Avto.info

Nova SEAT Ibiza

Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil

Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil

Nova SEAT Ibiza

Avtor: Foto: SEAT
Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil Nova SEAT Ibiza: Prenovljena in pripravljena, da prinese svež veter v segment mestnih vozil

SEAT posodablja svojo Ibizo z osveženo zunanjostjo, povsem prenovljeno notranjostjo ter posodobljeno povezljivostjo in asistencami za vožnjo. Vse od leta 1984, ko je bila prvič predstavljena, je SEAT Ibiza ključnega pomena za uspešnost znamke. Po 37 letih, petih generacijah in skoraj 6 milijonov prodanih vozil pa je najuspešnejše vozilo SEAT, ki je kadar koli zapustilo proizvodno linijo. Posodobljena peta generacija si kot ključni model v svojem segmentu v Evropi prizadeva ohraniti to zmagovalno miselnost.

»SEAT Ibiza uživa status legende v avtomobilski industriji in je eden ključnih stebrov znamke,« je povedal Wayne Griffiths, predsednik znamk SEAT in CUPRA. »Spremenjena zunanjost osvežene pete generacije in povsem prenovljena notranjost skupaj z novo stopnjo povezljivosti in varnosti sporočata, da je pripravljena nadaljevati zgodbo o uspehu.«

Svet postaja vse bolj digitaliziran in SEAT Ibiza je pripravljena, da ujame korak z njim, saj v notranjosti prinaša večjo intuitivnost, funkcionalnost in kakovost, kar dosega z izboljšanim dizajnom, večjimi stopnjami povezane tehnologije ter novimi, elegantnejšimi materiali. Vse to še dopolnjujeta uporaba svetlobne tehnologije, ki izboljša doživetje notranjosti, in vključitev najnovejših infotainment projicirnih sistemov, ki značaju vozila dajeta močan sodoben pridih in občutek. Pod pokrovom motorja nova SEAT Ibiza ponuja šest različnih pogonskih sklopov od 59 do 110 kW (80 do 150 KM), in sicer z bencinskimi motorji in motorjem na stisnjen zemeljski plin v povezavi z ročnim menjalnikom ali menjalnikom DSG z dvojno sklopko. SEAT Ibiza dodaja tudi vrsto novih asistenčnih sistemov, ki ne glede na razmere omogočajo bolj sproščujočo vožnjo v mestnem vozilu. Proizvodnja nove SEAT Ibize, ki je bila zasnovana in razvita v Barceloni, na sedežu podjetja SEAT v Martorellu, se bo pričela v tretjem četrtletju letošnjega leta.

OSVEŽENA ZUNANJOST
Nova SEAT Ibiza z osveženim zunanjim dizajnom poudarja že značilen videz: kot del serijske opreme vključuje 100 % tehnologijo LED, ki ponuja boljšo vidljivost ob manjši porabi energije. Nov dizajn aluminijastih platišč posodablja videz, ročno napisano ime modela v reliefni pisavi na zadnjem delu ter novi logotip SEAT v dvobarvni kromirani izvedbi pa vozilu dajeta piko na i.

POVSEM PRENOVLJENA NOTRANJOST
V notranjosti je posodobljena SEAT Ibiza v primerjavi s svojo predhodnico povsem prenovljena. Povsem nova oblazinjena armaturna plošča z večjimi zasloni infotainment sistema, ki so zdaj zaradi boljše ergonomičnosti postavljeni nekoliko višje, pa tudi nov, ergonomski večfunkcijski volan v usnju napa poudarjajo nov oblikovalski jezik v notranjosti ter poživijo kabino in dodajo novo razsežnost njeni osebnosti. Ta značaj je dodatno poudarjen z uporabo svetlobne tehnologije in novo zasnovanimi šobami za zrak.

POVEZANA S SODOBNIM ŽIVLJENJEM
SEAT Ibiza je s povezljivostjo znotraj in zunaj vozila povsem povezano vozilo: Vključuje sistem Full Link, ki omogoča uporabo aplikacij Android Auto in CarPlay; povezljivost zunaj vozila pa je še izboljšana s SEAT CONNECT. Uporabniki lahko nove 8,25-palčne in 9,2-palčne infotainment sisteme upravljajo s pomočjo aktivacijske fraze »Hola Hola«.

VARNEJŠA KOT KADAR KOLI PREJ
Novi asistenčni sistemi, kot je asistenca za vožnjo Travel Assist, ponujajo polavtonomno vožnjo pri vseh hitrostih. Z asistencami Lane Assist za ohranjanje smeri na voznem pasu, Side Assist za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, Traffic Sign Recognition za prepoznavanje prometnih znakov in High Beam Assist za avtomatski vklop/izklop dolgih luči je SEAT Ibiza opremljena z najnovejšimi varnostnimi sistemi.

POGONSKI SKLOPI: BENCIN IN STISNJEN ZEMELJSKI PLIN
Prenovljena SEAT Ibiza bo na voljo s šestimi različnimi kombinacijami pogonskih sklopov od 59 do 110 KM (80 do 150 KM), z bencinskim motorjem in motorjem na stisnjen zemeljski plin.

ZGODBA O USPEHU
SEAT Ibiza se vse od lansiranja leta 1984 izjemno dobro prodaja, zaradi česar je postala ključni del ponudbe znamke. Proizvodno linije je zapustilo skoraj šest milijonov vozil, s posodobljeno peto generacijo pa se bo to število še povečalo.

USTVARJENO V BARCELONI
Prenovljena SEAT Ibiza je v celoti ustvarjena v Barceloni: zasnovana, razvita in proizvedena v Barceloni, na lokaciji znamke v Martorellu.

Zunanji dizajn
SEAT Ibiza je dobro znana po svoji legendarni in mladostni obliki, saj se lahko pohvali s popolnimi razmerji. Ko zagledamo posodobljeni model SEAT Ibize, ga lahko prepoznamo po prefinjenih dodatkih, ki z izboljšanim zunanjim dizajnom občutno poudarijo karakterističen videz modela pri vseh nivojih opreme (Reference, Style, Xcellence in FR). Svetlobna tehnologija igra pri zunanjemu videzu vsakega vozila osrednjo vlogo. Pri SEAT Ibizi lahko zdaj uživate v serijsko opremljeni 100 % tehnologiji LED – žarometi Eco LED, opcijsko celo žarometi Full LED – ki ponuja boljšo vidljivost z manjšo porabo energije.

Na bočnem profilu SEAT Ibize opazimo kratke previse s kolesi, ki so pomaknjena proti vogalom vozila, kar zagotavlja neverjetno stabilnost ter hkrati poudarja njeno dinamičnost in športnost. Vizualne elemente še dodatno poudarja uvedba treh novih dizajnov aluminijastih platišč, pri čemer lahko izbirate med 17-palčnimi ali 18-palčnimi platišči. Dodatek vidik nove izstopajoče SEAT Ibize predstavlja ročno napisano ime modela. Drobna sprememba, ki temu mestnemu vozilu daje značilen dizajn vozil SEAT.

Naj omenimo še novi logotip SEAT, izdelan v dvobarvnem kromu – matiranem na sprednjem delu ter sijajnem na obrobah spredaj in zadaj – kar daje vozilu eleganten in dovršen pridih. Te prefinjene spremembe so s široko paleto barv, ki so zdaj na voljo, še bolj izrazite; stranke lahko izbirajo med kar devetimi zunanjimi barvami, vključno z dvema novima: safirno modro in asfaltno modro.

Notranji dizajn
Notranjost SEAT Ibize predstavlja revolucijo dizajna. Novi materiali, tehnologija in sistemi osvetlitve izboljšujejo dinamičen značaj vozila z večjo mero zaznavne kakovosti. Nov osrednji zaslon infotainment sistema je posebnost nove, posodobljene notranjosti vozila. Zaslon je v primerjavi s predhodnikom v povprečju za več kot 20 % večji. Serijsko vključen zaslon je zdaj 8,25-palčni, opcijski pa 9,2-palčni. V kabini je zdaj nameščen nekoliko višje, v voznikovem vidnem polju. Z ergonomskega vidika je njegov položaj varnejši in bolj praktičen. Če upoštevamo, da ima voznik na voljo še 10,25-palčni digitalni kombinirani instrument Digital Cockpit, lahko rečemo, da je notranjost nove Arone v celoti digitalna.

V celoti so bili izboljšani uporabnost, končna obdelava in kakovost; ena od posebnosti je tudi popolnoma nova oblazinjena armaturna plošča, ki v povezavi z novim, ergonomskim večfunkcijskim volanom v usnju napa (serijsko na voljo pri nivojih opreme Style, Xcellence in FR), zagotavlja vrhunsko raven prefinjenosti. Novo oblazinjenje dvigne notranji prostor na višjo raven. Uporaba svetlobne tehnologije še dodatno prispeva izjemnemu notranjemu dizajnu SEAT Ibize. Na novo zasnovane šobe za zrak na voznikovi in sovoznikovi strani še bolj izstopajo zaradi ambientalnih luči LED pri opremi FR in Xcellence, ki so glede na izbran nivo opreme na voljo tudi v drugi barvi. Izbirate lahko med drzno rdečo za nivo opreme FR, bordo rdečo za nivo opreme Xcellence ter barvo medu za nivo opreme Style in Reference. Tako si stranka lahko individualno prilagodi prostor v kabini.

Skupna prostornina prtljažnika je še vedno 355 litrov, s čimer se uvršča med najboljše v razredu. Takšno prostornost omogoča razmeroma nizka nakladalna višina, s čimer SEAT dokazuje svojo spretnost združevanja dizajna in funkcionalnosti.

Povezljivost
Digitalna tehnologija vse bolj kroji naša življenja in SEAT Ibiza je pripravljena na to: popolnoma povezana s povezljivostjo v vozilu (spletne funkcije in storitve; Full Link z dostopom do storitev Android Auto in CarPlay) in povezljivostjo zunaj vozila s SEAT CONNECT. Z integracijo sistema Full Link lahko stranke dostopajo do svojih digitalnih vsebin ne glede na to, katero napravo ali storitev uporabljajo, naj bo to Apple CarPlay ali Android Auto.  S sistemom na enostaven način uporabljate sezname stikov, glasbo in zemljevide. Vsebine so vam na voljo, dostop do njih pa je nadzorovan, intuitiven in varen, tako da ne moti pozornosti voznika, ki jih upravlja prek infotainment sistema ali integriranih elementov na volanu.

Infotainment sistem omogoča še bogatejšo izkušnjo s spletnimi vsebinami, ki so na voljo s pritiskom gumba ali z glasovno zahtevo, če potrebujete na primer prometne informacije, iščete parkirišče, bencinski servis ali želite poslušati spletni radio in spletne medije. Funkcija glasovnega upravljanja omogoča varno in preprosto uporabo tehnologije; s pomočjo besedne zveze »Hola Hola« aktivirate sistem, podobno kot pri digitalnih pomočnikih elektronskih naprav doma. Glasovno upravljanje omogoča uporabniku interakcijo z infotainment sistemom na podlagi glasovnih ukazov, pri čemer zna popravljati napake in si zapomni prejšnje ukaze. Ne glede na to, ali iščete navigacijske informacije ali glasbo, zdaj lahko to naredite hitreje in lažje.

Z dvema priključkoma USB tipa C na sprednji strani kabine postane povezovanje in polnjenje naprav neverjetno enostavno. Nova SEAT Ibiza vključuje tudi storitve SEAT CONNECT z vgrajeno eSIM-kartico, s čimer omogoča delovanje storitve klica v sili eCall, ki neposredno stopi v stik z intervencijskimi službami v primeru nezgode, kar zagotavlja višjo raven varnosti vozila. Poleg tega, da lahko opravite klic v sili (ročno ali samodejno), storitev pošlje intervencijski službi tudi pomembne podatke iz vozila, na primer položaj vozila, tip motorja, zunanjo barvo vozila ali število potnikov. Na podlagi teh podatkov vam potem lažje pomagajo.

Vgrajena eSIM-kartica ponuja tudi možnost dostopa do storitev SEAT prek gumba za zasebni klic; prek njega lahko voznik pokliče servis SEAT v svojem jeziku, ne glede na to, kje se nahaja. Storitve SEAT CONNECT bodo eno leto na voljo brezplačno, ne glede na to, katero različico ali nivo opreme stranka izbere. Tu je še aplikacija SEAT CONNECT, ki z dostopom do oddaljenih storitev odpira povsem nov svet možnosti. Aplikacijo je mogoče prenesti v pametno napravo, prek katere lahko oddaljeno upravljate različne funkcije, ki bodo obogatile vašo izkušnjo zunaj vozila.

Uporabniki imajo oddaljen dostop do podatkov svojega vozila: podatkov o vožnji, parkirne lokacije, statusa vozila, vključno z vrati in lučmi; nastavijo si lahko obveščanje o prekoračitvi hitrosti, če nekdo z njihovim vozilom vozi prehitro, obvestila o prekoračitvi območja in alarm proti kraji, daljinsko upravljajo zaklepanje/odklepanje ali na daljavo aktivirajo hupanje in utripanje, da hitreje najdejo svoje vozilo.

Varnost in udobje
Nova SEAT Ibiza vključuje široko paleto novih asistenčnih sistemov, zaradi česar je varnejša kot kadar koli prej. Že obstoječim sistemom, kot so avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC), sistem za nadzor prometa Front Assist in sistem za zaznavanje utrujenosti voznika Tiredness Recognition, so posodobljenemu vozilu dodali še nekatere najnaprednejše asistenčne sisteme. Asistenca za vožnjo Travel Assist omogoča polavtonomno vožnjo pri vseh hitrostih, s čimer zagotavlja, da vozilo ohranja hitrost, ko se prometni tok spremeni. K temu dodajte še asistenco za ohranjanje smeri na voznem pasu Lane Assist, ki vozilo ohranja na voznem pasu, ter sistem za prepoznavanje prometnih znakov Traffic Sign Recognition, ki vozilo sproti obvešča o dovoljeni hitrosti na cesti, kar še poveča varnost SEAT Ibize na poti.

A to še ni vse. Prednost novega vozila je tudi asistenca za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu Side Assist, ki voznika razbremeni pri menjavi voznega pasu. Sprednji in zadnji radarji nadzirajo mrtve kote vozila v območju do 70 metrov in vozniku, ki želi na primer spremeniti vozni pas, sporočijo, ali je v bližini drugo vozilo. Na seznam napredne tehnologije SEAT Ibize je bila dodana tudi asistenca High Beam Assist z avtomatskim vklopom/izklopom dolgih luči. Ko dnevna svetloba ne zadošča več, sistem sam zazna spredaj vozeča vozila in po potrebi preklopi med dolgimi in kratkimi lučmi.

Pogonski sklopi
V ospredju posodobljene in prenovljene vrste pogonskih sklopov, s katero je opremljena SEAT Ibiza, sta bencin in stisnjeni zemeljski plin (CNG), zato sta učinkovitost in dinamičnost zagotovljeni. Nova SEAT Ibiza ponuja kar šest različnih kombinacij pogonskih sklopov: pet z bencinskim agregatom z močjo od 59 kW (80 KM) do 110 kW (150 KM), ki se jim pridruži še CNG z močjo 66 kW (90 KM) v povezavi z ročnim menjalnikom ali menjalnikom DSG z dvojno sklopko. Vstopni trivaljni 1.0 MPI bencinski motor je opremljen s petstopenjskim ročnim menjalnikom. Sistem večtočkovnega vbrizgavanja goriva omogoča odličen odziv motorja pri nizkih in srednjih vrtljajih, zahvaljujoč 59 kW (80 KM) in 93 Nm navora pa zadovoljiti zahteve sodobnega načina vožnje.

Tehnologija neposrednega vbrizgavanja je izredno priljubljena tudi v kombinaciji s preostalo paleto motorjev, kjer so na voljo tri različice motorja 1.0 EcoTSI in močnejša različica 1.5 EcoTSI. Motor 1.0 TSI 70 kW (95 KM) v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom razvije 175 Nm navora. Trivaljni motor ima 81 kW (110 KM)/200 Nm in je na voljo s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim menjalnikom DSG z dvojno sklopko. Najmočnejša možnost v ponudbi pa je štirivaljni motor 1.5 EcoTSI. Z močjo 110 kW (150 KM)/250 Nm je moč tega vozila povsem uravnotežena z njegovo učinkovitostjo.

Nova SEAT Ibiza je poleg bencinskega motorja na voljo tudi kot CNG različica. Motor 1.0 TSI 66 kW (90 KM) v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom razvije 160 Nm navora. Vozilo z motorjem CNG zmanjša emisije CO2 za približno 25 % v primerjavi z bencinskim motorjem. Poleg ekoloških in davčnih prednosti tehnologija TGI zagotavlja tudi izjemno nizke stroške na kilometer. Tak model je do 50 % cenejši od enakovrednega modela z bencinskim motorjem in 30 % cenejši od modela z dizelskim motorjem.

SEAT podpira tudi razvoj in možnosti uporabe obnovljivega biometana, ki nevtralizira emisije CO2, ki jih ustvarjajo vozila. Visokokakovostni biometan se pridobiva iz ostankov organskih odpadkov in ga lahko dodamo običajnemu zemeljskemu plinu ali pa ga v celoti nadomestimo. Biometan združuje okolju prijazno mobilnost s krožnim gospodarstvom in zmanjšuje vpliv CO2, ki ga v svojem življenjskem ciklu ustvari tak tip motorja.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.