Avto.info

Daimler Truck #HydrogenRecordRun

Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila

Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila

Daimler Truck #HydrogenRecordRun

Avtor: Foto: Mercedes-Benz
Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila Daimler Truck #HydrogenRecordRun: Rekordna vožnja prototipnega tovornega vozila

Leinfelden-Echterdingen/Berlin – Družba Daimler Truck je uspešno dokazala, da je tehnologija vodikovih gorivnih celic lahko prava rešitev za razogljičenje prilagodljivega in zahtevnega cestnega transporta na dolge razdalje. Prototip tovornega vozila Mercedes-Benz GenH2 je z enim polnjenjem s tekočim vodikom opravil rekordno vožnjo #HydrogenRecordRun družbe Daimler Truck in prevozil razdaljo 1047 km.

Vožnja z vozilom, ki ga je poganjal sistem gorivnih celic in je bilo opremljeno s sistemom rezervoarjev za tekoči vodik, se je začela v ponedeljek, 25. septembra, popoldne v centru za pomoč strankam Mercedes-Benz Truck v kraju Woerth am Rhein in končala v torek, 26. septembra, zjutraj v nemški prestolnici Berlin. Tovorno vozilo je vožnjo opravilo polno naloženo s skupno težo 40 t v realnih razmerah, pri čemer med celotno vožnjo ni povzročalo emisij CO2. Rekordno vožnjo z zatesnjenimi rezervoarji in nadzorovanim številom prevoženih kilometrov je neodvisno potrdil dokument o pregledu, ki ga je izdalo združenje TÜV Rheinland.

Skupaj z Rainerjem Müllerjem-Finkeldeijem, vodjo oddelka za razvoj izdelkov pri Mercedes-Benz Trucks, je deželna sekretarka za gospodarske zadeve zvezne dežele Porenja-Pfalške Petra Dick-Walther pred mednarodnimi mediji na pot poslala tovorno vozilo na vodik: »Danes je čudovit dan! Tovorno vozilo na vodikov pogon bo iz Porenja-Pfalške odpeljalo proti Berlinu. Ponosni smo, da tako daljnosežna inovacija prihaja iz Porenja-Pfalške ter je bila razvita in preizkušena v tovarni v Woerthu. To priča o inovativnem duhu Porenja-Pfalške in bo za vedno spremenilo transportno industrijo. Predstavlja mejnik pri preoblikovanju in razogljičenju transportnega sektorja – zahvaljujoč novim tehnologijam. To ponazarja potovanje tovornega vozila GenH2 iz Porenja-Pfalške do Berlina.«

Po uspešni rekordni vožnji je Andreas Gorbach, član upravnega odbora družbe Daimler Truck AG in vodja oddelka za tehnologijo tovornih vozil, tovorno vozilo popeljal čez ciljno črto v Ministergartnu v Berlinu: »Za razogljičenje transporta potrebujemo akumulatorsko-električne tehnologije in tehnologije na vodikov pogon. Tovorna vozila na gorivne celice so najprimernejša za prilagodljive in zahtevne prevoze na dolge razdalje. Z enim polnjenjem smo presegli mejo 1000 kilometrov in s tem prepričljivo dokazali: vodik v tovornih vozilih je vse prej kot nesmisel in na poti do serijske proizvodnje zelo dobro napredujemo. Naša današnja rekordna vožnja nas hkrati opozarja, da sta za razogljičenje transporta poleg ustreznih pogonskih tehnologij potrebna še dva dejavnika: zelena energetska infrastruktura in konkurenčni stroški v primerjavi z običajnimi vozili.«

Pred vožnjo so tovorno vozilo Mercedes-Benz GenH2 napolnili s tekočim vodikom na polnilni postaji družbe Daimler Truck v njenem razvojnem in testnem centru v Woerthu. Vodik, ki ga dobavlja podjetje Air Liquide, je obnovljivega izvora, saj je bil proizveden iz biometana z zagotovljenim poreklom. Pri postopku polnjenja se kriogenski tekoči vodik pri minus 253 stopinjah Celzija polni v dve 40 kg posodi, nameščeni na obeh straneh šasije tovornega vozila. Izredno dobra izolacija posod vozila omogoča, da vodik dovolj dolgo ohranja temperaturo brez aktivnega hlajenja. Oba rezervoarja je pred začetkom rekordne vožnje #HydrogenRecordRun zapečatilo združenje TÜV Rheinland.

Podjetje Daimler Truck se je pri razvoju pogonov na vodikovi osnovi odločilo za uporabo tekočega vodika. V tem agregatnem stanju ima nosilec energije veliko večjo energetsko gostoto glede na prostornino v primerjavi s plinastim vodikom. Rezultat je prenos večje količine vodika, kar močno poveča doseg in omogoča zmogljivost vozila, ki je primerljiva z zmogljivostjo običajnega dizelskega tovornega vozila.

Podjetje Daimler Truck dosledno izvaja dvojno strategijo z vozili na vodikov in akumulatorski pogon
Podjetje Daimler Truck se je kot eden največjih proizvajalcev gospodarskih vozil na svetu zavezalo izpolnjevanju ciljev Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Prizadeva si, da bi na svojih ključnih globalnih trgih (Evropa, ZDA, Japonska) do leta 2039 ponujalo nova vozila z nevtralnimi vrednostmi CO2. Akumulatorsko-električna tovorna vozila so idealna izbira za distribucijske prevoze in za prevoze v tranzitnem prometu z redno uporabo na poteh z ustreznimi razdaljami in možnostmi polnjenja, ki jih je mogoče načrtovati. Vendar utegnejo biti boljša rešitev pogoni na osnovi vodika, zlasti za zelo prilagodljive in posebej zahtevne načine uporabe pri prevozu težkega tovora in v tranzitnem prometu. Poleg tega je za uspešen prehod na tehnologije brez emisij ključna razpoložljivost ustrezne infrastrukture in dovolj okolju prijazne električne energije. Pri podjetju Daimler Truck so prepričani, da je mogoče potrebo po tovrstni energiji hitro in stroškovno optimalno izpolnjevati samo z obema tehnologijama.

Od Berlina do Berlina: Tri leta prevažanja s tovornimi vozili na vodikov pogon
Pred tremi leti, 16. septembra 2020, je družba Daimler Truck v Berlinu objavila zavezo o obsežnih naložbah v vodikovo tehnologijo. Generalni direktor Martin Daum je javnosti prvič predstavil koncept tovornega vozila Mercedes-Benz GenH2 in s tem poudaril tehnološko strategijo družbe. Temu je sledila ustanovitev skupnega podjetja cellcentric z družbo Volvo Group, ki bo vzpostavilo enega največjih evropskih proizvodnih obratov za gorivne celice. Na prvih prototipih tovornega vozila Mercedes-Benz GenH2 se od leta 2021 opravljajo stroga testiranja in so nedavno pokazala svoje zmogljivosti na prelazu Brenner, eni od najbolj obremenjenih in zahtevnih evropskih tranzitnih poti. Uspešna rekordna vožnja #HydrogenRecordRun zdaj predstavlja še en mejnik na poti k trajnostnemu transportu. Prva tovorna vozila s pogonom na gorivne celice naj bi stranke preizkusile v prihodnjih letih, medtem ko je cilj, da se serijska izvedba tovornega vozila Mercedes-Benz GenH2 predstavi v drugi polovici desetletja, še vedno trdno zastavljen.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov