Avto.info

CITROËN 19_19 CONCEPT

POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA

CITROËN 19_19 CONCEPT: POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA

CITROËN 19_19 CONCEPT

Avtor: Foto: Citroën
CITROËN 19_19 CONCEPT: POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA CITROËN 19_19 CONCEPT: POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA CITROËN 19_19 CONCEPT: POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA CITROËN 19_19 CONCEPT: POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA CITROËN 19_19 CONCEPT: POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA CITROËN 19_19 CONCEPT: POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA CITROËN 19_19 CONCEPT: POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA CITROËN 19_19 CONCEPT: POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA CITROËN 19_19 CONCEPT: POTOVANJE V NAČINU E-UDOBJA

"19_19 Concept je naša tehnološka in inovativna vizija o avtomobilu prihodnosti, ki pa je ohranila temeljna načela, po katerih Citroën izdeluje svoja vozila že 100 let: smo znamka, ki poslušamo svoje kupce in se sistematično osredotočamo na potrebe človeka, kar je v skladu z našim sloganom «Inspired by You». Dizajn, kreativnost, udobje in inovacije so in bodo venomer ostali zasidrani v genih Citroëna. To dokazuje koncept 19_19 Concept." - Linda Jackson, generalna direktorica Citroën

Za proslavitev svojih 100 let drznosti in kreativnosti v službi svobode gibanja se je Citroën čutil dolžnega svetu predstaviti spektakularno vozilo, ki je pravi NLP v sektorju avtomobilizma. Prebojni Citroënov manifest, ki resnično podira meje ustaljenih zapovedi in ponazarja vizijo mobilnosti, ki je namerno nekonvencionalna, perspektivna in brez vsakršnih omejitev. Koncept 19_19, ki se ponaša s povsem neobičajnimi razmerji za svet avtomobilizma ter se zgleduje po svetu aeronavtike in tudi notranje opreme, je nemudoma prepoznaven zaradi svojih vitkih in izčiščenih linij, napredno dodelanih tehnoloških podrobnostih in različnih načinih njihovega izražanja.

Vozilo 19_19 Concept je udobje popeljalo na povsem novo raven s potniškim prostorom, ki je prava dnevna soba na kolesih, in s tem povsem premaknilo meje programa Citroën Advanced Comfort®. Njegova kabina visi na čisto novem sistemu vzmetenja s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki s pametnim aktivnim upravljanjem in se ponaša z edinstveno razporeditvijo elementov po zgledu pohištvenih elementov z individualnimi sedeži, ki odražajo vizijo udobja. 19_19 Concept je inovativen in futurističen tudi zaradi tehnologije za avtonomno vožnjo, ki vozniku nudi možnost, da povsem preda nadzor nad upravljanjem vozilu. Velik poudarek daje na umetno inteligenco, zato je opremljen z osebnim pomočnikom, ki je integriran v armaturno ploščo in v fazah avtonomne vožnje prevzame nadzor nad vozilom ter komunicira s potniki prek predvidljivega in proaktivnega sistema, ki vnaprej predvidi potrebe posameznega potnika.

Zahvaljujoč 100 % električnemu pogonskemu sklopu 19_19 Concept zmanjšuje ogljični odtis, povečuje udobje v vožnji zavoljo odsotnosti ničnega hrupa in vibracij ter dokazuje, da so električni pogonski sklopi nadvse primerni za dolge vožnje, saj lahko njihova avtonomija doseže tudi 800 km. Zasnovan je za povsem sproščeno in brezskrbno vožnjo, saj se polni s pomočjo indukcije bodisi pri zaustavljenem vozilu ali med vožnjo, kadar infrastruktura to dopušča. 19_19 Concept nudi nov pristop k dolgim potovanjem z začrtanjem novih potez ultra udobja, ki potnikom ponuja regenerativno in pomlajujoče potovanje. Predstavlja torej moderen pristop k dizajnu in tehnologiji za zagotovitev novih avtomobilskih izkušenj, ki dajejo prednost pravemu "mentalnemu očiščevanju", trenutkom sprostitve, miru in dobrega počutja. 19_19 Concept je ultimativen odgovor Citroëna na potovanja jutrišnjega dne, ki ga je navdihnila želja po sproščujoči in regenerativni mobilnosti.

KONCEPT Z NADSTANDARDNIM DIZAJNOM
19_19 Concept v veliki meri črpa svoj navdih iz aeronavtike, torej področja, v katerem sta aerodinamika in pozornost do podrobnosti poglavitnega pomena. Na prvi pogled 19_19 Concept izstopa s povsem izvirno obliko karoserije, ki je izjemno mogočna in neustavljivo privlačna ter si jo je možno razlagati na več načinov. Nov in hiper ekspresiven jezik oblikovanja spreobrača tradicionalne zapovedi električnih vozil za avtonomno vožnjo. Dizajn zunanjosti vozila 19_19 Concept je možno razčleniti na več slojev: v celoti zastekljena viseča kabina; kolesa izjemno velikih dimenzij; tehnološko dovršeno podvozje z opaznim električnim pogonskim sklopom in vzmetenjem.

VISEČA PROSOJNA KAPSULA - KAPSULA Z IZVEN STANDARDNIM, AERONAVTIČNIM IN AERODINAMIČNIM DIZAJNOM
Izven standardna oblika karoserije koncepta 19_19 Concept spominja na trup letala in prozorno kupolo helikopterja. Kapsula, ki lebdi nad štirimi kolesi "Super Tall & Narrow", namiguje na udobje leteče preproge, ki skupaj s potniki preletava cestišče. Koncept 19_19 Concept je vedno pripravljen na hitro akcijo in čvrsto zasidran na kolesih, ki so nameščena na skrajnih štirih vogalih. Velik vtis naredi s svojimi 3,10 metri medosne dolžine, v kateri je prostor za akumulatorsko baterijo velikih dimenzij. Zdi se, da kabina lebdi nad štirimi kolesi, vzmetenje pa je videti kot nekakšen povezovalni člen med kabino in kolesi. Inovativno vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki in pametnim aktivnim upravljanjem priča o tem, da si je Citroën od nekdaj prizadeval svoje avtomobile preleviti v "leteče preproge". Vzmetenje je dovršeno izdelano in vidno, saj je kot v izložbi na ogled znotraj potniškega prostora.

POZDRAVNI ZASLON NA VRATIH
Neizmerno zaobljena potniška kabina se ponaša s še nikoli videnimi razmerji, v predelu komolcev in ramen pa je razširjena, da potnikom nudi najboljše možne pogoje. Oblikovna zasnova te izredno široke steklene kupole, nastale po navdihu aeronavtike, ima na vsaki strani zametke letalskega krila, kar poudarja občutek robustnosti, širine in aerodinamike. V prednja vrata je vgrajena črna plošča (black panel), ki deluje kot pozdravna vmesniška enota, ko se približamo vozilu. Vozilo deluje kot čisto pravi osebni pomočnik, saj voznika prepozna, ga pozdravi in z njim komunicira prek črne plošče, ki je vgrajena v vrata in prikazuje animirana grafična sporočila, kot na primer ponazarja zaklepanje in odklepanje vrat.

PROSOJNOST IN BARVNI KONTRASTI
Prednja steklena površina je zatemnjena s sivim odtenkom, tako da lahko potniki skozi njo vidijo in so vidni do sredine višine. Zadnji del pa je prekrit z mikro perforirano dekorativno folijo modre barve, ki varuje zasebnost potnikov, saj lahko oni vidijo ven, njih pa drugi ne opazijo. Doživetje vožnje v prvi vrsti se precej razlikuje od vožnje v drugi vrsti, saj so stekla prekrita z dvema različnima barvnima odtenkoma: črna spredaj in modra zadaj. Konceptno vozilo 19_19 Concept črpa navdih iz zapuščine blagovne znamke s svojo živahno in prodorno barvo Bleu Rosalie, ki spominja na model Petite Rosalie. Svetla in skoraj naelektrena modra barva je eloksirana, nelakirana, tehnološka in futuristična.

KOLESA "SUPER TALL & NARROW" ZNAMKE GOODYEAR - NA VIDEZ NEPREKINJENA LINIJA MED PLATIŠČEM IN PNEVMATIKO
Kolesa so bila zasnovana in razvita v partnerskem sodelovanju s proizvajalcem Goodyear. Njegov logotip krasi vsako pnevmatiko. Izjemno velika 30-palčna platišča s premerom 930 mm, ki so opremljena s pnevmatikami 255/30 R 30, imajo izjemno revolucionaren dizajn. Kolesa niso izven standardna zgolj po svojih dimenzijah, temveč tudi z vidika zasnove, ki temelji na inovativnih tehnologijah, in z vidika dizajna, pri katerem so se oblikovalci zgledovali po zobnikih, ki so ključni element logotipa znamke Citroën. Vsako klasično kolo je običajno sestavljeno iz platišča in pnevmatike, pri vozilu 19_19 Concept pa je kolo hibridno. Ekipe znamke Goodyear so si zastavile izziv ustvariti neprekinjeno povezavo med pnevmatiko in platiščem, s čimer so konceptu 19_19 Concept navdale futurističen videz, ki podira vse klasične stilske zapovedi avtomobila in zaradi katerega se zdi, da se vozilo premika na posamičnih kroglah.

ZVOČNO UDOBJE IN UDOBNO BLAŽENJE
Pnevmatika in platišče sta videti kot en sam del, saj guma sega čez rob platišča, da ustvari povsem integrirano in edinstveno celoto, hkrati pa izboljša zvočno udobje. Blatniki, ki se raztezajo nad kolesi in skupaj z njimi tvorijo celoto, so hkrati ločeni od karoserije in integrirani v kolesa, kar daje občutek, da so kolesa povsem ločena od karoserije: zdi se, da kabina sloni na štirih kroglah, ki jo popolnoma izolirajo od cestišča. Posebna kolesa znamke Goodyear bistveno prispevajo k udobju vožnje, ki ga ponuja konceptno vozilo 19_19 Concept.

LOGOTIP STOLETNICE NA FIKSNEM SREDNJEM DELU
Še ena hipnotična lastnost koles je logotip stoletnice na fiksnem srednjem delu, ki ostane venomer v vodoravnem položaju tudi med vrtenjem koles, tako da logotip Citroën Origins opazimo, tudi kadar se vozilo premika. To je še en poklon zgodovini znamke in zlasti slavnemu labodu, ki je simboliziral motor na nihajnih nosilcih, ki so ga začeli vgrajevati z modelom Rosalie. Logotip stoletnice na fiksnem srednjem delu navda vozilo s še bolj privlačnim videzom, saj se zdi, da preletava cestišče.

AERODINAMIČEN DIZAJN IN DOVRŠENE TEHNOLOŠKE PODROBNOSTI
Aerodinamika koncepta 19_19 Concept je bila posebej pozorno preučena, kot je to veljalo tudi za številne legendarne Citroënove modele: DS, XM in CX . Iskanje optimalne aerodinamike je bil močan vir navdiha za oblikovalske smernice koncepta 19_19 Concept. Glavni cilj je bil doseči maksimalen oprijem in minimalno trenje z optimiziranim pretokom zraka naokoli karoserije, ki se nahaja visoko nad tlemi.

TEHNOLOŠKI, NESTRUKTURIRAN IN FUTURISTIČEN PREDNJI DEL - TRANSPARENTNOST IN TEHNOLOGIJA
Izven standardni konceptni avtomobil 19_19 Concept ima povsem prozoren dvojni pokrov motornega prostora, prek katerega je pretok zraka speljan na vetrobransko steklo, kar še dodatno izboljša aerodinamičnost. Krajši zgornji del pokrova motornega prostora deluje kot spojler in podpora za prednjo osvetlitev v obliki dveh svetlobnih linij v črki "Y", ki sta bili prisotni že pri zadnjih dveh konceptnih študijah znamke CXPerience Concept in Ami One Concept. Konceptno vozilo 19_19 Concept ima novo prednjo osvetlitev Full LED, v katero je povsem vdelana dvojna puščica v obliki geometrične dvojne zareze. Zgornja svetlobna linija se razteza do povsem skrajnega dela zgornjega pokrova motornega prostora in oblikuje njegov prednji rob, medtem ko se spodnja svetlobna linija razteza do skrajnega dela spodnjega pokrova motornega prostora. Najnovejša razporeditev dvojne puščice in tehnološko napredne prednje osvetlitve v lebdečem položaju nadomešča tradicionalne kromane okvirje.

Povsem nov stilski pristop pripomore k večji funkcionalnosti, saj je steklena kupola potniškega prostora vidna izpod dvojnega pokrova motornega prostora, ki razkriva kabino: potniki imajo iz notranjosti razgled nad cesto, ki se odvija pod njihovimi nogami. Na zadnjih skrajnih delih zgornjega pokrova motornega prostora pa so vgrajene kamere.

OPAZNI ELEMENTI ZGRADBE
Konceptno vozilo 19_19 Concept spreobrača zapovedi avtomobilizma, s tem ko namerno razkazuje svojo tehnologijo pod pokrovom motornega prostora, ki jo sicer tradicionalno zakrivata odbijač in pokrov motornega prostora. Poleg zastekljenih površin, ki povezujejo zunanjost in notranjost, pa imajo pomembno vlogo tudi tehnološko napredno vzmetenje, radarski merilniki in druga zaznavala, ki vozilu omogočajo avtonomno vožnjo. Celotno zgradbo vzmetenja, od kolesa do notranjosti blatnikov, krasijo proge po zgledu legendarne Citroënove dvojne puščice, ki je bila kot posebnost prvič predstavljena s konceptom Ami One Concept. Ta izredna oblikovna podrobnost naredi prednji del še bolj izrazen, ga navda z bolj mogočnim karakterjem in ga jasno loči od modelov iz klasične avtomobilske proizvodnje.

TEHNOLOŠKI ZADNJI DEL SKLADEN S PREDNJIM DELOM - USKLAJENA PODOBA
Zadnji del se zgleduje po prednjemu in se ponaša z istimi karakteristikami: kupola prtljažnih vrat, aerodinamično podvozje in osvetlitev. Po zgledu nekaterih legendarnih modelov znamke, kot sta bila Ami 6 in CX ali pa pred nedavnim C5 in C6, ima tudi 19_19 Concept konkavno steklo na prtljažnih vratih. Zadnji del je povsem usklajen s prednjim, saj je opremljen z enako osvetlitvijo z dvema svetlobnima linijama diod LED v obliki črke "Y", ki zajemata logotip dvojne puščice, kar poudari stabilnost vozila na cesti in tvori aerodinamičen spojler.

UPRIZORITEV TEHNOLOGIJE NA STREHI
Na strehi z izredno izčiščenimi linijami se nahajata dve laserski zaznavali kratkega dosega (LIDAR), tik nad potniki na zadnjih sedežih. Podobni sta dvojnemu zadku letala ter namenoma izstopata in sta popolnoma ločeni od karoserije. Tako kot pri letalih delujeta v paru, in s tem zagotavljata večjo varnost.

PODVOZJE, KI POUDARJA 100 % ELEKTRIČNO TEHNOLOGIJO
Bolj kot se približamo konceptnemu vozilu, bolj pomembne postanejo podrobnosti. Pri večini vozil so tehnični sestavni deli in tehnološke podrobnosti skriti, pri konceptu 19_19 Concept pa so povsem izpostavljeni, obdelani v letalskem slogu, izolirani in vsak s svojo funkcijo. 19_19 Concept je nadvse izčiščena kupola, katere tehnični sestavni deli so namenoma opazni. Tehnološka oprema je praktično v surovem stanju in vizualno izpostavljena, kar zlasti velja za svetlobne diode, ki opozarjajo na delovanje raznih tehničnih sestavnih delov, ki upravljajo električni pogon ali naprave za avtonomno vožnjo.

Podvozje vozila 19_19 Concept je zasnovano kot rolka oziroma kot vidna tehnična platforma, na kateri so nameščeni baterijski akumulatorji za električni pogon in vsi tehnični elementi. Popolnoma gladko podvozje zajema aerodinamične dodatke in vodnike za optimalen pretok zraka, pa tudi razna zaznavala in radarske merilnike, ki so uporabni za delovanje vozila. Na zadnjem delu pod kabino pa predel v obliki stebla, ki je nastal po zgledu zakrilc letala, izboljša aerodinamiko tako, da zapre pretok zraka. V navezavi s Citroënovimi francoskimi koreninami podvozje krasijo tri barvne črte, ki tvorijo francosko zastavo. Vsi tehnični deli so obdelani s črno barvo, nekateri so matirani, nekateri pa svetleči, iz njihovega kontrasta pa je razviden položaj posamezne funkcije.

"S konceptnim vozilom 19_19 Concept smo želeli spreobrniti uveljavljene avtomobilske zapovedi in ponuditi nadvse vplivno vozilo z zmogljivo in mogočno oblikovno zasnovo, ki se zgleduje po svetu aeronavtike. Kot aerodinamična in tehnološko napredna kupola udobja, ki preletava cestišče, se 19_19 Concept ponaša s podrobnostmi, kot je na primer nova generacija osvetlitve, aerodinamični dodatki in kolesa, ki jih je razvil Goodyear." - Pierre Leclercq, direktor oblikovanja Citroën

KONCEPT, KI UVAJA NOVO RAVEN UDOBJA - NOTRANJOST Z ZASNOVO SALONA
Konceptno vozilo 19_19 Concept je popeljalo udobje na povsem novo raven, saj je njegova potniška kabina videti kot čisto prava dnevna soba. Kabina je v določenem smislu nekakšen podaljšek potnikovega doma, v katerem se počuti ravno tako udobno in sproščeno, saj ga obdaja umirjena in tiha atmosfera. V vozilu je vseprisoten tematski motiv salona. Sanjski salon je edinstvena zbirka prečudovitih predmetov, materialov in tudi raznih stilov. Kot v čisto pravi dnevni sobi, v kateri stojijo kanape, ležalnik, stolček za noge, naslanjač in pohištvo, s katerim so razdeljeni razni predeli, je tudi tu čisto vsak sedež v kabini nekaj posebnega, saj potnikom nudi različna doživetja in razne udobne položaje telesa, odvisno od želja posameznika. Potniška kabina ponuja različne možnosti doživljanja programa Citroën Advanced Comfort®, saj lahko potniki vstopijo v različne dimenzije, odvisno od sedeža.

Citroënove ekipe so zasnovale konceptno vozilo, ki dominira na cesti. Potniki dobijo takoj po vstopu v vozilo občutek, da lahko brezmejno preletavajo cestišče in da imajo nad njim nadzor. Avtoklavna vrata z nasprotnim odpiranjem so brez sredinskega stebrička in omogočajo izjemno udoben dostop do vozila, saj se lahko potniki enostavno usedejo in izstopijo. Oči so od tal odmaknjene skoraj tako visoko kot pri najmodernejših SUV-jih; vidljivost, drža in dostop v vozila močno prispevajo k udobju. Potniški prostor koncepta 19_19 Concept tvorijo izčiščene in jasne geometrične oblike brez okrasov. Njegove globoke in tople barve na modri in rdeči podlagi so povzete od koncepta Ami One Concept, v 3D mrežasti strukturi končne obdelave pa se prepletajo modri, rdeči in vijolični odtenki. Za celoten potniški prostor je uporabljena ista vrsta tekstila na različnih ravneh, od tal do stropa.

VSAK SEDEŽ S SVOJIM OKOLJEM ZA UDOBJE PO MERI - INDIVIDUALNA REŠITEV ZA VSAKEGA POTNIKA
Vsak sedež potniškega prostora je zasnovan tako, da zagotavlja edinstveno in individualno izkušnjo, pri čemer vsak potnik izbere lastno potovalno izkušnjo. Potovanje ni več omejitev, ampak čas za užitek: potniki se v svojem vozilu počutijo kot doma in cenijo čas, ki ga v njem preživijo, uživajo v sproščenem trenutku dobrega počutja ali koristno porabijo svoj čas, namesto da ga zapravljajo. Ne glede na to, ali so potniki družinski člani, prijatelji, sodelavci ali sovozniki, potujejo skupaj in imajo možnost ostati v svoji kapsuli ali pa so lahko v medsebojnem stiku: to je nov način potovanja z avtomobilom. Časi, ko je voznik zasedal kraljevski položaj v potniškem prostoru, so minili. Zdaj imajo vsi potniki poseben sedež, s čimer se zadovolji željam čisto vseh potnikov, ki imajo možnost sami odločati o svojem udobju. Izkušnje v vozilu so zares individualno prilagojene vsakemu posamezniku. V potniškem prostoru koncepta 19_19 Concept lahko beremo knjigo, prebiramo revijo, igramo video igrico, naročimo obrok, poslušamo ali z drugimi delimo glasbo, gledamo film … in celo vozimo, če tako želi voznik!

VOZNIKOVO MESTO: UDOBJE IN OPORA V VSEH OKOLIŠČINAH
Voznikov sedež je namenjen vožnji, hiper intuitivni izkušnji s poenostavljenimi upravljalnimi stikali. Za zagotovitev udobne in prijetne vožnje je voznikov sedež opremljen s surovo, zaščitno konstrukcijo, v katero je vdelano ultra udobno široko sedalo z debelo in obdajajočo blazino. V duhu modernosti ima sedež v predelu naslonjala in vzglavnikov velikih dimenzij izdolbeno odprtino. Voznik lahko uživa v izjemno udobnem položaju za volanom, vozilo pa poenostavi njegovo bivanje v vozilu po zaslugi zaslona v višini oči z razširjeno resničnostjo, ki mu nudi vse potrebne informacije za popolno brezskrbnost in vnaprejšnje predvidevanje dogajanja na cesti.

LEŽALNIK KOT POSEBEN SEDEŽ ZA PREDNJEGA SOPOTNIKA
Sedež prednjega sopotnika je namenjen potovanju in sprostitvi, zato je globoko prežet z vedrino in harmonijo. V pol ležečem položaju se lahko potnik osredotoči na vse kaj drugega kot na dogajanje na cesti, kot lahko to stori v poslovnem razredu med poletom na dolgih razdaljah. Na potovanju lahko uživa v povsem inovativni telesni drži za avtomobilski sektor, se sprosti, raztegne noge in na dolgih potovanjih podoživi udobje svojega doma. Sedež je opremljen z motoriziranim dvižnim naslonom za noge, ki spominja na sproščujoč sovoznikov sedež z razširjenim udobjem vozila C4 SpaceTourer, poleg tega pa ta ležalnik črpa svoj navdih iz dizajna pohištvenih elementov. Citroën je spreobrnil pravila in presegel meje avtomobilskega sveta zlasti s tem, ko je sedež opremil s cilindričnim vzglavnikom, ki ima na zadnjem delu dodatno oporo. Ležalnik je kot legendaren in simboličen sedež potniškega prostora na voljo v istem materialu kot ostale površine potniškega prostora, vendar v drugem barvnem odtenku: beli, ki je zmešana s sivo.

ZADNJI DEL ZAVZEMA ZOFA PO ZGLEDU SONČNE PALUBE
Tudi potnika na zadnjih sedežih sta deležna enakega razvajanja na sedežih v obliki zofe, ki se razteza vse do prtljažnega prostora kot sončna paluba na obali. Vse površine - sedala in naslonjala, strop in prtljažni prostor - so prekrite z istim materialom, kot v kakšni niši, sedišča in naslonjala, strop, prtljažni prostor: ter tvorijo resnično pregrinjalo udobja, ki je toplo, intimno in poživljajoče. Potnika se lahko spočijeta in glavo naslonita na rdečo elastično tkanino z nitmi v obliki dvojne puščice, ki spominja na visečo vrečo, ter prek nje enostavno dostopijo do prtljažnega prostora in vanj odložijo svoje predmete. Zofa je za potnika na zadnjem sedežu kot pravi zapredek ličinke oziroma prijeten kotiček z lastno zvočno kopulo, s pomočjo katere sta po želji izolirana od potnikov na prednjih sedežih. Občutek zapredka ličinke dodatno poudarja mikro perforirana dekoracija, ki prekriva celoten zadnji del in ki potnikoma omogoča, da vidita ven, sama pa ostaneta neopazna. Potnika na zadnjih sedežih imata v vseh okoliščinah idealno osvetljeno potniško kabino zahvaljujoč bralnim lučkam, ki so nameščene tik nad njuno glavo. Bralne lučke so nameščene v podaljšku zunanjih laserskih zaznaval kratkega dosega in razkazujejo tehnološko vsebino.

POTNIŠKI PROSTOR, KI PREMIKA MEJE AVTOMOBILSKEGA DIZAJNA
Potniški prostor vozila 19_19 Concept je resnično zasnovan kot salon na kolesih. Vsak klasičen avtomobilski del je bil oblikovno predelan v duhu popolnega udobja, potovanj in salona na kolesih. Zapovedi so spreobrnjene, karte so premešane. Čas, ki ga bodo potniki odslej preživeli v vozilu, bo moč primerjati z resničnim počitkom.

ARMATURNA PLOŠČA: IZČIŠČENA IN ZABAVNA
Armaturna plošča koncepta 19_19 Concept je izčiščena in maksimalno poenostavljena, tako da sta lahko v ospredje postavljena volan in osebni pomočnik. Zastekljena površina pod armaturno ploščo nima niti enega samega roba in se lahko preobrazi v zaslon za predvajanje filmov ter nudi potnikom užitke in zabavo. Gladka in ravna površina je obrnjena k potnikom in tvori neprekinjeno povezavo med zunanjostjo in notranjostjo. Lebdeča armaturna plošča ima široko odprtino, da nudi širok pogled navzven, na spodnjem delu pa ima popolnoma prozorno zastekljeno površino. Iz potniškega prostora, natančno pod armaturno ploščo, je možno videti delovanje vzmetenja in mimoidočo cesto, kar daje občutek, da vozilo preletava cesto kot v helikopterju. Ta vtis dodatno poudari oblazinjenje v tkanini, ki je nameščena po celotnem potniškem prostoru brez ene same prekinitve kot pri leteči preprogi. Bolj tehnološka območja, ki niso obdana z oblazinjenjem, so prekrita z makro teksturo z motivom dvojne puščice, ki celoto poživi in jo navda s še več značaja, medtem pa se zgleduje po zunanjosti s tem, da poudarja formalno in grafično kontinuiteto med zunanjostjo in notranjostjo na obeh straneh steklene kupole.

OSEBNI POMOČNIK, ANIMIRAN IN BARVIT CILINDRIČNI DEKORATIVNI ELEMENT
Na izčiščeni armaturni plošči nam poleg volana pozornost pritegne tudi osebni pomočnik, animirani in grafični cilindrični element, ki se premika navpično nad in pod armaturno ploščo, odvisno od izbranega načina vožnje. Osebni pomočnik ni le dekorativen temveč tudi interaktiven, saj povsem naravno vzpostavi stik z voznikom in potniki ter je sestavni del pohištva v kabini in postane peti potnik v potniškem prostoru.

VOLAN S PREKLOPNIM DIZAJNOM V POKLON ZGODOVINI
Volan sicer ostane prisoten, tako da lahko voznik po potrebi prevzame nadzor nad vozilom, koncept 19_19 Concept pa lahko vozi v avtonomnem načinu kakršnega koli voznikovega nadzora. Med vožnjo v avtonomnem načinu se lahko preklopi ravno tako kot sklop pedal. S tem ima voznik več prostora, da se lahko sprosti in uživa v potovanju. Volan je po svoji obliki zares izviren, saj lebdi, kar je zares prava reinterpretacija enokrakega volana, ki je bil tipičen za Citroën. Krak je nameščen zelo visoko, da lahko voznik z rokami doseže vse naokoli volana, brez ovire na spodnjem delu. Volan pa je izviren tudi zaradi materialov, saj je izdelan iz mineralne smole v videzu marmorja, ki je na otip topel, poleg tega pa je še izviren, vrhunskega in pristnega videza. Na sredini je zaslon, na katerem se zaporedoma prikazujejo dvojne puščice iz različnih generacij Citroënovega logotipa skozi čas in ki povezujejo preteklost s prihodnostjo. Zaslon je stalno v istem položaju, tako da dvojna puščica ostane med vrtenjem volana v vodoravnem položaju. To je poklon volanom s fiksnim srednjim delom, ki so bili tipični za Citroën. V skladu s pravili o odvračanju pozornosti voznika se animacija dvojne puščice zaustavi, ko se začne vozilo premikati.

VRATA IN ODLAGALNA MESTA ZASNOVANA KOT PRIROČNO IN DOMISELNO POHIŠTVO V KABINI
Vrata so od zadaj pritrjena na obeh straneh vozila, kar zagotavlja optimalen dostop do kabine za vse potnike, ker ni sredinskega stebrička. Vrata se na levi in na desni odpirajo v nasprotni smeri in zaradi odsotnosti sredinskega stebrička vsem potnikom zagotavljajo optimalen dostop v potniški prostor. Stilski tematski motiv vrat je zelo izčiščen in lahek, da se notranjost zrači in da so razne izkušnje še bolj drugačne. Vrata imajo enako oblazinjenje kot preostali del potniške kabine, kar še poudari videz zapredka ličinke, medtem ko imajo razna odlagalna mesta na vratih ali sredinski konzoli posebno končno obdelavo, tako da so zaradi materiala in oblike hitro opazni in v nasprotju z ostalimi površinami. Sredinska konzola in predali v vratih so izdelani iz istega toplega in masivnega materiala kot volan, kar jim daje izčiščen, masiven ter mogočen videz. Vsebujejo velike odlagalne reže rdeče barve za razstavitev lepih predmetov, kot so v pravem salonu časopisi, revije ali umetnine, vsi pa o okrašeni z originalnim logotipom Origins v proslavitev obletnice znamke.

ZVOČNO UDOBJE ZA VOŽNJO V KAPSULI
V potniškem prostoru, namenjenem udobju potnikov, sta bila še posebej dovršeno izdelana akustika in zvočno udobje tako, da vsakemu potniku omogočata izkoristiti lastno intimno območje oziroma posebno in po meri prilagojeno "zvočno kapsulo". Funkcija mapping omogoča, da se sporočila, ki jih izda vozilo, pošljejo neposredno zadevni osebi brez oviranja ostalih, funkcija zoning pa omogoča popolno individualizacijo vsebine, pri čemer je vsak potnik neodvisen od drugih brez vzajemnih motenj.

IZJEMNA OSVETLJENOST
Popolnoma zastekljena kabina deluje kot svetel kokon, ki zagotavlja izjemno vidljivost v vse smeri in za vse potnike. Potniki pozabijo na panoramsko stekleno kapsulo in v celoti doživijo zunanji svet, tako da lahko v popolni sprostitvi občudujejo zvezde, medtem ko udobno sedijo s telesno držo po lastni izbiri. Dobro pregleden je tudi spodnji del, saj cesta teče pod nogami potnikov na prednjih sedežih kot v helikopterju, in na bočnih delih, saj je spodnji del vrat popolnoma zastekljen.

TEHNOLOŠKO NAPREDNO VOZILO V PRID UDOBJU
Program Citroën Advanced Comfort® je sodoben in inovativen pristop do 360-stopinjskega udobja. To je bistveni del strategije blagovne znamke. Vključuje vse sestavne elemente udobja, od udobja vožnje do udobja uma, da bi ustvarili prijetno in sproščeno vožnjo.

VISEČA KABINA PO ZASLUGI VZMETENJA IN PNEVMATIK GOODYEAR - NOVA ETAPA VZMETENJA S PROGRESIVNIMI HIDRAVLIČNIMI OMEJEVALNIKI
Če obstaja blagovna znamka, ki je z nenehnimi inovacijami premaknila omejitve vzmetenja, da bi svojim strankam ponudila več udobja, potem je to zagotovo znamka Citroën. Vzmetenje ima ključno vlogo pri blaženju, legi na cesti in splošnemu udobju vozila.

19_19 Concept se predstavlja kot logično nadaljevanje oziroma kulminacija 100. let udobnega vzmetenja. Kot zaslužen dedič modela Xantia Activa je opremljen s pametnim in aktivno krmiljenim sistemom vzmetenja, ki potnikom omogoča vožnjo na leteči preprogi. Vzmetenje stalno preverja stanje cestišča, da lahko odpravi vse sunke, s čimer je dopolnilo sistem progresivnih hidravličnih omejevalnikov, ki so že na voljo pri novem C4 Cactus in novem SUV C5 Aircross. Ultimativen cilj je potnikom dati vtis, da so popolnoma ločeni od ceste oziroma jim nuditi občutek, da letijo čez cestišče, ne da bi občutili udarce, motnje in zunanje moteče dejavnike. Konceptno vozilo 19_19 Concept visi nad cesto po zaslugi nihajnega sistema, ki zagotavlja izjemno udobje za potnike, ne glede na njihovo držo in aktivnost med potovanjem, s čimer odpravlja občutke v ovinkih. Sistem vzmetenja je zasnovan tako, da se kolesa premikajo glede na kabino, ki ostane popolnoma stabilna in miruje. Potniki so tako popolnoma odmaknjeni s ceste in zunanjega sveta v pravi kupoli udobja, da bodo lahko popolnoma uživali v novih izkušnjah, ki jih ponuja avtonomna vožnja.

PNEVMATIKE NAMENJENE UDOBJU
Pomembno vlogo pri udobju vzmetenja imajo tudi kolesa in pnevmatike, saj so edina povezava s cesto. Platišča, na katerih so nameščene pnevmatike znamke Goodyear, povečajo udobje s svojo genialno in inovativno zasnovo. Pnevmatike so sposobne vnaprej predvideti, saj občutijo cesto in vremenske razmere, zahvaljujoč sistemu pametnih senzorjev, ki pomagajo sistemom za kontrolo avtonomne vožnje s prenosom raznih informacij. Na podlagi tega 19_19 Concept določi optimalen način avtonomne vožnje z delovanjem na hitrost, zaviranje, lego na cesti in stabilnost. Pnevmatike so bile zasnovane za izolacijo potnikov od zunanjih zvokov, zlasti cestnega hrupa. Tekalna ploskev ima porozno teksturo, ki absorbira udarce in zmanjšuje hrup kot naravna goba, ter deluje kot oblazinjen filter med cesto in kabino, ki je nekakšen protihrupni zid.

INTUITIVEN IN PROAKTIVEN POMOČNIK
Udobje v konceptu 19_19 Concept pa ni omejeno zgolj na udobje vzmetenja, sedežev ali akustično udobje. Zagotavlja ga tudi intuitivna in proaktivna tehnologija, ki zagotavlja potnikom umirjenost in poskrbi za sproščujoča, brezskrbna in po želji celo zabavna potovanja, zahvaljujoč osebnemu pomočniku, opremljene z umetno inteligenco in ustvarjen v želji po izboljšanju udobja v vozilu. Potniški prostor vozila 19_19 Concept je vizualno tako zelo izčiščen, da spreobrača klasičnih avtomobilskih zapovedih, saj je brez zaslona ali gumba. V kabini koncepta 19_19 Concept se nahajajo področja za projekcijo in informacijska sporočila, ki se zgledujejo po zapuščini Citroëna, poleg tega pa še pozdravni zasloni v vratih. Osebni pomočnik, ki za zagotovitev vse bolj enostavne rabe upravlja vse interakcije v vozilu ter predvidi potrebe potnikov in jim predlaga ukrepe, še preden potniki izrazijo svoje potrebe. Posledično maksimalno zmanjša število interakcij, ki jih morajo potniki opraviti z vozilom: to so pravi možgani, živčni center vozila. Proaktivni in predvidljivi osebni pomočnik lahko predlaga alternative glede na začetno pot, obvoze zaradi obiska interesnih točk, ki jih je uporabnik predčasno iskal po internetu, postanek na prijetni bližnji lokaciji in priznane restavracije v okolici.

Osebni pomočnik ima na armaturni plošči dva položaja. Ko voznik vozi, se osebni pomočnik nahaja v spodnjem delu, pod armaturno ploščo, v načinu spremljanja: ostane aktiven in proaktiven, vendar ne prevzame nadzora nad vožnjo. V skladu s pravili o "nezbranosti voznika" in zaradi zagotovitve povsem varne vožnje voznik ne sme imeti vizualnega stika z območjem za vzvratno vidljivost. V tem načinu je projicirano območje pod armaturno ploščo namenjeno izključno potnikom, ki se lahko v fazah vožnje sprostijo z ogledom filma. V avtonomnem načinu se volan, sklop pedal in volanski drog vstavijo, voznikov sedež pa je možno dodatno premakniti, da se pridobi več prostora za noge. Osebni pomočnik se pomakne navzgor po armaturni plošči, da prevzame nadzor nad vozilom. Tako postane tudi nadzornik vozila in sprosti območje za projekcije pod armaturno ploščo za vse potnike, vključno z voznikom, ki v načinu avtonomne vožnje postanejo potniki v avtonomnem načinu.

GLASOVNO PREPOZNAVANJE NARAVNEGA GOVORA, KI GA JE RAZVILO PODJETJE SOUNDHOUND INC
Preprost stavek zadostuje, da vzpostavimo interakcijo z vozilom, izberemo seznam predvajanja, zaženemo predvajanje filma, video igrice ali aplikacije, nastavimo temperaturo v potniški kabini ali osvetlitev, sprožimo telefonski klic ali pošljemo sporočila. Animirani osebni pomočnik v obliki cilindričnega totema, ki kraljuje nad armaturno ploščo, stopi v stik z voznikom. Sistem je opremljen z glasovnim prepoznavanjem naravnega govora, ki ga je razvilo podjetje SoundHound Inc., pred kratkim ustanovljeno podjetje iz Silicijske doline (angl. Silicon Valley) in strateški partner skupine PSA. Tehnologija, s katero bodo opremljeni novi modeli skupine PSA in prihodnji modeli Citroën, temelji na tehnologiji "Deep Meaning Understanding" (globoko razumevanje), ki je edina tehnologija, ki se lahko takoj odzove na več vprašanj, zastavljenih v enem samem stavku, kot ima to navado storiti človek. Edinstvena tehnologija globokega razumevanja zagotavlja najhitrejše prepoznavanje glasu in odlično razume govor v približno 40 jezikih.

Ko potniki pokličejo pomočnika z glasovnim ukazom "Hello Citroën", se na njegovem barvnem vmesniku prikaže vertikalna grafična animacija, ki jo sestavljajo modre, rdeče in bele barve (v sozvočju z barvami potniškega prostora) ter izredno oglata pisava. Ko osebni asistent "razmišlja" in govori, se na zaslonu prikazujejo grafične animacije, ki vzpostavijo vizualni stik s potniki.

TAKO ENOSTAVNA VOŽNJA, KOT ŠE NIKOLI
19_19 Concept je bil zasnovan z namenom, da bi voznik čim bolj enostavno opravljal svojo vlogo, ne glede na vozne razmere. Opremljen je z naprednimi tehnologijami za avtonomno vožnjo, tako da lahko koncept 19_19 prevzame nadzor in samodejno upravlja vožnjo, voznik pa se lahko medtem posveti raznim drugim opravilom, ki niso povezana z vožnjo. Ko pa voznik znova prevzame nadzor, ker tako zahteva cestna infrastruktura ali ker preprosto želi uživati v vozniških izkušnjah, ima na voljo vse potrebno za enostavno, bolj varno in brezskrbno vožnjo. Oba načina vožnje nudita vozniku in potnikom popolno brezskrbnost in razbremenitev mentalnega napora, tako da lahko v celoti izkoristijo potovanja, medsebojno komunicirajo, delijo informacije, se smejijo, sprostijo in na cilj prispejo v vrhunski formi brez stresa in nobenih omejitev.

PRIKAZOVALNIK V VIŠINI OČI IN RAZŠIRJENA RESNIČNOST
Na maksimalno izčiščeni armaturni plošči konceptno vozilo 19_19 Concept prikazuje vse informacije o vožnji, vendar ne na digitalnem zaslonu ali na instrumentni plošči pred voznikom, temveč v voznikovem vidnem polju s pomočjo naprednega sistema za prikaz podatkov v višini oči skozi vetrobransko steklo kot pri lovskih vojaških letalih. Sistem se zgleduje po vozilu C6. Prikaz skozi vetrobransko steklo pomaga vozniku s funkcijami razširjene resničnosti, pri tem pa mu zagotavlja najbolj potrebne informacije na najboljšem mestu. Tako na primer projicira navodila za navigacijo neposredno na cesto, s puščicami, ki jasno prikazujejo začrtano pot, enosmerne ulice oziroma nevarnosti, ki se jim je treba izogniti.

AVTONOMNA VOŽNJA
19_19 Concept kot resnični odraz avtomobila iz bližnje prihodnosti prevzame nadzor nad določenimi fazami vožnje, kot na primer na avtocesti ali v prometnih zastojih. Vozniki se lahko takrat popolnoma prepustijo vozilu, ki bo povsem varno upravljalo vožnjo. Sistem od njih ne bo zahteval, naj po potrebi znova prevzamejo nadzor, saj njihova pozornost ni več potrebna in lahko avto vodijo z umom. Voznik pa lahko sicer prevzame nadzor nad volanom, kadarkoli želi in se naužije vožnje. V določenih bolj zapletenih situacijah, kot je vožnja po mestnih središčih z mnogimi ovirami, pa bo moral prevzeti nadzor nad krmiljenjem.

19_19 Concept je torej vozilo, ki ga lahko vozite sami, in hkrati tudi avtonomno vozilo: voznik se lahko odloči predati nadzor nad vožnjo vozilu, da se lahko sprosti in v celoti naužije potovanja. Vsa upravljalna stikal ostanejo popolnoma dostopna z glasovnimi ukazi prek osebnega pomočnika, ki komunicira z vsemi potniki. Tako lahko potniki nadaljujejo pot povsem brez skrbi, sproščeni in brez omejitev. Vozniku ni več treba nadzorovati ceste in lahko izkoristi dani čas.

NAJBOLJŠE S PODROČJA ELEKTRIKE ZA BREZMEJNO MOBILNOST
Futurističen, napreden vendar realističen koncept 19_19 Concept ima 100 % električni pogonski sklop, ki je popolnoma skladen s Citroënovo strategijo za energetski prehod. 19_19 Concept je zmogljiv in hiter, saj pospeši od 0 do 100 km/h v petih sekundah in doseže najvišjo hitrost 200 km/h. S pomočjo akumulatorjev s 100 kWh njegov štirikolesni pogonski sklop z dvema motorjema (eden spredaj in eden zadaj) razvije 800 Nm navora in 340 kW moči. Vozilo ponuja 800 km avtonomije po protokolu WLTP za svobodo gibanja brez omejitev.

Za še več udobja pri uporabi je koncept 19_19 Concept pridobil tehnologijo hitrega polnjenja (s 600 km avtonomije, polnjenje v 20 minutah). Koncept 19_19 Concept je možno brezskrbno napolniti brez kabla, saj je opremljen s sistemom indukcijskega polnjenja, pri katerem se akumulatorske baterije polnijo neposredno med vožnjo, kjer to dovoljuje cestna infrastruktura. 19_19 Concept je primeren za vse vrste potovanj, bodisi izlet na deželo, počitnice v gorah ali vikend ob morju ... S tem ko bo spreobrnil trend električnih vozil z omejenim dosegom, bo 19_19 Concept na stežaj odprl vrata novim možnostim.

"V letu svoje stoletnice Citroën predstavlja načrt za prihodnost dveh svojih ključnih genov, s katerima današnji izbor vozil še vedno žanje uspehe: drzen stil in udobje 21. stoletja – Advanced Comfort zlasti s štirimi sedeži, ki imajo svoje individualne nastavitve, 100 % električnega motorja, osebnega pomočnika in tehnologij za avtonomno vožnjo." - Xavier Peugeot, direktor prodajne palete CITROËN

MERE
Dolžina: 4655 mm
Širina: 2240 mm
Višina: 1600 mm
Medosna razdalja: 3100 mm
Premer koles: 913 mm
Pnevmatike Goodyear: 255/30 R30

EKIPA STILSKIH OBLIKOVALCEV CITROËN
Odgovorna oseba za napredni stil zunanjosti: Frédéric DUVERNIER
Stil zunanjosti: Romain GAUVIN
Odgovorna oseba za napredni stil notranjosti: Jean-Arthur MADELAINE-ADVENIER
Stil notranjosti: Raphaël LE MASSON, Jérémy LEBONNOIS
Stil barv in materialov: Hélène VEILLEUX, Aude RENON

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.