Avto.info

Oblikovana za uspeh

Opel Astra je prejela nagrado Red Dot Award 2023

Oblikovana za uspeh: Opel Astra je prejela nagrado Red Dot Award 2023

Oblikovana za uspeh

Avtor: Foto: Opel

Opel Astra navduši že na prvi pogled. S to trditvijo se zdaj popolnoma strinja tudi mednarodna strokovna žirija nagrade Red Dot. Strokovna žirija, ki jo je letos sestavljalo 43 ocenjevalcev, je uspešnici kompaktnega razreda iz Rüsselsheima podelila Red Dot Award 2023 v kategoriji “Product Design”. S tem je Astra na dolg seznam priznanj dodala še eno nagrado v nizu. Med drugim je že prejela nagrado “Zlati volan 2022” 1 , bila izbrana za “Družinski avto leta 2022” 2 , neodvisna strokovna žirija nagrade “German Car Awards” (GCOTY) pa je Astro razglasila za “Avto leta leta 2023” 3v Nemčiji.

“Naša filozofija drznega in čistega oblikovanja je v najnovejši generaciji Opel Astre resnično bleščeča. Kot vsak nov Oplov model ima tudi Astra ekspresivno podobo blagovne znamke Opel Vizor in združuje inovativno tehnologijo s čustvenim dizajnom. Po tem načelu smo razvili tudi armaturno ploščo. Popolnoma digitalno armaturno ploščo Pure Panel je mogoče upravljati intuitivno in je osredotočena na bistvene elemente,” je povedal Oplov podpredsednik za oblikovanje Mark Adams.

Drzna, čista, izrazita: oblika Astre izstopa v kompaktnem razredu: Astra ne navdušuje le s priključno - hibridnim pogonom brez lokalnih emisij, kmalu pa tudi s popolnoma električno baterijsko različico Astro Electric – osupne tudi z jasnimi, vznemirljivimi linijami brez odvečnih okraskov. Opel Vizor (novi obraz znamke, ki smo ga prvič videli na modelu Mokka in je osrednji element zunanjega oblikovanja) sledi slogu Opel Compass, kjer se vertikalna in horizontalna os – ostra guba na maski motorja in značilna oblika dnevnih luči v obliki kril – križata z emblemom Opel Blitz na sredini. Vizor, ki se razteza po celotnem sprednjem delu in zaradi katerega je nova Astra videti še širša, brezhibno združuje tudi tehnologije, kot so opcijsko izjemno tanki žarometi Intelli-Lux LED® in sprednja kamera sistema Intelli-Vision. Pri pogledu s strani je nova generacija Astre zaradi izrazitega nagiba stebrička C videti še posebej dinamična.

Na zadku Oplovega Compassa se prav tako v sredini bohoti“Blitz”, navpično postavljena visoko nameščena zavorna luč in zadnje luči (varčne LED, tako kot vsa zunanja osvetlitev). Emblem “Blitz” služi tudi kot ključavnica prtljažnih vrat, ki so izdelana iz najsodobnejšega kompozitnega materiala. Ta tehnologija ni le lahka in toga, temveč omogoča tudi natančno izvedbo oblikovalskih podrobnosti, kot so na primer posebej tanke zadnje luči.

Popolnoma digitalna in v celoti zastekljena: intuitivna armaturna plošča Pure Panel Nemška natančnost in uravnoteženost velja tudi v notranjosti, kjer se je zgodil časovni preskok. Absolutni vrhunec je nova generacija armaturne plošče Pure Panel. Obsežna digitalna pilotska kabina (glede na različico lahko tudi popolnoma zastekljena) ima dva 10- palčna (25,4 cm) zaslona, vgrajena – skupaj z zračnikom na voznikovi strani – v vodoravni obliki. Analogni instrumenti so v novi Astri prepuščeni zgodovini. Zahvaljujoč plasti, ki je podobna zaslonki in preprečuje odseve navzgor v vetrobranskem steklu, je zasnova brez pokrova nad prikazovalnikoma, kar še povečuje visokotehnološko funkcionalnost in ambient. Oplovi oblikovalci in inženirji so se zelo potrudili, da voznik dobi vse potrebne informacije in uporabne možnosti upravljanja, vendar ni obremenjen z odvečnimi podatki ali funkcijami. Z zmanjšanjem fizičnih upravljalnih elementov na minimum v obliki natančno izdelanih tipk je na plošči Pure Panel doseženo optimalno ravnovesje med digitalizacijo in intuitivnim upravljanjem, brez dražečih vizualnih dražljajev in brez potrebe po podmenijih. Ključna beseda je “vizualno razstrupljanje”. V kombinaciji z visokokakovostnimi in natančno oblikovanimi ergonomskimi aktivnimi sedeži s certifikatom AGR ponuja Astra sodobno vzdušje dobrega počutja – znotraj in zunaj.

Nagrada Red Dot: Oblikovalski vrhunci že več kot 60 let Aktualna generacije Opel Astra razširja listo prejetih nagrad RedDot iz Rüsselsheim. Prestižno nagrado so prejeli že številni drugi Oplovi modeli in komunikacijska orodja. Nagrada “Red Dot Award” kot eno največjih svetovnih oblikovalskih tekmovanj že več kot 60 let priznava inovativno oblikovanje v kategorijah “Oblikovanje izdelkov”, “Oblikovanje blagovnih znamk in komunikacij” ter “Oblikovalski koncept”. Leta 2023 je strokovna žirija ocenjevala izdelke iz 60 držav. Ta nagrada ne poteka kot tekmovanje, temveč s testiranjem posameznih izdelkov.

1 AUTO BILD številka 45/2022 in BILD am SONNTAG številka 46/2022, kategorija “Best car up to €50,000”.
2 “FAMILY CAR of the Year 2022” AUTO Straßenverkehr, kategorija “Design” in “Technology” (up to €25,000).
3 German Compact Car of the Year” (kategorija kompaktni razred, do €30,000).

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov