Avto.info

"Panda Raid 2019"

Fiatova Panda Cross je puščavski prvak

"Panda Raid 2019"

Avtor: Foto: FIAT
"Panda Raid 2019": Fiatova Panda Cross je puščavski prvak "Panda Raid 2019": Fiatova Panda Cross je puščavski prvak "Panda Raid 2019": Fiatova Panda Cross je puščavski prvak "Panda Raid 2019": Fiatova Panda Cross je puščavski prvak "Panda Raid 2019": Fiatova Panda Cross je puščavski prvak "Panda Raid 2019": Fiatova Panda Cross je puščavski prvak

Letošnja, že enajsta reli preizkušnja »Panda Raid«, rezervirana za avtomobile Panda 4x2 in 4x4, ki so bili izdelani pred letom 2003, je postala klasika na koledarju »Rally Raid", ki je v kategoriji legendarnega Dakarja, čeprav ohranja svoj amaterski duh. Letos se je na štartno linijo v Madridu postavilo približno 400 starodobnih Pand z vsega sveta. Odpravile so se na več kot 3.000 kilometrov dolgo pot od španske prestolnice do puščavskega bisera Marakeš.

Pisana karavana je morala prevoziti težko dostopne kraje, ki bi bili pravi izziv tudi za marsikaterega večjega terenca. Vendar pa trasa ni odvrnila neustavljive Fiat Pande, ki je znova dokazala, da se odlično znajde na peščenih poteh in žgočem soncu. Starejšim modelom se je pridružila tudi zadnja različica modela Panda Cross 4x4, z vgrajenim 0,9-litrskim motorjem TwinAir Turbo, ki je s samozavestjo znamke zaznamovala celotno dirko in celo priskočila na pomoč nekaterim veteranom, ki so se predolgo zadržali na puščavskih sipinah. To je neke vrste simbolna vez med preteklostjo in sedanjostjo, ki že od leta 1980 pomeni "svobodo na štirih kolesih" in jo je za svojo vzelo več kot 7,5 milijona voznikov po vsej Evropi.

Po odhodu iz Madrida (8. marca) se je slikovita karavana odpravila proti obali, natančneje v pristanišče Motril, od koder se je s trajektom odpeljala do jeza Mohamed V v Maroku. Tukaj se je avantura šele dobro začela z vožnjo po puščavi, mimo mest Bel-Frissate, Maadid, Merzouga, Tazoulait in Tansikht. Zadnja etapa je bila na sporedu 15. marca s ciljem v legendarnem Marakešu.

Ob navdušenem vzklikanju domačinov je puščavsko zmago slavila zadnja različica Pande Cross 4x4, naslednica legendarne Pande 4x4, ki je bila prvič predstavljena pred 35 leti. Panda Cross 4x4 združuje sistem oprijema, značilen za pravega terenca, s kompaktno velikostjo in okretnostjo mestnega avtomobila. Panda Cross lahko premaga kakršnokoli oviro, zahvaljujoč dodatnima 2,2 centimetroma oddaljenosti od tal v primerjavi z različico 4x2, ter meram, ki ji omogočajo vstopni kot 24 stopinj, prehodni kot 21 stopinj in izstopni kot 34 stopinj. Vse našteto je združeno z izjemnimi voznimi lastnostmi pri vožnji po terenu, ki jih zagotavlja stalni štirikolesni pogon – Panda ga je prva uvedla v segment – v kombinaciji z izbirnikom načina vožnje, ki ponuja tri različne nastavitve: Auto, Off-Road in Gravity Control. Pri načinu vožnje "Auto" se Panda Cross 4x4 obnaša kot avtomobil s prednjim pogonom, zadnji par koles pa dobi večji oprijem le, kadar je to potrebno. V položaju "Off-Road" je namesto tega navor porazdeljen na vsa štiri kolesa, dodatna pogonska sila pa se s pomočjo elektronske zapore diferenciala (ELD) posreduje tistim kolesom, ki imajo najboljši oprijem. In končno, ko je izbirnik v položaju "Gravity Control", sistem deluje na zavore na bolj strmih spustih, da ohranja optimalen nadzor nad vozilom.

Uspeh na raliju "Panda Raid 2019" dopolnjuje številne tehnološke in prodajne rekorde modela. Panda ni po naključju najbolje prodajan mestni avtomobil v Evropi zadnjih 15 let in nesporno vodilna v Italiji od leta 2012. Poleg tega, da je bila prvi mestni avtomobil s 4WD (leta 1983), je bila Panda tudi prvi avtomobil v svojem segmentu, ki je osvojil laskavi naziv "Car of the Year" (leta 2004), v istem letu pa je bila tudi prvi mestni avtomobil, ki se je povzpel na višino 5.200 metrov do baznega tabora pod Everestom. Leta 2013 je bila prvi avtomobil v svojem razredu, ki je uvedel avtonomno zaviranje v sili. Lani je bila Panda Waze, ki je najbolj »socialna« Panda doslej, ena glavnih zvezd v mestecu Pandino, kjer je potekalo največje srečanje Pand na svetu s 365 različnimi avtomobili iz vse Evrope.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov