Avto.info

RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R

Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu

RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu

RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R

Avtor: Foto: Renault
RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu RENAULT MÉGANE R.S. TROPHY-R: Najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu

Novi Renault MÉGANE R.S. TROPHY-R je najzmogljivejši serijski avtomobil, kar jih je Renault kdajkoli ponudil na trgu. Ukoreninjen je v izjemni zgodovini Renaulta v avtomobilskem športu in nadaljuje legendo o lomilcu rekordov Méganu R.S., ki spet na ceste prinaša tehnologije in strokovno znanje, ki ga je Renault Sport razvil na dirkališčih. Za ta avtomobil so inženirji Renault Sport svoje strokovno znanje potisnili dlje kot kdajkoli prej. Končni rezultat je potrdil nov rekord na stezi Nürburgring Nordschleife. Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R ima enak izjemno učinkovit 1,8-litrski motor z močjo 300 KM kot različica Trophy (167 KM/l). Zatorej se čarovniki Renault Sport niso osredotočili na moč motorja, ampak so izboljšanje zmogljivosti iskali drugje, v treh glavnih smereh razvoja.

Drastično zmanjšanje mase
Izganjanje odvečne teže je vodilo do vsake podrobnosti, od odstranitve zadnjih sedežev, do uporabe ogljikovih platišč (za doplačilo) in izpušnega sistema iz titana znamke Akrapovič. Končna razsodba na tehtnici: za 130 kilogramov lažji kot Mégane R.S. Trophy brez dodatne opreme.

Povsem prenovljene obese za izboljšane, radikalne zmogljivosti
Prednja prema z bolj poudarjenim negativnim odklonom koles, lažja zadnja prema zasnove H, posebni nastavljivi blažilniki Öhlins, posebej za Renault Sport razvite pnevmatike Bridgestone Potenza S007, zelo zmogljiv zavorni sistem z (za doplačilo) ogljikovo-keramičnimi koluti Brembo itn.

Še bolj izpiljena aerodinamika za boljši pritisk ob stezo in optimizirane tokove zraka (posebni okrovi podvozja in karbonski difuzor), dodatno optimizirano obvladovanje temperature (reža NACA za zajem zraka, zajemala zraka za zavore itn.).

Delo strokovnjakov je bilo potrjeno s kronometrom: nov absolutni rekord za serijski avtomobil s prednjim pogonom je Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R dosegel 5. aprila 2019 na 20,6 kilometra dolgi stezi Nürburgring Nordschleife s časom 07 m 40,100 s. Obenem je dosegel tudi referenčni čas 07 m 45,389 z uradnega celotnega kroga te steze. To je izreden dosežek, saj je na tej ravni prostor za morebitno izboljšanje vedno bolj omejen. Novi Mégane R.S. Trophy-R, res izjemen avtomobil, bo naprodaj proti koncu leta 2019 kot posebna omejena serija s samo 500 oštevilčenimi primerki.

Patrice RATTI, generalni direktor Renault Sport Cars: “Novi Mégane R.S. Trophy-R dopolnjuje ponudbo modela Mégane R.S. z bolj ekstremno izvedenko. Zelo je podoben dirkalnemu avtomobilu, a je homologiran za rabo na javnih cestah. Vemo, da obstajajo kupci, ki si želijo takšno vrsto avtomobila, ki ga ne gre dati v roke kateremukoli vozniku. Za inženirje je to priložnost, da svoje znanje osredotočijo na izdelavo najhitrejšega možnega avtomobila. Rekord na Nürburgringu je dokaz takšnih zmogljivosti. “

V minulih petnajstih letih so različice Renault Sport modela Mégane izpolnile nekaj izjemnih poglavij zgodovine športnih različic kompaktnih avtomobilov. In že več kot deset let je tega, kar je MÉGANE R.S. v svojih radikalnih izvedenkah uspešno podiral rekord kroga steze Nürburgring Nordschleife, ki po svetu priznana kot referenčen kraj za ocenjevanje zmogljivosti avtomobila.

Mégane najnovejše generacije ni nobena izjema, saj je po vzoru predhodnikov za izjemne zmogljivosti razviti Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R dosegel spet nov rekord. Raje kot da bi se preprosto posvetili moči motorja, je bilo iskanje izjemnih zmogljivosti zamišljeno z osredotočenjem na tri stebre: težo, maksimiranje aerodinamične učinkovitosti in bolj radikalno podvozje. Ta »severna plat zmogljivosti« je nadaljevanje plemenite tradicije modelov Renault Sport, ki je osredotočena na hitrost skozi ovinke in ne toliko na prikaz čiste moči na ravninah. Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R je bil spočet na dirkah. Udeležba v avtomobilskem športu prispeva k razvoju cestnih avtomobilov Renault Sport. Zdaj ni več kompromisov, postal je povsem radikalen. Zavezanost pristni učinkovitosti izključno v službi izjemnih zmogljivosti za zahtevne voznike.

