Avto.info

Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom

Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar

Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar

Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom

Avtor: Foto: Audi
Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar Audi RS Q e-tron z inovativnim pogonskim sistemom : Zgodovinska zmaga Audija na rallyju Dakar

Neuburg na Donavi (Nemčija), januar 2024 – Audi piše zgodovino: Audi RS Q e-tron je prvi prototip z nizkimi emisijami, električnim pogonom, visokonapetostno baterijo in pretvornikom energije, ki je zmagal na najtežjem puščavskem reliju na svetu. Španca Carlos Sainz/Lucas Cruz sta po približno 7.900 kilometrih s prednostjo 1 h 20 min osvojila prvo Audijevo zmago na rallyju Dakar. Na cilj sta prišla tudi Mattias Ekström/Emil Bergkvist.

"Čestitke ekipi Audi Sport za zmago na rallyju Dakar," je povedal Gernot Döllner, predsednik uprave družbe AUDI AG. "Audi je s tem ponovno postavil mejnik v avtomotošportu. Zmaga na najzahtevnejšem puščavskem reliju na svetu z elektrificiranim pogonom vidno prikazuje, da je 'prednost v tehniki' in nakazuje pot v našo električno prihodnost." Audi RS Q e-tron ima električni štirikolesni pogon. Oskrbo z energijo zagotavljata visokonapetostna baterija in pretvornik energije, ki ga poganja gorivo reFuel na osnovi ostankov, s čimer v primerjavi s klasičnimi gorivi prihrani 60 odstotkov emisij CO2.

"Z našim revolucionarnim elektrificiranim pogonom smo v samo treh letih premagali enega največjih izzivov v avtomotošportu. S tem nadaljujemo dolgo serijo pionirskih dosežkov, ki so v štirih desetletjih avtomotošporta zaznamovali Audi. Celotni ekipi se zahvaljujem za ta izjemni dosežek na še posebej naporni izvedbi rallyja Dakar," je povedal Oliver Hoffmann, član uprave in direktor tehničnega razvoja v družbi AUDI AG. Audi se je na rallyju Dakar pod vrhom meril z znamkama Toyota in Ford ter izkušenimi nasprotniki iz ekipe Prodrive, ki so se izkazali kot močni tekmeci.

Carlos Sainz/Lucas Cruz sta si svojo veliko prednost zagotovila, potem ko sta neprekinjeno vodila od šeste etape naprej. Oba Španca, ki sta zmagala že leta 2010, 2018 in 2020, tako beležita uspeh že s četrto znamko, med drugim že drugo iz koncerna Volkswagen. Vendar pa dvakratni svetovni prvak v rallyju Sainz in njegov izkušeni sovoznik še tik pred koncem nista bila prepričana v zmago. Sébastien Loeb/Fabian Lurquin iz ekipe BRX sta bila močna zasledovalca, ki sta vedno bolj zmanjševala svoj zaostanek, vse dokler se njuno vozilo predzadnji dan ni poškodovalo. "To je bil izjemen ekipni dosežek," je dejal vodja Audijevega motošporta Rolf Michl. "Vsi so združili moči, da so znamki Audi omogočili ta zgodovinski rezultat. Iskrena hvala tej čudoviti ekipi. Danes smo napisali novo poglavje za Audi, pa tudi v zgodovini relija Dakar."

Rally Dakar 2024 so zaznamovale dnevne etape, ki so pogosto merile več kot 400 kilometrov, dve maratonski etapi z omejenim servisiranjem oziroma celo popolnoma brez njega ter 4.600 kilometrov na čas in 7.883 skupnih kilometrov. Strme makadamske in gramozne poti, mogočni nizi sipin v puščavi Empty Quarter na Arabskem polotoku in pogosto težavna navigacija so od ekip zahtevale izjemno veliko. Carlos Sainz, ki se s svojimi 61 leti ozira na svojo okoli štiri desetletja dolgo rally kariero, je z Lucasom Cruzom na dvanajstih hitrostnih preizkušnjah skupno zabeležil osem dni vodstva.

Že zgodaj sta se izkazali tudi drugi dve Audijevi ekipi. Šveda Mattias Ekström/Emil Bergkvist sta na začetku zmagala na prologu in sta se do dneva počitka po šestih etapah povzpela na drugo mesto za dvojico Sainz/Cruz, a sta zaradi okvare na zadnji premi na sedmi preizkušnji ostala brez vseh možnosti. Stéphane Peterhansel, rekorder s 14 zmagami na Dakarju, je po svoji 50. etapni zmagi z avtomobilom in 83. skupni zmagi tik pred polčasom zasedal šesto mesto. Zaradi okvare hidravličnega sistema sta s francoskim rojakom Edouardom Boulangerjem v šesti etapi padla na 22. mesto.

Obe moštvi sta nato svoje moči ponudili ekipi Audi Sport. Vodja Audijevega motošporta Rolf Michl in Sven Quandt, vodja partnerske ekipe Q Motorsport, sta na zahtevni 46. izvedbi rallyja uresničila popolno strategijo. Tako pri taktičnem zaostajanju pred drugo etapo maratona v izogib otvoritvi proge kot pri podpori vodilni dvojici Carlos Sainz/Lucas Cruz – vodstvo se je ves čas lahko zaneslo na svoja močna vozniška moštva. Osebje ekipe je tudi med fizično zahtevnim, dolgim in napornim rallyjem neutrudno in zanesljivo opravljalo svoje delo. Ekström/Bergkvist sta dirko zaključila med prvimi 50.

Audi Sport je visokoučinkoviti Audi RS Q e-tron do zmagovalne zrelosti razvil v samo treh letih. Pod tehničnim vodstvom dr. Leonarda Pascalija je Audi Sport z inovativnim pogonom postavil naslednji zgodovinski mejnik: potem ko je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja štirikolesni pogon quattro za vedno spremenil rally tekmovanja in nato tudi na dirkalnih stezah poskrbel za številne zmage in naslove, je Audi v Le Mansu pokazal veliko inovativno moč. Učinkoviti pogon TFSI, elektrificirani štirikolesni pogon e-tron quattro in posamezne tehnologije, kot so matrične LED-luči in Audijeve laserske luči, predstavljajo visoko stopnjo inovativnosti in potrjujejo, da je 'prednost v tehniki'. Kasneje se je v formuli E premierno predstavil Audijev prvi popolnoma električni dirkalnik, nato pa se je znamka lotila ekstremnih izzivov relija Dakar in ga uspešno osvojila kot prvi proizvajalec z električnim pogonom.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov