Avto.info

Družba Škoda Auto v letu 2022

Škoda je po vsem svetu prodala 731.300 vozil

Družba Škoda Auto v letu 2022 : Škoda je po vsem svetu prodala 731.300 vozil

Družba Škoda Auto v letu 2022

Avtor: Foto: Škoda
Družba Škoda Auto v letu 2022 : Škoda je po vsem svetu prodala 731.300 vozil Družba Škoda Auto v letu 2022 : Škoda je po vsem svetu prodala 731.300 vozil

Preteklo leto je družbo Škoda Auto, kot tudi celotno avtomobilsko industrijo, zaznamovalo s številnimi izzivi: kljub trajnemu pomanjkanju polprevodnikov, vojni v Ukrajini, težavam v dobavni verigi, rastočim cenam energije in surovin ter stalni negotovosti na svetovnih trgih je podjetje prodalo 731.300 vozil in beleži visoko število naročil. To kaže, da povpraševanje po vozilih češkega avtomobilskega proizvajalca ostaja visoko. Hitro rastoča priljubljenost modela Enyaq iV (+20 odstotkov) priča o uspešnem zagonu e-ofenzive znamke Škoda. Tudi Škodini modeli z motorjem z notranjim zgorevanjem so še vedno zelo zaželeni, najuspešnejši model je bila Škoda Octavia, sledita pa ji seriji modelov SUV Škoda Kamiq in Škoda Kodiaq. Hkrati je Škoda v letu 2022 spodbujala nadaljnjo internacionalizacijo podjetja: na strateško pomembnem rastočem trgu v Indiji je znamki Škoda Auto uspelo več kot podvojiti prodajo. Naslednji pomemben korak za izkoriščanje potencialov rasti je vstop na vietnamski trg.

Klaus Zellmer, predsednik uprave družbe Škoda Auto, je povedal: "Družba Škoda Auto še nikoli v svoji mlajši zgodovini ni bila soočena s tako obsežnimi izzivi kot v preteklem letu. Kljub temu se naše podjetje nenehno razvija naprej in napreduje – pri tem pa se opira na našo privlačno, sodobno ponudbo baterijskih električnih vozil in modelov z motorjem z notranjim zgorevanjem, na močno, motivirano ekipo in tesno sodelovanje z našim socialnim partnerjem KOVO. Dokazali smo odpornost – lastnost, ki je v hitro se spreminjajočem okolju bolj pomembna kot kadarkoli prej. S pospeševanjem naše e-ofenzive smo dobro pripravljeni na prihodnja leta in bomo Češko republiko še naprej utrjevali kot pomembno lokacijo na področju avtomobilske industrije in e-mobilnosti. Razmere na trgu bodo tudi v letu 2023 ostale zaostrene, vendar smo previdno optimistični, da se bo situacija v prihajajočih mesecih postopoma sprostila. Poleg tega se kaže, da je naša strategija že uspešna in da stranke zelo dobro sprejemajo naše izdelke. S tem naše podjetje stoji na zelo stabilnih temeljih za uspešno nadaljevanje tudi v letu 2023, ko bomo predstavili novo generacijo naših modelskih serij Superb in Kodiaq ter izvedli nadaljnje projekte."

Martin Jahn, direktor prodaje in marketinga v družbi Škoda Auto, je dodal: "V preteklem letu smo po vsem svetu prodali 731.300 vozil. V Indiji, ki je že sedaj eden naših treh najpomembnejših trgov, nam je uspelo več kot podvojiti prodajo. Naše modele, ki smo jih uvedli leta 2022, so kupci odlično sprejeli. Zagon nove Fabie Monte Carlo je bil uspešen, popolnoma električni Enyaq iV pa je tudi vedno bolj priljubljen. To nam je uspelo doseči kljub pandemiji koronavirusa, pomanjkanju polprevodnikov in vojni v Ukrajini. Posledično so se podaljšali dobavni roki, glede katerih se zahvaljujem našim strankam za njihovo potrpežljivost. Zelo se trudimo, da vozila strankam dobavimo karseda hitro. Zahvaljujem se tudi vsem našim partnerjem, predvsem našim zavzetim trgovcem, za njihovo intenzivno prizadevanje. Letošnje leto prinaša nekaj obetavnih vrhuncev – poleg nove generacije modelskih serij Kodiaq in Superb predstavljamo tudi prenovljeni modelski seriji Kamiq in Scala. Hkrati pa se prizadevno ukvarjamo z našo e-ofenzivo: do leta 2026 bomo na trg lansirali tri nova baterijska električna vozila, sledili pa jim bodo še drugi modeli.

Prodaja vozil znamke Škoda Auto v letu 2022 (število vozil, zaokroženo, po modelih; +/– v odstotkih v primerjavi z letom 2021):
Škoda Octavia - 141.100; –29,7%
Škoda Kamiq - 96.300; –20,3%
Škoda Kodiaq - 94.500; –4,2%
Škoda Fabia - 92.700; –6,5%
Škoda Karoq - 87.700; –26,4%
Škoda Superb - 60.800; –8,0%
Škoda Enyaq - 53.700; +20,0%
Škoda Scala - 39.500; –17,9%
Škoda Kushaq - 26.800; +110,2 %
Škoda Slavia - 20.900; – 
Škoda Rapid - 17.300; –72,8%

Naložbe v močno prihodnost
Družba Škoda Auto pospešuje svojo električno ofenzivo in investira v preobrazbo: v prihodnjih letih bo češki proizvajalec avtomobilov investiral dodatnih 5,6 milijarde evrov v e-mobilnost in 700 milijonov evrov v digitalizacijo. Preobrazba je vidna že zdaj: poleti leta 2022 je podjetje predstavilo novo podobo znamke – z novim oblikovalskim slogom, novim logotipom in obsežno prenovo celostne grafične podobe (CGP). Proizvajalec avtomobilov poleg tega spodbuja nadaljnjo internacionalizacijo podjetja in se pripravlja na vstop na vietnamski trg. V sodelovanju s podjetjem Thanh Cong Motor Vietnam (TC Motor) kot lokalnim partnerjem bo Škoda Auto tam že v prvi polovici tega leta lahko strankam ponudila prve evropske modele.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov