Avto.info

35 LET MAZDE MX-5

Ponovno rojstvo roadsterja

35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja

35 LET MAZDE MX-5

Avtor: Foto: Mazda
35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja 35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja 35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja 35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja 35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja 35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja 35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja 35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja

Avtomobilski svet se je čudil, ljubitelji cenovno dostopnih roadsterjev pa so bili navdušeni: 9. februarja pred 35 leti je svet na avtomobilskem salonu v Chicagu prvič spoznal Mazdo MX-5.

Japonski roadster, izdelan kot klasični športni avto s pogonom na zadnji kolesi, a s prelomno zasnovo z motorjem spredaj in za osjo (front-mid-engine) za optimalno vzdolžno porazdelitev mase, je oživil takrat skoraj izumrli avtomobilski segment. Kompaktna in lahka Mazda MX-5 je na novo opredelila veselje do vožnje z odprto streho. Mazdini inženirji so to dosegli z upoštevanjem tradicionalne japonske filozofije Jinba-Ittai, ki na konja in jezdeca gleda kot na celoto. Prav tako sta voznik in roadster tesno povezana v Mazdi MX-5, kar zagotavlja ravnovesje, okretnost in lahkotnost. Mazda MX‑5 je leto za letom osvajala številne nagrade in priznanja, ki vedno znova dokazujejo njeno odličnost.

Svet se kar ne more naveličati Mazde MX-5: Mazda MX-5, ki navdušuje s čistim uživanjem v vožnji in legendarno obliko, je prinašala stalen razvoj skozi štiri generacije (‘NA’, ‘NB’, ‘NC’ in zdaj ‘ND’). Najnovejša generacija Mazde MX-5 od leta 2016 še naprej razveseljuje ljubitelje vožnje pod modrim nebom, saj je poleg roadsterja s platneno streho uvedla tudi izvedbo RF z vznemirljivim oblikovanjem fastbacka in električno pomično trdo zložljivo streho. Skupna proizvodnja Mazde MX-5 v tovarni Ujina v Hirošimi je pravkar dosegla rekordnih 1.256.745 vozil. 533.301 Mazdo MX-5 (več kot 40 odstotkov celotne proizvodnje) so prodali v Severni Ameriki pod imenom Mazda Miata, sledi Evropa, kjer so prodali 391.503 Mazde MX-5. Na domačem japonskem trgu je bilo registriranih 225.510 teh športnih avtomobilov s kultnim imenom Mazda Roadster (najprej je bila poimenovana Eunos Roadster).

Danes, ob svojem 35. rojstnem dnevu, Mazda MX-5 prinaša posodobitve sprednjih in zadnjih luči, nov informativno-razvedrilni sistem za boljšo povezljivost in še bolj zgoščeno vozno izkušnjo Jinba-Ittai. Novi način ‘Track Mode’ izboljša občutek voznikove aktivne vključenosti v legendarni športni avtomobil in deluje v kombinaciji s programsko podprtim sistemom za kinematični nadzor lege vozila (Kinematic Posture Control, KPC), ki zagotavlja dodatno stabilnost pri vožnji v ovinkih. Asimetrični diferencial z omejenim zdrsom je zdaj serijsko na voljo z Mazdo MX-5 z 2,0-litrskim motorjem Skyactiv-G z močjo 135 kW/184 KM (poraba goriva po WLTP 6,8 l/100 km, izpusti CO₂ po WLTP 153 g/km). Ponudba motorjev vključuje tudi 1,5-litrski Skyactiv-G s 97 kW/132 KM, katerega poraba goriva po WLTP znaša 6,3 l/100 km, izpusti CO₂ po WLTP pa 142 g/km.

Mazda MX-5 modelnega leta 2024 je na voljo kot roadster s klasično platneno streho ali kot RF s trdo zložljivo streho in zajamčeno zagotavlja uživanje v vožnji, saj ta lahka legenda ovinke premaguje okretno, udobno in varno.

35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja
35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja
35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja
35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja
35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja
35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja
35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja
35 LET MAZDE MX-5: Ponovno rojstvo roadsterja
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov