Avto.info

Nissan Qashqai & Euro NCAP

Ocena »zelo dobro« pri vrednotenju sistemov za pomoč pri vožnji

Nissan Qashqai & Euro NCAP : Ocena »zelo dobro« pri vrednotenju sistemov za pomoč pri vožnji

Nissan Qashqai & Euro NCAP

Avtor: Foto: Euro NCAP & Nissan
Nissan Qashqai & Euro NCAP : Ocena »zelo dobro« pri vrednotenju sistemov za pomoč pri vožnji Nissan Qashqai & Euro NCAP : Ocena »zelo dobro« pri vrednotenju sistemov za pomoč pri vožnji

V svojem najnovejšem ocenjevanju sistemov za pomoč pri vožnji (Assisted Driving systems) je Euro NCAP ocenil s sistemom ProPilot z Navi-Link opremljen Nissan Qashqai in mu podelil najvišjo možno oceno »zelo dobro«. Že pred tem, letos januarja, je Euro NCAP modelu Nissan Qashqai podelil priznanje za najboljšega v razredu malih terenskih avtomobilov. Ocenjevanje pomoči pri vožnji je razdeljeno na dve področji: »sposobnost pomoči« (assistance competence) in »varnostne rezerve« (safety backup).

74 odstotkov za sposobnost pomoči
Qashqai je pri ocenjevanju celotne sposobnosti pomoči dosegel rezultat 74 odstotkov, pri čemer je dobil 20 točk od 25 možnih za jasnost informacij za kupce o sistemu ProPilot z Navi-Link, za vidnost delovanja sistema pa 20,9 od 25 možnih točk. Največje možno število – 25 točk – je bilo podeljenih v kategoriji »sodelovanje pri vožnji«, v kateri ocenjujejo, kako se sistem odziva, kadar mora voznik ukrepati, na primer za nenadno izogibanje oviri.

Kar zadeva delovanje prilagodljivega regulatorja hitrosti vključenega v sistem ProPilot z Navi-Link je ta uspešno prestal preskuse na cesti, v katerih se je Qashqai približal počasneje vozečemu avtomobilu, pa takemu, ki mu je s strani prečkal pot in še vozilu spredaj, ki je nenadoma zapeljal na drug vozni pas in pri tem razkril še en avtomobil pred seboj. Priznano je bilo tudi dejstvo, da ta pomoč ostane aktivna tudi, ko se je avtomobil povsem ustavil. Od možnih 35 točk jih je bilo 30 podeljenih v kategoriji pomoč pri krmiljenju avtomobila skozi dvojni ovinek (»S«) s hitrostjo do 100 kilometrov na uro.

93 odstotkov za varnostno rezervo
Sistem ProPilot z Navi-Link je dobil najvišjo oceno 25 točk v kategoriji odpovedi sistema, pri kateri bi blokiran senzor lahko ogrozil delovanje sistema. Ugotovljeno je bilo, da je ProPilot z Navi-Link pravočasno opozarjal in s tem vozniku dal vedeti, da mu sistem ne bo mogel zagotavljati polne pomoči.

Za preprečevanje skušnjave, da bi se voznik pretirano zanašal na sistem za pomoč pri vožnji in svojo pozornost usmeril stran od ceste, sistem ProPilot z Navi-Link stalno skrbi, da ima voznik na volanu vsaj eno roko. V primeru, da ne zazna niti ene roke, vključi vidni in zvočni opozorilnik. Če voznik še vedno ne prime za volan, bo avtomobil začel upočasnjevati in se na koncu povsem zaustavil. Za delovanje te funkcije je sistem ProPilot z Navi-Link v Qashqaiju dobil 20 točk od 25 možnih.

V okviru nabora ocen za ocenjevanje izogibanja trkom je Euro NCAP podelil 48,4 točk od 50 možnih. V tej kategoriji s preskusi ocenijo, kako se Qashqai s sistemom ProPilot z Navi-Link izkaže pri izogibanju trku v primeru približevanja stoječemu vozilu v ovinku, približevanja zavirajočemu avtomobilu, približevanja počasneje vozečemu avtomobilu, približevanja vozilu, ki zavije na njegov vozni pas in avtomobila, ki zapelje na drug vozni pas in s tem razkrije drugo vozilo spredaj.

Razvit za umirjenost duha
Nissan Qashqai se kot prvi Nissan v Evropi ponaša s prikazom v višini oči (head-up display), ki vozniku omogoča spremljanje hitrosti, napotkov navigacije in veljavne omejitve hitrosti ne da bi za to moral pogled odvrniti s ceste. Vgradnja pametnih žarometov, ki obliko svetlobnega snopa samodejno prilagajajo tako, da preprečijo zaslepitev nasproti vozečih voznikov, je še en primer inovativne tehnologije za povečanje varnosti v Qashqaiju.

Qashqai ima vgrajen tudi sistem za poseg ob nevarnosti zaradi mrtvega kota (Blind Spot Intervention), ki zazna, če voznik ni opazil vozila na sosednjem voznem pasu in avtomobil preusmeri nazaj ter tako odvrne od nevarnosti. Trke pomaga preprečevati tudi opozorilnik za vozila zadaj (Rear Cross Traffic Alert), ta v primeru vzvratne vožnje s parkirnega mesta. Qashqai in njegovi sistemi za pomoč pri vožnji so poleg izvrstnih rezultatov pri preskusih Euro NCAP januarja letos prejeli tudi priznanje za varnost »Safety Award« od britanske specializirane revije »What Car?«.

David Moss, podpredsednik za območne raziskave in razvoj v Nissan Technical Centre Europe, je dejal: »Res nas veseli, da so mnoge vgrajene funkcije Nissanovega naprednega sistema Pro-Pilot z Navi-Link temeljito preskusili in ocenili pri Euro NCAP. Ocena »zelo dobro« odraža naš cilj, da razvijemo tehnologijo, ki je v pomoč, je intuitivna in učinkovita v zmanjševanju stresa ter tveganj na vsakdanjih vožnjah.«

Dodal je še: »Med razvojem Qashqaija smo privzeli pristop obravnave, kako je tehnologija lahko vozniku bolj v pomoč in oporo v primerih, ko je ta najbolj obremenjen. Njeni posegi se začnejo z obveščanjem, nato opozarjanjem in nazadnje še z ukrepanjem, če sam voznik še ni odpravil tveganja.«

Paleta različic Nissana Qashqaija bo kmalu razširjena z dodatkom Nissanovega edinstvenega elektrificiranega pogonskega sklopa e-Power, ki ponuja učinkovite, privlačne in prefinjene zmogljivosti. Euro NCAP avtomobile neodvisno preskuša že od leta 1997 in po svojih nenehno razvijajočih se merilih ocenjuje večino novih modelov, ki se pojavijo na trgu. Poleg preskusov dejanske fizične odpornosti avtomobilov v različnih trkih ta organizacija preskuša in ocenjuje tudi tehnologije za preprečevanje nesreč.

Celotno oceno EuroNCAP novega Nissana Qashqaija lahko dobite tukaj (PDF, v angleščini).

Nissan Qashqai 1,3 blagi hibrid – poraba*: 6,3-6,5 l/100 km. Izpust CO2: 142-146 g/km.

*odvisen od opreme.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov