Avto.info

Evropski projekt CROSS-E

Vzpostavitev polnilne infrastrukture za električna vozila po koridorjih TEN-T

Evropski projekt CROSS-E : Vzpostavitev polnilne infrastrukture za električna vozila po koridorjih TEN-T

Evropski projekt CROSS-E

Avtor: Foto: Petrol d.d., Ljubljana
Evropski projekt CROSS-E : Vzpostavitev polnilne infrastrukture za električna vozila po koridorjih TEN-T

Ljubljana, 14. maj 2024 – Evropski projekt CROSS-E je zasnovan z namenom postavitve visokozmogljivih polnilnih mest za električna vozila (EV) na ključnih tranzitnih poteh in pristaniščih po Evropi, s čimer se želi uresničiti vizija prihodnosti ničelnih emisij pri potovanjih z električnimi vozili po Evropi. Štiri podjetja - skupina Petrol, Allego, GreenWay in Emobility Solutions, ki so bila izbrana za izvedbo tega ambicioznega projekta, bodo skupaj na 238 lokacijah postavila 911 visokozmogljivih polnilnih mest (150 kW in 350 kW), primernih tako za lahka kot težka električna vozila. Za izvedbo projekta CROSS-E bodo izbrani partnerji namenili 130 milijonov evrov, ob pričakovani podpori nepovratnih sredstev s strani Evropske unije v višini 34 milijonov evrov. Predviden zaključek projekta je oktober 2026.

Glavni cilji projekta CROSS-E so izboljšanje povezljivosti med kohezijskimi državami in Zahodno Evropo, vzpostavitev prvih koridorjev za električne tovornjake na ključnih logističnih poteh ter zmanjšanje čakalnih dob na lokacijah, kjer je v času največjega tranzita povečano povpraševanje za polnjenje e-vozil. Projekt CROSS-E zajema dve medsebojno povezani iniciativi: CROSS-E General in Cross-E Cohesion. Sredstva za izvedbo teh so pridobljena iz Instrumenta za povezovanje Evrope-IPE (ang. Connecting Europe Facility-CEF), ki predstavlja ključni evropski finančni instrument za razvoj evropske infrastrukture v prometu. Zato projekt stremi k nadgradnji obstoječe infrastrukture in izboljšanje čezmejnih povezav med sosednjimi državami. Konzorcij štirih podjetij - skupina Petrol, Allego, GreenWay in Emobility Solutions – bo cilje projekta realiziral v kar osmih državah Evropske unije, in sicer na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, Slovaškem in Nizozemskem, ter v Sloveniji, Belgiji in Italiji. Do konca projekta, oktobra 2026, si bodo partnerji projekta prizadevali, da bodo skupaj postavili 838 polnilnih mest za lahka električna vozila (150–350 kW) in 73 polnilnih mest za težka električna vozila (350 kW).

Skupina Petrol v sklopu projekta CROSS-E načrtuje postavitev 65 polnilnih mest (150 kW in 350 kW) na 20 ključnih lokacijah v Sloveniji, od katerih bo 9 lokacij zagotavljalo tudi polnilno infrastrukturo za težka električna vozila (HDV) ter 40 polnilnih mest na 15 lokacijah na Hrvaškem, od katerih bo 8 lokacij zagotavljalo polnilna mesta za težka električna vozila (HDV). Pri gradnji polnilne infrastrukture bo upoštevana Uredba Evropske komisije o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR). Vse polnilnice bodo dostopne 24/7, vse dni v letu ter bodo omogočale plačilo z gostovanjem, NFC, kreditnimi karticami in mobilnimi aplikacijami. Vzpostavitev prvih polnilnic za težka vozila bo služila kot temelj za nadaljnje širjenje infrastrukture v omenjenih državah. 

Richard Ferrer, Evropska komisija, vodja Sektorja za alternativna goriva pri agenciji CINEA, Evropski izvajalski agenciji za podnebje, infrastrukturo in okolje, je izjavil: »S tem velikopoteznim in ambicioznim projektom Evropska unija podpira pomembno novo fazo razogljičenja mobilnosti v Evropi, zlasti z lansiranjem električne polnilne infrastrukture za težka vozila ravno v trenutku, ko prvi električni tovornjaki prihajajo na trg. Skupaj s 4 zasebnimi podjetji ostajamo popolnoma zavezani doseganju ciljev Zelenega dogovora v korist državljanov in gospodarskih subjektov EU.«

Marko Ninčević, član uprave Petrola, odgovoren za mobilnost, je dejal: »Naša zavezanost k energetski tranziciji nas vodi k iskanju inovativnih rešitev, ki bodo oblikovale prihodnost mobilnosti. Verjamemo, da je trajnostna mobilnost ključna za zeleni prehod in izboljšanje kakovosti življenja v naši družbi. Zavedamo se, da je to le ena izmed poti do podnebne nevtralnosti. Da bi dosegli ta cilj, je potrebno združiti moči in sodelovati z različnimi deležniki. Ponosni smo, da smo postali pomemben partner v projektu CROSS-E, v okviru katerega bomo med drugim v Sloveniji in na Hrvaškem postavili prve e-polnilnice za tovorna vozila. S širjenjem omrežja polnilnic v Petrolu izboljšujemo uporabniško izkušnjo in se tako dodatno pozicioniramo kot najbolj celovit ponudnik trajnostne mobilnosti v regiji.«

Peter Badík, Izvršni direktor družbe GreenWay, je dejal: »Zelo smo zadovoljni, da smo član konzorcija CROSS-E, in lahko še naprej lansiramo visokozmogljivo polnilno infrastrukturo in visokokakovostne polnilne storitve za evropske voznike električnih vozil na Poljskem, Slovaškem in še posebej, na našem najnovejšem trgu – Hrvaški, kjer so te storitve in ta infrastruktura še zlasti potrebne. V okviru tega projekta bo GreenWay postavil najmanj 16 ultra hitrih vozlišč, opremljenih z najmanj 64 ultra hitrimi polnilnimi mesti, ki bodo v celoti integrirani v javno omrežje za polnjenje in zasnovani, da bodo podpirali enostavno, zanesljivo in odlično podporo pri potovanju voznikov električnih vozil«.  

Janos Ungar, Izvršni direktor družbe Emobility Solutions, je dejal: "Verjamemo, da regionalni projekti Instrumenta za povezovanje Evrope, kot je CROSS-E, predstavljajo temelje za vzpostavitev zelenega, trajnostnega in zanesljivega transporta brez emisij. Družba Emobility Solutions ima desetletje izkušenj v razvijanju infrastrukture električne mobilnosti in v čast nam je, da lahko v tem projektu sodelovanja predstavljamo Madžarsko, saj vemo, da nas še zmeraj čaka veliko dela pri povečevanju števila visokozmogljivih polnilnih postaj na avtocestah in hkratni maksimizaciji uporabe obnovljive energije. S projektom CROSS-E ciljamo na uporabo najboljših praks in pametni pristop k razvoju visokozmogljivih polnilnih središč, ki bodo minimalno odvisna od električnega omrežja, saj se bodo zanašala na lokalno proizvodnjo sončne energije in rešitve hranjenja električne energije."

Matthieu Bonnet, Izvršni direktor družbe Allego, je povedal: "Povpraševanje po polnilni infrastrukturi raste skupaj z rastjo tržnega deleža električnih vozil v Evropi. Polnilna infrastruktura je ključnega pomena za zagotavljanje gladkega prehoda k popolnoma električnemu voznemu parku. S sodelovanjem z družbami Emobility Solutions, GreenWay in skupino Petrol, ki delijo našo vizijo prihodnosti z mobilnostjo brez emisij, smo na dobri poti k realizaciji te skupne vizije."

Projekti, kot je CROSS-E, so ključnega pomena za uresničevanje ambicioznih ciljev Evropske unije glede zmanjšanja emisij CO2. S sprejetjem zakonodaje, ki bo od leta 2035 zahtevala prodajo izključno električnih vozil, postajajo tovrstni projekti še bolj nujni. CROSS-E ima, z implementacijo visokozmogljive električne polnilne infrastrukture, potencial pospešiti sprejetje električnih vozil. S tem pomembno prispevamo k zmanjšanju ogljičnih emisij, ki so posledica uporabe tradicionalnih vozil na fosilna goriva. Ta skupni trud ne le podpira zeleni prehod, ampak tudi vodi v čistejši zrak, zdravo družbo in trajnostno prihodnost za prihodnje generacije. Projekt CROSS-E je Evropska komisija izbrala v okviru razpisa iz instrumenta za infrastrukturo za alternativna goriva (angleško Alternative Fuels Infrastructure Facility - AFIF)  finančno podprt s strani Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), programa EU za podporo pri financiranju evropske prometne infrastrukture.

Več informacij o AFIF in financiranih projektih lahko najdete tukaj: https://cinea.ec.europa.eu/news-events/news/transport-infrastructure-over-eur-424-million-eu-funding-boost-zero-emission-mobility-2024-04-10_en

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov