Avto.info

Mercedes-Benz eActros LongHaul

Novi eActros LongHaul bo oktobra slavil svetovno premiero kot eActros 600

Mercedes-Benz eActros LongHaul : Novi eActros LongHaul bo oktobra slavil svetovno premiero kot eActros 600

Mercedes-Benz eActros LongHaul

Avtor: Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz eActros LongHaul : Novi eActros LongHaul bo oktobra slavil svetovno premiero kot eActros 600 Mercedes-Benz eActros LongHaul : Novi eActros LongHaul bo oktobra slavil svetovno premiero kot eActros 600 Karin Rådström

Karin Rådström

Leinfelden-Echterdingen/Wörth/Mannheim/Kassel/Gaggenau – Prihaja tovorno vozilo Mercedes-Benz za daljinski promet na akumulatorski električni pogon. Mercedes-Benz Trucks bo 10. oktobra 2023 svetu premierno predstavil serijsko izvedbo prejšnjega modela eActros LongHaul z novo obliko in novim imenom eActros 600. Oznaka tipa 600 je izpeljana iz kapacitete baterije v kilovatnih urah – tako kot pri modelu eActros 300/400 za dostavni promet. Velika kapaciteta baterije in nova, posebej učinkovita električna pogonska prema, ki so jo razvili v podjetju, omogočata doseg približno 500 kilometrov brez vmesnega polnjenja. Električno tovorno vozilo, ki se bo tržilo pod imenom »Novi eActros 600«, bo za stranke v primerjavi s konvencionalnim dizelskim vozilom Actros zaradi nizke porabe energije najgospodarnejše tovorno vozilo za daljinski promet Mercedes-Benz Trucks. Proizvajalec pričakuje, da bo električno tovorno vozilo tako znatno pospešilo daljnosežno preobrazbo cestnega prometa blaga v smeri CO2-nevtralnih pogonov.

Od prve predstavitve električnega tovornega vozila kot »konceptnega prototipa« na sejmu IAA Transportation 2022 so bila v tovarni Mercedes-Benz v Wörthu izdelana nadaljnja testna vozila – osrednje komponente so bile dobavljene iz tovarn Mercedes-Benz v Mannheimu, Kasslu in Gaggenauu. Prototipi vozila so bili v začetku leta na Finskem podrobno testirani za zimske razmere, trenutno pa nastaja vozni park približno petdesetih prototipnih vozil, ki bodo v naslednjem koraku namenjena tudi prvim strankam za praktično testiranje. Hkrati se na vseh štirih lokacijah intenzivno pripravljajo na serijsko proizvodnjo modela eActros 600 oz. pomembnih komponent. Serijska proizvodnja električnega tovornega vozila je predvidena za leto 2024.

Karin Rådström, direktorica podjetja Mercedes-Benz Trucks: »eActros 600 iz proizvodnje v Wörthu lahko nadomesti večino dizelskih tovornih vozil v pomembnem segmentu daljinskega prometa, saj za naše stranke postavlja nova merila na področju gospodarnosti. Ponuja tudi ogromen potencial za zmanjšanje izpustov CO2. Prepričana sem, da bo to tovorno vozilo določilo nov standard v cestnem prometu blaga.«

Yaris Pürsün, vodja globalne proizvodnje pogonskih komponent pri podjetju Daimler Truck: »Z modelom eActros 600 se fokus proizvodnje v naših tovarnah agregatov Mercedes-Benz v Mannheimu, Kasslu in Gaggenauu vse bolj usmerja v e-mobilnost. Zato smo se pravočasno pripravili in vzpostavili proizvodno in tehnološko mrežo kompetenčnih centrov za komponente električnega pogona in smo že sredi uvajanja serijske proizvodnje nove generacije naših agregatov.«

Izkušnje iz proizvodnje prototipa v tovarni Wörth se vključujejo v serijski razvoj
eActros 600 bodo izdelovali na obstoječi montažni liniji tovarne v Wörthu, vzporedno in fleksibilno skupaj s tovornimi vozili, ki bodo še vedno imela dizelski pogon. Tam ga bodo opremili tudi s komponentami električnega pogona. Električno gonilo koles, visokovoltni akumulatorji in sprednji visokovoltni modul – kompleksen tehnološki modul, se vgradijo v več proizvodnih korakih. Po namestitvi vseh visokovoltnih komponent začne celoten sistem delovati in tovorno vozilo je pripravljeno za vožnjo. Da bi se optimalno pripravili na serijsko proizvodnjo, tako imenovana start-up ekipa proizvodnje tesno sodeluje z razvijalci. Tako se zagotovi, da so izkušnje, pridobljene pri izdelavi prototipov, vključene v nadaljnji razvoj vozila. Trenutno se prototipna vozila izdelujejo na montažni liniji čim bližje serijski proizvodnji.

Tovarne Mercedes-Benz Mannheim, Gaggenau in Kassel dobavljajo ključne komponente
Pomembno vlogo pri elektrifikaciji ponudbe izdelkov imajo tudi tovarne komponent v Mannheimu, Kasslu in Gaggenauu. Tako kot v tovarni v Wörthu tudi v vseh teh treh tovarnah trenutno poteka preobrazba iz dizelske tehnologije v kompetenčne centre za komponente električnega pogona.

Tovarna Mercedes-Benz Mannheim, vodilni obrat za motorje gospodarskih vozil, se opira na več kot 25 let izkušenj tamkajšnjega kompetenčnega centra za mobilnost brez emisij (KEM) in se osredotoča na tehnologije akumulatorjev in visokovoltne sisteme. V Mannheimu izdelujejo tako imenovani sprednji visokovoltni modul za eActros 600 – tako v fazi prototipa kot tudi v poznejši serijski proizvodnji. Gre za kompleksen, montažno zahteven modul za vozila na akumulatorski pogon, ki učinkovito izkorišča nekdanji vgradni prostor motorja z notranjim zgorevanjem. V sprednjem visokovoltnem modulu je združenih več krmilnikov in visokovoltnih komponent ter električni zračni kompresor – montaža vseh posameznih komponent, od priprave okvirja do visokovoltnih testiranj teh enot, poteka v tovarni Mercedes-Benz v Mannheimu.

Tovarna Mercedes-Benz v Gaggenauu, ki je specializirana za menjalnike težkih gospodarskih vozil, se trenutno razvija v kompetenčni center za komponente električnega pogona. V Gaggenauu že od leta 2021 izdelujejo ključne dele za električno gonilo koles vozila eActros 300/400 za dostavni promet in eEconic. Tu bodo izdelovali tudi osrednje komponente nove generacije električnega gonila koles, ki bo poganjalo eActros 600 – trenutno še v prototipni fazi, pozneje pa v serijski proizvodnji. V glavnem gre za mehanske dele, ki jih v Gaggenauu že vrsto let izdelujejo za vozila z običajnimi pogonskimi sklopi: komponente menjalnika, kot so gredi in kolesa ter deli ohišja, ki jih iz Gaggenaua dobavljajo v Kassel, kjer poteka celotna montaža komponent prem in menjalnika.

Električna gonila koles sestavljajo v tovarni Mercedes-Benz v Kasslu, ki je kompetenčni center za običajne preme in električne pogonske sisteme. Nova generacija električnega gonila koles vozila eActros 600 je bila razvita posebej za uporabo v prometu na dolge razdalje. Električno gonilo koles odlikujejo številne tehnične inovacije za večjo zmogljivost in učinkovitost. Poleg tega njegova arhitektura temelji na sistemu, zasnovanem za 800 voltov namesto 400 voltov. Tovarna v Kasslu je trenutno v prototipni fazi sestavljanja električnega gonila koles za eActros 600. Za začetek serijske proizvodnje se pripravlja nova montažna linija, vključno s testnimi in kontrolnimi postajami za elemente, ki so pomembni za delovanje in varnost. Tako kot za električno gonilo koles, ki se trenutno uporablja v modelih eActros 300/400 in eEconic ter se že izdeluje v Kasslu, tudi za novo generacijo velja »načelo enakih delov«. To pomeni, da tako prema brez diferenciala kot tudi kolesna glava in komponente zavore izhajajo iz običajne preme, ki jo tovarna v Kasslu izdeluje že več kot dve desetletji. Komponente se izdelujejo na zelo prilagodljiv način na konvencionalni montažni liniji, tako da lahko tovarna glede na stanje naročil variira med konvencionalno in električno premo.

Izobraževanja in nadaljnja usposabljanja: ekipa se pripravlja na električno mobilnost
V okviru preoblikovanja v CO2-nevtralen transport proizvodni obrati nenehno usposabljajo zaposlene za proizvodnjo tovornih vozil z novimi pogonskimi sistemi. To tudi pomeni, da morajo zaposleni, ki delajo z visokovoltnimi komponentami ali vozili, kot je eActros, opraviti določena izobraževanja in nadaljnja usposabljanja. Samo v tovarni v Wörthu je bilo doslej v tamkajšnjem izobraževalnem centru za delo z visokovoltnimi vozili in komponentami usposobljenih 2700 zaposlenih.

O modelu eActros 600
Novi oblikovalski jezik voznikove kabine vozila eActros 600 zapušča znani videz serije Actros, povzema oblikovne elemente konceptnega prototipa, predstavljenega na sejmu IAA, in jih nadaljuje z jasnimi linijami in aerodinamično zasnovo. Novosti so tudi v notranjosti.

Trije nameščeni paketi akumulatorjev modelu eActros 600 v serijski proizvodnji zagotavljajo skupno kapaciteto več kot 600 kWh, dva elektromotorja, ki sta sestavni del novega električnega gonila koles, pa zagotavljata trajno moč 400 kW in največjo moč več kot 600 kW. Poleg cestnega vlečnega vozila bo podjetje Mercedes-Benz Trucks takoj po uvedbi na tržišče izdelovalo tudi različice šasije vozil eActros 600 s kesonom. To strankam ponuja številne druge možnosti uporabe v popolnoma električnem transportu. Razvojni inženirji družbe Mercedes-Benz Trucks so eActros 600 zasnovali tako, da izpolnjuje enake zahteve glede trpežnosti vozila in komponent kot primerljivo običajno težko vozilo Actros za tranzitni promet. To pomeni 1,2 milijona prevoženih kilometrov v desetih letih uporabe.

V vozilu eActros 600 se uporabljajo akumulatorji s tehnologijo litij-železo-fosfatnih celic (LFP). Te odlikuje predvsem dolga življenjska doba in več uporabne energije. Cilj je, da bi bilo akumulatorje vozila eActros 600 v serijski proizvodnji na polnilnem stebru z močjo okoli enega megavata mogoče napolniti z 20 na 80 odstotkov v precej manj kot 30 minutah. Bistvo koncepta podjetja Mercedes-Benz Trucks za tranzitni promet vozil na akumulatorski električni pogon je strankam ponuditi celovito transportno rešitev, ki vključuje tehnologijo vozil, svetovanje, polnilno infrastrukturo in storitve. Tako naj bi bil eActros 600 prava izbira za stranke z vidika donosnosti, trajnosti in zanesljivosti.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov