Avto.info

Opel Experimental

Opel z osupljivim novim konceptnim vozilom

Opel Experimental: Opel z osupljivim novim konceptnim vozilom

Opel Experimental

Avtor: Foto: Opel
Opel Experimental: Opel z osupljivim novim konceptnim vozilom Opel Experimental: Opel z osupljivim novim konceptnim vozilom Opel Experimental: Opel z osupljivim novim konceptnim vozilom Opel Experimental: Opel z osupljivim novim konceptnim vozilom Opel Experimental: Opel z osupljivim novim konceptnim vozilom

Rüsselsheim. Opel z osupljivim novim konceptnim vozilom - Opel Experimental – nakazuje vozila za prihodnost. Opel Experimental z izjemno moderno zunanjo podobo jasno nakazuje smer blagovne znamke Opel v prihodnjih letih. Ključni poudarki konceptnega vozila so aerodinamična učinkovitost, prostornost, osvetljena notranjost z lahkimi sedeži in (head-up) projekcijskim zaslonom naslednje generacije. Baterijsko-električni crossover bo svetovno premiero doživel na letošnjem sejmu mobilnosti IAA v Münchnu (od 5. do 10. septembra 2023), kjer bo zagotovo obračal glave in novemu občinstvu predstavil Oplovo vizijo trajnostne individualne mobilnosti.

"Opel Experimental ponuja pogled na prihajajoče modele, tehnologije in prihodnost oblikovanja za novo obdobje in prihodnost znamke. Ta osupljivi konceptni avtomobil predstavlja luč, ki nas vodi, in ponovno prikazuje Oplov pionirski duh," je dejal Oplov izvršni direktor Florian Huettl.

"Naš novi Opel Experimental je še bolj ekstremna interpretacija Oplove filozofije oblikovanja - “Bold and Pure” (drzen in čist dizajn). Oblikuje našo vizijo prihodnosti. Veliko elementov njegove zasnove in načina razmišljanja bo vidnih v prihodnjih serijskih vozilih. Zunanja oblika zagotavlja optimizirano aerodinamično zmogljivost v kombinaciji z osupljivo silhueto, medtem ko notranjost ponuja poglobljeno in čustveno uporabniško izkušnjo," je dodal Mark Adams, podpredsednik za oblikovanje.

Ena izmed najbolj privlačnih stvari pri elegantni silhueti Opel Experimental je odsotnost kroma. Namesto tega je dodana zunanja osvetlitev in drzna kontrastna grafika, ki že tako impresivnim proporcem dodata osebnost in prefinjenost. Učinkovit baterijski električni križanec temelji na najsodobnejši platformi Stellantis BEV in je opremljen tudi z električnim pogonom na vsa kolesa. Dramatično zožen profil ima drzno in čisto obliko z zglajenimi površinami, ki poudarjajo njegovo osupljivo pojavo. Celo tradicionalni stranski ogledali sta zamenjali popolnoma integrirani 180-stopinjski kameri na C stebričkih, medtem ko ostri, mišičasti kolesni loki poudarjajo samozavestno držo.

Spredaj se novi osvetljeni Opel Blitz ponosno nahaja na sredini značilnega elementa Oplove filozofije oblikovanja, t.i. kompasa. Ob njem se na vodoravni osi pojavlja podaljšan podolgovat podpis Oplovega elementa krila in osvetljen sredinski element, ki dodaja dodatno dramatičnost. To se nato ponovi na zadnjem delu z značilno zavorno lučjo, ki jo ustvarjata tehnologija robne osvetlitve in prefinjena prozornost stekla. V kombinaciji z izrazitim napisom Opel - namesto logotipa Blitz na zadku - tvori osrednji element zadnjega dela vozila. Okrog sprednjega kompasa je nameščena nova generacija 4D Opel Vizorja. Dodatno dimenzijo modernosti predstavljajo tehnologija vida, vključno s senzorji, sistemi lidar, radarjem in kamero.

Pametne aerodinamične rešitve in detox prostora
Elegantna in drseča silhueta Opla Experimental je zasnovana učinkovito in ponuja pametne in optimizirane aerodinamične rešitve. Sprednje in zadnje lopute povečujejo aerodinamično učinkovitost, prav tako kot difuzor na zadnjem delu vozila. Ta se raztegne ali umakne glede na prevladujoče vozne razmere. Pnevmatike, razvite v sodelovanju s podjetjem Goodyear, so izdelane iz recikliranih gume in so nameščene na 3-conskih platiščih Ronal z aktivno funkcijo, ki še poveča aerodinamično učinkovitost.

Medtem, ko se Opel Experimental po zunanjih merah uvršča v kompaktni segment C, se notranjost ponaša s prostornostjo v segmentu D. To je omogočila sprostitev prostora (space detox) v notranjosti vozila Opel Experimental. Ko volan ni potreben, se brez težav umakne. To omogoča sistem krmiljenja po žici, ki z odpravo mehanskih sestavnih delov volana še dodatno zmanjša težo. Lahki prilagodljivi sedeži združujejo elegantno, a trpežno strukturo 3D tkanine. Ti zagotavljajo izjemno udobje sedenja, ki so ga kupci vajeni pri Oplovih vozilih, hkrati pa še dodatno prispevajo k sprostitvi prostora v konceptnem vozilu.

Čisti užitek
Pristop očiščenja (“detoksikacije”) se nadaljuje z Oplovim elementom Pure Experience. Vozniki lahko prilagodijo informacije po svojih željah in potrebah na tankem tehničnem mostu (''Tech Bridge''), ki je nova interpretacija armaturne plošče “Pure Panel”, ki jo lahko vidimo v trenutnih Oplovih modelih. Namesto običajnih zaslonov so informacije ali zabavnoinformacijske funkcije na voljo s tehnologijo razširjene projekcije, ki jo podpirata umetna inteligenca in naravno glasovno upravljanje. Pred sprednjim naslonom za roke se nahaja plavajoča prozorna podloga “Pure Pad”. Nastavite jo lahko po voznikovih osebnih željah in tako omogočite takojšen dostop do najpogosteje uporabljenih ukazov.

Opel Experimental uteleša vse stebre znamke Opel - čistost, moderno nemško, trajnostno ozelenitev (Detox, Modern German, Greenovation), hkrati pa gre še korak dlje in izraža čustveni pristop znamke k trajnostni mobilnosti. Elektrokromni elementi povabijo potnike v atmosfersko svetlobo, ki ustvarja popolno okolje za dobro počutje. Poleg tega lahko odzivni elementi izboljšajo funkcionalne lastnosti. Na primer, ko vozilo vstopi v mrtvi kot, se na dotičnem elementu v vratih in hkrati na projekcijskem zaslonu prikaže opozorilo, kar zagotavlja dodatno varnost potnikov in drugih udeležencev v prometu.

Opel Experimental, ki se osredotoča na prikaz jasne vizije znamke, nadaljuje dolgo in uspešno tradicijo konceptnih avtomobilov "made in Rüsselsheim", ki se je začela leta 1965, ko je Opel kot prva evropska znamka predstavil oblikovalsko študijo v obliki legendarnega modela Experimental GT.

1 Trije stebri blagovne znamke OPEL so: čistost, moderno nemško, trajnostna ozelenitev // Detox, Modern German, Greenovation

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava