Avto.info

Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož

domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož

domača predstavitev

Avtor: Foto: Rolls-Royce & Marko Miklavc
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož

Včeraj se je v Portorožu (hotel Kempinski Palace) odvijal poseben dogodek, ki je pritegnil veliko ljubiteljev britanskih starodobnikov, ker smo lahko občudovali 48 zelo prestižnih in zelo starih avtomobilov znamke Rolls-Royce, ki so se pri nas ustavili pred današnjim obiskom hrvaške Opatije in kasnejšim odhodom na Bled.

Karavano prestižnih britanskih starodobnikov je v Portorožu spremljal tudi britanski veleposlanik Andrew Page, vse skupaj pa je pričakal generalni direktor hotela Kempinski Palace, Thies Bruhn, ki je pred vrati prestižnega hotela sprejel vse tekmovalce ter britanskega veleposlanika. Verjetno bomo morali še dolgo čakati na ponovitev takšnega prestižnega dogodka, ki je včeraj povišal vrednost 'portoroškega voznega parka' za veliko milijonov evrov, ker je Portorož obiskalo veliko štirikolesnih Britancev, od katerih je vsak vreden približno pol milijona evrov (modeli silver ghost, izdelani med leti 1907-1914), medtem ko so ostali udeleženi primerki tega cenjenega modela (1914-1926) vredni nekoliko manj (vsak po najmanj 100.000 evrov…). Karavano starodobnikov je spremljalo tudi pet modernih predstavnikov te aristokratske znamke avtomobilov, poleg tega pa še nekaj spremljevalnih vozil, ki  lahko udeležencem zagotovijo rezervne dele ter strokovno pomoč v slučaju okvar. Med njimi je tudi izmed modernih 'duhov', ki je znan kot 'Alpine Trial Centenary Collection Ghost', ker posnema karoserijsko barvno shemo zmagovalca iz leta 1913.

Za izpeljavo tega prestižnega dogodka so zaslužni predvsem člani elitnega britanskega kluba (20-Ghost Club – ustanovljen leta 1949) ljubiteljev vozil znamke Rolls-Royce, ki so s tem pomembnim dogodkom privabili več kot 150 sodelujočih iz dvanajstih držav, med njimi so tudi Avstralci, Američani in tudi nekaj zelo premožnih prebivalcev Hong Konga. Vse skupaj se je pričelo odvijati 14. junija na Dunaju, s štartnim signalom grofa Pallavicinija (pravnuk predsednika OAMTC v času prvotne dirke), kjer se je na startu letošnje jubilejne prireditve zbralo  48 'srebrnih duhov' (silver ghost), izdelanih v obdobju od leta 1907 do leta 1926. Na tej zahtevni preizkušnji z dolžino 2.977 kilometrov bodo z dragocenimi starodobniki prevozili pet držav (Avstrija, Italija, Slovenija, Hrvaška in Švica). V Slovenijo so prispeli 24. junija na poti iz Beljaka v Portorož, danes so se odpravili v Opatijo in se še isti dan vrnili v Slovenijo, ker bodo še danes obiskali Bled. 27. junija bo konvoj žlahtnih Britancev v zgodnjih jutranjih urah napadel zloglasni 'Loiblpass' (prelaz Ljubelj bo odprt…) in se po uspešnem podvigu vrnil na Bled. V petek, 28. junija se bodo Britanci poslovili od Bleda in se odpravili v smeri avstrijskega Semmeringa.

Med avtomobili, ki sodelujejo na tej preizkušnji in so v Portorožu pritegnili največ pozornosti zbrane mednarodne publike, se je nahajal tudi svetlo modri avtomobil zmagovalca iz leta 1913, ki je poznavalcem znan kot 'Radley car' ) avtomobil so izdelali nekaj mesecev pred začetkom preizkušnje). Leta 1913 ga je po Johnsonovi zaslugi upravljal legendarni James Radley, podobno orientiran človek kot Charles Stewart Rolls, ker sta oba poleg avtomobilov ljubila tudi letala. Radley je bil tudi priča nesrečnemu dogodku na prireditvi 'Bournemouth Air show 1911', na katerem je Charles Stewart Rolls po nesreči z letalom izgubil življenje. Radley je umrl leta 1959 v popolni revščini, čeprav se je rodil kot zelo bogat človek. Na 'Österreichische Alpenfahrt 1913' je sodelovalo 46 avtomobilov, vendar jih je do cilja pripeljalo samo 31. Med njimi tudi zmagovalni rolls-royce silver ghost, ki ga je upravljal James Radley. To je eden izmed štirih 'duhov', ki so leta 1913 sodelovali na prvotni preizkušnji. Ob tem velja omeniti nekaj zanimivih detajlov, ki pričajo o dogajanju v letu 1913. Za nastanek 'Österreichische Alpenfahrt 1913' je zaslužen Claude Johnson, tedanji marketinški guru znamke Rolls-Royce, ki je z organizacijo tega vztrajnostnega relija želel prepričati in privabiti premožne kupce avtomobilov v tedanji Avstro-Ogrski monarhiji ter Rusiji, čeprav so se Britanci na to začeli pripravljati že leta 1911, ko so odprli centralno evropsko poslovalnico v Parizu, ki je skrbela za potrebe bogatih kupcev na kontinentu.

Ker se je Johnson zavedal, da je zmaga na takšnem dogodku ključnega pomena za nadaljnji razvoj in ekspanzijo znamke, je poskrbel za izpeljavo modifikacij na vseh štirih sodelujočih avtomobilih znamke Rolls-Royce. Ker so se Britanci leta 1913 zavedali velikih višinskih razlik in precejšnjega nihanja temperature ozračja ter različnih konfiguracij terena so pri tekmovalnih primerkih izvedli vgradnjo novega 4-stopenjskega menjalnika, ki je 'duhu' omogočil lažje premagovanje zahtevnih Alpskih prelazov (ob tem so posebej omenili naš Ljubelj, ker je še vedno eden izmed najbolj strmih in zahtevnih evropskih cestnih gorskih prelazov…). Poleg tega so jim povečali kapaciteto vgrajenih rezervoarjev za gorivo ter dodali še dodaten rezervoar, ki je duhovom omogočil 'non-stop' delovanje, ker je bil tekmovalec leta 1913 v primeru zaustavitve avtomobila takoj diskvalificiran. S tem je povezana še ena tehnična novost, ki sem jo pri zmagovalnem 'duhu' lahko preizkusil, ker mi je to dovolil sedanji lastnik (znani zbiralec vozil znamke Rolls-Royce, gospod John Kennedy, ki ima avtomobil v lasti približno 25 let…). Zadeva je povezana z zagonom motorja, ki v tistih časih ni bilo tako enostavno kot danes.

Voznik je moral pred vžigom motorja dostikrat opreti pokrov motorja na voznikovi strani in doliti majhno količino bencina v uplinjač, kar pa so organizatorji dirke prepovedali, ker so tekmovalcem ob pričetku dirke zaplombirali pokrove motorjev. Zato so Britanci razvili 'mehanskega daljinca' (majhna medeninasta ročica z daljšim kovinskim vzvodom, ki je nameščena na nosilni šasiji v bližini maske hladilnika. Z njo je povezana ročno delujoča mehanska črpalka, ki je lahko 'pljunila' gorivo v uplinjač v primeru, ko sta bila oba pokrova motorja zaprta). Zadeva deluje, ker sem jo preizkusil. Tekmovalcem so otežili življenje še z eno oviro, ker se je plomba nahajala tudi na vrhu spredaj nameščenega motornega hladilnika, zato tekmovalci med vožnjo niso mogli dolivati vode, posledično je marsikatero vozilo zakuhalo. Tekmovalci so si pri tem pomagali z nič kaj lepo, vendar pa efektivno ukano, ki so jo kot prvi uporabili Italijani (FIAT). Ta ukana je vidna tudi pri nekaterih prestižnih starodobnikih, ki so včeraj obiskali Portorož, ker je 'Emily' (slavna maskota na vrhu hladilnika) pri njih nameščena približno 10 do 15 centimetrov višje, ker so v nastali prostor lahko spravili več motorne hladilne tekočine (voda). Nekatere izmed uporabljenih rešitev (4-stopenjski menjalnik) so se izkazale tako dobro, da so jih uvedli v serijsko proizvodnjo, kjer so vztrajale naslednjih 25 let. Z zmago na tej legendarni vztrajnosti vožnji se je dokončno rodila legenda, ki je britanskemu avtomobilu prinesla naziv ‘Best Car in the World’.

“The sight of a group of cars running up a mountain road at high speed with a superb easy gait, to which little variation in the road surface gave the semblance of a greyhound in its stride, was inspiring…” – revija The Autocar, junij leta 1913.

Še nekaj zanimivih pričevanj z včerajšnje prireditve. Gospod Kennedy mi je razkril, da se pod motornimi pokrovi vseh 'portoroških duhov' skrivajo vrstni bencinski šestvaljniki s sedmimi litri delovne prostornine, ki lahko avtomobil poženejo do približno 100 km/h. Zelo sta zanimiva naslednja dva podatka. Prvi priča o največjem dovoljenem številu motornih vrtljajev (približno 3000 vrt./min.), veliko bolj impresiven pa je podatek o najnižjem možnem številu motornih vrtljajev, ker lahko takšen motor prede s samo 150 vrtljajev na minuto (moderni avtomobili v prostem teku potrebujejo približno 800 do 900 motornih vrtljajev na minuto). Vprašal sem ga tudi za mnenje glede ogrevanja pogonskih motorjev avtomobilov pred samo vožnjo, ker sem sam že več kot 20 let aktivni podpornik tega trenda (če je motor v mojem avtomobilu počival več kot 8 ur mu pred vožnjo privoščim 5 do 8 minut ogrevanja…). S priznanjem, da sam razmišlja podobno kot jaz, sem bil zelo zadovoljen. Vprašal sem ga tudi, kaj si misli o marketinških bedarijah tipa 'štirivratni kupe', kjer sva se oba dobro nasmejala na račun nekaterih novinarjev, ki bralcem marketinške bedarije prodajajo kot strokovne ugotovitve.

Srečal sem se tudi z zakonskim parom iz Avstralije, ker me je njun črno-zlati ghost spomnil na tekmovalno livrejo nekdanjih JPS (John Player Special) lotusov, ki je v teh časih znova popularna v formuli 1, zato sem ju ob prihodu v Portorož vprašal, če je to 'JPS edicija' modela ghost. Na to in na moje pripombe (zanimalo me je, če z dodatnim parom svetil lahko 'lovita' pešce…) glede dodatno nameščenega para žarometov na stojalih, sta se odzvala s smehom in kasnejšim povabilom na Dunaj, vendar sem ju glede tega razočaral. Včeraj sem spoznal tudi lastnike dveh v ZDA izdelanih 'duhov', ker so ti prestižni avtomobili kratek čas nastajali tudi v ZDA. Izmed vseh razstavljenih primerkov modela silver ghost jih je bila večina opremljenih s tedanjimi 'touring' karoserijami (več sedežni kabriolet brez bočnih stekel), nekaj je bilo tudi limuzin (primerki z zaprto karoserijo), samo dva primerka pa sta prihajala iz vrst kupejev, ker sta samo dvoseda. Podobno je tudi s ghostom, ki premore 'boat tail /skif' karoserijo, ki v predelu zadka spominja na lesen čoln. Še ena zanimivost, ki je povezana s tekmovalnimi številkami na avtomobilih. Najstarejši udeleženec ima številko ena, najmlajši pa številko 48. Za največ smeha pri bogataših pa je poskrbelo moje mnenje: »'Ubogi' ljudje, ki se morajo v današnjih časih, ko je vgrajena klimatska naprava ena izmed 'must have' zadev, po naši lepi deželi voziti z avtomobili, ki nimajo vgrajenih klimatskih naprav in MP3 predvajalnikov….«

domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
Kempinski Palace Portorož

Kempinski Palace Portorož

domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
Zmagovalec  Österreichische Alpenfahrt 1913  iz leta 1913

Zmagovalec 'Österreichische Alpenfahrt 1913' iz leta 1913

domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
John Kennedy

John Kennedy

domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
Avstralski par z  JPS  ghostom

Avstralski par z 'JPS' ghostom

domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
 Multifunkcijski volan  za uravnavanje primerne mešanice za vplinjač...

'Multifunkcijski volan' za uravnavanje primerne mešanice za vplinjač...

domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
Ameriška lastnika ghosta, izdelanega v ZDA

Ameriška lastnika ghosta, izdelanega v ZDA

domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
Boat-tail ghost

Boat-tail ghost

domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
domača predstavitev: Prestižni starodobniki obiskali hotel Kempinski Palace Portorož
Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.