Avto.info

Varno na kolesu

Osnovnošolci obiskali Policijsko akademijo v Tacnu

Varno na kolesu : Osnovnošolci obiskali Policijsko akademijo v Tacnu

Varno na kolesu

Avtor: Foto: Butan plin

5. junija so osnovnošolci iz OŠ Benedikt in OŠ Dolenjske Toplice, ki so v tem šolskem letu sodelovali v programu Varno na kolesu družbe Butan plin, obiskali Policijsko akademijo v Tacnu. Dogajanje je bilo zares pestro, saj so spoznali delo Policije, partnerke programa, se preizkusili na poligonu telesnih zmogljivosti in s kolesom prevozili posebno progo. Poseben poudarek je bil seveda na prometni varnosti, ki je še posebno pomembna za zaščito mladih nadobudnih kolesarjev.

Dopoldansko druženje se je pričelo z uvodnim pozdravom, nato pa so učenci pričeli s kroženjem po različnih točkah na območju akademije, ter tako spoznavali delovanje policije in pomen varnosti v prometu. To so sicer posebno aktivno počeli v aktualnem šolskem letu, ko so skozi raznolike naloge in aktivnosti programa Varno na kolesu spoznavali prometne predpise in pomen trajnostne mobilnosti. V telovadnici so se učenci nato preizkusili na poligonu, podobnem tistemu za policijske kandidate, kjer so spoznali, da je za to delo potrebno odlična telesna pripravljenost. Na drugi točki, ki jo je pripravila Agencija za varnost prometa (AVP), so se seznanili z naletno tehnico ter preizkusili vožnjo s Pony kolesom čez ovire, izvedli pa so tudi zanimiv preizkus z jajcem. Posebno zanimanje je vzbudila tudi predstavitev policijske opreme, kjer so si učenci ogledali različna orodja in tehnike, ki jih policisti uporabljajo pri svojem delu. Dan je bil poučen in zanimiv, osnovnošolcem pa je ponudil neprecenljiv vpogled v svet varnosti in dela Slovenske policije, kar bo zagotovo prispevalo k njihovi še boljši prometni ozaveščenosti in varnosti na cesti, posebno na kolesu.

Program s tradicijo, ki je z znanjem obogatil že 12. generacij kolesarjev
Program Varno na kolesu, ki ga organizira družba Butan plin s partnerji, se ponaša z več kot 10-letno tradicijo in je izjemno priljubljen med osnovnošolci in učitelji. Letos v programu sodeluje več kot 10.000 učencev iz 125 slovenskih osnovnih šol, vsako leto pa postreže z zanimivimi in navdihujočimi izdelki najmlajših udeležencev v prometu – nič drugače ni bilo niti pri letošnji izvedbi. Vodja programa Tanja Medved Voglar iz družbe Butan plin je ob zaključku letošnje, že 12. sezone programa, dejala: »Ponosni smo, da je za nami že 12. uspešna sezona programa Varno na kolesu. Tudi letos smo poleg prometne varnosti in znanja o prometu spodbujali k ozaveščanju o trajnostni mobilnosti. Šole oziroma učenci so s svojimi izdelki navdušili žirijo ter ponovno dokazali, da premorejo veliko znanja, kreativnosti ter jim je kolo zelo ljubo prevozno sredstvo. Z zadovoljstvom se oziramo na minulo sezono, saj smo uspeli izvesti tudi prvo usposabljanje za učitelje mladih kolesarjev. Prepričani smo, da bomo z dobrim sodelovanjem vseh partnerjev, drugih podpornikov ter predvsem zavzetim sodelovanjem otrok na varnejše kolesarske izkušnje pripravili nove generacije učencev.«

»Policija podpira projekt Varno na kolesu in pri njem sodeluje od vsega začetka. Ocenjujemo, da je projekt zelo dobro zastavljen, ker temelji na vzgoji mladih in odgovornem obnašanju v prometu.  Danes so tukaj šole, ki so bile izžrebane izmed vseh šol, ki so sodelovale pri projektu inza otroke je to nedvomno dogodek, ki se ga veselijo. Hkrati pa je tudi priložnost za nas, da lahko predstavimo svoje delo, pokažemo opremo. Mislim, da bi to lahko bila motivacija tudi za naprej, za ponovno udeležbo in ponovno prijavo, pa morda tudi pozitiven vpliv na ostale učitelji in šole, da povabijo k sodelovanju vrstnike ter druge šole. Želimo si, da bi čim več učencev in učiteljev sodelovalo pri tem projektu, saj se tako širi prometna kultura in posledično tudi izboljša varnost v cestnem prometu,« dodaja Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Za več informacij o aktivnostih obiščite spletno stran Varno na kolesu: www.varnonakolesu.si, facebook.com/varnonakolesu.si in instagram.com/varnonakolesu.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov