Avto.info

TOYOTA GAZOO RACING

DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR

Avtor: Foto: Toyota
TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR TOYOTA GAZOO RACING : DRUGA ZAPOREDNA ZMAGA ZA EKIPO NA RELIJU DAKAR

Katarec Nasser Al-Attiyah in njegov francoski sovoznik Mathieu Baumel sta uspešno ubranila naslov prvaka na Dakarju, ki je tokrat že četrtič potekal v Savdski Arabiji. V zadnji etapi sta sicer izgubila 5 minut in 41 sekund, a zaostanek dejansko ni bil pomemben, saj sta skupno zmago zapečatila s prednostjo 1 ure, 20 minut in 49 sekund. Vodstvo sta prevzela že v tretji etapi in ga uspešno obdržala do cilja.

Za Nasserja Al-Attiyaha je to že peta zmaga na reliju Dakar, medtem ko ima Mathieu Baumel štiri zmage, od tega sta trikrat zmagala kot člana ekipe TOYOTA GAZOO Racing. Uspešen je bil tudi Južnoafričan Giniel de Villiers, ki je tokrat nastopil že na svojem dvajsetem zaporednem reliju Dakar. Letošnjo izdajo je končal na četrtem mestu v skupnem seštevku. To je njegova že petnajsta uvrstitev med najboljšo peterico. Najboljši rezultat je dosegel leta 2009, ko je slavil svojo edino zmago. V dvajsetih letih je le enkrat končal zunaj najboljše deseterice. S konstantno odličnimi rezultati je postal sinonim za trdnost in vztrajnost, pri 50 letih pa mu pripada status pravega veterana relija Dakar.

Dakar 2023 si bosta zapomnila tudi Henk Lategan in Brett Cummings, ki sta v skupnem seštevku že zasedala drugo mesto, a sta zaradi nekaterih nepredvidenih težav po lestvici zdrsnila nekoliko navzdol. Kljub temu sta dokazala, da sta uigran tandem, ki se odlično znajde v najbolj zahtevnih razmerah. V skupnem seštevku sta reli končala na petem mestu. Na letošnji izvedbi relija Dakar je tudi sicer prevladovala Toyota. Posadke TGR so končale na prvem, četrtem in petem mestu. Na tretje mesto sta se uvrstila mladi Brazilec Lucas Moraes in njegov sovoznik Timo Gottschalk, ki sta s poltovornjakom Hilux T1+ nastopala kot zasebnika.

Al-Attiyah in Baumel sta z zmago osvojila 85 točk in v točkovanju svetovnega prvenstva z dvema točkama zaostanka zasedata drugo mesto. Toyota zaseda tudi drugo mesto v točkovanju konstruktorjev. Naslednja dirka prvenstva bo na sporedu zadnji teden februarja v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih.

Akio Toyoda, predsednik in direktor Toyote Motor Corporation: »Izjemno ponosen sem, da so letošnji reli Dakar, ki je šestnajst dni potekal v Savdski Arabiji, končali trije poltovornjaki Hilux T1+ ekipe TOYOTA GAZOO RACING, dva Land Cruiserja iz ekipe Land Cruiser Toyota Auto Body in HINO 600 ekipe Hino Team Sugawara. Iskrene čestitke vsem šestim posadkam, ki so se spopadle z 8500-kilometrsko preizkušnjo. Hvala vsem navijačem za podporo. Čestitke Nasserju Al-Attiyahu in Mathieuju Baumelu za drugo zaporedno zmago v skupnem seštevku. Na zahtevnih cestah relija Dakar je zelo težko zmagati. Za uspeh je potrebnega veliko vozniškega znanja ter seveda tudi zanesljiv in vzdržljiv avtomobil. V prihodnje se bomo trudili še dodatno izboljšati naš poltovornjak Hilux T1+. Čestitke tudi ekipi Land Cruiser Toyota Auto Body za njihovo 10. zaporedno zmago v kategoriji avtomobilov. Čestitke Ronaldu Bassu in Jeanu Michelu Polatu za zmago v svojem razredu. Hvaležen sem tudi vsem mehanikom, ki so odlično opravili svoje delo.”

Glyn Hall, vodja ekipe TGR Dakar: »Zmaga na reliju Dakar je nekaj nepozabnega, toda zmagati na najtežji dirki na svetu dvakrat zapored je preprosto izjemno. Iskreno se zahvaljujem vsem članom naše ekipe, vsakemu izmed naših sponzorjev in seveda vsem našim voznikom in sovoznikom, ki so poskrbeli za odličen rezultat. Res sem ponosen na naš poltovornjak GR DKR Hilux T1+, ki je spet dokazal, da je dovolj zanesljiv in vzdržljiv za največje izzive. In to ne le enkrat, temveč kar dve leti zapored.”

Nasser Al-Attiyah: »To je neverjeten občutek. To ni le moj uspeh, temveč gre za dosežek celotne ekipe. Zato se iskreno zahvaljujem vsakemu članu naše uigrane ekipe. Dva tedna dirke sta bila izjemno naporna. A to, da smo se lahko vrnili in ubranili naslov, je fantastično. Res sem ponosen na naš poltovornjak GR DKR Hilux T1+. Doseči tri zmage z ekipo TOYOTA GAZOO Racing je nekaj res izjemnega.”

Giniel de Villiers: »Reli Dakar je vedno poln izzivov in tudi letos ni bilo nič drugače. Seveda bi se lahko odrezali še bolje, a enako bi lahko trdili tudi naši številni tekmeci. Lepo bi se bilo uvrstiti na stopničke za zmagovalce, a na splošno ima Toyota kot ekipa vse razloge za zadovoljstvo. Mislim, da smo v Savdski Arabiji vsi še enkrat dokazali, kako zanesljiv in odličen je naš Hilux.«

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov