množične proizvodnje v Evropi leta 1919 je Citroën začel izdelovati vozila, ki so ponujala bogatejšo opremo, vel udobja in nove prestižne dodatke, kot so bili samodejni zaganjalnik, oblazinjeni sedeži in električne luči. Type A je imel inovativen sistem vzmetenja z obrnjenimi četrtinsko-eliptičnimi vzmetmi, ki so delovale usklajeno z ostalimi, zato ni bilo potrebe po amortizerjih. Celo v tistih časih je bila vožnja s citroënom bolj udobna.

Leta 1922 je André Citroën z vozilom Citroën Type C poskušal izdelati še bolj udobno motorno vozilo. Želel je, da bi potniki lažje vstopili v vozilo in sedli na udobne sedeže; namesto vzpenjanja v vozilo na ravne sedeže. Razmišljal je celo o ženskah za volanom ter njihovih željah - veliko preden so ostali proizvajalci avtomobilov odstranili svoje predsodke v povsem moško šovinističnem svetu avtomobilizma. Type C je želel pritegniti ženske z enostavnim, lahkim krmiljenjem ter s preprostim vstopom in izstopom v vozilo v skladu s tedanjo modo. Celo oglaševanje podjetja Citroën je bilo v tistem času namenjeno ženskim kupcem.

Citroënova vozila pa niso bila priljubljena zaradi svojega udobja samo med francoskimi kupci. V zgodnjih 20-ih letih prejšnjega stoletja so Citroënova vozila uporabljali za taksije ne le v Parizu, temveč tudi v Londonu. Type C je z 80.000 proizvedenimi primerki približal avtomobil mnogim posameznikom. Na začetku 30-ih let 20. stoletja je celo papež Pij XI naročil Citroëna, saj je znamka slovela po izdelavi udobnih avtomobilov.

Paleta vozil Citroën je segala od vrha tržišča vse do segmenta majhnih družinskih vozil, inovacije pa so bile prisotne v čisto vsakem vozilu. Skozi dvajseta leta prejšnjega stoletja je Citroën proizvajal vozila z jekleno karoserijo, kot na primer B2, ki je omogočal trdnejšo zgradbo za bolj učinkovito izolacijo potniškega prostora od ceste in okolice avtomobila. Leta 1926 je vozilo B14 predstavilo veliko inovacijo z novimi servo zavorami, ki so olajšale zaustavljanje.

André Citroën je spoznal, da je dodajanje udobja ključnega pomena. Leta 1928 je znamka predstavila seriji AC4 in AC6, ki sta vsaka na svoj način ponujali še več razkošne opreme. Leta 1929 jima je sledila triprostorska limuzina C6 Berline, ki se je lahko pohvalila z množico sistemov za pomoč pri vožnji in luksuzno opremo za potnike v vzdržljivi karoseriji.

Citroën je bil prvi proizvajalec avtomobilov v Evropi, ki je svoje motorje namestil na gumijaste podloge za zmanjševanje tresljajev v potniškem prostoru - sistem "plavajočega motorja", poznan pod nazivom "le Moteur Flottant". Slednji je pogosto omenjen kot ameriška inovacija, v resnici pa sta si jo zamislila dva Francoza. Sistem je bil kmalu zatem vpeljan v modele C4, C6 in "Rosalie", podjetni trgovec André Citroën pa je naročil, naj se na vsa vozila s "plavajočim motorjem" namesti logotip s podobo laboda, ki je ponazarjal mirno vožnjo.

V obdobju vzpona prestiža in stila so ta vozila tlakovala pot eni od največjih, še nikoli videnih inovacij s področja udobja, varnosti in vožnje. Leta 1934 je Citroën predstavil vozilo s tako velikim številom inovativnih sistemov v enem samem izdelku, da je povzročilo pravo senzacijo. To je bil Traction Avant.

TRACTION AVANT – PRVI SERIJSKO IZDELAN AVTOMOBIL Z ENODELNO KAROSERIJO
Z modelom Traction Avant je Citroën proizvedel prvi serijsko izdelan družinski avtomobil na svetu s pogonom na prednja kolesa, enodelno karoserijo ter izjemno aerodinamičnostjo.

Revolucionarna enodelna karoserija vozila iz varjenega jekla je bila trša in varnejša ter je preoblikovala udobje pri vožnji in lego na cesti. S tem so bili vpeljani novi standardi torzijske trdnosti pri zasnovi karoserije vozila, kar je doprineslo k bolj kakovostni vožnji, hkrati pa izoliralo motor od potniškega prostora za zmanjšanje hrupa in tresljajev.

Traction Avant je imel neodvisno prednje vzmetenje, napredno zadnje vzmetenje in hidravlične zavore. Udoben, ergonomsko oblikovan potniški prostor je bil opremljen z novim tipom sedežev, medtem ko je raven pod brez tunela prenos potnikom na prednjih sedežih omogočil več prostora in možnosti za sprostitev.

Podjetje Michelin je priskrbelo nove pnevmatike "Pilote" z ojačanimi bočnicami za izboljšano udobje pri vožnji. Leta 1937 so bile to prve nizko profilne pnevmatike na svetu, pri katerih je debelina bočnic znašala 80 % tekalne plasti, ob tem pa so izboljšale udobje pri vožnji ter lego na cesti.

Vozilo je vozniku omogočalo povsem nov način vožnje, ki za triprostorsko limuzino do takrat še ni bil poznan, po zaslugi odlične vodljivosti in nizko nameščenega motorja v aerodinamično oblikovani karoseriji, potnikom pa je nudilo vrhunsko udobje v vožnji. Bilo je vodilno v svetovnem merilu na področju vožnje in udobja.

Vozilo Traction Avant je bilo tako napredno, da je ostalo v proizvodnji več kakor dve desetletji. Nato, leta 1950, je model Traction Avant 15H utrl pot zgodnjemu razvoju nove vrste hidro-pnevmatskega vzmetenja. Traction Avant je nadomestila najnovejša Citroënova inovacija – legendarni DS 19.

DS IN NJEGOVO HIDRO-PNEVMATSKO VZMETENJE
Vozilo DS 19, predstavljeno na avtomobilskem salonu v Parizu leta 1955, je ponujalo revolucionarno aerodinamično karoserijo, ki je zmanjšala porabo goriva ter znižala raven hrupa in izboljšala stabilnost. Še večji inženirski podvig pa je predstavljalo novo hidravlično oziroma hidravlično pnevmatsko vzmetenje, ki je bilo edinstveno na voljo za to vozilo. Najpomembnejša sestavina vozila je bila njegova vožnja z občutkom "leteče preproge", ki je ublažila vse, razen res najhujših cestnih nepravilnosti. To je bil izjemno pomemben del naprednega inženirstva znamke Citroën.

Hidro-pnevmatsko vzmetenje je ustvarilo "zračno blazino", na kateri se je vozilo DS premikalo in je bilo uporabljen pri številnih kasnejših vozilih. Sistem, ki ga je zasnoval Paul Mages, je vseboval črpalko s pogonom prek motorja, ki je pošiljala mineralno olje pod visokim tlakom proti z inertnim plinom napolnjenimi "membranami" s samonastavljivimi vzmetnimi rokami na vseh kolesih. Po zaslugi sistema vzmetenja brez vzmeti pri vozilu DS 19 ni bilo več surovega stika kovine ob kovino. Isti sistem je poganjal še zavore in volan ter kasneje celo menjal prestave.

Hidro-pnevmatsko vzmetenje je prav tako omogočalo vozniku znižati in zvišati višino podvozja, kar je vozilu DS 19 dovoljevalo vožnjo po neutrjenih poteh, blatu, snegu in ledu. Vozilo DS se je lahko v primeru prazne pnevmatike celo samo "dvignilo".

Ne samo, da je bila vožnja z vozilom DS edinstvena - potnike je izolirala pred stresom in utrujenostjo, ki ga povzroči "običajno" vzmetenje - vzmetenje je poskrbelo, da je bilo vozilo ves čas poravnano, kar je zmanjšalo nagibanje med zavijanje ter zagotavljalo neprekinjeno aerodinamično ravnovesje.

Znamki Citroën so sledili še drugi proizvajalci, spodbudili so na primer Rolls-Royce in Mercedes-Benz, da sta kasneje v istem stoletju v svoja vozila vgradila zračno vzmetenje. Seveda pa na udobje ni bila osredotočena zgolj Citroënova paradna serija modelov DS 19-23. Druga Citroënova vozila, s premium in klasično opremo, so bila prav tako deležna nekaterih lekcij razvoja vzmetenja.

SM coupé, ki so ga izdelovali med leti 1970 in 1974, opremljen s hidro-pnevmatskim vzmetenjem, je s svojo torpedo obliko in dvoje vrati predstavljal izvrsten primerek izvedenk Grand Tourisme. Med njegove prednosti prištevamo udobje in stil. Hidro-pnevmatsko vzmetenje vozila SM je bilo prilagojeno za izvedenko GT s tršimi nastavitvami za vožnjo in manj nagibanja, še vedno pa se je pohvalilo z vrhunskim udobjem.

Vozilo GS, Evropski avto leta 1971, so v medijih hvalili zaradi vožnje "kot v limuzini" in so ga zaradi izjemne kakovosti vožnje neposredno primerjali z najudobnejšimi vozili tistega časa na svetu. Citroën je svoje slavno vzmetenje namenil tudi modelu CX, prvemu pravemu vozilu s štirimi sedeži na svetu, ki je bilo opremljeno s hidro-pnevmatskim vzmetenjem in štirimi vrati v izvedenki kupe-limuzina. Model CX je bilo proglašen za Avto leta 1975 zaradi izbora, ki je vključeval luksuzno opremljene izvedenke "‘Pallas", športni izvedenki GTi in Turbo ter izvedenko "Prestige" s podaljšano medosno razdaljo, namenjeno predsednikom, pomembnežem in zvezdnikom s celega sveta.

Hidro-pnevmatski sistem je svoj elektronsko izboljšan vrhunec naposled dosegel v 90-ih letih prejšnjega stoletja. Vozilo XM je s sistemom vzmetenja "Hydractive II" predstavilo več elektronskega nadzora nad udobjem med vožnjo. Kasneje so ga prilagodili za vozilo Xantia Activa, kjer so vzmetenje, ki je odpravilo nagibanje in nihanje vozila, pohvalili tako vozniki, kakor tudi avtomobilski mediji. Kasneje je sistem Hydractive III+ pri vozilih C5 ter C6 še dodatno oblikoval reference podjetja Citroën s področja udobja ter postavil nove standarde udobja pri vožnji.

Dandanes moderna tehnologija na nove načine izboljšuje kakovost vožnje Citroënovih vozil. Vzmetenje s progresivnimi hidravlični dročniki (progressive hydraulic cushion suspension) je doživelo svetovno premiero z vozilom C5 Aircross in vsebuje inteligentne amortizerje, tehnologijo nadzora akustičnih vibracij in izjemno prilagodljiva zgibna vodila za bolj učinkovito odstranjevanje nepravilnosti na cesti. Medtem ko klasično vzmetenje sestavljajo amortizer, vzmet in mehanski dročnik, pa ima Citroënova tehnologija progresivnih hidravličnih dročnikov še dodatna dva hidravlična dročnika na obeh straneh, enega za raztezanje in drugega za kompresijo. S tem je svojim najnovejšim vozilom zagotovila udobje v vožnji.

PERFEKCIJA Z IZVEDENKO PALLAS
Citroënova slavna kakovost vožnje ter njegova osredotočenost na odpravljanje hrupa, vibracij in robustnosti se ni začela z modelom DS in njegovim hidro-pnevmatskim vzmetenjem. Prav tako pa tudi vrhunska kakovost vožnje in visoka stopnja udobja nista v izključni domeni tega sistema. K udobju v vožnji pomembno prispeva tudi oprema potniškega prostora.

Od izvedenk "Grand Luxe" pri prvih modelih vozil Citroën do izvedenk "Pallas" z najbogatejšimi nivoji opreme, ki so se pojavljali tudi pri številnih kasnejših modelih, je znamka uvidela, da lahko resnične užitke v vožnji izboljša z bolj prestižno opremo in dodatki.

Nivo opreme "Pallas", na primer, se je prvič pojavil z vozilom DS, z nazivom, izpeljanim iz legend o grški boginji Ateni. Izvedenke Pallas pri vozilih DS, CX, SM in drugih so poleg druge opreme ponujale tudi nove materiale za oblazinjenje, dovršeno končno obdelavo potniške kabine ter sedeže oblikovane za sprostitev. Izvedenke Pallas so z združitvijo resničnih užitkov v vožnji in vrhunskega stila uvedle visok nivo udobja.

SEDEŽI
Celo najbolj "klasična" Citroënova vozila so opremljena s sedeži, ki ponujajo nekaj več, kot sedeži drugih proizvajalcev. Citroënova predanost udobnemu sedenju je že dolgo uveljavljena in temelji na ponudbi sedežev, ki so mehkejši od mnogih konkurenčnih, hkrati pa omogočajo pravilno ortopedsko oporo za dolga potovanja, brez bolečin.

Citroënova predanost do udobja je pri modelu DS vključevala napredno oblazinjenje sedežev s penasto oblogo "Dunlopillo", katere gostota in stopnja odboja sta se ujemali s karakteristikami vzmetenja. Seveda pa je bil Citroën na poti k udobju še pred revolucionarnim modelom DS. Citroënovi avtomobili so se že v 20-ih letih prejšnjega stoletja ponašali z razkošnimi sedeži. Kasneje je bila ena od številnih inovacij modela Traction Avant iz leta 1934 nova zasnova sedežnega ogrodja in oblazinjenja. Vozilo 2CV je predstavilo "prvič" opaženo zasnovo sedežev v stilu viseče mreže, ki so bili izjemno udobni in odstranljivi.

Natančno prilagojeni sedeži Dunlopillo so bili uporabljeni tudi pri naslednikih vozila DS 19. Za modele GS, CX, SM in BX je Citroën razvil nadvse udobne sedeže, ki so ponujali mehko oblazinjenje ter oporo za stegna in noge ter podporo v ledvenem predelu. Za te modele je Citroën ponudil tudi prestižno oblazinjenje sedežev v blagu "Jersey", ter s tem na trgu klasičnih izvedenk ponudil izboljšano udobje in nove materiale. Ti sedeži so bili tako udobni za sedenje, kot so tudi izgledali.

CX Prestige je bilo prvo Citroënovo vozilo, ki je potnikom na zadnjih sedežih ponujalo "lounge" sedeže v slogu zasebnega letala skupaj s povišanimi nasloni za noge za maksimalno udobje. Skladno s svojim nazivom "Gran Turismo" je bil SM opremljen z usnjenimi školjkastimi sedeži, ki so potnikom zagotavljali odličen oprijem in podporo ne glede na prevoženo razdaljo. Kasneje je Citroën C6 "Grand Luxe", ki so ga izdelovali med letoma 2006 in 2012, ponujal zadnje sedeže v stilu prvega razreda z električnim nagibom. Potniki na zadnjih sedežih so lahko z daljinskim upravljalnikom premaknili prednja sedeža naprej, ter si tako ustvarili svoj prostor, kar je predstavljalo določeno vrsto "Citroënizma". Vozilo C4 Cactus je uvedlo koncept prednje "zofe": briljantna predelava prvotnih prednjih sedežev v obliki "sedežnih klopi".

Sedeži s svojo zasnovo še naprej ponujajo za Citroën značilno mehkobo in čvrsto oporo v kombinaciji s posebnim oblazinjenjem, inovativnimi funkcijami in oblikovanjem, usmerjenim v varnost. V modernem času se napredno vzmetenje in zgradba prepletata s celo vrsto opreme v potniškem prostoru, kot so nastavljiva ledvena opora, električni masažni sedeži, električno nastavljiv naslon za noge ter celo funkcija "relax". Udobje v vožnji je za podjetje Citroën danes prav tako pomembno kot nekoč.

BIVALNO UDOBJE
Ta vidik Citroënove filozofije udobja združuje praktične in vsestranske ideje za enostavnejšo vožnjo in potovanja. Lažje kot je živeti z avtomobilom vsak dan, prej si ga bomo z užitkom ter udobjem lastili. Razvoj avtomobilov, ki omogočajo največje možno "bivalno udobje", je rdeča nit, ki se prepleta skozi celotno Citroënovo zgodovino.

Citroën že zelo dolgo izpostavlja prednosti prilagodljive razporeditve sedežev ter maksimalnega prostora v prtljažniku in odlagalnih mestih. Leta 1923 je model C-Type ponujal kupcem izbiro med več sedeži ali večjim prtljažnikom, kar je bil prvi poizkus zasnove modularnega potniškega prostora. Izvedenka C-Type "Torpédo" je bila dvosed, vendar je ponujala zložljiv tretji sedež za voznikom, s čimer je bilo po potrebi na voljo ali več prostora za prtljago ali za dodatnega potnika. Leta 1924 je bilo predstavljeno novo vozilo "Trefle" (triperesna deteljica) s tri sedežno razporeditvijo, pri kateri je bil tretji sedež nameščen na sredini potniškega prostora, za prednjima sedežema ter s predelom za prtljago na obeh straneh.

Leta 1930 in kasneje je model Traction Avant ponujal razne razporeditve sedežev. Med temi sta bili izvedenka s podaljšano medosno razdaljo in sedmimi sedeži ter izvedenka z dvižnimi zadnjimi vrati v stilu karavanov, kar je bila najverjetneje prva serijsko proizvedena petvratna kombilimuzina.

Celo vozilo 2CV, ki ga je Citroën imenoval "osnovni" avtomobil, je imelo napredno zasnovano vzmetenje in zgradbo ter modularno kabino. Z odstranljivimi sedeži, premično streho, pralnim podom in prilagodljivim prtljažnim prostorom je bil 2CV verjetno prvi predstavnik avtomobilov, ki so začeli s trendom uporabnega in tehnološko zasnovanega potniškega prostora. In to pred več kot pol stoletja.

Modela DS in CX sta bila v prodaji tudi v karavanski izvedenki ter sta ponujala največje bivalno udobje s pametno razporeditvijo sedežev, in sicer veliko pred današnjimi trendovskimi vozili s šestimi ali sedmimi sedeži. Večsedežno vozilo CX Familiale je bilo edinstveno v svojem tržnem razredu, zato je konkurenca potrebovala kar veliko let, da je nadoknadila zaostanek.

Citroën je med drugim izdelal tudi celo serijo oblikovalskih konceptov za svoja razstavna vozila, pri katerih je bilo bivalno udobje ključnega pomena za privlačnost razstavnega prostora. Med njimi je leta 1980 izstopalo konceptno vozilo Citroën Karin. Piramidno oblikovano tri sedežno vozilo, izdelano iz kompozitnih materialov, je ponujalo nove zamisli za odlagalne površine in školjkaste sedeže, ter predstavilo osupljivo nadzorno ploščo in vmesniško enoto na volanu s stikali "na dosegu prstov". Te zamisli so sedaj dobro poznane v serijskih vozilih znamke.

V zadnjem času je bilo veliko pozornosti osredotočene na znanstveni pristop do ergonomije in vključitev prilagodljive opreme v potniško kabino za funkcionalno rabo vozila. Citroën je bil od nekdaj priljubljen med družinami ravno zaradi svoje osredotočenosti na enostavno uporabo, tako da so večnamenska družinska vozila med najbolje prodajanimi znamkinimi modeli v zadnjih letih. Ultimativni družinski avtomobili "za vse", Citroënova večnamenska in mala družinska vozila so vsebovala vse od odstranljivih sedežev, prilagodljive razporeditve sedežev, po naklonu nastavljivih zadnjih naslonjal in celo vrtljiva prednja sedeža.

Medtem ko so največja Citroënova vozila ponujala osem ali celo devet sedežev, so bili manjši modeli, kot recimo ZX ali C2 iz leta 2003, opremljeni z zadnjimi sedeži z drsnim pomikom nazaj in naprej, da so lahko ponudili več prostora za potnike ali prtljago. Vozilo C2 iz leta 2003 je poleg tega ponujalo po naklonu nastavljiva naslonjala za zadnje potnike, kar je prava redkost manjših avtomobilov.

PRTLJAŽNI PROSTOR
Prtljažni prostor je prav tako pomemben za bivalno udobje. Citroën je pogosto ponujal nove rešitve na vprašanje, kako s potniškim prostorom zadostiti potrebam modernih družin. Citroënovi oblikovalci so vedno poskrbeli, da je imel uporabnik vselej na voljo nekaj več, kot zgolj klasične odlagalne površine: od posebnih žepov in vreč, predalov pod sedeži, velikih predalov za drobnarije ter odlagalnih mest nad glavami potnikov v letalskem slogu.

Citroënovo inteligentno razmišljanje o potniškem prostoru je bilo vedno polno odličnih idej. Cela paleta naprednih rešitev, ki so bile ponujene v Citroënovih konceptnih modelih, je danes del serijske opreme vozil. Med uporabniku prijaznimi funkcijami najdemo vrtljive sedeže za lažji vstop in izstop, skrita odlagalna mesta, odlagalne predale v vratih in površine na armaturni plošči z vgrajenimi odlagalnimi mesti in odstranljivimi predali.

Vozilo C-Type je leta 1923 predvidelo potencial za manjša odlagalna mesta, drugi Citroënovi modeli pa so temu sledili s svojimi pametnimi rešitvami na vprašanje o uporabnosti potniškega prostora.

Med kasnejšimi primerki najdemo vozilo 2CV, ki je imelo izjemno uporabno zasnovan potniški prostor s popolnoma prilagodljivim prtljažnim prostorom. Razstavni model Karin, predstavljen leta 1980, je imel izvlečne predale v vratih, medtem ko so mnoga druga serijska vozila ponujala inovativne predale za drobnarije. Vozilo CX je bilo opremljeno z velikim odlagalnim mestom na armaturni plošči, medtem ko so bili modeli XM in številna kasnejša Citroënova vozila opremljena z velikim predalom z dvižnim pokrovom na armaturni plošči. Kasnejši modeli GS so bili na voljo z odstranljivim predalom za drobnarije, ki se ga je lahko pritrdilo na armaturno ploščo ali vrata in celo uporabilo kot kovček. Kasneje, leta 2003, je vozilo C2 uvedlo edinstvena dvodelna prtljažna vrata v tržnem segmentu - v spodnji polovici prtljažnih vrat je bilo umeščeno odlagalno mesto za manjše predmete, ki je preprečevalo njihovo premikanje po prtljažnem prostoru.

Berlingo pa je priročna odlagalna mesta popeljal do novih razsežnosti, ki so bile pred tem sicer že predstavljene s trojico konceptnih vozil na avtomobilskem salonu v Parizu leta 1996. Razstavni modeli Coupé de Plage, Berline Bulle in Grand Large so, vsak zase, predstavili odlagalna mesta za veliko športno opremo (kot so deske za surfanje ali smuči) ter družinam prijazno notranjost s prilagodljivimi odlagalnimi mesti v potniškem prostoru. Berlingo pa je kot serijska izvedenka konceptnega vozila "Grand Large" že ob lansiranju ponudil večnamenske strešne odlagalne površine "Modutop". Modutop je ponujal 170 litrov dodatnega odlagalnega prostora nad glavami potnikov, kar je idealna prostornina za shranjevanje vsega, kar lahko družina potrebuje na daljših vožnjah.

Celo z enostavnimi predmeti, kot je obešalnik za torbo v vozilu C4, postane Citroënov potniški prostor bolj enostaven za vsakodnevno uporabo kot številni konkurenčni avtomobili. Zaradi vsega naštetega so izkušnje lastnikov Citroënov povsem edinstvene. Danes pa so strankam bistvenega pomena tudi odlagalne površine za digitalne naprave in povezljivost.

UPORABNO UDOBJE

Pri Citroënu se uporabno udobje nanaša na kombinacijo visoko ergonomske ter enostavno uporabne zasnove potniškega prostora z intuitivno tehnologijo, ki je preprosta za uporabo. V širšem avtomobilskem sektorju tehnologija zavzema vedno večjo pomembnost v vozilih; v nekaterih primerih celo na račun prijaznosti do uporabnika. Ravno nasprotno pa Citroën išče načine za vpeljavo novih tehnologij na način, s katerim bi avtomobili postali enostavnejši za uporabo po zaslugi funkcij za povečanje udobja.

Zmanjševanje stresa ter utrujenosti med vožnjo je že dolgo ključni cilj znamke Citroën. Slednja namreč verjame, da pravo udobje temelji na lajšanju mentalne "obremenitve" med vožnjo, pri čemer je Citroën še posebej uspešen. Že desetletja namreč uporabno udobje uvršča v samo osrčje zasnove svojih vozil in je temu tudi utiral pot zlasti z vpeljavo dveh ključnih uporabnih elementov, kot sta volan in armaturna plošča.

Citroën je imel vodilno vlogo pri novih inovacijah volana v začetku 21. stoletja ob lansiranju volana s fiksnim osrednjim upravljalnim delom v vozilu C4 in kasneje tudi v vozilih C4 Picasso ter C5. Ob porastu števila tehnologij v vozilih so armaturne plošče postajale vse bolj nasičene, zato se je veliko proizvajalcev odločilo premakniti kontrolna stikala na volan. Citroënova pametna zasnova se je vrtela okoli fiksnega osrednjega upravljalnega dela z enostavnim dostopom do upravljalne plošče, ki je bila v neposrednem vidnem polju. Pri drugih proizvajalcih so se stikala vrtela z volanom, Citroënova upravljalna plošča pa je bila nepremična, ter tako dobro pregledna in enostavnejša za uporabo. Inovacija je ustrezala tudi strogim varnostnim zahtevam na področju trčenja in zakonodaji o varnostnih blazinah.

Citroën je svoj volan uporabil tudi za utiranje poti naslednji inovaciji, slovitemu sistemu "vrtljivih" žarometov, ki je bil prvič predstavljen že z modelom DS leta 1967 in je nudil pomoč pri nočni vožnji, saj so luči sledile vrtenju volana za boljšo osvetlitev ceste. Kasneje je enako funkcijo opravljalo šest hidravlično nastavljivih žarometov pri vozilu SM. Zahvaljujoč tem lučem imamo v današnjih vozilih "inteligentne žaromete", Citroën pa jih je uvedel že dolgo nazaj, da bi izboljšal uporabno udobje svojih paradnih modelov.

INSTRUMENTI POŽELENJA
Napredna ergonomska stikala in inovativna zasnova armaturne plošče sta še en dokaz o Citroënovi predanosti uporabnosti, saj vključujejo tehnologije za povečanje voznikovega udobja.

Vozila GS, GSA, CX in BX so imela napredna ergonomska stikala ter zasnovo, v sklopu katere so bila stikala glavnih funkcij v obliki "tipkovnice" in enostavno dostopna z volana. Kasnejši modeli GSA ter Citroën Visa so predstavili edinstven "satelitski" upravljalni sklop, pri katerem so bila vsa glavna stikala na dosegu voznikovih prstov. Vozniku tako ni bilo več treba rok odmakniti z volana.

Vozilo CX je bilo prvo, ki je z uporabo ulitih plastičnih delov ustvarilo povezano površino med armaturno ploščo, konzolo in oblogami vrat. Omembe vreden element je bil polkrožno oblikovan stikalni sklop imenovan "leteči krožnik" (Lunule), pri katerem so bila stikala nameščena na konzoli okoli volana. Sklop Lunule je bil resnično inovativno zasnovan. Zamislil si ga je kipar, oblikovalec in umetnik Michel Harmand, ki je vplival na Citroënovo oblikovanje od 60-ih do 80-ih let prejšnjega stoletja. V tistem času je to predstavljalo nov mejnik na področju "uporabnega udobja". Sklop Lunule je bil kasneje preoblikovan in uporabljen v drugih Citroënovih modelih, koncept pa so uporabili tudi drugi proizvajalci avtomobilov v 80-ih in 90-ih letih 20. stoletja, ko je oblikovanje armaturnih plošč začelo prevzemati tehnologijo plastičnih ulitkov.

CX je poleg tega imel vgrajen edinstven števec hitrosti z "vrtečim valjem", z velikim prikazovalnikom hitrosti vozila, ki se je vrtela pod povečevalnim steklom. Voznik je tako imel bolj enostaven pregled nad števcem hitrosti, saj je v primerjavi s klasičnim kazalcem zadostovalo, da ga je le na kratko pogledal.

Vozilo BX, prvič predstavljeno leta 1982, je predstavljalo nov mejnik oblikovanja notranjosti in zunanjosti. Skoraj 20 % karoserije vozila BX je bilo izdelanih iz plastičnih materialov, arhitektura potniškega prostora je bila zasnovana na plastičnih kalupih in stikalih na dosegu prstov. Leta 1985 je Citroën z vozilom BX Digit kot prva znamka uvedel digitalno armaturno ploščo in zaslon. BX Digit je bilo prvo vozilo na svetu z digitalno nadzorovanimi stikali in prikazovalniki na sredinski konzoli, poleg digitalne instrumentne plošče v obliki "TV zaslona". Vozilo BX Digit je z uporabnostjo izboljšalo udobje in hkrati postalo predhodnik današnjih digitalnih armaturnih plošč.

INTEGRACIJA NOVIH TEHNOLOGIJ
Na področju inteligentne razporeditve armaturne plošče in upravljalnih stikal potniškega prostora je Citroën s svojo predanostjo funkcionalnemu udobju povzročil pravo inovacijo. Med njegove uporabne inovacije prištevamo prve, resnično izvirne zasnove potniškega prostora, ki brezhibno združujejo nove tehnologije za pomoč vozniku ter tako izboljšajo udobje in priročnost. Znamkine izkušnje, pridobljene skozi desetletja inovacij, so danes podlaga za razvoj in integracijo tehnologij v sodobne Citroënove potniške prostore.

Vozilo C6 je za modeli Lunule uvedlo prvi Citroënov prikazovalnik v višini oči (head-up display), pri katerem so bile bistvene informacije projicirane na vetrobransko steklo za enostavnejši pregled. Prikazovalniki v višini oči se od tedaj pojavljajo v številnih novodobnih modelih, kot sta na primer SpaceTourer in najnovejši C3 Aircross. Citroën je prvič uvedel digitalno instrumentno ploščo z vozilom Xsara Picasso, nato pa so koncept še izboljšali pri številnih kasnejših modelih. Danes so vsa vozila C4 Picasso, C5 Aircross in C6 na Kitajskem opremljena z 12-palčno (30 cm) digitalno instrumentno ploščo, ki vozniku in potnikom prikazuje informacije na uporaben in udoben način.

V središču informacijskih prikazovalnikov, ki jih najdemo v vozilih aktualnega prodajnega programa znamke, je preprostost. Upravljalna stikala povezljivih zaslonov na dotik omogočajo enostavno uporabo pametnih telefonov ter vozniku in potnikom omogočajo povezavo z zunanjim svetom z pomočjo preproste povezave telefona prek sistema MirrorLink s protokoloma Apple CarPlay in Android Auto.

Vključevanje novih tehnologij v katerokoli novo Citroënovo vozilo je bilo od nekdaj zgolj vprašanje priročnosti in uporabnosti, od prvih "vrtečih" smernih žarometov, prek instrumentnega sklopa Lunule pa vse do današnjih digitalnih zaslonov.

MENTALNO UDOBJE
Vse več časa preživimo v svojih avtomobilih, pri čemer se soočamo s stresom in utrujenostjo, zato so izboljšave za "mentalno udobje" življenjskega pomena. Citroën si v ta namen prizadeva zasnovati miren in eleganten prostor, v katerem ergonomske in uporabne prednosti prevladajo nad zunanjim okoljem. Mentalno udobje je možno doseči z združitvijo pametnih asistenčnih sistemov ter svetlega in prostorno zasnovanega potniškega prostora, kar zmanjša mentalno obremenitev voznika.

Citroën je bil od nekdaj predan zagotavljanju duševnega miru svojim uporabnikom. Bil je tudi prva znamka, ki je svojim kupcem ponudila navodila za uporabo, saj so kot prvi v Evropi s serijsko proizvodnjo avtomobilov želeli zagotoviti, da bo čim več lastnikov znalo pravilno uporabljati in vzdrževati svoje vozilo. Vozniki Citroënov so tako vedno bili prepričani, da jim bo z znanjem uspelo odkriti vzrok za kakršnekoli težave.

Čeprav je vožnja pogosto zelo stresna ali dolgočasna, pa lahko "prijeten občutek" vedno poskrbi za dobro razpoloženje v potniškem prostoru. Izboljšave na področju mentalnega počutja voznika in potnikov so predstavljale mejnik Citroënove predanosti udobju skozi več desetletij. In to ne zgolj za preprečevanje stresa ali dolgočasja za volanom, temveč z namenom povečanja užitkov v vožnji.

FANTAZIJA SVETLOBE
Svetloba in ambient sta za Citroën ključna elementa "mentalnega udobja", zato si pri zasnovi svoje notranjosti prizadeva zmanjšati mentalno obremenitev voznika. Svetloba lahko poudari zaznavanje barv v potniškem prostoru, spreminja razpoloženje ter poveča občutek miru in spokojnosti. Oblikovalcu in vozniku ponuja veliko prednosti, zlati na cestah z zgoščenim prometom. Citroënov način uporabe svetlobe opredeljuje njegova vozila dlje, kot si mnogi mislijo.

Citroënova vozila so od nekdaj svetlobi dopuščala prosto pot v notranjost, od zložljive platnene strehe pri vozilih 2CV, Dyane in aktualnem vozilu C1 Airscape pa vse do prilagodljive strehe modela Pluriel in panoramske steklene strehe s policami vozila Berlingo Modutop.

Model DS iz leta 1955 je združeval ozke stebričke z velikimi steklenimi površinami, ki so potniški prostor preplavila s svetlobo, pri vozilih GS in CX pa so enako vlogo opravljala zadnja vogalna stekla. Kasneje je vozilo XM imelo trinajst steklenih površin, skozi katera je svetloba vstopala v potniški prostor.

Konceptno vozilo Xanae iz leta 1994 je predstavilo radikalno idejo "enoprostorskega" osebnega vozila in napovedalo prihod srednje velikih družinskih večnamenskih vozil. Model Xanae je bil opremljen s podaljšanim vetrobranskim steklom in stekleno streho, ki sta omogočala več svetlobe v potniškem prostoru.

Pri vozilu C4 Picasso je velika površina panoramskega vetrobranskega stekla prepuščala še več svetlobe v notranjost, saj se je steklo raztezalo nad prvo vrsto sedežev. Panoramske steklene strehe s prilagodljivo površino prav tako zagotavljajo številne notranje ambiente v aktualnih vozil C3, C4 Picasso in C4 Cactus. Streha "Airscape" pri trenutnem vozilu C1 spominja na zabavne in uporabne prve platnene strehe modelov Citroën 2CV in Dyane. Večina sodobnih Citroënovih potniških prostorov je še posebej svetla in zračna zahvaljujoč velikim steklenim površinam in širokim odprtinam.

Citroën lahko z obilo svetlobe v potniškem prostoru ponudi uporabnikom pester izbor mehkih, toplih materialov, domiselnih vzorcev ter vrhunskih končnih obdelav, s čimer njegova vozila še bolj odstopajo od vseh ostalih. Vozilo DS je, svetlobna leta pred ostalimi, predstavilo eno od zgodnjih uporab sintetičnih kalupov za končno obdelavo notranjosti, kar je bilo skupaj s svetlimi barvnimi odtenki ter naprednimi materiali prvič videno pri oblikovanju notranjosti vozila. V tistem času so drugi veliki avtomobilski proizvajalci še vedno vztrajali pri potniških prostorih v kovini, lesu in usnju, z nasičenimi sedeži, majhnimi stekli in sistemi vzmetenja z listnatimi vzmetmi.

Prve izvedenke vozila C4 Picasso so imele paket opreme za "boljšo osvetljenost", ki je nudil izboljšane učinke notranje osvetlitve. Pri današnjih Citroënovih potniških prostorih pa osvetlitev strehe "Cielo" in posebni učinki poskrbijo za skrbno poudarjeno osvetlitev. Parfumirani osvežilci zraka ter čistilci zraka še doprinesejo k dobremu počutju v notranjosti.

Občutek prostornosti in zračnosti je nekaj, kar je opredeljevalo skoraj vsako Citroënovo vozilo. Ob uvedbi napredne in domiselne arhitekturne zasnove potniškega prostora, obdelanega s svetlejšimi materiali, je Citroën z uporabo svetlobe in barv uspel zmanjšati utrujenost in povečati udobje. Najboljši primerek zadnjih let ni nihče drug kot C4 Cactus, ki je na trg vpeljal nov stil notranjosti. Digitalne funkcije, "upravljalni" zaslon na dotik z intuitivnimi stikali, prednji sedeži v obliki zofe, novi materiali in "odprta" zasnova potniškega prostora so naznanili naslednjo stopnjo sprememb pri oblikovanju notranjosti vozil, podobno kot pri vozilu DS v 50-ih letih prejšnjega stoletja. Leta 2015 je potniški prostor vozila C4 Cactus na 30. mednarodnem avtomobilskem salonu v Parizu prejel nagrado za "najlepšo notranjost", z veliko pohvalami zaradi oblikovne zasnove, harmonije barv in materialov ter splošnega pristopa k dizajnu.

SISTEMI ZA POMOČ PRI VOŽNJI
Mentalno udobje zagotavlja tudi izbor elektronskih sistemov za pomoč pri vožnji, ki jih ponujajo današnja Citroënova vozila. Ljudje namreč veliko bolj zaupajo vozilu, ki samodejno aktivno išče potencialne nevarnosti in nato posledično tudi pomaga vozniku pri izogibanju le-tem. V prvih letih 21. stoletja je Citroën z vozili C4, C5 in C6 kot prvi v Evropi predstavil opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu. Poleg infra-rdečih zaznaval za spremljanje položaja vozila na voznem pasu je sistem vseboval tudi funkcijo vibriranja sedeža, ki je voznika opozorila, da je skrenil z voznega pasu.

S prikazovalnikom v višini oči (head-up display) so danes opremljeni številni modeli, saj vozniku pomaga s preprosto berljivimi informacijami. Sistem ni zasnovan tako, da vozniku ne bi bilo treba biti pozoren ali da bi lahko umaknil pogled s cestišča, temveč mu omogoča zgolj večjo brezskrbnost.

Citroënovim kupcem je odslej na voljo široka paleta naprednih sistemov za pomoč pri vožnji, ki zagotavljajo mentalno udobje. Med njimi so sistem za aktivno zaviranje v sili (active safety brake), prilagodljivi tempomat, sistem za nadzor mrtvega kota, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, pomoč pri speljevanju v klanec, pol samodejna pomoč pri parkiranju in samodejni preklop luči. Omenjeni sistemi nudijo vozniku koristno podporo v vsakem trenutku, ter s tem zmanjšujejo njegov napor.

NOV CITROËNOV KONCEPT UDOBJA
Pogoji za vožnjo se spreminjajo širom po vsem svetu. Z naraščajočim številom vozil na cestah so potovanja postala vse bolj razdrobljena, pogoste pa so tudi nezgode zaradi nestrpnih voznikov. Istočasno morajo biti vozniki za volanom sposobni opravljati več nalog hkrati, saj količina novih tehnologij v avtomobilih neprestano narašča. S prihodom pol avtonomnih in popolnoma avtonomnih vozil pa je udobje začelo prevzemati popolnoma nov pomen.

Citroën je od nekdaj iskal načine za izdelavo udobnih avtomobilov, tako za voznika kot tudi za potnike. Ob skorajšnji stoletnici podjetja je ta filozofija še vedno gonilna sila razvoja znamkinih vozil. Potniki pričakujejo toplo dobrodošlico ob odprtju vrat ter dostop do digitalnih orodij med vožnjo. Poleg tega, da morajo biti te tehnologije brezhibno umeščene, enostavne za uporabo in varne. Inovacije morajo maksimalno povečati fizično udobje v vozilu, pri tem pa ohraniti ugodje in zadovoljstvo, ki ga veliko voznikov občuti, ko z avtomobilom zapelje po svoji najljubši cesti.

Nove tehnologije, moderne proizvodne tehnike in inovativno oblikovanje so imeli ključno vlogo pri zasnovi udobja, po katerem je Citroën poznan. V današnjem času se pojem "udobje" ne nanaša zgolj na fizično udobje voznika in potnikov. Razvoj avtonomnih vozil bo popeljal udobje na novo raven za tiste, ki se želijo le s praktičnim namenom voziti od točke A do točke B. Citroënova filozofija je enako osredotočena tudi k zagotavljanju večje brezskrbnosti za voznike, ki še vedno želijo voziti za zabavo ter na vseh cestah občutiti maksimalne užitke v vožnji.

Medtem ko 21. stoletje beži mimo nas, bo program Citroën Advanced Comfort® skrbel za obe vrsti kupcev ter hkrati poskrbel, da bo udobje ostalo ključni element genetskega zapisa znamke tudi v prihodnjih desetletjih.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.