Avto.info

Dirka 24 ur Le Mansa

100 LET ADRENALINA, HITROSTI IN VZDRŽLJIVOSTI

Dirka 24 ur Le Mansa: 100 LET ADRENALINA, HITROSTI IN VZDRŽLJIVOSTI

Dirka 24 ur Le Mansa

Avtor: Foto: Goodyear
Dirka 24 ur Le Mansa: 100 LET ADRENALINA, HITROSTI IN VZDRŽLJIVOSTI Dirka 24 ur Le Mansa: 100 LET ADRENALINA, HITROSTI IN VZDRŽLJIVOSTI Dirka 24 ur Le Mansa: 100 LET ADRENALINA, HITROSTI IN VZDRŽLJIVOSTI Dirka 24 ur Le Mansa: 100 LET ADRENALINA, HITROSTI IN VZDRŽLJIVOSTI Dirka 24 ur Le Mansa: 100 LET ADRENALINA, HITROSTI IN VZDRŽLJIVOSTI

Na koledarju svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA World Endurance Championship pomembno mesto zaseda dirka 24 ur Le Mansa, zanjo pa sta značilna nastop največjih talentov v avtomobilskem športu in posluževanje naprednih tehnologij. K obema s svojim znanjem in bogatimi izkušnjami prispeva Goodyear, ki pod svojim imenom nosi lepo število zmag in je ekskluzivni dobavitelj pnevmatik v kategoriji LMP2. Goodyear, priznano ime na področju avtomobilskih pnevmatik, se v letošnji ediciji ponovno pridružuje eni najprestižnejših dirk na svetu. Na razvpiti vzdržljivostni dirki v Francoskem Le Mansu se bo Goodyear 10. in 11. junija 2023 pridružil vrhunskim ekipam, ki se bodo dokazovale z vzdržljivostjo, hitrostjo in taktiko, pri čemer jim bo glavni cilj v 24 urah prevoziti čim večjo razdaljo.

KATEGORIJA »GARAGE 56« PRVIČ Z INTELIGENTNO FUNKCIJO PNEVMATIK V REALNEM ČASU
Na letošnji ediciji dirke 24 ur Le Mansa bo dirkalnik NASCAR Next Gen Chevrolet Camaro ZL1 Garage 56 vozil z dirkalnimi pnevmatikami, ki vsebujejo inteligentno funkcijo beleženja tlaka in temperature v pnevmatikah v realnem času. Garage 56 je posebna kategorija z enim samim udeležencem, ki ga organizatorji dirke rezervirajo za konceptne avtomobile z inovativnimi tehnologijami prihodnosti. Garage 56 predstavlja sodelovanje med NASCAR-jem, Hendrick Motorsportsom, Chevroletom in Goodyearom, najuspešnejšo ekipo v zgodovini tega športa. Razvoj pnevmatik za Garage 56 je potekal na dveh celinah, na desetih testiranjih v preteklih 12 mesecih pa je bilo v okviru prijav na Le Mans prevoženih skoraj deset tisoč kilometrov. Goodyearove dirkalne pnevmatike za omenjeni dirkalnik so opremljene z inovativnim pasivnim senzorjem brez baterije, ki je je tekom vulkanizacije vgrajen v pnevmatiko. S pomočjo Goodyear Sightline tehnologije, ki je povezana s senzorjem, bo ekipa Hendrick Motorsports med dirko prejemala podatke o pnevmatikah v realnem času. Inženirji in vozniki bodo lahko podatke o tlaku in temperaturi v pnevmatikah uporabili za optimizacijo zmogljivosti vozila s sprotnim prilagajanjem nastavitev vozila in pripravljenosti voznika v realnem času.

LOGISTIČNI IZZIVI ZA NASTOPAJOČE EKIPE
Preden bodo avtomobili postavljeni na startno črto jubilejne stote izvedbe vzdržljivostne dirke 24 ur Le Mansa, bodo ekipe za seboj pustile na tisoče ur pripravljalnega dela. Za 24-urno dirko v Le Mansu bo Goodyear uporabil več kot 2.500 pnevmatik, ki jih bo pripeljalo 10 tovornjakov, v Le Mans pa potuje tudi več kot 65 članov Goodyearove skupine, ki bo podpirala tekmovalne ekipe. V zadnjih nekaj sezonah si je Goodyear sicer prizadeval zmanjšati skupno število uporabljenih pnevmatik, kar dosega z razvojem in izpopolnjevanjem tehnologije pnevmatik za različne vremenske razmere. To odraža tudi njegov nagrajeni nabor cestnih pnevmatik, ki so zasnovane za najrazličnejše vremenske razmere. Prostore za montažo so Goodyearovi strokovnjaki pričeli pripravljati že teden dni pred dirko, saj so morale ekipe svoje pnevmatike prejeti pravočasno in jih pripraviti za pregled in končno polnjenje. Vsaki ekipi so dodelili šest kompletov gladkih pnevmatik za trening in štirinajst za dirko in kvalifikacije, medtem ko pri številu pnevmatik za dež niso omejeni.

GOODYEAR BO EKSKLUZIVNI ZASTOPNIK TUDI ZA KATEGORIJO LMGT3
Na podlagi odličnih rezultatov v preteklosti, je Goodyear tudi letos edini dobavitelj pnevmatik za kategorijo LMP2 tako na svetovnem prvenstvu FIA WEC, kot tudi v evropski seriji Le Mans. S podpisom triletne pogodbe, ki začne veljati leta 2024, pa bo Goodyear ekskluzivni dobavitelj tudi v kategoriji LMGT3. Za to kategorijo bo Goodyear razvil povsem nove pnevmatike in pri tem uporabil svoje bogate izkušnje v mednarodnih kategorijah GT3 in GTE.  Na dirkah bo z Goodyearovimi pnevmatikami tako nastopilo nekaj najbolj prepoznanih in zaželenih znamk športnih avtomobilov na svetu, s čimer bo vodilni proizvajalec pnevmatik še dodatno krepil svoj položaj v mednarodnem motošportu.                        

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov