Avto.info

Opel Crossland X

domača predstavitev: Opel Crossland X

domača predstavitev

Avtor: Foto: Opel
domača predstavitev: Opel Crossland X domača predstavitev: Opel Crossland X domača predstavitev: Opel Crossland X domača predstavitev: Opel Crossland X domača predstavitev: Opel Crossland X domača predstavitev: Opel Crossland X domača predstavitev: Opel Crossland X domača predstavitev: Opel Crossland X domača predstavitev: Opel Crossland X domača predstavitev: Opel Crossland X

Bled. Z veliko Oplovo ofenzivo modelov ‘7 in 17’ s kar sedmimi novimi modeli v letu 2017 prihaja naslednji novinec, povsem novi Opel Crossland X. Novi Oplov ‘crossover’ praktičnost in prostornost združuje s privlačnim videzom SUV vozila. To je drugi član družine Opel X, pridružil pa se je prodajni uspešnici, modelu Mokka X. Crossland X vstopa na cvetoč trg subkompaktnih SUV-jev in je na voljo že od 14.490 evrov (priporočena prodajna cena z DDV v Sloveniji).

Novi Opel Crossland X namenjen uporabi v urbanih okoljih, kjer se s kompaktnimi merami odlično obnese za skok po nakupih ali na počitnice. Z dolžino 4,21 metra je novi Crossland X 16 centimetrov krajši od Astre, obenem pa je za 10 centimetrov višji. Potniki lahko zato uživajo v povišanem položaju sedežev z odličnim razgledom.

Novinec nudi izjemne inovacije za varnejše in udobnejše vsakodnevne vožnje ter preprostejšo uporabo. Mednje sodijo tudi žarometi s svetili LED za vse funkcije, projekcijski zaslon, vzvratna kamera s panoramskim (180-stopinjskim) zajemom, napredni parkirni pomočnik, opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili[1], nadzor voznikove zbranosti[2], pomoč pri ohranjanju voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov s hitrostnimi omejitvami in nadzor mrtvih kotov. Kot smo pri Oplu že navajeni, novi Crossland X prepriča z izjemno povezljivostjo, ki jo zagotavlja Opel OnStar z dodatnimi storitvami, kot sta rezervacija hotelske sobe[3] in iskanje parkirišča[4]. Na voljo so tudi sodobni sistemi za informacije in razvedrilo, združljivi z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto[5] ter do 8-palčnim barvnim zaslonom na dotik. Da so vedno na voljo, lahko združljive pametne telefone napolnite z brezžičnim induktivnim polnjenjem.

Voznik in sovoznik lahko uživata v udobju nagrajenih ergonomskih sedežev s certifikatom AGR (akcija za zdrav hrbet), ki so v tem segmentu na voljo samo pri Oplu (v obeh modelih – Crossland X in Mokka X). Prtljažnik s prostornino 520 litrov – brez preklopa zadnjih sedežev – je najzajetnejši v razredu. Potniki v zadnjem delu vozila lahko vzdolžni položaj sedežev spremenijo v razponu do 150 milimetrov in si tako zagotovijo več prostora za kolena ali pa povečajo prtljažnik. Tako je Crossland X še bolj vsestranski.

Eleganten, vsestranski, sodoben: prvak sloga in funkcionalnosti
Drzen, izrazit in privlačen so trije opisi, ki jim mora ustrezati sodoben urbani ‘crossover’. Novi Crossland X zagotovo ustreza vsem trem zahtevam, obenem pa ostaja tipičen Opel z najboljšo možno opremo in izrazitim značajem. Z dolžino 4212, širino 1765 in višino 1605 milimetrov prinaša svojo lastno interpretacijo Oplove oblikovalske filozofije ‘kiparske umetnosti z nemško natančnostjo’, saj je dovršen in trpežen hkrati. Na prednjem koncu je samozavestna in izrazita maska s sijočim Oplovim bliskom. Za SUV (športno-funkcionalno vozilo) vozila značilne obloge in srebrni vstavki spredaj in ob celotnem spodnjem delu vozila poudarjajo samozavesten nastop ter izražajo funkcionalnost in športno eleganco.

Izrazite bočne linije z navidezno ‘lebdečo streho’, ki vizualno ločuje spodnji in zgornji del vozila, optično podaljšajo Crosslanda X in poudarijo prostorno notranjost. ‘Lebdeča streha’ priča tudi o sorodstvu z Oplom ADAMOM, pri katerem se kromirana linija oken spušča proti zadnjemu koncu. Tako kot prvak v individualizaciji je tudi Crossland X na voljo s streho v drugi barvi. Izrazit zadnji del z vidno zaščito podvozja priča o SUV poreklu. Kot temeljni kamen Oplove oblikovalske filozofije ima izklesano oblikovanje z natančnimi potezami pomembno vlogo tudi v notranjosti. Armaturna plošča in sredinski sklop sta jasno strukturirana in vodoravno poravnana z voznikom. Kokpit kot voznikov nadzorni center poudari občutek aktivne vožnje.

Občutek izjemne prostornosti in prvorazredno udobje ergonomskih sedežev AGR poskrbita za udobna dolga potovanja. Oplov oblikovni križanec zagotavlja tudi izjemno visoko raven prilagodljivosti. Individualno pomični zadnji sedeži so deljeni v razmerju 60:40 in omogočajo vzdolžni pomik za do 150 milimetrov, pri čemer se prostornina prtljažnika v nekaj sekundah poveča s 410 na za ta segment rekordnih 520 litrov. Če so zadnji sedeži povsem zloženi, meri prostornina prtljažnika kar 1255 litrov. Crosslanda X je možno zakleniti, odpreti in zagnati brez ključa (sistem Keyless Open & Start).

Varnost in vrhunska povezljivost: novi Opel Crossland X zagotavlja sproščeno vožnjo
Vožnje so še bolj sproščene in varne s številnimi ultra-sodobnimi tehnologijami in asistenčnimi sistemi, ki so na voljo z novim Oplom Crosslandom X. Inovativni žarometi LED (svetila LED za vse funkcije) zagotavljajo odlično vidljivost v temi. Za doplačilo je na voljo projekcijski zaslon, ki zmanjša motnje s prikazom hitrosti, navigacijskih usmeritev in informacij asistenčnih sistemov v neposrednem voznikovem zornem kotu.

Naprej usmerjena kamera Opel Eye je z obdelavo različnih podatkov osnova asistenčnih sistemov, kot sta prepoznavanje prometnih znakov z omejitvijo hitrosti in pomoč pri ohranjanju voznega pasu. Če sistem zazna, da voznik nehote zapušča svoj vozni pas, ga opozori z zvočnimi in prikazanimi signali. Z regulatorjem in omejevalnikom hitrosti je vožnja še prijetnejša. Opozorilo na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili pomaga preprečiti nezgode, dopolnjuje pa ga poseben sistem za nadzor voznikove zbranosti.

Crossland X je opremljen tudi s panoramsko vzvratno kamero, ki z zornim kotom 180 stopinj poveča pregled nad območjem za vozilom. Najnovejša generacija naprednega parkirnega pomočnika dodatno olajša parkiranje. Prepozna primerna parkirna mesta in samodejno parkira vozilo. Prav tako omogoča samodejno vožnjo iz parkirnega mesta. V obeh primerih voznik upravlja samo s stopalkami. Da je vožnja pozimi prijetnejša in varnejša, poskrbita ogrevan volanski obroč in ogrevanje vetrobranskega stekla.

Ultra-sodobni motorji: za zabavno vožnjo in maksimalno učinkovito porabo goriva
Opel Crossland X prihaja na trg z možnostjo izbire med petimi motorji. Vsi trivaljni bencinski in štirivaljni dizelski motorji so ultra-sodobni, izdelani so povsem iz aluminija in navdušijo z vrhunsko učinkovitostjo.

Prvi v ponudbi bencinskih motorjev je 1,2-litrski motor s 60 kW/81 KM (poraba pri ciklu NEDC: mestna vožnja 6,4 l/100 km, zunaj mesta 4,4 l/100 km, kombinirano 5,1 l/100 km; emisije CO2 114 g/km). Naslednji je 1.2 Turbo z neposrednim vbrizgom bencina s tremi različnimi menjalniki. Še posebej varčno različico ECOTEC dopolnjuje petstopenjski ročni menjalnik z optimalnim zmanjšanjem trenja (poraba pri ciklu NEDC: mestna vožnja 5,6 l/100 km, zunaj mesta 4,2 l/100 km, kombinirano 4,8 l/100 km; emisije CO2 109 g/km); ta motor razvije 81 kW/110 KM. Enako zmogljiv je trivaljni 1,2‑litrski Turbo, ki ga dopolnjuje šeststopenjski samodejni menjalnik (poraba pri ciklu NEDC: mestna vožnja 6,3 l/100 km, zunaj mesta 4,8 l/100 km, kombinirano 5,3 l/100 km; emisije CO2 121 g/km). Oba motorja razvijeta največji navor 205 Nm že pri 1500 vrtljajih v minuti, kar 95 odstotkov pa ga je na voljo v najbolj uporabljanem območju do 3500 vrtljajev v minuti. Z obilico moči pri nizkih vrtljajih Opel Crossland X prevzame z vrhunskim vodenjem in ekstremno varčno vožnjo.

Vrh ponudbe bencinskih motorjev predstavlja 1.2 Turbo z močjo 96 kW/130 KM in največjim navorom 230 Nm od 1750 vrtljajev v minuti naprej (poraba pri ciklu NEDC: mestna vožnja 5,7 l/100 km, zunaj mesta 4,6 l/100 km, kombinirano 5,0 l/100 km; emisije CO2 114 g/km), dopolnjuje ga šeststopenjski ročni menjalnik. S to kombinacijo Opel Crossland X iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 9,1 sekunde in doseže največjo hitrost 206 km/h.

V ponudbi so tudi trije turbodizelski motorji. Opel Crossland X je z 1,6-dizelskim motorjem na voljo od 16.690 evrov, razvije pa moč 73 kW/99 KM in največji navor 254 Nm pri 1750 vrtljajih v minuti (poraba pri ciklu NEDC: mestna vožnja 4,5 l/100 km, zunaj mesta 3,4 l/100 km, kombinirano 3,8 l/100 km; emisije CO2 99 g/km). Različica ECOTEC s sistemom Start/Stop in emisijami CO2 99 g/km je še varčnejša (poraba pri ciklu NEDC: mestna vožnja 4,1 l/100 km, zunaj mesta 3,3 l/100 km, kombinirano 3,6 l/100 km). Najmočnejši med dizli je 1.6 z 88 kW/120 KM (poraba pri ciklu NEDC: mestna vožnja 4,6 l/100 km, zunaj mesta 3,6 l/100 km, kombinirano 4,0 l/100 km; emisije CO2 103 g/km) in največjim navorom 300 Nm za izjemno vlečno moč v vseh razmerah. S šeststopenjskim ročnim menjalnikom se Opel Crossland X 1.6 dizel odlično izkaže s pospeševanjem v srednjem območju vrtljajev, ki je še posebej pomembno pri prehitevanju, saj od 80 do 120 km/h pospeši v 10,5 sekunde in doseže največjo hitrost 186 km/h.

Osebna pomoč in vrhunska povezljivost s sistemom Opel Onstar
Opel OnStar je del standardne opreme Crosslanda X od različice Enjoy navzgor. Že znanim storitvam kot sta možnost klica v sili 24 ur na dan ter upravljanje zaklepanja, hupe in luči na daljavo, so v sistemu OnStar dodali še nekaj zanimivih možnosti. Tako novi Crossland X prinaša novo osebno storitev, s katero se lahko potniki preprosto obrnejo na svetovalca sistema Opel OnStar za rezervacijo hotelske sobe in iskanje ustreznega parkirnega prostora. Najsodobnejša tehnologija za informacije in razvedrilo IntelliLink vključuje do osem palcev velik barvni zaslon na dotik, ki prek vmesnikov Apple CarPlay in Android Auto zagotavlja integracijo združljivih pametnih telefonov. In da bo mobilni telefon primerno napolnjen, je možno naročiti tudi držalo za brezžično induktivno polnjenje v sredinski konzoli Crosslanda X.

Dostopen vstop v ‘crossover’ svet
Cenovno je Crossland X umeščen med kompaktno Corso in Mokko X in na voljo bo s tremi stopnjami opreme: Selection, Enjoy in Innovation. Na rastoč trg subkompaktnih SUV-jev vstopa s privlačno ceno, ki se začne pri 14.490 evrih (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji za Crossland X Selection 1.2. 60kW/81KM).

[1] Deluje samodejno pri hitrostih med 5 km/h in 85 km/h. Od 5 do 30 km/h deluje upočasnjevanje za zmanjšanje hitrosti trčenja s stopnjo 0,9 g. Pri hitrosti od 30 do 85 km/h lahko sistem s samodejnim zaviranjem hitrost zmanjša za največ 22 km/h. Za večje zmanjšanje hitrosti mora zavirati voznik.
[2] Opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili ter nadzor voznikove zbranosti bosta na voljo od poletja naprej.
[3] Prek možnosti booking.com. Potrebna sta e-poštni naslov in kreditna kartica.
[4] Prek možnosti Parkopedia.
[5] Android Auto Google še ne nudi v Sloveniji.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.