Novi MÉGANE R.S TROPHY-R je športna različica kompaktnega avtomobila, ki je pripravljena za na dirkališče. Z boljšim prenosom moči, večjo hitrostjo skozi ovinke in vzdržljivimi zavorami je zmožen ponuditi neizmeren užitek tistim, ki znajo iz avtomobila izvabiti njegovo bistvo. Avtomobil za voznike: ultimativen, nabrušen, z ravnijo zmogljivosti, ki mu omogoča, da se meri z modeli, ki imajo več kot dve gnani kolesi in za več kot 300 KM motorne moči.

Ta izjemen avtomobil bo na voljo v omejeni seriji 500 oštevilčenih primerkov.

Loïc FEUVRAY, vodja programa Trophy-R pri Renault Sport Cars: “Novi Mégane R.S. Trophy-R bo pritegnil zanimanje kupcev, ki iščejo pristne zmogljivosti brez kompromisov in so pripravljeni, da si privoščijo nekaj izjemnega. Izdelano bo samo 500 primerkov tega avtomobila, od teh jih bo 30 imelo (za doplačilo) paket z ogljikovo-keramičnimi zavornimi koluti in opremo, ki je doslej v tem segmentu ni bilo. Visoka raven zmogljivosti je bila zahtevana tudi pri vodenju tega projekta. Od začetka je bila specifikacija produkta osredotočena na jasne cilje, »dirkaško« minimalizirano ekipo, agilno vodenje, pri katerem so odločitve sprejemane brez oklevanja in so ukinjene ovire za tehnično izvedbo. Na koncu so cilji doseženi, časovnica upoštevana, končni rezultat pa je izjemen in donosen izdelek.”

OBSESIVNO ZMANJŠEVANJE TEŽE
Novi MÉGANE R.S TROPHY-R je bil deležen res izdatnega zmanjšanja teže: za 130 kilogramov z najlažjo opremo v primerjavi z različico Trophy brez dodatne opreme. Temu primerno ima homologirano najmanjšo težo 1.306 kg, kar pomeni razmerje med težo in močjo motorja 4,35 kg/KM.

Pokrov motorja iz ogljikovega kompozita prinaša prepolovljeno težo (le 8 kg). Ogljik je uporabljen za zračno režo NACA in obrobo pokrova motorja, preostalo pa je izdelan iz kompozita s steklenimi vlakni. Zasnova pokrova motorja je zelo funkcionalna z dvema vrstama rež in odprtino NACA, ki povsem naravno obogatijo športen videz avtomobila.

Povsem iz ogljika izdelan difuzor zraka zadaj.

Platišča: zasnova 19-palčnih litih platišč Fuji Light je zaslužna za 2 kg manjšo težo vsakega od koles. Po naročilu dobavljiva platišča iz ogljika, ki so jih razvili pri Carbon Revolution, prinašajo še za dodatna 2 kg na kolo zmanjšano težo. To je edinstvena ponudba v svetu velikoserijskih proizvajalcev.

Izpušni sistem Akrapovič iz titana prinaša za več kot 6 kg manjšo težo, poleg tega pa tudi bolj kovinsko rezek zvok (glejte okvirček spodaj).

Posebna lažja zadnja prema prinaša za 38 kg prihranka pri teži. Zahteva po zmanjšanju teže v prid boljšim zmogljivostim je privedla do odločitve, da Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R ne dobi zadnje preme s krmiljenjem koles. To je avtomobil, ki je namenjen izkušenim voznikom. Zahtevnost vožnje omogoča doseganje vrhunskih zmogljivosti, kar dokazuje na Nürburgringu dosežen rekord!

Zračni reži namesto žarometov R.S. Vision kot dodatna oprema pomenita še za 2 kg manjšo težo in to na previsu spredaj.

Svinčev akumulator DESS (Dual Energy Storage System) zelo velike zmogljivosti. V ponudbi pribora je na voljo litijev akumulator DESS, ki je za 4,5 kg lažji, in ga je možno naročiti v spletni prodajalni R.S. Performance (spletna stran www.renaultsport.com).

IZPUŠNI  SISTEM  AKRAPOVIČ
Renault Sport že več let sodeluje s slovitim specialistom za športne izpušne sisteme, podjetjem Akrapovič. Tako so bili z izpušnimi sistemi te slovenske znamke opremljeni že: prototipna študija Clio R.S. 16, Clio IV R.S. Trophy, Mégane R.S. 275 Trophy in Trophy-R. Danes Akrapovič dobavlja izpušni sistem iz titana za Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R. Strokovno znanje Renault Sport in tehnološko mojstrstvo Akrapoviča so omogočili že od samega začetka projekta računalniško simulacijo izpušnega sistema, ki je homologiran tako za cesto kot za dirkališče in je povsem zlit s strukturno zasnovo avtomobila in ogljikovega difuzorja zadaj. Končni izdelek je lažji izpušni sistem z bolj kovinsko rezkim zvokom.

Thierry RÉVEILLÉ, inženir za tehnično sintezo Mégane R.S. Trophy-R pri Renault Sport Cars: »Zmanjšanje teže je eden glavnih vzvodov za izboljšanje zmogljivosti Novega MÉGANA R.S. TROPHY-R. Poleg boljšega razmerja med težo in močjo motorja zmanjšanje teže vodi v pozitiven krog, ki prinaša boljšo okretnost in zmogljivosti. Light is right!«

Notranjost
Na voznikovem prostoru in okrog njega se zmanjševanje teže povsem ujema z ozračjem in občutki, ki so skoraj takšni kot v pravem dirkalniku.

Školjkasta sedeža iz kompozita znamke Sabelt sta prevlečena z umetnim semišem Alcantara® in pomenita za približno 7 kg na sedež manjšo težo. Oba sedeža je možno namestiti na tri višine. Novi MÉGANE R.S TROPHY-R ima predvideno možnost vgradnje šesttočkovnih varnostnih pasov Sabelt (na voljo kot dodaten pribor).

Okvir za namestitev koles za dirkališče je lažji od zadnjih sedežev (- 25,3 kg) in omogoča (za doplačilo) prevoz štirih ogljikovih platišč s prevlekami in jermeni. Ta del je neposredno dosegljiv skozi zadnji par vrat, ki ostajajo normalno uporabna. Pika na i zadnjega dela je lažja obloga poda prtljažnika z veliko izbočeno črko R. To je idealna ureditev. da sedete za volan in se odpravite na preživljanje konca tedna na stezi, uživajoč »track days«.

Tanka stekla, zatesnjena okna na zadnjih vratih in zadnje steklo brez brisalnika.

7-palčni multimedijski zaslon: odvečna teža je izgnana celo iz najmanjših podrobnosti (za 250 g manjša teža od 8,7-palčnega zaslona). Ohranjena pa je kamera za vzvratno vožnjo, da bi se izognili vsakemu tveganju poškodbe difuzorja iz ogljika med manevriranjem.

SEDEŽI  SABELT
Novi MÉGANE R.S TROPHY-R je opremljen s školjkastima sedežema iz kompozita znamke Sabelt, ki sta pritrjena na posebna lahka podstavka. Za boljši oprijem in dirkaško vzdušje sta prevlečena z umetnim semišem Alcantara®. Tako sedeža zagotavljata dirkaško učinkovito bočno oporo, a hkrati ostajata dovolj udobna za cestno vožnjo. Sabelt je za svoje oznake uporabil iste barve, kot so uporabljene v notranjščini Novega MÉGANA R.S. TROPHY-R in tako poskrbel za popolno vključenost sedežev v ambient.

Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R z enako močnim motorjem merilo učinkovitosti svoje lege na cesti dviguje še višje. Geometrija obeh prem je spremenjena, da omogočali večjo hitrost skozi ovinke in oprijem med pospeševanjem iz njih. Z množico možnih nastavitev je Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R že skoraj čisto pravi dirkalnik, in je vendarle homologiran tudi za vožnjo po običajnih cestah.

Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R ima posebno podvozje z njemu lastno geometrijo in diferencial z mehansko zaporo Torsen®. Enako kot v pravem dirkalniku ima prednja prema neodvisno krmilno os in za 1° bolj negativen odklon koles kot Mégane R.S.  Trophy – skupaj torej -2,05°, kar je zelo redko pri serijskih avtomobilih. Zaradi tega je stična površina med pnevmatiko in cesto v ovinkih večja, kar omogoča večje hitrosti v ovinkih in boljši oprijem pogonskih koles ob izteku ovinkov.

Lažja zadnja prema tipa H je posebna in ima tudi geometrijo prirejeno za to različico.

Novi MÉGANE R.S TROPHY-R ima serijsko nadete pnevmatike Bridgestone Potenza S007, ki so za doplačilo na voljo tudi za Mégane R.S. Trophy. Razvili so jih posebej za Renault Sport (prvič imajo tudi ekskluzivne oznake R.S.) in z mislijo na različico TROPHY-R, zato ponujajo zelo visoko raven oprijema in odzivnosti (glejte okvirček na strani 6).

Zavore so ustrezne ravni zmogljivosti Novega MÉGANA R.S. TROPHY-R. Njihova učinkovitost je seveda večja že zaradi samih ukrepov za zmanjšanja teže Novega MÉGANA R.S. TROPHY-R. Ta ima serijsko spredaj nažlebljena koluta iz dveh snovi s premerom 355 mm, kakršna ima že Mégane R.S. Trophy, ter novi zavorni čeljusti Brembo s po štirimi bati premera 42 mm (v različici Trophy 40 mm).
Kot ultra ekskluzivna dodatna oprema sta za doplačilo na voljo ogljikovo-keramična prednja zavorna koluta s premerom 390 mm, ki zavzameta ves razpoložljivi prostor znotraj 19-palčnih platišč. Prvikrat v ponudbi velikoserijskega proizvajalca! Ta ultra zmogljiv zavorni sistem dopolnjujejo zavorne čeljusti Brembo Gold s štirimi bati (zgornja premera 44 mm, spodnja premera 40 mm). Za uglasitev tega zavornega sistema je bila potrebna posebna kalibracija delovanja sistemov ABS/ESP, ki poskrbi, da je za zaviranje potrebnega manj napora in da je bolj stanovitno v ekstremni vožnji. To daje Novemu MÉGANU R.S. TROPHY-R ultimativne zavorne zmogljivosti in neprekosljivo vzdržljivost tudi ob skrajnih obremenitvah, ogljikovo-keramični material za kolute pa znatno podaljša njihovo življenjsko dobo (glejte okvirček).

Posebni blažilniki znamke Öhlins pomembno prispevajo k dinamični učinkovitosti Novega MÉGANA R.S. TROPHY-R. Pri sprednjih je možno nastavljati višino karoserije in stiskanje/raztezanje. Zadaj jima je možno nastavljati stiskanje/raztezanje, možna pa je tudi nastavitev višine karoserije (do –16 mm) zahvaljujoč nastavljivi blokadi hoda in kratki vzmeti, ki je na voljo kot pribor v ponudbi R.S. Performance za kupce, ki želijo še dodatno prikrojiti nastavitve za vožnjo po dirkališču. Podvozje ima posebne nastavitve z bolj togimi vzmetmi in blažjim stabilizatorjem kot v Méganu R.S. Trophy (glejte okvir).

Še vedno je na voljo več izbirnih načinov vožnje, ki se jih izbira v sistemu Multi-Sense.

Laurent HURGON, preskusni voznik Renault Sport in uglaševalec: »Ta nova različica je zahteven avtomobil za izkušene voznike, ki se radi poigravajo z uglaševanjem avtomobila in predvsem iskanjem najboljših možnih voznih lastnosti. Vsak voznik lahko spreminja nastavitve svojega avtomobila, se ga uči obvladovati, nastavljajoč blažilnike in naklon avta, da bi dosegel želene vozne lastnosti, na primer ob vstopu v ovinek, v ovinku ali v njegovem izteku.«

PNEVMATIKE  BRIDGESTONE
Bridgestone je izključni dobavitelj pnevmatik za Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R z modelom visoke zmogljivosti Potenza S007. Ta model je bil posebej razvit za največji možen izkoristek zmožnosti modelov Mégane R.S. Trophy in TROPHY-R, zato ta izvedenka pnevmatik Bridgestone Potenza S007 zagotavlja izredno smerno odzivnost in optimalen oprijem za športno vožnjo. Ta model pnevmatike je s posebnimi oznakami R.S. na bočnicah edinstven in bo z vsemi lastnostmi tovarniško nameščenih pnevmatik na prodaj tudi v ponudbi nadomestnih delov. Visoko zmogljive pnevmatike, ki so uporabne za vsakdanje vožnje in hkrati zmožne rekordnega dosežka na stezi Nürburgring Nordschleife.

BLAŽILNIKI  ÖHLINS
Švedski specialist za podvozje, ki je udeležen v avtomobilskem športu najvišje ravni, je bil že na seznamu tehničnih partnerjev pri modelu Mégane R.S.  275 Trophy-R (in v ponudbi dodatne opreme tudi za Trophy). Novi Mégane R.S. Trophy-R pomeni povratek Öhlinsa z blažilniki s tehnično posebnostjo – obrnjenim steblom. Zahvaljujoč nastavljivosti stiskanja/raztezanja in spredaj tudi višine karoserije lahko voznik uglašenost podvozja svojega avtomobila prilagaja po lastnih željah in potrebah.

ZAVORE  BREMBO
Renault Sport se je ponovno obrnil na Brembo, v svetovnem merilu vodilnega specialista za zavorne sisteme tako za cestno kot tudi za dirkaško rabo. Razvoj ogljikovo-keramičnih zavor, določanje mer, računalniške simulacije in preverjanje s fizičnimi preskusi sta skupaj opravili ekipi Renault Sport in podjetja Brembo. Posebnost različice Trophy-R: zavorne čeljusti Brembo Gold z oznakami Renault Sport.

AERODINAMIKA: MAKSIMALEN PRITISK K TLOM
Tudi pri aerodinamiki je, kot na vseh drugih področjih pri tej radikalni različici, veljalo, da je treba preveriti tehnično učinkovitost vsakega elementa. Tako je bila izbira oblikovnih in tehničnih rešitev povsem podrejena optimizaciji zmogljivosti. S tem je bilo možno povečati pritisk k tlom spredaj in zadaj ob hkratni omejitvi zračnega upora. Delo je potekalo izmenjaje med izračuni računalniške fizike fluidov (CFD - Computed Fluid Dynamics) in delom v vetrovniku.

François-Xavier DELAGE, glavni inženir za Mégane R.S. Trophy-R pri Renault Sport Cars: »Kar obsežno delo smo posvetili aerodinamiki, z enakim namenom kot zmanjšanju teže in podvozju – doseči boljši oprijem s povečanjem celotnega pritiska k tlom in tudi pravega razmerja med prednjim in zadnjim delom, še zlasti glede na zmanjšanje teže v zadnjem delu avtomobila. Medtem ko posebni okrovi podvozja gladijo zračni tok v prednjem delu, difuzor s povečanim presekom v zadnjem delu poskrbi za dvakrat tolikšen pritisk k tlom kot ga ima Mégane R.S. Trophy ob zelo omejenem povečanju zračnega upora (+ 2 %). Ti posebni tehnični elementi za povečanje zmogljivosti so oblikovalcem omogočili, da so ustvarili izrazito dirkaški videz avtomobila.«

Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R ima nov pokrov motorja z zračno režo NACA (National Advisory Committee for Aeronautics, predhodnik NASA, pri katerem so razvili reže za zajem zraka, ki kar najmanj motijo zračni tok in imajo majhen zračni upor). Ta skupaj z odvodnikom zraka pod motorjem omogoča optimalno hlajenje motornega prostora med vožnjo. Ko avto stoji, za naravno odvajanje vročega zraka poskrbita dva niza rež na vsaki strani odprtine NACA.

Po naročilu je možno dobiti dinamično režo za zajem zraka na levi strani (namesto žarometov R.S. Vision), ki omejuje temperaturo zajetega zraka. Kot dodatni pribor je na voljo vodnik zajetega zraka, ki od te reže vodi do ohišja filtra zraka na motorju. Zajemala zraka za zavore izboljšujejo hlajenje kolutov in s tem tudi za stanovitnost zavorne moči tudi v drastičnih pogojih.

Aerodinamična lamela pod prednjim odbijačem je preoblikovana, da izboljša aerodinamično ravnovesje med prednjim in zadnjim delom, okrovi pod prednjim odbijačem in okrog podvozja pa gladijo zračne tokove in s poskrbijo za optimalno delovanje difuzorja. Povsem iz ogljika izdelani difuzor zadaj ima tanke in obokane usmernike po vzoru formule 1 in povečano učinkovalno površino zlasti v srednjem delu. S tem maksimiran odtok zraka povečuje pritisk k tlom (s podtlakom) v primerjavi z različico Mégane R.S. Trophy. Skladno s tem ciljem ima Akrapovičev izpušni sistem iz titana poševno prirezani izpušni cevi, ki v osrednjem delu difuzorja vzamejo kar se da malo prostora.

MOTOR: 300 KM TIPA MR18

Upoštevajoč izjemno veliko specifično moč motorja MR18, ki je bila dosežena že za Mégane R.S. Trophy (povečana na 300 KM, kar pomeni 167 KM na liter prostornine motorja), so za povečanje zmogljivosti za Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R uporabili druge vzvode – zmanjšanje teže, piljenje aerodinamike in obes. Vse skupaj temu izvrstnemu motorju omogočajo, da iz avtomobila pomaga izvleči bistvene odlike in izboljšane longitudinalne ter transverzalne zmogljivosti.

Kot opomnik: ta motor ima prostornino 1,8 litra, neposredno vbrizgavanje ter turbo polnilnik. Je plod sinergij znotraj Zveze Renault-Nissan. Njegova največja moč je 300 KM (221 kW) pri 6.000 vrtljajih na minuto, največji navor pa 400 Nm. Opremljen je s filtrom trdnih delcev in izpolnjuje zahteve okoljske norme Euro 6d temp. Za turbo polnilnik je uporabljena neposredno iz formule 1 prenesena tehnologija: keramični kroglični ležaj za izboljšano odzivnost turbine.

Dokaz zmogljivosti tega motorja je tudi, da so ga pri Renault Sport Racing izbrali za najnovejšo generacijo dirkalnika formule Renault, s katerim tekmujejo v evropskem prvenstvu formule Renault. Ker je lažji od samodejnega menjalnika z dvojno sklopko EDC, je za Novi Mégane R.S. TROPHY-R. na voljo samo šeststopenjski ročni menjalnik.

Zmogljivosti:
- največja hitrost: 262 km/h
- pospešek z mesta do 100 km/h: 5,4 s
- pospešek od 80 do 120 km/h v 3. prestavi: 2,9 s
- pospešek z mesta na 1.000 m: 24,5 s.

SERIJSKA  PROIZVODNJA:  IZZIV  IZJEMNOSTI
»Priprave na serijsko proizvodnjo Mégana R.S. Trophy-R so bile zelo kratkotrajne. S tem velikim izzivom so se spoprijeli v tovarni Renault Palencia v Španiji, kjer izdelujejo celotno paleto modelov Mégane. Tako montažo specifične prednje preme z ogljikovo-keramičnima zavornima kolutoma opravijo na istem tekočem traku, na katerem sestavljajo druge različice modela Mégane!« - Thierry Réveillé, razvojni inženir za Novi Mégane R.S. Trophy-R.

Pri Renault Sport Cars so izkoristili tesno sodelovanje s tovarno in tudi s podružnico Renault TECH, ki je umeščena na konec montažnega traku. V njihovi delavnici dela ekipa 15 ljudi, ki so zmožni postaviti industrijski postopek po meri, s katerim zagotovijo vgradnjo delov, ki jih ni mogoče montirati na tekočem traku. Za Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R tako ekipa Renault TECH poskrbi za vgradnjo pokrova motorja, difuzorja in platišč iz ogljika. To so opravila, pri katerih človek prispeva izjemno skrbnost in natančnost k obdelavi izjemnega izdelka, kakršen je Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R. Ekipa Renault TECH lahko pripravi 15 vozil na dan.

OMEJENA SERIJA POMENI EKSKLUZIVNOST
Enako kot njegova predhodnika Mégane R.S. R26.R in Mégane R.S. 275 Trophy-R je tudi Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R redek in ekskluziven avtomobil, ki prevzema kode istovetnosti oznake, ki je postala legendarna leta 2014. Naslavlja najbolj zahtevne kupce avtomobilov Renault Sport, ki iščejo kar najbolj dovršene in nabrušene športne vozne lastnosti in jih navdušujejo predvsem zmogljivosti.

Damienne DENIS, vodja oddelka za trženje pri Renault Sport Cars: »Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R smo namenili našim najbolj radikalnim kupcem, katerim so zmogljivosti prvi in glavni razlog za nakup, daleč pred vsemi drugimi. Ti poznajo našo zgodovino in naše zmožnosti za premikanje meja, zato od nas pričakujejo, da bomo spet izdelali izjemen avtomobil, ki bo pri zmogljivostih brezkompromisen. Zaradi tega smo jim morali zagotoviti najboljše, kar premorejo naše strokovno znanje in izkušnje, in jim ponuditi dodatno opremo ter pribor, ki ga potrebujejo, da lahko s svojimi doživljaji s Trophy-R sežejo kar se da daleč.«

Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R bo kot omejena serija 500 oštevilčenih primerkov uveden na glavne trge za avtomobile Renault Sport. Na vrhu tega seznama so Francija, Nemčija, Velika Britanija, Švica in Japonska. Za dobavljivost v Sloveniji naj se potencialni kupci z vprašanji obrnejo na lokalnega R.S specialista.

OBLIKOVANJE:  POUDARJENE  ZNAČILNOSTI  TROPHY-R
Paula FABREGAT-ANDREU, direktorica oblikovanja za modele Renault Sport Cars: »Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R je na prvi pogled prepoznaven zaradi edinstvene biserno bele barve karoserije in rdeče obarvanih elementov (lamela spredaj, nalepke in oznaka z dvema romboma na stranicah, platišča Fuji Light), oznak TROPHY-R, delov iz ogljika na pokrovu motorja in difuzorju zadaj, anteni v obliki hrbtne plavuti morskega psa itn. V notranjščini dirkaško vzdušje z elementi iz ogljika dopolnjujeta sedeža s prevleko iz umetnega semiša Alcantara®, kakršna je tudi na volanu in ročici ročne zavore. Ploščica s serijsko številko na pragu vrat poudarja ekskluzivnost te omejene serije.«

Za Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R je ob naročilu možno izbrati naslednjo dodatno opremo:

Paket »Carbon-Ceramic« v posebni ultra ekskluzivni seriji (30 primerkov): ogljik-keramična prednja zavorna koluta, dinamična reža za zajem zraka namesto žarometov R.S. Vision, komplet štirih dodatnih platišč iz ogljika, ki jih dobavijo v posebnih prevlekah z oznako »Trophy-R carbon«, na posebnem zadaj nameščenem okvirju in varno pritrjena s posebno mrežo Sabelt.

Komplet štirih dodatnih platišč iz ogljika, ki jih dobavijo v posebnih prevlekah z oznako »Trophy-R carbon«, na posebnem zadaj nameščenem okvirju in varno pritrjena s posebno mrežo Sabelt.

Renault Sport ponuja tudi dodatni pribor, namenjen izključno za Novi MÉGANE R.S.  TROPHY-R, ki ima oznako R.S. Performance. Kupci, ki želijo v iskanju zmogljivosti in športnosti poseči še dlje, lahko v ponudbi spletne prodajalne Renault Sport (spletna stran www.renaultsport.com) dobijo še naslednji pribor:
- platišča iz ogljika,
- nastavljivo blokado hoda zadnjih obes in kratki vzmeti,
- litijev akumulator DESS,
- šesttočkovne varnostne pasove Sabelt,
- vodnik zajetega zraka za dinamično režo za zajem zraka,
- dinamično režo za zajem zraka (na voljo posebej kot dodatni pribor).

Za pristne navdušence je v ponudbi spletne prodajalne tudi posebna kolekcija tekstilnih izdelkov TROPHY-R.

MÉGANE R.S.: VEČ KOT DESET LET V OSRČJU “ZELENEGA PEKLA” NÜRBURGRINGA
Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R je 5. aprila 2019 dosegel nov uradni absolutni rekord za serijske avtomobile s prednjim pogonom na stezi Nürburgring Nordschleife, ki je svetovno priznan poligon za preverjanje športnih zmogljivosti. Razdaljo 20,600 km je prevozil s časom 07m 40,100s in ob tem dosegel tudi nov referenčni čas za kompaktne serijske avtomobile na 20,832 km dolgem uradnem celotnem krogu s časom 07 m 45,389 s. To je izreden dosežek na tej za avtomobil in voznika silno zahtevni stezi, ki vse mogoče težave združuje v dolgem nizu ovinkov, ki daje vtis, da je brezkončen, a je v resnici dolg dobrih 20 kilometrov.

Zgodba o razmerju med Méganom R.S. in »Ringom« traja že več kot 10 let in odraža sprejemanje izzivov s slastjo, ki žene vse ljudi pri Renault Sport. Ta se je takrat pridružil skupini avtomobilskih proizvajalcev (industry pool Nürburgring), ki imajo vsako leto stezo rezervirano za 10 tednov preskusnih voženj za preverjanje vozil in sklopov. Zgodba se je začela leta 2008 s prvim rekordom v razredu serijskih avtomobilov s prednjim pogonom in se je nadaljevala vse do leta 2019 z lovom na rekorde, v katerem postaja vedno težje doseči vsako sekundo izboljšanja.

Štirje »radikalni« avtomobili Mégane R.S., štirje zaporedni rekordi v razredu serijskih avtomobilov s prednjim pogonom na stezi Nürburgring Nordschleife:
2008: Mégane R.S. R26.R s časom 8 m 17 s.
2011: Mégane R.S. Trophy s časom 8 m 07,97 s.
2014: Mégane III R.S. Trophy-R s časom 7 m 54,36.
2019: Novi MÉGANE R.S TROPHY-R s časom 7 m 40,100 s.

Opomba: Na Nordschleife velja nov uradni krog. Do leta 2019 je bila večina rekordov doseženih na krogu dolžine 20,600 km. Kronometre so zagnali na koncu odseka T13 in jih ustavili na startno-ciljni črti. Z letom 2019 kot uraden krog po opredelitvi Nürburgringa šteje celoten krog dolžine20,832 km; začetek in konec merjenja časa je na startno-ciljni črti (začetek odseka T13). V tem kontekstu je čas, ki je bil dosežen z Mégane R.S. Trophy-R, zabeležen v razredu »compact cars« (serijski avtomobili brez sprememb).

Doseči tak rekord s serijskim avtomobilom je resnično osupljiv dosežek. Za uspešno udejanjenje je bilo treba uvesti ekipno delo v slogu komandosov, kar je zagotovilo izpolnjevanje kratke roke za razvojno delo. Metode so zelo podobne tistim, ki jih uporabljajo v dirkaški veji Renault Sport in so povezane z izkušnjami moštva formule 1.

François-Xavier DELAGE, glavni inženir za Novi MÉGANE R. S. TROPHY-R, ki je več let delal v Enstonu, na sedežu moštva Renault F1, kjer kraljuje agilno vodenje projektov: “Ena od značilnosti organizacije, ki smo jo uvedli za ta projekt TROPHY-R, je postavitev izredno majhne ekipe okrog desetih ljudi, kot v formuli 1, ki so nenehno iskali možnosti za izboljšanje zmogljivosti in so delali z izjemno omejenim roki. Ekipni duh, človeški faktor, bližina med inženirji in voznikom so bili temeljne strukturne vrednote. Doseženi rekord najbolje priča o tem! “

Okus za izzive, ki je zapisal zgodbo, ta pa je postala legenda, ko so padali rekordi in so vsakič znova premaknili meje športnih voznih lastnosti.

VOZNIK: LAURENT HURGON
Laurent Hurgon je kot preskusni voznik med razvojem skrbel za uglaševanje Novega MÉGANA R.S. TROPHY-R in je bil tudi voznik, ki je z njim dosegel nov rekord steze Nürburgring Nordschleife, prav tako pa tudi že predhodna dva rekorda. Vsak meter steze pozna kot lasten žep. Svoje delo opravlja s strastjo, na stezi pa ima svojski slog vožnje. K razvoju te ultimativne izvedenke je prispeval na enak način, kot bi šlo za dirkalnik in njegovega dirkača. Vsaki preskusni vožnji je sledil sestanek kot v dirkaškem okolju, za analizo in odločanje o prilagoditvah in preskušanju novih rešitev. Vsaka sprememba je pomenila premik projekta bližje k ultimativnim zmogljivostim.

ŠTIRI VPRAŠANJA ZA LAURENTA HURGONA

Lahko opišete potek rekordnega kroga?
Laurent Hurgon: »Pogoji niso bili idealni, saj je bilo vreme hladno in vlažno, vendar smo našli pravo okno za začetek našega poskusa. Nordschleife je izjemno težka steza, ki ima veliko zelo hitrih odsekov, hkrati pa zelo raznovrstne ovinke. Čeprav stezo poznam zelo dobro, terja popolno osredotočenost. Toda avtomobil je bil pripravljen, celotna ekipa je bila zbrana okrog mene, in bil sem res zelo motiviran za poskus postavitve novega rekorda.«

Kako se lotite avtomobila, kakršen je Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R?
L. H.: »Na ta avtomobil je treba gledati kot na dirkalnik. Enako kot med treningi pred dirko je treba z njim odpeljati nekaj krogov, da se nastavitve avtomobila prilagodi posebnostim steze, vlažnosti okolja, vašemu slogu vožnje in tozadevnim željam. Vitalnega pomena je, da se najprej pnevmatike ogreje na pravo temperaturo, in da se preskusi prenose obremenitev in težišča, kar vozniku da občutek, kako se avtomobil odziva. Kupci bodo lahko nastavljali prenos moči in naklon avtomobila, blažilnike in tlak v pnevmatikah, kot se to počne pri dirkalnikih.«

Kakšne občutke daje Novi MÉGANE R.S. TROPHY-R med vožnjo?
L. H.: »Prednja prema igra pomembno vlogo; bolj ko ženete, bolj učinkovita je, zahvaljujoč negativnemu odklonu koles. Omogoča vožnjo skozi ovinke s hitrostjo, ki je res brez primere v tem segmentu. To pomeni, da morate zadnjo premo skrbno nastaviti za nadzor prekrmarjenja. Volan z zelo direktnim razmerjem prenosa je natančen kot skalpel. Zavore so silno zmogljive: ogljikove nudijo stalnost in močan učinek, zato lahko zavirate kasneje in bolj učinkovito nadzorujete postopno odmerjanje. Čeprav aerodinamika avtomobil pritiska k tlom, je vseeno treba biti nadvse natančen pri vodenju avtomobila. Ta je zahteven in od voznika terja nekaj ponižnosti, če se ga želi naučiti obvladovati, vendar bo za kupce vznemirljiv, saj jim bo vedno znova ponujal priložnosti za izboljšanje!«

Imate kakšno zaključno misel?
L. H.: »Izredna sreča je, če lahko sodeluješ pri razvoju takšnega avtomobila – zahtevnega, brez omejitev, z najboljšimi zmogljivostmi vseh časov med serijskimi avtomobili Renault. To je skrajno hvaležno in obenem vznemirljivo početje. Za ekipo je bil to skupen cilj z redko napetostjo še zlasti, ker je podjetje motrilo vse naše tehnične odločitve. Vse to je Renault Sport, kakršnega ljubim, ta avtomobil pa je kristalizacija tega duha in teh izkušenj!«

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.